^

Здраве

Томография на зъбите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Денталната томография е относително нов метод за диагностика. Но въпреки това, за кратко време той успя да получи пълна увереност и популярност.

Комбинацията от CT, рентгенова снимка и ЯМР е незаменим и ефективен начин да се получи надеждна информация за състоянието на човешкото зъбче.

Към днешна дата изчислената томография на зъбите Ви позволява да получите триизмерно изображение на челюстта и костната тъкан. Поради това е възможно да се идентифицира проблем, да се диагностицира във времето и да се предпише лечение.

Триизмерното изображение, върху което са маркирани каналите, техният брой и дължина, позволява на лекаря да проникне в проблема в детайли и да започне разрешаването му. Имплантологът в арсенала си има триизмерен модел. Това позволява, според наличните размери, да се изберат добри импланти или протези.

В допълнение към протезата, зъбната токсичност допринася значително за диагностицирането и лечението на зъбите. Благодарение на картината, зъболекарят може да получи възможност да види какво всъщност се случва със зъбите на човек.

Триизмерната картина е незаменима в случаите, когато става дума за строги изчисления на движенията на зъбите. Сложните наранявания на челюстта изискват точност при изчисленията. CT ви позволява да преценявате ситуацията и да събирате челюстта.

Лекарят-падантолог не може да направи без триизмерна картина. В крайна сметка тя ви позволява да откривате патологиите на костните джобове, които изискват незабавна диагноза. Поради това, зъбният CT е много добър метод, който помага в много случаи.

Индикации за компютърна томография на зъбите

Основните индикации за компютърна томография на зъбите включват протези и някои заболявания. По този начин, имплантология, ендодонтия, пародонтология, ортодонтия, гнатология и много други попадат в тази категория.

Ако човек планира да постави импланти, то тогава без тоалетната CT не е достатъчно. В крайна сметка се нуждаете от точни измервания, както ширината, така и височината на алвеоларния процес.

Ендодонтията изисква диагностицирането на възпалителни процеси и всички промени, които настъпват в апикалната зона на зъбите. Не е възможно да откриете това сами. Ето защо, без съвременно оборудване, не можете да направите. Освен това тук се оценява качеството на запечатването и се определя броят на корени.

Пародонтологията и ортодонтията не са възможни без оценка на тежестта на заболяването на венците. Не винаги е лесно да се определи това, така че обширна картина идва за спасяване. Ако говорим за ортодонтия, тогава в този случай се определя позицията на ретината.

Гнатологията предполага диагностициране на ставни заболявания, които се намират в частта на темпорамандибула. Детските заболявания също трябва да бъдат определени във времето и да се предпише качествено лечение.

Без изчерпателна картина, стоматологичната хирургия, лицево-челюстната хирургия и оториноларингологията не могат да бъдат избегнати. Във всички тези случаи значителният принос се осъществява от зъболечението CT.

Подготовка за компютърна томография на зъбите

Необходима ли е подготовка за изчислена томография на зъбите? Всъщност тази процедура изобщо не се нуждае от подготовка. Няма нищо сложно в самата диагноза. Човек трябва просто да назначи среща с лекар и това е всичко.

Не е нужно да вземате нищо с вас, това е чисто хардуерна процедура. Пациентът има долна челюст на специална стойка, докато междувременно въртящата се част от устройството заснема снимка.

Естествено, хората, страдащи от клаустрофобия, ще трябва да се подготвят малко. Необходимо е да се успокоим и да разберем, че в рамките на няколко минути няма да се случи нищо ужасно. В края на краищата, ако не превъзмогнете страха, лесно можете да загубите възможността да получите бърза диагноза и качествено лечение.

Ще бъде трудно за тези пациенти, които не винаги могат да бъдат в една и съща позиция. Също така ще трябва да се подготвите малко. Процедурата отнема няколко минути, така че е възможно да страдате. По принцип зъбната томография не изисква никаква подготовка и е напълно безопасна.

Към кого да се свържете?

Как е компютърната томография на зъбите?

Каква е диагнозата и как е компютърната томография на зъбите? При извършване на процедурата пациентът трябва да стои пред устройството, в устната кухина се вкарва малка плоча за ухапване. След това лекарят трябва да избере една от дванадесетте програми на контролния панел. След това машината сканира чернодробната система.

Зрителното поле е 8x8. Това ви позволява напълно да видите местоположението на зъба върху горната и долната челюст. Рамката с рентгеновата тръба трябва да се върти около главата на пациента. През този период се вземат около 200 отделни снимки.

Времето от началото на процедурата до получаването на резултатите е около 114 секунди. Но това е само една част от интернет, а останалите петнадесет минути е създаването на картина. След като получи снимката, лекарят я прегледа и направи диагноза. Диагностичните резултати могат да помогнат за предписването на качествено лечение. Особено, когато става дума за хирургическа намеса след сложни наранявания. Следователно, зъболечението CT предоставя невероятна помощ по много въпроси.

3d томография на зъбите

Сравнително нов метод за оценка се нарича 3D томография на зъбите. Каква е тази процедура и как се различава от обичайния метод?

Когато лекарят поставя диагнозата на пациента, важна роля в този процес играят рентгеновите лъчи. За съжаление, обичайните панорамни и забележителни "снимки" не са в състояние напълно да покажат състоянието на човешкото зъбче. За целите на качествената диагностика бе разработена 3D зъбна томография. Това е нов и вече успешен метод за популяризиране.

Благодарение на това става възможно да се видят аномалии на зъбите, да се коригира лечението и по този начин да се постигне добър резултат и да се избегнат всички възможни усложнения. Използването на тази технология ще подобри качеството и ефективността на терапевтичното стоматологично лечение. Тази процедура е надеждна и продължава 18 секунди. Това е много важно за хората, страдащи от клаустрофобия. Предимствата на тази техника не са толкова малки. Въпреки неотдавнашния си външен вид, зъболекарският клирънс успя да постигне всеобщо приемане.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

3d компютърна томография на зъбите

Какво означава "3D" компютърна томография на зъбите "за" и дали да разчитате на нея? Този метод е един от най-новите и най-ефективни по рода си. Когато пациентът е диагностициран, не само състоянието му се взема под внимание, но и целият процес, който се извършва в устната кухина. Не винаги можете да видите всичко на обикновен рентгенов лъч. В този случай 3-тото CT идва за спасяване.

Съвременният апарат може да се нарече универсален диагностичен инструмент. Той ви позволява да диагностицирате сериозни наранявания на челюстта, да забележите аномалии и помощ при имплантологията. Благодарение на тази техника е много по-лесно да се осигури качествено лечение и да се разработи индивидуален план.

Използването на томограф ще увеличи максимално правилното планиране на лечението. А постигането на положителни резултати може да бъде най-краткият път. По принцип процедурата е проста. Общото време за сканиране не надвишава 18 секунди. Радиационното натоварване спрямо другите техники е значително намалено. Следователно, зъбният CT се отнася до най-добрия метод за диагностика.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Противопоказания за компютърна томография на зъбите

Има ли някакво противопоказание за компютърна томография на зъбите и кой не трябва да прибягва до такава процедура? Факт е, че всеки може да използва тази техника. Вярно е, че бременните момичета трябва да се откажат.

В края на краищата, по време на снимката се получава светлинно облъчване. Увреждане на тялото, което тя не носи, но бъдещата майка трябва по-добре да се откаже от тази процедура. Особено ако това е първият триместър на бременността. В този случай е по-добре да изберете други диагностични методи.

Не се препоръчва да се прави процедура за хора склонни към клаустрофобия. По време на CT, човек има долна челюст на устройството и "фотографска" част от томографията започва да се върти около главата му. Това може да доведе до атака на паника.

Пациентите, които не могат да останат мобилни, също трябва да се въздържат от тази процедура. Но това е състояние, което може да се поправи, така че не трябва да се притеснявате. Това са основните противопоказания за използването на този метод. По принцип, зъбният CT е много ефективен начин за диагностициране на много заболявания.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Оценка на компютърната томография на зъбите

Какво може да се каже за оценката на резултатите от компютърната томография на зъбите? Всъщност няма причина да се съмнява ефективността на метода. Той успя да се докаже от най-добрата страна.

Благодарение на получените данни е възможно лесно да се определят проблемите на лицето. В края на краищата обширната картина ви позволява да се запознаете не само с позицията на зъба и наличието на нерви и други неща в тях, но и да изследвате челюстната кост. В много случаи това е много важно.

Денталната CT позволява точно диагностициране. Според полученото изображение аномалиите на зъбите лесно се разпознават. Освен това, тази процедура се използва широко в имплантологията. Тъй като за качествени протези трябва да знаете продължителността на алвеоларния процес.

Просто е невъзможно да се подценяват положителните качества на CT. Това е ново изобретение, което ви позволява да получавате изображения в 3d формат. Това нововъведение ще ви позволи да се справите с най-трудните случаи.

Резултатите от КТ винаги са верни. Въз основа на това се назначава оптимален план за лечение, който ще позволи да се постигнат положителни резултати за кратко време. Стоматологичният CT е дрънкане в съвременната медицина.

trusted-source[17], [18], [19]

Усложнения на компютърната томография на зъбите

Могат ли да възникнат усложнения при изчислената томография на зъбите? Естествено, няма основание за това явление. Тъй като няма нищо сложно в тази процедура.

Единственото нещо, което трябва да се избягва, е да се избегнат зъбни CT при бременни момичета и хора с проблеми в координацията на движението. По време на процедурата, извършете светлинно облъчване. Тя не носи особена опасност за човека. Но бременното момиче, което е в първите месеци от нейната интересна ситуация, е по-добре. Хората, които не могат да стоят неподвижни дълго време или изобщо се страхуват от затворено пространство, CT няма да го направят. Поради постоянната мобилност, рискът от нараняване на челюстта се увеличава. Ако говорим за човек, който се страхува от затворено пространство, това може да доведе до паника. В резултат на това пациентът е ранен.

В тази категория хора CT не трябва да се прави. По принцип не може да има други усложнения. Много зависи от човешкия фактор. Следователно, зъболечението CT се извършва след одобрение от лекуващия лекар.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Цена за томография на зъби

Сега най-интересният въпрос е пивоварната, е цената за томографията на зъбите на разположение? Можеш да похвалиш тази техника безкрайно, но може ли някой да се възползва от нея?

Естествено, цената на диагностичната процедура се влияе от редица различни фактори. Така че, на първо място, това е самата апаратура, която произвежда процедурата. В края на краищата има по-нови модели с широк спектър от възможности и старо оборудване. Много зависи от клиниката, в която се прави процедурата. Естествено, в частна медицинска институция цената ще бъде много по-висока. Но картината като правило е по-качествена и се вземат предвид различни форсмажорни обстоятелства. Така че, в допълнение към картината, резултатът от CT се записва на диска и се дава на пациента. Това не се прави в държавните институции.

Средната цена на тази процедура в Украйна е 200-500 гривна. Естествено, колкото по-близо до столицата, толкова по-висока е цената. Този критерий трябва да се има предвид при избора на клиника. Като цяло процедурата е наистина ефективна, напълно оправдава нейната стойност. Компютърната томография на зъбите е най-добрият начин за бързо диагностициране на проблем.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.