^

Здраве

Уретероскопия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Уретроскопията е един от методите за изследване на уретрата и извършване на някои медицински манипулации (изследване на уретрата) с помощта на оптично устройство - уретроскопът.

Уретроскопията може да бъде два вида: задната и предната. При задържане на предната част се вижда само предната част на уретрата, използвайки гърба, се изследва цялата уретра като цяло. Техниката на уретроскопското изследване има дълга история и корените се връщат към далечното минало, е била популярна сред венеролозите и уролозите. Тя е безопасна и много ефективна, но с днешното развитие на медицината този метод практически не се използва в рутинната практика. Независимо от това, съвременната процедура на уретроскопия дава всички възможности за разпознаване на патологиите в самото начало и ги неутрализира на етапа на нуклеация.

Има уретроскопи на две системи: уретроскоп с централно осветяване и наличие на лампа и напояване уретроскоп. В допълнение, уретроскопите са разделени за мъжка и женска употреба. Уретроскопът за мъжка употреба има дълга дължина - 30-40 см, за жените 15 сантиметра, което е приемливо за характеристиките на тялото.

Индикации за уретроскопия

Cystoscopy в повечето случаи са в посока, след като вътрешно проучване на уролога или венеролог в присъствието на някои - всеки активен процес нарушения на уретрата, което трябва да дойде до рецепцията с резултатите премина Ултразвуков слабините.

Показанията за уретроскопия могат да включват такива заболявания и нарушения, като:

 • хронични заболявания на уретрата,
 • хроничен уретит,
 • присъствието в уретрата на чужди тела,
 • дивертикула на уретрата,
 • различни неоплазми,
 • образуването на тумори, кисти,
 • стриктура на уретрата,
 • патология в зоната на семенната туберкулоза,
 • нервна, под влияние на стрес уринарна инконтиненция при жените.

Към кого да се свържете?

Болка ли е да се направи уретроскопия?

Първоначално методът за провеждане на уретроскопията е много болезнен и доста неприятно, предизвиквал голям дискомфорт както за жена, така и за мъж. Сега, по време на ново развитие и използване на анестезия, тази процедура не води до неприятни усещания, важно е просто да се отпуснете. Отидете в кабинета, не се притеснявайте и не се чувствайте спокойни с факта, че няма да почувствате точно болката.

Как се извършва уретроскопията?

Най-често процедурата се извършва в лекарски кабинет на амбулаторна база, но е възможно, ако е необходимо, в болнична обстановка. Предварителната подготовка на пациента не изисква тази процедура. Пациентът трябва само да отиде до тоалетната преди процедурата и да изпразни напълно пикочния мехур. Уретроскопията се извършва в положение, при което пациентът се накланя на гинекологичния стол. Външните гениталии, както и хирурзите, се лекуват с йодна тинктура. Прилага се антибиотик и се използва локална или обща анестезия (изборът зависи от общото състояние на пациента и неговата съвместимост с упойката).

Уретроскопът се третира с антисептици, върху него се прилага медицински глицерин, което помага за по-добро въвеждане в уретрата и улеснява употребата на уреда. След въвеждането в канала, изследването на задния и плавно се придвижва към предната част, по протежение на пътя се вижда наличието на тумори, камъни и различни неоплазми. Лекарят се преценява и разглежда състоянието на лигавиците на уретрата, ако е необходимо, можете да вземете парче тъкан за хистология, това действие се извършва със специални форцепс през отвора на уретроскопа. След процедурата антисептикът се лекува с гениталии, което предотвратява възможността за улавяне на инфекцията.

Уретроскопия при мъжете

Уретроскопията при мъжете може да се извърши върху сух кислород, който запълва пикочния мехур, така че уретрата не се деформира и не се разтяга. Сухият метод може да се разглежда като предната и задната част на уретрата. Когато не се желае хемофилия или други заболявания, свързани с лошо кръвотворяване, извършено по сух метод, можете случайно да нараните лигавицата, което ще доведе до кървене.

Съществува и проучване за напояване, когато в уретрата се запълва специален вид течност, отколкото се разширява. По-модерен метод, за който получи много положителни отзиви.

Уретроскопия при жени

Жените трябва да извършват уретроскопия, ако има хронични заболявания, с периодични възпалителни процеси и с различни неоплазми. За разлика от мъжете, женската уретра е по-къса и затова процедурата е много по-малка, отколкото за мъжа. Това също е отрицателен фактор, защото каналът е по-кратък и инфекциозни заболявания, вируси от различни видове проникват в уретрата бързо и бързо достигат до пикочния мехур. По тази причина жените извършват едновременно изследване, както и уретрата и самия пикочен мехур, този метод на преглед - преглед на цистоскопията. При жените въвеждането на това устройство не е толкова трудно, колкото това на мъжете, което улеснява работата на лекаря-диагностик и пациента.

Противопоказания за уретроскопия

Всъщност проучването на уретроскопията няма специални противопоказания, но в никакъв случай не е необходимо да се подлага на уретроскопия за хора с неконтролирана уринарна инфекция.

Уретроскопията практически няма противопоказания, тъй като не създава сериозни странични ефекти. По време на процедурата не се използват вредни вещества и следователно за организма този процес не причинява никаква вреда. Единственото нещо, което е важно да се помни - не злоупотребявайте дори с такива безобидни процедури, защото тялото във всеки случай е изложено, макар и минимално и нечувствително, но стресиращо.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Усложнения при уретероскопия

Уретроскопията е най-безопасният и най-малко инвазивен метод за диагностициране на уринарния канал. Но въпреки това, след уретроскопията може да има някои странични ефекти.

Сред усложненията и нежеланите реакции на уретероскопия, можете да определите някои:

 • не силна и бързо преминава болка при уриниране;
 • възможността за инфекция;
 • кървене на мястото на биопсия;
 • кървене, докато уврежда уретрата с уретроскоп (обикновено със сухо изследване);

Ако изведнъж след процедурата имаше такива реакции като:

 • наличие на силни болки, рязане и бодене;
 • продължително кървене;
 • треска;
 • отслабване на потока от урина от канала,

Е необходимо, доколкото е възможно, бързо да потърсите помощ от специализиран лекар. За последиците може да се окаже налудничаво.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Отзиви за уретроскопия

Уретроскопията е информативен метод за диагностика, който в някои случаи е просто необходим. Изследването дава огромно количество информация, която влияе положително върху лечението на пациента, способността му да прецени ситуацията и резултата от лечението. Дава динамиката на възстановяването. Процедурата при повечето хора не причинява неприятни последици и влияе положително върху тяхното възстановяване. Да, безспорно процедурата не е най-приятната, но анестезията ще свърши своята работа и ще се чувствате комфортно. Обратното за процедурата е отрицателно само по отношение на самия процес, но никой не се оплаква от резултатите, които дава процедурата.

Цена на уретроскопията

Цената на уретроскопията варира в зависимост от това дали е суха или не, изследване или тъканта се взема за хистология. В допълнение, разходите могат да варират в зависимост от клиниката, в която се провежда процедурата и колко ново оборудване се използва. Квалификацията на лекар, неговите професионални умения също често играят роля при определянето на разходите. Също така, цената може да включва или да не включва анестезия. Приблизителната цена на уретроскоп варира между 200-1000 гривна.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.