^

Здраве

A
A
A

Тениоза: причини, симптоми, диагноза, лечение

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Teniasis (латинско име - тениидоза; английски език - taeniasis) - biogelmintoz причинени от паразитиращи червата на човека в свинско тения, и проявява нарушение на функциите на храносмилателния тракт.

Код по МКБ-10

V68.0. Нашествие, причинено от Taenia solium.

Епидемиология на тениите

Източникът на сянката е човек, който, ударен от сенките, отделя онкосферата заедно с екскрементите си. Това води до инфекция на междинните гостоприемници (прасета) с Finnoze. Хората се заразяват със сенки, когато ядат сурово или недостатъчно термично обработено финско свинско месо. Тениозата се регистрира в страни, където се развива свинско производство.

trusted-source[1], [2]

Какво причинява тениоза?

Тениозата е причинена от Taenia solium - въоръжена с верига (верига от прасета), тип Plathebninthes, клас Cestoda, семейство Taeniidae. Хелминти ribbonlike тяло има плоска на глобуларен scolex разположени четири издънка и хобот с два реда променлив дълги и къси куки хитин (на 22-23). Дължина хелминти възрастни е 3-4 m. От говежди тения свински различава малко сегменти (800-1000), техния размер (дължина 12-15 mm, диаметър 6-7 mm) и по-малко странични клонове в матката зрял сегмент (7- 12 двойки). Сегментите нямат активна мобилност. Всяка от тях съдържа 30 000-50 000 яйца. Няма отвор в матката. Онкосферите от свински и телешки червеи са морфологично неразличими.

Крайният домакин е човек, чието черво е паразитирано от сексуално зрялата форма на хелминта. В междинен гостоприемник - прасето (по избор домакини могат да включват диви прасета, кучета, котки, а понякога и на хората) на ембриона се освобождава от яйцата проникне в чревната стена и притока на кръв се разпространява по цялото тяло. 60-70 дни ембриона се превръща в cysticerci (цистицеркоза cellulosae) - финландци, достигайки диаметър от 5-8 мм, а в паренхимни органи -. 1,5 см цистицеркоза може да оцелее до пет години.

Патогенеза на сенките

При неусложнени чревни сенки патогенезата се основава на същите фактори, както в случая на артрит. Въпреки това, когато зрелите сегменти се хвърлят от червата в стомаха поради антиперисталтични контракции, е възможно самоинвазията с онкосфери. В този случай сенките могат да бъдат усложнени от развитието на цистицеркоза на мозъка, скелетни мускули, очи.

Симптомите на TENOISE

Симптомите на сянката са близки до тези на сянката на артрита. Когато teniasis сравнително често се регистрират и да astenonevroticheskih диспептични симптоми: нарушение на апетит, гадене, повръщане, болки в корема, разстроен си стол, главоболие, виене на свят, безсъние, периодично припадък.

Усложненията на сянката са редки. Възможни са такива заболявания : чревна обструкция, перфорация на червата, апендицит, холангит, панкреатит, цистицеркоза. Степента на сянката е доброкачествена.

Диагностика на TENNIS

А iagnostika teniasis базирани на инструкции на пациента за изпразване на сегментите или малки фрагменти strobilus хелминта при дефекация. За да се потвърди диагнозата и диференциацията на teniasis teniarinhoza необходима за провеждането на микроскопско изследване на пациентите, разпределени на сегменти, най-вече защото hexacanth свине и тении говеда са морфологично неразличими една от друга.

trusted-source[3], [4]

Диференциална диагноза на таниозата

Диференциалната диагностика на тениозата се осъществява с друга чревна хелминтиаза, главно с tenierhinchiasis.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Показания за консултиране с други специалисти

Когато се появят коремни болки, консултацията на хирурга показва, че изключва коремните усложнения. За да се изключи цистицеркоза в случай на зрително увреждане, е необходима консултация с офталмолог, с появата на неврологична симптоматика - консултация с невролог.

Пример за формулиране на диагнозата

Тениоза, неусложнен курс.

trusted-source[10], [11]

Какво трябва да проучим?

Какви тестове са необходими?

Обработка на сянката

Лечението на сенките се извършва в болница с никосламид: 2 грама се приемат през нощта, добре се дъвчат и се измиват с вода. 15 минути преди приемане се препоръчва да се изпият 1-2 g натриев бикарбонат (напитка сода). Лекарството е много ефективно, причинявайки смърт на скулекс и незрели сегменти. Понастоящем често се използва празикуантел, който се прилага еднократно в доза от 15 mg / kg при пациенти от всички възрастови групи. Двете лекарства се понасят добре, нежеланите реакции са леки (понякога гадене, повръщане, коремна болка, диария).

Работната способност в некомплицирани случаи не се нарушава.

По-нататъшно управление

Тениозата не се нуждае от медицински преглед. След 1-3 месеца след лечението е необходимо контролно проучване на фекалиите за наличие на хелминтни стави.

Как да предотвратите сенките?

Тениозата може да бъде предотвратена в случай на откриване и лечение на пациенти, санитарно обучение на населението, подобряване на населените места, санитарен надзор за поддръжката и клането на свине, ветеринарен контрол на месото.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.