^

Здраве

Изкуството възстановяване на зъбите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Реставрация на зъбите - възстановяване на зъбната форма, цвета и функциите. В резултат на това зъбите се възстановяват в оригиналното си здравословно състояние. Възстановяването на зъбите е разделено на преки и косвени. Правната линия ви позволява да моделирате зъба от материала за пълнене. Непрякото се извършва след впечатлението и възстановяването на зъба се извършва в стоматологичната лаборатория. Най-напредналият метод за ремонт на повредени зъби е използването на фурнири.

trusted-source[1], [2], [3]

Изкуството възстановяване на криви зъби

Възстановяването на изкуството на извитите зъби ви позволява да промените позицията си. Изпъкналите зъби, зъбите под склона, развалят лицето. Такива хора могат да бъдат подпомогнати от възстановяването на изкуството. В резултат на това се подобрява жизненият стандарт, усмивката изглежда хармонична, самочувствието се увеличава. Възможно е ефективно възстановяване на извитите зъби при условие, че се използват качествени материали. Често естетическото възстановяване предотвратява носенето на скоби. Лечението със скоби изисква търпение и търпение, често е отнемащо време и скъпо, причинявайки дискомфорт, особено при активно движение на зъбите. Качеството на възстановяване също зависи от нивото на лекарите, с които се занимавате. Технологията на художествено възстановяване на извити зъби е сравнително млада, но вече е доказала своята ефективност.

Реставрация на предни зъби

Възстановяването на изкуството на предните зъби ви позволява да затваряте празнините между зъбите. Ако, в резултат на непрофесионално лечение на пулпит, зъбът е променил формата си, няма значение! Изкуството възстановяване на предните зъби изисква лекарски умения на скулптора. Лекарят избира да възстанови материала, който е най-подходящ за всеки конкретен случай. Той може да бъде или фотополимер, или стъкло йономерни материали.

trusted-source[4]

Изобразително изкуство и възстановяване на зъбите

Съвременните материали за артистично моделиране и възстановяване на зъбите могат да се считат за перфектни, те ви позволяват да имитирате природата, да запазите блясъка и цвета на зъба. Артистичното моделиране и възстановяване на зъбите може буквално да направи чудеса, да определи позицията на зъбите, да "натисне" или "задълбочи" неправилно разположените зъби. Много клиники използват компютърна симулация за по-точен резултат. За целта се използват няколко специализирани програми.

Директно изкуство възстановяване на зъбите

Директно артистично възстановяване на зъбите става едновременно. В същото време се отстранява минимален брой зъбни тъкани. Директното възстановяване е по-евтино на цена, не изисква повторно посещение на зъболекаря, спестява време на пациента. Достатъчно е да прекарате няколко часа на стола - и вашата усмивка ще блести. Възстановеният зъб служи много години и може да издържи почти всеки дъвчещ товар.

Директното възстановяване на зъбите има ограничения, има случаи, при които възстановяването се извършва по-добре на два етапа. Квалифициран лекар винаги ще ви каже кой метод е най-добре да изберете. Ако е необходимо непряко художествено възстановяване на зъбите, пациентът отива при стоматолог-ортопед.

trusted-source[5]

Цена от

Цената на артистичното възстановяване на зъбите зависи от метода и размера на работата. При директно възстановяване на цената е по-ниска. Цените могат да варират от 300 UAH до 10 000 UAH на 1 зъб. Лекарят винаги определя крайната цена само след изследването. Във всеки случай възстановяването ще ви струва по-малко от инсталирането на коронки или импланти. Зъбът не се обезлюдява по време на възстановяване, съседните зъби не се изострят и остават живи.

trusted-source[6]

Отзиви

Всеки ден зъболекарите чуват благодарна обратна връзка от пациенти, които са се възстановили изкуството на зъбите си. През 21-ви век зъболечението стана изкуство. Днес зъболекарите са ангажирани не само с фиксирането на зъбите си, но и с това да направят хората по-красиви. За работата на зъболекаря бяха направени много високи изисквания. Зъболекар, специализиран в реставрацията на зъбите, е подобен на архитект, който създава отлична структура. В работата си, както и в дизайна на къщи: имате нужда от надеждна основа, качествени материали, умелите ръце на "строителя" и красива луксозна рокля, приятна за окото. Удължаването на оцветените зъби може да се подмлади визуално. В процеса на възстановяване всички повърхности на зъба се пресъздават във формата, в която природата го е направила. Модерните печати имат отличен външен вид и са много издръжливи. Някои от тях имат ефект на "хамелеон" - за тях най-широка гама от нюанси, те точно повтарят цвета на зъба. При резеца и кучешки сянка, сянката винаги е различна. Благодарение на прякото и непрякото оздравяване става възможно отново да се усмихнете. Зъбите, дори унищожени до нивото на венците, могат да бъдат възстановени. Възстановяването на изкуството позволява в редица случаи да се избягва дълго, болезнено и скъпо лечение.

Днешното ниво на развитие на естетичната стоматология ви позволява да постигнете перфектния резултат и снежнобяла усмивка в продължение на много години. На разположение на зъболекарите целият арсенал от нови методи за хора с различни нива на доходи. Просто трябва внимателно да наблюдавате хигиената на устната кухина, да посещавате редовно зъболекаря и да полирате печатите. Възстановяването на зъбите на изкуството се извършва дори от бременни жени, поради използването на безопасни болкоуспокояващи.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.