^

Здраве

Диагностика на запек: фиброколоноскопия, копрограма

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Запекът е трудно и рядко движение на червата, твърда консистенция на изпражненията и усещане за непълно изпразване на ректума.

Много хора погрешно смятат, че е необходимо ежедневно движение на червата и се оплакват от задържане на изпражненията в случай на по-редки движения на червата. Други са загрижени за външния вид (размер, форма, цвят) или консистенция на изпражненията. Понякога основното оплакване е недоволство от акта на дефекация. Задържането на изпражненията може да бъде причина за много оплаквания (коремна болка, гадене, умора, анорексия), които всъщност са признаци на основна патология (напр. Синдром на раздразнените черва, депресия). Пациентите не трябва да приемат, че всички симптоми ще изчезнат при ежедневни движения на червата.

Поради тези проблеми много хора злоупотребяват с лаксативи, свещички и клизми. Това може да доведе до соматични промени, включително атония на дебелото черво (симптом на „водопровод” с характерно изглаждане или липса на бръчки, открити по време на иригоскопия и приличащ на улцерозен колит) и меланоза на дебелото черво (отлагания на кафяв пигмент в лигавицата, открити по време на ендоскопия и биопсии) препарати на дебелото черво).

Пациентите с натрапчиви състояния често чувстват необходимостта от ежедневно изчистване на тялото от "мръсни" отпадъци. Депресията може да е резултат от липсата на ежедневно движение на червата. Състоянието може да прогресира, докато депресията спомага за намаляване на честотата на движенията на червата, а отсъствието му влошава депресията. Такива пациенти често прекарват много време и усилия в тоалетната или стават хронични потребители на лаксативи.

История

Трябва да се събере анамнеза относно честотата, консистенцията и цвета на изпражненията през целия живот, включително използването на лаксативи или клизми. Някои пациенти отричат задържане на изпражненията в историята, но ако им бъдат зададени конкретни въпроси, те се разпознават в 15–20-минутна процедура за дефекация. Трябва да се направи опит да се определи причината за метаболитни и неврологични заболявания. Необходимо е да се открие употребата на предписани или лекарства без рецепта.

Хроничното задържане на изпражненията с честа употреба на лаксативи предполага наличието на атония на дебелото черво. Хроничното задържане на изпражненията без усещане за настояване за дефекация предполага неврологично увреждане. Хроничното задържане на изпражненията, редувайки се с диария и свързаната с нея прекъсваща коремна болка, предполага синдром на раздразненото черво. Първото забавено изпразване, което продължава няколко седмици или се развива периодично с увеличаване на честотата и тежестта, предполага тумор на дебелото черво или други причини за частична обструкция. Намаляването на обема на изпражненията предполага обструктивно увреждане на дисталното дебело черво или синдром на раздразненото черво.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Физически преглед

Общият преглед разкрива прояви на системно заболяване, включително температура и кахексия. Напрежението на предната коремна стена, надухването на корема и тимпанита показват механична обструкция. Коремните масови лезии се диагностицират чрез палпация, ректалното изследване позволява да се определи тона на сфинктера; чувствителност; наличието на пукнатини, стриктури, кръв и обемни образувания (включително копростаза).

trusted-source[10], [11]

Проучване

Задържане на изпражненията в идентифицирана етиология (медикаментозно лечение, травма, продължително почивка на леглото) не изисква по-нататъшно проучване и е обект на симптоматична терапия. Пациенти с признаци на чревна обструкция изискват рентгенография на коремната кухина в хоризонтално и вертикално положение и, ако е посочено, в CT. Сигмоскопия и колоноскопия, както и лабораторни изследвания (пълна кръвна картина, нива на хормон на гладно и кръвна захар на гладно, електролити и Са) трябва да се извършват за повечето пациенти с неясна етиология.

Обикновено е необходимо допълнително изследване при пациенти с неуточнена причина или неуспех на симптоматична терапия. Ако първичните оплаквания на пациента се отнасят до редки движения на червата, времето за преминаване през дебелото черво трябва да се измерва с помощта на рентгеноконтрастен пасаж. Ако първичните оплаквания са свързани с необходимостта от силно натоварване по време на дефекация, най-подходяща е аноректалната манометрия.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

История

Трябва да се събере история на честотата, консистенцията, цвета на изпражненията през целия живот, включително използването на лаксативи или клизми. Някои пациенти отричат историята на изпражненията, но ако им се зададат конкретни въпроси, се признават в процедурата за дефекация от 15-20 минути. Трябва да се опитате да определите причината за метаболитните и неврологичните нарушения. Необходимо е да се установи употребата на лекарства, отпускани с рецепта или лекарства без рецепта.

Закъснението на хроничното столче с често използване на лаксативи предполага атония на дебелото черво. Забавянето на хроничното столче без усещането за желание за дефекация предполага неврологични разстройства. Забавянето на хроничния стол, редуващо се с диария и свързаната с това интермитентна коремна болка, предполага синдром на раздразнените черва. Първото закъснение в изпражненията, което продължава няколко седмици или се развива периодично с нарастваща честота и тежест, включва оток на дебелото черво или други причини за частична обструкция. Намаляването на обема на изпражненията предполага обструктивно увреждане на синдрома на дисталното дебело черво или раздразненото черво.

Физическо изследване

Общото изследване разкрива прояви на системно заболяване, включително треска и кахексия. Напрежението на предната коремна стена, коремното раздуване и тимпанита показват механична обструкция. Обемно образуване на коремна кухина се диагностицира чрез палпация, ректалното изследване позволява да се оцени тона на сфинктера; чувствителност; наличие на пукнатина, стриктура, кръвна и обемна форма (включително копростаза).

Проучване

Задържането на изпражненията с разкритата етиология (лекарство, травма, продължително почивка в леглото) не изисква по-нататъшни изследвания и е предмет на симптоматична терапия. Пациентите с признаци на чревна обструкция се нуждаят от рентгенография на коремната кухина в хоризонтално и вертикално положение и, според указанията, в КТ. Повечето пациенти с неясна етиология трябва да се извършват сигмоидоскопия и колоноскопия, както и лабораторни тестове (CBC, тироид-стимулиращ хормон нива и кръвната глюкоза на гладно, електролити, и Са).

Допълнително изследване обикновено е необходимо при пациенти с неидентифицирана причина или неефективност на симптоматичната терапия. Ако първоначалните оплаквания на пациента се отнасят до рядко движение на червата, времето на преминаване на дебелото черво трябва да бъде измерено с използване на рентгенов контрастен канал. Ако първичните оплаквания са свързани с необходимостта от сериозно напрежение по време на дефекация, най-подходяща е аноректална манометрия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.