^

Здраве

Възстановяване на зъбите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Възстановяване на зъбите - процедурата не е най-приятната. Но тя е, която помага да възстанови красива усмивка. Нека да разгледаме характеристиките на възстановяването на зъбите, методите и цената на такава работа. Така че, за всичко в ред.

Рано или късно, всеки човек е изправен пред проблема с възстановяването на зъбите. Зъбът може да се разпадне, да се счупи, да падне и т.н. Един или няколко зъба могат да бъдат възстановени. В зависимост от сложността на работата зависи от начина на възстановяване. Нека разгледаме в кои случаи се изисква задължително възстановяване на зъбите.

 • С пълно унищожаване на зъба.
 • С частично унищожаване на зъба.
 • При зъбни заболявания, които причиняват унищожаване на зъба.
 • С наранявания на зъби и венци.

Процесът на възстановяване на зъбите изисква пълно лечение на зъбите и отрязване на засегнатите тъкани. Поражението може да се дължи на кариес и други заболявания или възпаления. Всяко възстановяване на зъбите започва с посещение на зъболекаря. Понякога зъболекар може да ремонтира увредения зъб самостоятелно, но по-често не трябва да се свързвате със зъболекар и стоматолог.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Възстановяване на зъбния емайл

Възстановяването на зъбния емайл е комплекс от мерки, които позволяват възстановяването на засегнатата област на зъба с помощта на изкуствени материали. Има няколко начина за възстановяване на зъбите. Достатъчно е да се консултирате със зъболекар и лекарят ще ви помогне да изберете най-подходящия метод за възстановяване на зъбния емайл.

Възстановяване на зъбната корона

Възстановяването на коронката на зъба е процедура, с която се занимава естетичната стоматология. Короната на зъба може да се срути поради механични повреди, т.е. Наранявания или по време на монтажа на протези, други коронки на съседни зъби. Понякога зъбите изискват възстановяване и поради някои заболявания, които водят до унищожаване на короната. Във всеки случай, ако короната е напукана, тогава тя изисква незабавно възстановяване. Тъй като при всяко хранене храната и микробите попадат във вашия зъб, което може да предизвика възпаление.

Има няколко начина да помогнете за възстановяване на короната на зъба. Най-често срещаният метод е запълване с използването на композитни и пълнежни материали. Също така се използва облицовка на зъбите, използвайки фурнири. Методът е избран от зъболекаря. Има определени критерии, които дават възможност да се разбере кой метод ще бъде подходящ.

Възстановяването на короната на зъбите зависи от:

 • Наличието на пародонтит и неговото състояние.
 • Дълбочина и степен на унищожаване на короната на зъба.
 • Състоянието на тъканите около зъба и близо до апикалните тъкани.

За възстановяване на короната на зъба може да се използва жива пулпа. Материалът е свободна тъкан, която се състои от клетки и влакнести структури, които запълват кухината на зъба. Зъболекарят определя степента на фрактура на короната и позволява избора на най-подходящия метод.

Възстановяване чрез алтернативни средства

Възстановяването на зъбите с алтернативни средства е много популярно. Тъй като те са доказани и естествени методи, които позволяват възстановяването на зъбите след заболяване или увреждане. За лечение използвайте различни билкови и зеленчукови тинктури, мехлеми и компреси. Нека да разгледаме най-ефективните и ефективни рецепти за възстановяване на зъбите с алтернативни средства.

 • Алкохолна тинктура от корените на ayr. За да направите тинктурата, се нуждаете от 0,5 литра алкохол или водка. Напълнете корена с течност и настоявайте на тъмно място поне за една седмица. Коренът на ara има аналгетичен ефект и влияе върху възстановяването на емайла.
 • Тинктура на прополис. Вземете 20-50 грама прополис, нарязайте го и го напълнете с водка или спиртни напитки. Решението трябва да се настоява за една седмица на тъмно място. Прополис има укрепващ ефект. Тя перфектно се вписва в микрокредита на зъбите.

Препоръчва се смесването на двете описани по-горе тинктури. Тъй като заедно те имат възстановителен ефект за кратко време.

Естествено възстановяване на зъбите

Естественото възстановяване на зъбите е възможно само при спазване на определени методи и процедури, които позволяват връщането на загубените свойства на зъбите. Нека да разгледаме няколко метода и процедури, които ще помогнат за възстановяване на зъбите по естествен начин.

 • След всяко измиване на зъбите, изплакнете устата си с тинктура от невен, градински чай или прополис. Тези тинктури облекчават възпалението и имат свойства за укрепване.
 • След всяко хранене изплакнете устата си с вода. Това ще защити зъбите ви от разрушителния ефект на храната, ще укрепи емайла и ще предотврати развитието на кариес.
 • Естественото възстановяване на зъбите зависи от храната. Добавете към вашата диета повече храни, които са богати на калций и флуорид.
 • Спазвайте устната хигиена и редовно използвайте конци.

Възстановяване на зъбите чрез мисъл

Ако се страхувате да отидете на зъболекаря, тогава вероятно ще харесате метода на възстановяването на зъбите чрез мисълта. Всеки знае, че човешкото тяло има способността да се лекува. Това означава, че с разфасовки, натъртвания и драскотини се възстановяват кожните клетки. Има мнение, че процесът на регенерация, т.е. Възстановяване, може да се осъществи чрез мисъл.

За да опитате този метод, трябва напълно да се отпуснете и да се съсредоточите върху желанието си, тоест, възстановяването на зъба. Такива нагласи са възстановяване без наркотици, с помощта на мисълта, че не дават осезаеми резултати в кратък период от време. Но ако искате да опитате нов метод на лечение, опитайте се да го поставите, така че медитационният процес да е насочен към възстановяване.

Настрои Сытина

Nastro Sytin за възстановяване на зъбите са методи за лечение без лекарства. Цялата процедура е медитация и произнасяне на определена конспирация. Nastro Sytin помага да се възстанови здравето на зъбите, да се възстанови старата младост и красотата. Нека да разгледаме най-популярните настроения на Стин за възстановяването на зъбите.

 • Аз непрекъснато - непрекъснато възстановявам работата на всички системи на тялото - всички вътрешни органи. Цялото ми тяло автоматично автоматично все по-силно - все по-силно - все повече отхвърля болестите. Тялото ми автоматично се възстановява все по-енергично - всички по-енергично възстановяват нормалната работа на всички органи на тялото, всички вътрешни органи.
 • По поръчка на самия Господ Бог, в мен продължава непрекъснат непрекъснат поток огромен животворитет живот на новородено.
 • Времето от датата на раждането ми през мен бързо се движи в бъдещето. Аз бързо се връщам към миналите етапи на физическото развитие. Ден и нощ - денонощно, аз се раждам все по-здравословен - още по-млад. Аз съм роден все по-енергичен - все по-енергичен - все по-силен.
 • Организмът автоматично, с колосална енергия, постоянно възстановява нормалното функциониране на всички телесни системи - всички вътрешни органи.

Естетично възстановяване на зъбите

Естетичното възстановяване на зъбите е комплекс от методи на модерната стоматология, които позволяват да се върне загубената красота на зъбите и щастлива усмивка. Технологиите, чрез които се извършва реставрацията на зъбите, са разделени на няколко категории. Така че има възстановяване на коронната част на зъбите и пълно отстраняване на зъбите с заменени протези и импланти.

Ако има малки пукнатини в зъбите, тогава естетическото възстановяване използва методите на микропротезиране. Като материали за възстановяването на зъбите, използващи подложки, фурнири или коронки, които са изработени от здрави и безопасни за човешки материали. Естетичното възстановяване на зъбите е отлична възможност за бързо и качествено възстановяване на повредени или липсващи зъби.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Реставрация на изкуството

Реставрацията на зъбите в изкуството се отнася до новите технологии на възстановяване. Същността на художествената реставрация в използването на зъбни коронки и фасети. Тази процедура елиминира дефектите, които могат да възникнат поради увреждане, разцепване или разпадане на зъбите. Особено внимание, художествена реставрация плаща за избор на подходящ цвят на зъбния емайл.

Реставрацията на изкуството не отнема много време и може да мине в едно посещение при зъболекаря. Основното предимство на този метод в естетическата форма на възстановения зъб, което не се различава от останалите зъби.

trusted-source[12], [13], [14]

Възстановяване след изваждане на зъбите

Възстановяването след извличане на зъбите трябва да се извършва от професионален зъболекар. По този начин целият процес на възстановяване започва с подробно изследване на зъбите на пациента и отстраняването на отливките. Ако зъболекарят открие проблеми със зъбите, то преди възстановяване трябва да бъдат излекувани. Това е много важно, тъй като по време на операцията по време на инсталацията на зъба може да получи инфекция.

При възстановяване след изваждане на зъбите най-често зъболекарите предлагат на пациентите да поставят протезата върху щифта. Такъв изкуствен зъб изглежда като истински и напълно повтаря анатомичните характеристики на зъба, който е отстранен.

Възстановяване след мъдър извличане на зъбите

Възстановяването след отстраняването на зъба на мъдростта е доста неприятно и дълъг процес. Средно рехабилитацията отнема от пет до девет дни. Венците започват да се лекуват за около месец, но това е предмет на препоръките на зъболекаря по отношение на лечението. Но пълното възстановяване ще отнеме поне четири до шест месеца.

След хирургично отстраняване на зъба на мъдростта, може да настъпи кървене, така че зъболекарят поставя бутилката от памучна вата с дезинфектантния разтвор в гнездото за зъби. Vatka трябва да бъде здраво закрепена със зъби и да остане поне 20 минути. Курсът на възстановяване се основава на изплакване на засегнатия район. В някои случаи зъболекарят може да предпише курс на антибиотици, така че раната в устата да не започне да се гние или да се възпалява, но лекува по-бързо. В допълнение към лечението е необходимо да се преразгледа диетата. За известно време се отказвайте от твърда, топла или студена храна, за да не влошите състоянието на вече болната дъвка.

Възстановяване на венците след изваждане на зъбите

Възстановяването на смолата след отстраняване на зъба зависи от усложненията. Ако зъбът не е отстранен напълно, т.е. Има парче зъб в смолата, може да причини възпаление и зачервяване на венците. В този случай пациентът ще трябва да прехвърли още една операция за зъби, за да премахне фрагментите на зъба.

За бързо възстановяване на венците е необходимо да се спазват редица прости, но ефективни правила. Преди всичко намалете натоварването на венците и гнездото на отстранения зъб. Яжте меки храни, които няма да причинят нараняване на раната. Също така за известно време ще трябва да изоставите твърдите храни и продуктите с малки зърна, тъй като те могат да попаднат в раната на зъба и да причинят възпаление. В раната не може да се изкачи на езика, може да предизвика възпаление на венците. За да се гарантира, че венците не навреди, е необходимо редовно да се изплаква. И докато миете зъбите си, избягвайте да докосвате засегнатата област.

Отзиви

Многобройни прегледи за възстановяването на зъбите показват, че стоматологията е достигнала ново качествено ниво. Процедурата на възстановяване не отнема много време, тя е почти безболезнена. И най-важното е, че само качествени материали се използват за възстановяване, които служат от много години и не представляват заплаха за човешкото здраве.

Възстановяването на зъбите може да се извърши при всяка степен на унищожаване. С разкъсани зъби и появата на пукнатини се използват пълнители и композитни материали. Възстановяването може да се извърши с помощта на фурнири и зъбни разделители. При пациенти с пълно разлагане на зъбите е подходящо възстановяване с помощта на щифт, протези или зъбни коронки.

Възстановяването на зъбите е съвременна процедура, която ви позволява да коригирате всеки дефект. Ако имате пляскане, нарязани или загубени зъби и се чувствате срамежливи, за да се усмихнете, не се разстройвайте. Едно посещение в естетичната стоматология винаги ще отстрани проблема ви. Съвременните технологии и материали дават възможност за възстановяване на зъбите качествено, надеждно и абсолютно безопасно.

Цена

Цената на възстановяването на зъбите е напълно зависима от сложността на предстоящата работа. Освен това цената зависи от начина на възстановяване. Най-минималната цена на възстановяване на зъбите е в рамките на 200 гривна. В този случай това е възстановяване на повредена повърхност или загуба на частици. Крайната цена на възстановяването може да бъде намерена само след посещение при зъболекаря.

Лекарят трябва да извърши пълен преглед, да избере метода и материалите за тази процедура. Тези три компонента и да даде крайната цена на работата. Моля, имайте предвид, че след възстановяване, ще трябва да преминете курс на рехабилитация, който ще позволи на новия зъб да ви издържи за много години.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.