^

Здраве

Cereton

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ноотропното лекарство принадлежи към групата на холиномиметиците с централен механизъм на действие. 

trusted-source[1], [2], [3]

Показания Tseretona

Той се използва за терапия при пациенти, които са в етап на възстановяване след тежка черепно-мозъчна травма, исхемичен или хеморагичен инсулт. Също така се използва при лечение на психо-органичен синдром, сенилна псевдомелания, когнитивни разстройства.  

trusted-source[4], [5]

Формуляр за освобождаване

Това лекарство се произвежда в две форми: под формата на капсули и разтвор, който се използва за инжекции. Овалните капсули от желатин имат леко жълто-кафяв цвят. Вътре има прозрачна или полупрозрачна течност с мазна форма.

Разтворът се използва за приготвяне на интрамускулни и интравенозни инжекции. Тя е напълно прозрачна.

Лекарството съдържа активен компонент на холин алфосетат. Допълнителни компоненти, включени в препарата, са: пречистена вода и глицерол.

Фармакодинамика

Cereton е ноотропен. Има метаболитен ефект чрез отделянето на холин в мозъка. Благодарение на холин се синтезират две важни вещества (фосфатидилхолин и ацетилхолин), които се намират в невронните мембрани и се подобряват метаболитните процеси в централната нервна система. От другата страна на мозъка, който е повреден, кръвният поток значително се увеличава. Съществува и подобрение на пространствените и времеви характеристики на биоелектричната активност в мозъка. Съзнанието на пациента се възстановява, поведенческите и когнитивните реакции на пациента се подобряват.

Той има коригиращ и превантивен ефект върху инволюционния психоорганичен синдром, намалява холинергичната активност на невроните и променя количеството на фосфолипидите в състава на техните мембрани. Участва в синтезата на фосфолипидните мембрани, като по този начин подобрява синтактичното предаване, както и тяхната пластичност. 

Фармакокинетика

Абсорбцията на лекарството е 88%. Чрез GEB прониква доста просто. Ако се приема перорално, концентрацията на холин в мозъка е 45%. Натрупването на лекарството се наблюдава в белите дробове, мозъка и черния дроб.

Белите дробове отделят 85% от лекарството под формата на въглероден диоксид, 15% от лекарството се екскретира през червата и бъбреците.

Дозиране и администриране

Ако лекарството се използва за превенция или възстановяване след травматично мозъчно увреждане, хеморагичен или исхемичен инсулт, тогава дозата е следната: 800 mg от лекарството сутрин, 400 mg от лекарството през деня. Продължителност - шест месеца.

При други заболявания "Tsereton" се използва 400 mg три пъти на всеки 24 часа. Най-добре след хранене. Продължителността на лечението е от три до шест месеца.

trusted-source[9], [10], [11]

Употреба Tseretona по време на бременност

Бременни жени, както и тези, които хранят бебето с кърма, употребата на това лекарство е строго забранена.

Противопоказания

Агентът "Tsereton" не може да се използва за такива заболявания и симптоми:

  1. Когато пациентът е в остър стадий на хеморагичен инсулт.
  2. Непоносимост на компонентите на лекарството.
  3. Възрастта на пациента е до осемнадесет години.
  4. Бременни жени и жени, които кърмят деца.

Странични ефекти Tseretona

  1. Гадене, може да има повръщане. За лечение е необходимо да се намали дозата на лекарството.
  2. Алергии (обрив, сърбеж, изгаряне).

trusted-source[6], [7], [8]

Свръх доза

При предозиране на това лекарство при пациента има много силно гадене, което трябва да се лекува със симптоматична терапия.

Взаимодействия с други лекарства

Няма значимо взаимодействие с други лекарства.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Условия за съхранение

Този инструмент е включен в списък Б, препоръчително е той да се съхранява на място, което е недостъпно за малки деца. Важно е мястото да е напълно защитено от пряка слънчева светлина. Температурата на въздуха не трябва да надвишава +25 градуса. 

trusted-source[17]

Срок на годност

Има тригодишна възраст. Не може да се използва след изтичането на този период.

trusted-source[18]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Cereton" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.