^

Здраве

A
A
A

Тетанус

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Тетанус е инфекция на раната, причинена от токсина на анаеробния спонтанно белязан Clostridium tetani, характеризиращ се с поражение на нервната система с атаки на тонични и тетанични припадъци. Симптомите на тетануса включват периодични тонични спазми на дървесната мускулатура. Диагнозата се основава на клиничната болест. Лечението на тетанус е назначаването на имуноглобулин и интензивна подкрепа.

Кодове на ICD-10

  • Демократична република Конго. Тетанус на новороденото.
  • A34. Акушерски тетанус.
  • A35. Други форми на тетанус.

Няма унифицирана класификация на тетануса. Обикновено се приема класификация на труда, която включва няколко елемента.

  1. Според входната врата разграничи рана, endometralny (аборт), инфекция (когато се комбинира с гнойни процеси), инжектиране (на прехода към спринцовки за еднократна употреба в последните години не са открити), пъпна (неонатален тетанус), изгаряне, травми и други редки форми, например , уретрална, ректална, вагинална (ако е повредена от мукозни чужди тела).
  2. По пътя на разпределение се разделят на: местен, възходящ, низходящ (генерализиран) тетанус.
  3. Тежестта на потока се характеризира с лека, умерена, тежка и много тежка форма.

Какво причинява тетанус?

Тетанусът е причинен от тетанус бацили, които образуват дълготрайни спори и могат да бъдат намерени в кал и изпражнения от животни, където те остават жизнеспособни в продължение на много години. В световен мащаб около 500 000 души умират от тетанус всяка година - най-високата смъртност сред новородените и малките деца, но не всички случаи на тетанус могат да бъдат идентифицирани, така че тези оценки могат да се смятат за груби. В Съединените щати през 2001 г. Са съобщени само 37 случая на заболяването. Честотата на заболяването е пряко свързана с нивото на имунизация на популацията, което показва ефективността на превантивните мерки. В САЩ повече от половината от възрастните пациенти имат неадекватно ниво на антитела. 33-50% от случаите са регистрирани при лица от тази възрастова група. Останалите случаи на заболяването са най-често регистрирани във възрастовата група 20-59 години, при която имунизацията е била неадекватна. Тревожността при лица под 20-годишна възраст е по-малка от 10%. Пациентите с изгаряния, хирургични рани, както и лица с анамнеза за инфектирани места за инжектиране (наркомани), най-вероятно развиват тетанус. Тетанус може да бъде резултат от тривиални или дори незабележими рани. Инфекцията може да се развие и след раждането. Това може да се случи в матката (майчина тетанус) или в пъпа на новороденото (неонатален тетанус).

Когато се създават анаеробни условия, спорите покълват, образувайки вегетативни форми, които освобождават специфичен тетаноспасмин, действащ върху невроните. В зависимост от количеството на токсина, тя може да се разпространи в местните тъкани, по нервните жлези, през лимфните съдове или с кръвта. Природата на клиничните прояви на болестта зависи от начина на разпространение.

С много малко количество токсин се разпространява по мускулите с поражение на нервните окончания и регионалните нервни жлези. Процесът се развива локално, най-често причинява конвулсивно свиване, фибрилация. С малко количество токсин се разпространява по мускулите и перинерално, включително нервните окончания, нервите на синапсите и корените на гръбначния мозък. Процесът е от естеството на лесна възходяща форма с развитието на тонични и тетанични (клонични) пристъпи в сегмента на крайниците.

Рядко се развива умерена и тежка възходяща форма на тетанус с умерено и значително количество токсин. Неговата разпределение настъпва пери- и ендоневралния и intraksonalno удря предната и задната рог на гръбначния мозък, неврони и синапсите и мотор ядрото на гръбначния мозък и черепни нерви. Това е придружено от развитието на общи тонични конвулсии, срещу които има и тетанични.

Когато един токсин навлезе в кръвта и лимфата, разпространението му се проявява в цялото тяло, засягайки всички групи мускули и нервни стволове и пристигайки от неврона вътрешно-аксиално до различни моторни центрове. Скоростта на разпространение зависи от дължината на всеки неврон път. Най-краткият път на нервите в лицевите нерви, следователно конвулсивният процес в тях се развива главно, засягащ мускулатурата на лицето и дъвченето на мускулите. След това се засягат центровете на мускулите на врата и гърба, по-късно на крайниците. Накрая, в процеса се включват дихателните мускули на гръдния кош и диафрагмата.

В комплекс, това определя развитието на низходящата (обобщена) форма на тетанус.

Мозъкът е тетанус токсин не е засегнат, така че пациентите, дори и в най-тежките случаи остават в съзнание. Има една концепция за т.нар мозъка тетанус, когато мозъкът е пряко засегнат клостридии тетания с проникваща травма на главата с развитието на общи конвулсии, но те нямат нищо общо с припадъци, характерни за тетанус.

Какви са симптомите на тетанус?

Инкубационният период за тетанус е средно 6-14 дни, с колебания от 1 час до месец, рядко и повече. Колкото по-кратък е инкубационният период, толкова по-труден е процесът. Тежестта на заболяването се определя от тежестта на пристъпите, честота и скорост на спазми от началото на заболяването, неговата продължителност, температура отговор на тялото, състоянието на сърдечно-съдовата система, дихателната, наличието и тежестта на усложнения.

Тетанус обикновено започва остро, поне малко (около един ден) увод, който е придружен от общо неразположение, рисуване болки в раната или вече са се образували търбуха на животното, фибриларни потрепвания околните мускули, се увеличават реакцията на пациента към външни дразнители, особено звук и светлина, дори и леко докосване на раната или заобикалящите мускули водят до рязко увеличаване на техния тон и увеличаване на болката. Впоследствие този процес се простира до всички мускули, инервирани от засегнатия нерв. Мускулна болка е много силна, защото на техния постоянен стрес тоник и да стане почти непоносимо, когато подобен на тетанус свиване - и това е най-характерната черта на тетанус поражение.

Клиничните прояви доста характерен, но тетанус е редки и лекари, въпреки че го помня често не означава, че той се срещна с него, и в повечето случаи се смята, че е налице нетипична форма на някои често срещани заболявания.

Най-често на практика има низходящ (генерализиран) тетанус от курс с умерен размер (68%). Продроматичният период е кратък (6-8 дни). Тя е придружена от повишаване на телесната температура до 38-39 градуса, изобилна, често изливаща пот. Болка в гърлото, врата, лицето. Първата мисъл за лекаря - болко ли е гърлото? За диференциална диагноза е достатъчно да се изследва фаринкса. Но ако внимателно погледнете лицето на пациента, то ясно се показва с патогномоничен симптом. Тризма, причинена от тонично свиване на дъвчещите мускули, в резултат на което пациентът не може да отвори устата си.

Язвителен (подигравателни, Viper) усмивката лицевите мускули, причинени гърчове (бръчките по челото, очни цепки присвити, устните изпънати и ъглите на устата се понижават). Дисфагия, дължаща се на спазъм на мускулите, участващи в преглъщането. Още от втория ден се присъединят към спазми на врата и дълги мускули на гърба, което води до главата на наклона, на гърба е извит в гръбначния стълб, така че да може да доведе ръка под кръста. До края на втория ден в процеса се включват мускулите на крайниците. В същото време тоничните конвулсии се свързват и с тонични конвулсии. Те могат да се развиват самостоятелно от няколко дни в рамките на един час и са придружени от остри спазми на мускулатурата. Това развива типичната картина на opisthotonus. Пациентът се накланя за сметка на рязко свиване на мускулите, като изкривява задната част на главата, петите и лактите. За разлика от истерията и каталепсията, мускулестият спазъм се увеличава със звук (достатъчно, за да пляскат с ръце) или с раздразнение на светлината (включете светлината). В допълнение, в тетанус, процесът участват само най-големите мускули, ръцете и краката поддържане на мобилността, която никога не се случва в истерия и каталепсия, напротив, ръката стисна в юмрук, удължени крака. Когато подобен на тетанус свиване на лицето и шията, езика на пациента се навежда напред и то обикновено ухапване, което не се случва при епилепсия, менингит и мозъчна травма, която се характеризира с езика. От третия и четвъртия ден се появява конвулсивен синдром в мускулите на корема, гръдния кош, съединенията, които придобиват "скална" консистенция. На последно място, в процеса са включени мускулите на диафрагмата. Пациентът непрекъснато съзнава, крещи за болка. Поради спазми на мускулите на тазовото дъно, уринирането и дефекацията са нарушени.

Характерни промени във вътрешните органи. Първата седмица се характеризира с тахикардия, хипертония, силни сърдечни звуци. Дишането е повърхностно, чести, застоящи промени в белите дробове, дължащи се на потискане на кашлицата. От седмия до осмия ден се формират признаци на декомпенсация: глухота на сърдечните тонове, хипотония, аритмии; в белите дробове се образуват възпалителни и тежки застояли промени. Увеличава дихателната и сърдечната недостатъчност, ацидозата и хипоксията, които могат да доведат до парализа на сърцето или дишане. Усложненията, разбира се, се развиват, но с умерена форма нямат фатален характер.

В тежка форма, продромният период е 24-48 часа, след което се развива бързо целия описан симптомен комплекс. Аетаничните конвулсии се обявяват, продължителността им се увеличава до 1-5 минути, почасово и дори 3-5 пъти на час. Усложненията от белите дробове и сърцето се развиват бързо и по-тежки, отколкото при средно тежката форма. Умъртвяването се увеличава поради асфиксия, развитие на ателектаза, парализа на сърцето и дишане.

С много тежка форма на prodromal период от няколко часа до ден, понякога тетанус се развива светкавично бързо, без prodrom. Сърдечната и белодробна недостатъчност се развиват в рамките на един ден. Аетаничните спазми са почти постоянни, много силни, което често води до развитие на фрактури на костите и мускулни разкъсвания. Леталността е почти 100%.

Клиника възходящи форми на тетанус различава първоначалното увреждане на периферните мускулите на крайниците с постепенно разширение зона възбудимост и конвулсии, докато достигне корените на центрове на гръбначния мозък и моторни. След това се оформя клиника с типична низходяща форма. Трябва да се отбележи, че продромален период е по-дълъг до 2-4 седмици, протича по-благоприятно, конвулсивно синдром се изразява не толкова рязко, те са рядкост, кратко, почти никога не opisthotonos и парализа на дихателните мускули.

Светлият (местен) тетанус е рядък, проромалният период е дълъг, раната има време да се лекува. Но изведнъж се появи резки (трептене) в района на бившия раната и след това конвулсии с всеобхватна болка, спазми Тетанусните не са маркирани. Процесът улавя: обикновено един сегмент от крайника. Симптомите наподобяват миозит, но за разлика от него в тетанус подсилени спазми и болка, когато са изложени на външни стимули (светлина, звук), без да докосвате мястото на лезията, което не се случва в миозит. При неврологичната практика може да се появи паралитичен тетанус на Роза. Заедно с трисмуса на засегнатата страна се развива парализа на мускулите на лицето, а понякога на очната ябълка, а от другата страна мускулно напрежение на лицето и стесняване на окото. Всъщност се формира едностранна сардонична усмивка. Това донякъде прилича на проявата на неврит на лицевия нерв, но не се характеризира с тризъм и мускулно напрежение от другата страна.

Възстановяването и обратното развитие на процеса се извършва бавно, често в рамките на 2-4 седмици. От 10-ия до 14-ия ден тетаничните конвулсии се отслабват от честотата на появата и интензивността, а от 17-18-ия ден те спират напълно. От този момент започва периодът на възстановяване и проявите на усложнения от тетанус излизат на първо място. Тоничните конвулсии траят до 22-27 дни, главно задържани в коремните мускули, мускулите на стомаха и гърба. Трисмусът обикновено трае до 30-ия ден, а може би и повече. Възстановяването на сърдечната активност се извършва само към края на втория месец от началото на заболяването, докато целият период на възстановяване продължава да е тахикардия и хипотония. Усложнения на тетануса

Специфични усложнения, характерни само за тетанус, не. Всички те се определят от интензивността и продължителността на конвулсивния синдром и от поражението на дихателните мускули. Нарушаването на дихателната функция и рефлекс кашлица води главно до развитието на белодробен редица усложнения на пациента: бронхопневмония, конгестивна пневмонит, белодробен оток и ателектаза с запушване на дихателните пътища. На този фон могат да се развият гнойни усложнения до генерализирането на инфекцията под формата на сепсис, която е една от причините за смъртта. Нарушенията на вентилация и обмен газ оформят развитието на хипоксия, в началото на дихателната и метаболитна ацидоза и след това в нарушение на метаболитни процеси във всички органи и тъкани, особено на мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците. Хипоксичната енцефалопатия се образува с нарушение на централната регулация на функциите на вътрешните органи. Развитието на хепатореналния синдром се причинява не само от метаболитни нарушения, но и от затруднено уриниране поради спазъм на тазовия под. Всичко това води до нарушение на сърдечната дейност. Самата диригентна система на сърцето не страда, но се образува хипоксичен кардит и конгестивна сърдечна недостатъчност.

Последствията от тежките тетанични пристъпи могат да бъдат мускулни разкъсвания, по-често илео-лумбални и коремни стени, дислокации, рядко фрактури на костите. Хистонът може да доведе до компресионна деформация на гръдния кош (тетанокифос), особено при деца. Възстановяването на структурата на прешлените възниква в рамките на 1-2 години или се формират различни форми на остеохондропатии (при децата, болестта Шейерман-Мау, болестта на Келер е по-често). След възстановяването често се образува мускулна хипотрофия, контрактура на мускулите и ставите, парализа на III, VI, VII чифтови черепни нерви, което много усложнява рехабилитацията на пациента.

Новородено тетанус

Неонатална тетанус инфекция се извършва главно по време на раждане е лечебно заведение, когато те се вземат от хора, които нямат медицинско обучение в нехигиенични условия, както и лигиране на пъпната връв е направена нестерилни обекти (мръсна нарязани с ножица, нож, и връзвам обичайния груб конец).

Инкубационният период е кратък, 3-8 дни, при всички случаи се развива обобщена тежка или много тежка форма. Продроматичният период е много кратък, до 24 часа. Детето отказва да суче гърдата поради тризъм и дисфагия, плачейки. Скоро се вливат мощни тонични и тетанични конвулсии, които се съпровождат от писклив вик, принудително изпускане на урина и изпражнения, тремор на долната устна, брадичката и езика. Трисмусът може да не се изразява поради слабостта на мускулатурата, но задължителен симптом е блефароспазъм (очите са плътно притиснати). В периода на гърчовете често се отбелязва ларингоспазъм с асфиксия, което често води до смърт.

Появата на дете характеристика, е цианоза, всички мускули на тялото се напрегнаха, главата отметната назад, лицето му бе замразен, с набръчкана чело и стиснати очи, затворена уста, устните разтеглени, ъглите им са пропуснати, рязко очертано назолабиалните гънки. Дръжки огънат под лактите и се притиска към тялото, ръцете свити в юмруци, краката свити в коленете, кръстосани. Температурата на тялото често се увеличава, но може да има хипотермия.

Смъртността е много висока - от 80 до 100%, само навременното и висококачествено лечение позволява да се намали смъртността при децата до 50%. Издръжливостта продължава 2-4 седмици, а последващото възстановяване продължава 1-2 месеца. Бързото намаляване на мускулната ригидност е много неблагоприятен прогностичен признак и показва нарастваща хипоксия.

Тетанус на мозъка, тетанус инфекция на мозъка и черепните нерви е форма на локализиран тетанус. Най-често това се случва при деца и може да се прояви като хроничен отит на средното ухо. Най-честата болест се среща в Африка и Индия. В патологичния процес могат да бъдат включени всички черепни нерви, особено седмата двойка. Тетанусът на мозъка може да преминава в обобщено.

Острата респираторна недостатъчност е най-честата причина за смърт. Спаз на глотиса, както и скованост и спазъм на мускулите на предната коремна стена, гръдния кош и диафрагмата водят до асфиксия. Хипоксемията може да предизвика сърдечен арест и фарингитният спазъм води до аспирация на орално съдържание, което впоследствие причинява пневмония, която допринася за развитието на хипоксемична смърт.

Как се диагностицира тетанусът?

Диагнозата на тетануса е клинично базирана на характерна клинична картина. От началото на лечението, те не се колебаят, тъй като данните от лабораторните изследвания ще бъдат получени най-малко 2 седмици по-късно. Но е необходимо диагнозата да бъде потвърдена законно. Оградата на материала е направена от рани, огнища на възпаление и кръв, спазвайки всички правила на анаеробната активност. Материалът се поставя в хранителна среда (бульон с отворено огнище или бульон на Legra-Ramona) под слой растително масло. Изградени са култури и се произвежда микроскопия на културите на 2-ри, 4-и, 6-и и 10-ия ден. Откриването на грам-положителни пръчки с кръгли терминални спори все още не потвърждава принадлежността им към тетанус, необходимо е да се идентифицира токсинът. За да се направи това, при стерилни условия, една част от културата се взема от засаждането и се разрежда с части от солев разтвор, оставена в продължение на 1 час, за да се утаят големи частици. Супернатантата в обем от 1-2 ml се добавя към 50 ml среда, съдържаща мицелин сулфат и полимиксин, за инхибиране на грам-отрицателната микрофлора. След това се инжектират интрамускулно или мишки (0,5 ml) или морски свинчета (3 ml). Появата на признаци на тетанус при животни 5 дни след инжекцията показва наличие на тетаноспасмин.

Какво трябва да проучим?

Как се лекува тетанусът?

Смъртността от тетанус в света е 50%. 15-60% при възрастни и 80-90% при деца, дори при лечение. Най-висока смъртност възниква при крайни възрастови групи, както и сред употребяващите интравенозни наркотици. Прогнозата се влошава с кратък инкубационен период и бърза прогресия на симптомите, както и със забавено започване на лечението. Процесът на заболяването има тенденция да бъде умерен в тези случаи, когато няма очевиден фокус на инфекцията. Лечението на тетанус изисква адекватна вентилация. Допълнителни методи на лечение включват назначаването на човешки имуноглобулин за неутрализиране несвързан токсин, предотвратяване на по-нататъшно образуване на токсина, седация, контрол мускулни спазми и хипертоничност, баланса на течности и interkurrentnoi инфекцията, както и непрекъсната подкрепа.

Лечение на тетанус: основни принципи

Пациентът трябва да остане в тиха стая. Всички терапевтични ефекти трябва да отговарят на 3 основни принципа:

  • предотвратяване на по-нататъшно освобождаване на токсин. Последното се постига чрез хирургично почистване на раната и назначаването на метронидазол в доза от 500 mg венозно на всеки 6-8 часа;
  • неутрализират токсина извън централната нервна система. За тази цел са предписани човешки тетаничен имуноглобулин и тетаничен токсоид. Инжектирането трябва да се извършва в различни части на тялото, като по този начин се избягва неутрализирането на антитоксин;
  • минимизират ефектите на токсина, който вече е проникнал в централната нервна система.

Лечение на рана

Тъй като замърсената и мъртва тъкан допринася за растежа на C. Tetani, е необходимо да се извърши задълбочено хирургическо почистване на раната, особено при рани с дълбока травма. Антибиотиците не могат да служат като заместител на цялостното хирургично лечение и пасивна имунизация.

Антитоксин

Ефективността на използването на човешки антитоксин зависи от количеството токсин, което вече е свързано със синаптичните мембрани, тъй като само свободна част от токсина може да бъде неутрализирана. Човешки имуноглобулин за възрастни се предписва в доза от 3000 единици IM / m 1 време. Голямото количество може да бъде разделено и разпределено на различни части на тялото. Дозата на имуноглобулина може да варира от 1500 до 10 000 единици, в зависимост от тежестта на раната. Антитоксинът от животински произход е значително по-малко предпочитан. Последното се обяснява с факта, че е трудно да се постигне подходяща концентрация на антитоксин в серума на пациента, както и риск от развитие на серумна болест. Когато се използва конски серум, дозата на антитоксин трябва да бъде 50 000 единици интрамускулно или интравенозно. Ако е необходимо, е възможно да се инжектира имуноглобулин в мястото на раната, но тази инжекция не е толкова ефективна, колкото правилното хирургическо прочистване.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Лечение на мускулен спазъм

За да контролират ригидността и спазмите, бензодиазепините са стандартно предписание. Тези лекарства блокират обратното улавяне на ендогенния инхибиторен невротрансмитер алфа-аминомаслена киселина (AABK) върху AABK рецептора. Диазепамът може да помогне за контролиране на спазмите, да намали сковаността и да доведе до желаното успокояване. Дозата на диазепам варира и изисква внимателно титриране и мониториране на отговора на пациента. Най-острите случаи могат да изискват доза от 10-20 mg интравенозно на всеки 3 часа (не трябва да надвишава 5 mg / kg). За предотвратяване на пристъпите при по-рядко срещани случаи на заболяване, дозата на диазепам е 5-10 mg перорално на всеки 2-4 часа. Дозата за кърмачета над 30 дни е 1-2 мг интравенозно бавно, при многократно приложение, ако е необходимо, след 3-4 часа. Малките деца получават диазепин в доза от 0.1-0.8 mg / kg / ден до 0.1-0.3 mg / kg на всеки 4-8 часа. Деца на възраст над 5 години, лекарството се предписва в доза от 5-10 mg / kg интравенозно на всеки 3-4 часа. Възрастните получават от 5-10 mg перорално на всеки 4-6 часа до 40 mg на час венозно капково. Въпреки че най-широко разпространена диазепам, мидазолам разтворими (доза за възрастни 0.1-0.3 мг / кг / ч инфузии; доза за деца - 0,06-0,15 мг / кг / час инфузия) е по-предпочитано за дългосрочна терапия. Използването на мидазолам елиминира риска от развитие на лактатна ацидоза от пропиленгликол (разтворител, необходим за получаването на диазепам и лоразепам). Също така, когато се използва, няма кумулация на дългодействащи метаболити и съответно кома.

Когато се използват бензодиазепини, рефлексните спазми може да не бъдат елиминирани. В този случай може да се наложи невромускулна блокада за ефективно дишане. За да се постигне това, векурониев бромид се използва в доза от 0.1 mg / kg интравенозно и други паралитични препарати и механична вентилация на белите дробове. Може да се използва и панкурониев бромид, но това лекарство може да влоши автономната нестабилност. Векурониум бромидът няма страничен ефект върху сърдечно-съдовата система, но е кратко действащо лекарство. Използват се и лекарства с по-продължително действие (например pipecuronium и rocuronium), но с тези лекарства не са провеждани сравнителни рандомизирани клинични проучвания.

Вътрешен обвит баклофен (AABA рецепторен агонист) е ефективен, но това лекарство няма забележимо превъзходство спрямо бензодиазепините. Предписва се чрез непрекъсната инфузия. Ефективната доза варира от 20 до 2000 mg / ден. Първоначално се дава пробна доза от 50 mg, ако отговорът е неадекватен, след 24 часа се предписват 75 mg, ако след това желаната реакция не е след още 24 часа 100 mg от лекарството са предписани. Лица, които не отговарят на доза от 100 mg, не могат да бъдат кандидати за продължителна инфузия на лекарството. Потенциалните странични ефекти от приложението на лекарството са кома и депресия на дишането, изискващи механична вентилация на белите дробове.

Дантролен (натоварваща доза от 1-1,5 мг / кг интравенозно, последвано от интравенозна инфузия на 0,5-1 мг / кг на всеки 4-6 часа, за по-малко от 25 дни) облекчава мускулни спазми. Дантерол, приложен перорално, може да се използва като заместител на инфузията на това лекарство в продължение на 60 дни. Хепатотоксичността и високите разходи ограничават възможността за използване на това лекарство.

Морфинът може да се предписва на всеки 4 до 6 часа, за да се наблюдава автономната дисфункция, особено сърдечно-съдовата. Общата дневна доза е 20-180 mg. Блокада на бета-адренорецепторите с лекарства с продължително действие, като пропранолол, не се препоръчва. Внезапната сърдечна смърт е една от признаците на тетанус и поради това назначаването на бета-блокери може да увеличи риска от появата му. Каквото и да е било, Esmolol, който е краткодействащ блокер, се използва успешно. Също така използвайте атропин във високи дози; блокадата на парасимпатиковата нервна система значително намалява потенето и образуването на тайни. Има съобщения за по-ниска смъртност с клонидин в сравнение с конвенционалните схеми.

Цел на магнезиев сулфат при дози, които постигат серумна концентрация на 4-8 милиеквивалента / L (например, болус 4 гр, след което последва 2-3 г / з) има стабилизиращ ефект и премахва ефекта на катехоламин стимулация. За да се оцени предозирането, се гледа коляното. Обемът на дишането може да страда и следователно лечението трябва да се извърши в отделения, където има възможност да се държи поддръжката на вентилатора.

Цел пиридоксин (100 мг един път на ден) намалява смъртността сред деца. По-нови лекарства, които могат да бъдат полезни включват натриев валпроат, който блокира AAC трансфераза, което инхибира катаболизъм AAC, АСЕ инхибитори, които инхибират ангиотензин 2, и освобождаването на норадреналин от нервните окончания дексмедетомидин - силни агонист-алфа-2-адренергични рецептори, и аденозин, който елиминира пресинаптичното освобождаване на норепинефрин и антагонизира инотропни ефекти на катехоламини. Ползите от използването на глюкокортикоиди не се доказали, и тяхната употреба не се препоръчва.

Лечение на тетанус: антибиотици

Ролята на антибиотиците е малка в сравнение с хирургическото почистване на раната и обща подкрепа. Типични антибиотици включват бензилпеницилин 6 Mill. ED интравенозно на всеки 6 часа vnugr доксициклин от 100 мг два пъти на ден и метронидазол 500 мг орално на всеки 8 часа.

Подкрепа

В случаи на леко или тежко заболяване пациентът трябва да бъде интубиран. Механичната вентилация е абсолютно необходима в случаите, когато се изисква невромускулна блокада за контролиране на мускулни спазми, които пречат на самовъздушното. Интравенозното хранене елиминира риска от аспирационни усложнения, които могат да се получат при хранене чрез сондата. Тъй като тетанус често развива запек, столът на пациента трябва да се поддържа мек. Ректалната сонда може да бъде полезна при контролиране на подуването на червата. С развитието на остро задържане на урина е необходим катетър за урина. Физиотерапията на гърдите, честото обръщане на пациента и принудителната кашлица са необходими за предотвратяване на пневмония. Често е необходимо да се извършва наркотична аналгезия.

Как да се предпазим от тетанус?

Тетанус е възпрепятстван от 4 последователно първична имунизация срещу заболяването, след което последва бустерна доза веднъж на всеки 10 години с адсорбиран (първична имунизация) и течност (за бустер инжекции) токсоид са по-предпочитан метод за предотвратяване, отколкото задача на антитоксин в травма. Тетанус токсоид може да се прилага самостоятелно, в комбинация с дифтериен токсин (както при деца и възрастни), а също и в комбинация с дифтерия и коклюшни компоненти (DTP). За да се поддържа имунитета при възрастни се нуждаят от допълнителни дози на всеки 10 години. Ваксинирането срещу тетанус при neimunizirovannyh или недостатъчно имунизират бременни жени образува активна и пасивна имунитет при плода, и следователно трябва да бъде назначен. Той ще се проведе на гестационната възраст 5-6 месеца и реимунизация се прилага в рамките на периода на бременността на 8 месеца. Пасивен имунитет се развива в анатоксин майката на среща в гестационна възраст по-малко от 6 месеца.

След травмата ваксинацията срещу тетанус зависи от естеството на увреждането и от историята на имунизацията. Може да се предпише антитетанус имуноглобулин. Пациентите, които преди не са били ваксинирани, получават 2 и 3 дози от токсоида в 1-месечен интервал.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.