^

Здраве

Tserepro

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ноотропен агент, който се използва широко за лечение на пациенти с черепно-мозъчна травма с различна тежест. 

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Показания Tserepro

Предписан е за сложната терапия на удари, както хеморагични, така и исхемични, които се появяват с подчертано увреждане на мозъка.

Това е необходима подготовка за пациенти с циркулаторна недостатъчност в мозъка. Използва се за лечение на сенилна псевдомелания и различни когнитивни разстройства.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Формуляр за освобождаване

Този продукт се предлага веднага в две форми: капсули и разтвор. Желатинът меки капсули може да има червен или кафяв оттенък. Разтворът е винаги чист и напълно безцветен. Лекарството съдържа активен компонент на холин алфосетат. 

trusted-source[9], [10]

Фармакодинамика

Cerepro е холиномиметик с централно действие, съдържа около 40,5% метаболитно защитен холин. Поради това това вещество има своя ефект точно в мозъка. Когато наркотикът навлезе в тялото на пациента, той започва да взаимодейства с ензимите и след това се разпада на глицерофосфат и чист холин. Холин участва в биологичния синтез на ацетилхолин, а глицерофосфатът нормализира фосфолипидните структури, които се намират в невронната мембрана.

Благодарение на тази функция в тялото синтезира фосфатидилхолин и ацетилхолин, което помага за подобряване на циркулацията на кръвта и укрепване на процесите на обмяната на веществата в централната нервна система, повишава притока на кръв линия от страна на мозъка, която е била засегната. При пациентите се подобрява поведенческият отговор и се нормализират характеристиките на пространството и времето. Наркотикът ефективно подобрява основните функции на мозъка.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Фармакокинетика

След като пациентът е взел лекарството, неговата абсорбция е около 88%. Чрез GEB прониква доста лесно. В мозъка концентрацията на активната съставка е 45%. Белите дробове премахват около 85% от веществото, останалата част се екскретира чрез изпражненията и урината.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Дозиране и администриране

В острия период на инсулт дозата е следната: 1 g от лекарството (само разтвор, който се прилага интравенозно или интрамускулно) веднъж на всеки 24 часа в продължение на 10 дни до 2 седмици. След това трябва да прехвърлите пациента на капсули (1,2 грама): две капсули сутрин и една капсула през деня. Този курс продължава около шест месеца.

Ако състоянието е хронично, трябва да вземете една капсула от лекарството три пъти за 24 часа. Терапията трае от 3 месеца до 6 месеца.

Капсулите се приемат най-добре преди хранене.

trusted-source[38], [39], [40], [41]

Употреба Tserepro по време на бременност

За лечение на бременни жени не се използва, тъй като не е изследван ефектът върху развитието на плода. Също така, лекарството не може да се използва по време на кърменето, тъй като активната му съставка прониква в млякото.

Противопоказания

  1. Непоносимост на компонентите на лекарството.
  2. Хранене на бебето с кърмата.
  3. Бременност.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Странични ефекти Tserepro

  1. Алергии (обрив, сърбеж, уртикария, зачервяване).
  2. Гадене (реакция на тялото към допаминергично активиране).

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Свръх доза

При предозиране на лекарството може да се развие диспепсия. За лечение се използва симптоматична терапия, се вкарва активен въглен и се измива стомаха.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47]

Взаимодействия с други лекарства

Не е разкрито.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Условия за съхранение

Пазете лекарството, препоръчано на място, защитено от пряка слънчева светлина. Важно е малките деца да нямат достъп до лекарството. Температурата на въздуха не трябва да надвишава +25 градуса. 

trusted-source[58], [59]

Срок на годност

Можете да съхранявате до две години. Не използвайте лекарството след изтичане на срока му на годност. 

trusted-source[60]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Tserepro" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.