^

Здраве

Таблетки от туберкулоза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Туберкулозата е сериозно инфекциозно заболяване, което се развива след инфекция със специален вид бактерии - mycobacterium. Към днешна дата най-ефективните лекарства са хапчета от туберкулоза.

Показания Таблетки от туберкулоза

Таблетките от туберкулоза се използват в случай на появяване на следните основни симптоми на това заболяване:

 1. Непрекъснато повишена телесна температура, най-често подводни.
 2. Много силна кашлица, понякога пациентът може да изпие кръв.
 3. Пациентът силно и бързо губи тегло.
 4. Често главоболие.
 5. Недостиг на въздух при ходене и силни нощни изпотявания.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Формуляр за освобождаване

Туберкулозата обикновено засяга мъжете след 40 години. Има няколко вида болести. Най-често срещана е белодробна туберкулоза, но също така има туберкулоза на ставите и костите, туберкулоза на пикочно-половата система. Въпреки сериозността си, тази болест може да бъде излекувана с помощта на съвременни медикаменти, по-специално различни таблетки, които се продават в аптеките. Кои са те различни?

Различни видове таблетки бяха предложени от Международния съюз срещу туберкулозата. Те могат да бъдат разделени на три отделни категории:

 1. Таблетки с фломирицин сулфат.
 2. Таблетки на базата на стрептомицин сулфат.
 3. Препарати с циклосерин.

Използва се и друга класификация. Тя споделя цялото хапче от туберкулозата в две големи групи:

 1. Първият ред: Стрептомицин, Изониазид и др.
 2. Втори ред: Етионамид, циклосерин, канамицин.

Както можете да видите, различни антибиотици и синтетични средства се използват главно срещу туберкулозата.

Да разгледаме най-популярните таблетки от туберкулоза.

Изониазид

Бактерицидно лекарство, което се използва за лечение на туберкулозни пациенти. Той показва силна активност към вътреклетъчните и извънклетъчните бактерии Mycobacterium tuberculosis. Той се използва и като профилактика на заболяването при тези хора и членовете на семейството, които са в постоянен контакт с заразените пациенти.

Дозата се определя от лекуващия лекар-фтизитром. Тя зависи от тежестта на болестта и нейната форма. Обикновено таблетките изониазид се приемат веднъж на ден (300 mg). Лечението може да продължи няколко месеца въз основа на тежестта на формата. В никакъв случай не трябва да превишавате максималната дневна доза - 300 mg.

Изониазид не се допуска за пациенти, които страдат от епилепсия, полиомиелит, атеросклероза и страдат от конвулсивни припадъци. Пациентите, приемащи това лекарство, трябва да бъдат готови за нежелани реакции: главоболие, гинекомастия, алергии, гадене и дори повръщане.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Рифампицин

Популярен антибиотик, който често се използва за лечение на туберкулоза. Той има добър бактерициден ефект, потиска синтеза на РНК на Mycobacterium tuberculosis. Може да бъде допълнителна дейност към Clostridium SPP., Streptococcus SPP., Staphylococcus SPP., Bacillus anthracis, Legionella pneumophila, Rickettsia prowazekii, Neisseria meningitidis, Chlamydia трахоматис.

Пийте таблетки само на празен стомах, с много вода. Дозировката е стандартна за деца и възрастни - веднъж дневно за 10 mg на килограм тегло.

Пациентите, които страдат от жълтеница, пиелонефрит, хепатит, бъбречно заболяване, рифампицин е противопоказан. Също така, таблетките не трябва да се приемат, ако пациентът има алергия към рифампицин. Бременните жени могат да бъдат предписани само когато заболяването може да има отрицателни последици за тяхното здраве и живот. В някои случаи след приемането на хапчета могат да се появят неприятни симптоми: оток на Куинк, диария, повръщане, хепатит, еозинофилия, главоболие, нарушение в менструалния цикъл.

Рифабутин

Популярен антибиотик, който принадлежи към групата на рифамицините. Той се използва за лечение на белодробна туберкулоза, тъй като показва активност срещу М. Avium интрацелуларен комплекс и М. Tuberculosis. Активното вещество, което е част от лекарството, е рифабутин.

Можете да приемате таблетки Rifabutin независимо от приема на храна веднъж дневно. Можете да използвате лекарството като профилактично средство. В този случай пациентът трябва да вземе хапчето веднъж в доза от 300 mg. Ако туберкулозата не беше диагностицирана за първи път, лечението с Rifabutin продължи поне шест месеца.

Ако пациентът също е диагностициран с чернодробна или бъбречна недостатъчност или непоносимост към рифабутин, тези таблетки не могат да бъдат приемани. Бременните жени и кърмещите майки не могат да приемат лекарството. Понякога пациентите отбелязват, че приемането на Рифабутин води до повръщане, гадене, диария, главоболие, бронхоспазъм, анемия, артралгия.

Стрептомицин

Популярен антибиотик, който е част от групата лекарства с аминогликозиди. Показва активност на такива бактерии: Mycobacterium туберкулоза, Neisseria гонорея, Salmonella SPP, Escherichia Coli, Yersinia SPP, Shigella SPP, Klebsiella SPP, Haemophilus грип, Francisella tularensis, Corynebacterium diphtheriae, Staphylococcus SPP, Enterobacter SPP, Streptococcus SPP ...... ..

Участващият лекар поотделно определя подходящата дозировка и продължителност на терапията за всеки пациент. Но не можете да приемате повече от максималната дневна доза: 4 g от лекарството.

Пациентите с миастения гравис, заличаващ се ентерит, сърдечно-съдова или бъбречна недостатъчност, мозъчни нарушения не могат да приемат лекарството. Също така, не използвайте продукта за бременни жени и пациенти по време на кърмене.

Стрептомицин може да доведе до развитието на някои неприятни симптоми: диария, албумируоргия, загуба на слуха, гадене и повръщане, главоболие, алергии.

Канамицин

Популярен антибиотик, който се намира в списъка с аминогликозиди. Различава достатъчно висока активност срещу много бактерии: Staphylococcus SPP, Klebsiella пневмония, Escherichia Coli, Salmonella SPP, Shigella SPP, Enterobacter SPP, Proteus SPP, Neisseria meningitidis, Neisseria гонорея ......

За лечение на възрастни пациенти, болни от туберкулоза, Канамицин се използва по следната схема: шест дни до 1 g веднъж на всеки 24 часа. За лечение на деца: 15 mg веднъж на 24 часа. На седмия ден те си почиват. Лекарят определя продължителността на лечението, в зависимост от тежестта на заболяването.

Пациенти със слухови проблеми, чернодробна функция, стомашно-чревни нарушения не могат да приемат канамицин. Също така лекарството не може да се използва от бременни жени. Лекарството не се допуска едновременно с тези антибиотици, които се различават при нефротоксичен и ототоксичен ефект. Понякога антибиотик канамицин може да бъде придружено от неприятни симптоми: главоболие, умора и сънливост, гранулоцитопения, анемия, постоянен шум в ушите, загуба на слуха, често уриниране, cylindruria алергия.

Myetazid

Метазидът се получава от хидразид на изоникотинова киселина. Той уврежда мембраната на бактерията Mycobacterium tuberculosis, което води до тяхната смърт.

На ден Metazide може да се приема от възрастни не повече от 2 g, деца - 1 g. Необходимо е тази доза да бъде разделена на няколко дози (две или три). Лекарството се използва за лечение на всяка форма на туберкулоза.

Пациенти с ангина пекторис, заболявания на централната нервна система, сърдечни дефекти и бъбречна недостатъчност, приемащи таблетки Метазид е напълно забранен. Същото важи и за бременните жени. По време на терапията е необходимо да се проверява фонда от време на време.

При използване на средства от metazid туберкулоза при някои пациенти могат да се появят нежелани реакции: периферен неврит, замайване, придружено от тежко главоболие, конвулсии, безсъние, еуфория, загуба на паметта, гадене, повръщане, диария, болка в сърцето (само с дълга приемане) ,

Виомицин

Таблетки от туберкулоза, които се основават на активното вещество (антибиотик) виомицин. Има бактериостатично специфично действие срещу много бактерии: Streptomyces floridae, Mycobacterium tuberculosis. Това е второстепенно лекарство против туберкулоза.

Лекуващият лекар предписва дозата и продължителността на терапията поотделно за всеки пациент. Те зависят от тежестта на болестта и нейната форма.

Пациентите с нарушена бъбречна функция, както и непоносимост към антибиотика, не могат да приемат това лекарство. За деца използвайте с изключителна предпазливост, тъй като таблетките могат да повлияят на развитието на слуха. Да не се прилага едновременно с други туберкулозни таблетки (мономицин, неомицин или канамицин). Много често по време на приема на Виомицин, увреждане на слуха, главоболие, протеинурия и алергии са възможни.

Циклосерин

Анти-туберкулоза, която включва антибиотичен циклосерин. Той има широк спектър от действия. Той може да действа бактерицидно или бактериостатично по отношение на следните бактерии: Mycobacterium tuberculosis, Rickettsia spp.

Пиенето на таблетки от туберкулоза Циклосерин е необходимо преди хранене. Вземете лекарството по-добре след хранене. Първите 12 часа да се пие 0,25 г. След това дозата може да се увеличи с 250 mg на всеки осем часа. Не приемайте повече от максималната дневна доза (1 g).

Пациенти със свръхчувствителност, епилепсия, заболявания на централната нервна система, психични разстройства, бъбречна и сърдечна недостатъчност, алкохолизъм, лекарството е забранено. Обърнете внимание при лечение на деца.

Cycloserine хапчета може да доведе до проява на следните нежелани реакции: стомашно разстройство, повръщане, диария, безсъние, главоболие, психоза, емоционална депресия, загуба на паметта, треперене, тежка кашлица, треска.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Етамбутол

Таблетки от туберкулоза, която включва етамбутол хидрохлорид. Те се различават по бактериостатично действие по отношение на атипичните и типични микобактерии.

Лечението се извършва на етапи. Първо, 15 mg на килограм телесно тегло на пациента се предписват веднъж на ден. Дозата постепенно се увеличава до 30 mg на килограм тегло. Курсът на терапията е девет месеца. Ако пациентът е диагностициран с бъбречна недостатъчност, дозата се предписва въз основа на креатининовия клирънс.

Пациентите с катаракта, различни възпалителни процеси в очите, подагра, диабетна ретинопатия, бъбречна недостатъчност не могат да приемат Етамбутол, тъй като лекарството може да предизвика силни странични ефекти. Също така, наркотикът е забранен за бременни жени и малки деца.

Много често по време на приемането на тези таблетки може да възникне ретробулбарно възпаление на оптичния нерв, което води до влошаване на зрителната острота. Също така, пациентите отбелязват главоболие, гадене, неприятен вкус в устата, халюцинации, нарушения на съня, конвулсии.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Protionamide

Протионамид, който се използва за лечение на туберкулоза, е включен в списъка на лекарствата от втора линия. Механизмът на действие е да блокира синтеза на миколова киселина, която се счита за основен структурен елемент в бактериалната мембранна стена. Може да се използва с други лекарства против туберкулоза, за да се намали възможността за развитие на резистентност.

Пиенето на таблетки трябва да бъде строго след хранене. Възрастни приемат 0.25 g три пъти дневно, ако пациентът толерира лекарството добре, дозата може да се увеличи до 0.50 g.

Пациентите, които също имат цироза на черния дроб, остър гастрит, остър хепатит, колит, не могат да приемат протионамид. Също така, наркотикът не се допуска за хора, които злоупотребяват с алкохол и бременни жени.

При пациенти терапия protionamid могат да проявяват подобни нежелани реакции включват: повръщане, загуба на апетит, слюноотделяне, pellagropodobnaya реакции, хипогликемия, гинекомастия, хипотиреоидизъм, главоболие, психични разстройства.

Pyrazinamide

Антитуберкулозно лекарство от синтетичен произход, което принадлежи към втория ред лекарства за туберкулоза. Използва се за лечение на туберкулоза под каквато и да е форма в същото време като други лекарства в тази група. Има бактерициден или бактериостатичен ефект върху бактериите, в зависимост от тяхната чувствителност.

Дозирането се определя индивидуално от лекуващия лекар. Максималната дневна доза на таблетките Пиразинамид е 2 g от лекарството, ако се приема веднъж дневно и 3 g от лекарството, ако се приема два пъти седмично.

Пациенти с непоносимост към пиразинамид или тежка чернодробна недостатъчност не трябва да приемат таблетки. В някои случаи приемането на пиразинамид може да доведе до гадене, повръщане, нарушения в черния дроб, артралгия, алергии, подагра.

Ftivazid

Таблетки от туберкулоза на базата на производното на хидразид на изоникотиновата киселина. Те се различават по отношение на тяхната селективна активност спрямо бактерията Mycobacterium tuberculosis.

Таблетките трябва да се пият два до три пъти дневно в доза от 500 mg наведнъж (възрастни) или при изчисляване на 30 mg на килограм тегло (деца). Не преувеличавайте максималната дневна доза - 3 g.

Пациенти с ангина пекторис, заболявания на централната нервна система, сърдечни дефекти, бъбречно заболяване приемат хапчета Ftivazid е противопоказан. В някои случаи се развиват следните симптоми при пациентите, получаващи Ftivazide: гинекомастия, менорагия, сърдечна болка, алергии, повръщане, психоза, нарушения на паметта, главоболие.

Тиоакретазон

Синтетично антибактериално средство срещу туберкулоза. Таблетки Тиоацетазон може да се приема само след хранене. Дозирането обикновено се предписва от лекуващия лекар, но най-често е следното: 0,1 или 0,15 g на ден. Дозата може да бъде разделена на няколко дози. Не забравяйте да изпиете продукта с достатъчно вода.

Лекарството не може да се използва за лечение на туберкулозен менингит. По време на лечението пациентът трябва внимателно да се наблюдава. Не забравяйте да наблюдавате бъбреците и черния дроб. Необходимо е да отмените назначаването, ако пациентът има агранулоцитоза.

Пациентите с нефункциониращи бъбреци и черен дроб, непоносимост към тиоацетазон или заболявания на хематопоезата са забранени да приемат тези хапчета. В някои случаи, са установени следните нежелани реакции: диария, повръщане, болка в корема главоболия, хепатит, агранулоцитоза, анемия, левкопения, дерматит, cylindruria.

PASC таблетки

Анти-туберкулозно лекарство с активно активно вещество под формата на аминосалицилова киселина.

Таблетките PASK трябва да се приемат половин час след хранене. Пийте много вода. На възрастни се предписват 12 грама на ден, разделени на три или четири дози. Ако пациентът е прекалено изтощен, дозата се намалява до 6 g. За лечение на деца се използват 0,2 g на килограм телесно тегло три до четири пъти на ден. Но дозата не трябва да надвишава 10 грама на ден.

Пациенти със свръхчувствителност към салицилати, черния дроб и бъбречни заболявания, стомашно-чревна язва, микседем, епилепсия вземат лекарства забранено. При някои пациенти, хапчета PAS предизвикани странични ефекти: запек или диария, повръщане, коремни спазми, жълтеница, хепатит (понякога е фатално), уртикария, хипогликемия, васкулит, хипотиреоидизъм, протеинурия, дерматит, анемия.

Капреомицин

Антибиотик за лечение на туберкулоза, производно на аминосалицилова киселина. Той е ефективен само срещу бактериите Mycobacterium tuberculosis.

Обикновено капреомицин се предписва в комбинация с други лекарства против туберкулоза. Дозирането винаги е индивидуално, тъй като зависи от формата на туберкулоза и тежестта на заболяването. Терапията може да продължи от шест месеца до една година.

Не се препоръчва да се използва капреомицин за лечение на пациенти, които не са достигнали 18-годишна възраст, тъй като не е установена неговата ефективност в този случай. Пациентите с чернодробна и бъбречна недостатъчност трябва да използват таблетки много внимателно. Забранено е за бременни жени.

Възможно предозиране Капреомицин, който причинява нефротоксичен ефект. Лекарството често причинява невротоксичност, левкопения, cylindruria, хипокалемия, левкоцитоза, тромбоцитопения, хипомагнезиемия, частична глухота, асептични абсцеси, кървене и алергични.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Фармакодинамика

Помислете за фармакодинамиката и фармакокинетиката на таблетките от туберкулоза, като например популярния наркотик "Isoniazid".

Това лекарство е включено в таблетките на така наречената първа линия. Тя се различава бактерицидно действие срещу микроорганизми, които причиняват туберкулоза Mycobacterium tuberculosis. Има инхибиращ ефект върху ДНК-зависимата РНК полимераза и също така води до инхибиране на синтеза на миколова киселина, която е основният структурен компонент на мембраната на бактериите, причиняващи туберкулоза.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41]

Фармакокинетика

Абсорбция от храносмилателния тракт се наблюдава след приемане на таблетката Isoniazid много бързо. Ако вземете лекарството след ядене, бионаличността му ще бъде намалена. Бързо започва да се разпределя върху всички течности и тъкани. На практика не се свързва с плазмените протеини. Той се екскретира с изпражненията и урината (75-95%).

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Употреба Таблетки от туберкулоза по време на бременност

Някои таблетки против ТБ, като например изониазид, могат да бъдат предписани за лечение на бременни жени и кърмачки. Но това трябва да се прави с изключителна предпазливост. Повечето от тези лекарства са забранени по време на бременност, защото могат да навредят на здравето на жените и плода.

Противопоказания

 1. Нетърпимост на компонентите.
 2. Свръхчувствителност.
 3. Бъбречна и чернодробна недостатъчност.
 4. Епилепсия.
 5. Ангина пекторис.
 6. Болести на сърцето.
 7. Загуба на слуха.

Преди да използвате каквото и да е лекарство, консултирайте се с лекар и внимателно прочетете инструкциите.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Странични ефекти Таблетки от туберкулоза

 1. Гадене, придружено от повръщане.
 2. Запек или диария.
 3. Главоболие, придружено от замаяност.
 4. Агранулоцитоз.
 5. Гинекомастията.
 6. Разстройства на психиката.
 7. Euphoria.
 8. Insomnia.
 9. Алергични обриви.

Ако пациентът покаже поне един страничен ефект, трябва да посетите лекар. Тя може да намали дозата на съществуваща или да предпише друго лекарство.

trusted-source[60], [61], [62]

Условия за съхранение

Много е важно таблетките от туберкулоза да се пазят далеч от малки деца. Тя трябва да е суха и защитена от пряка слънчева светлина. Температурата на въздуха не трябва да надвишава +25 градуса.

trusted-source[63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Срок на годност

Обикновено тези лекарства могат да се съхраняват до пет години в запечатана опаковка.

trusted-source[70], [71]

Профилактично хапче против туберкулоза

Таблетките често се предписват за предотвратяване на туберкулозата. Някои от тях се използват и за лечение на това заболяване: пиразинамид, изониазид и други. Често лекарите предписват курс от витамини и минерали, по-специално витамин В6. Предписване на каквито и да е лекарства за превенция на туберкулозата при деца може да бъде само фтизиопатия.

Хемопрофилактиката с едно от лекарствата против туберкулоза се извършва само в амбулаторни условия и само за тези деца, които попадат в следните рискови групи: 4, 5-A, 5-B. Превантивната терапия обикновено се извършва с две лекарства наведнъж. По правило предотвратяването на хапчета от туберкулоза се извършва в продължение на три месеца.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Таблетки от туберкулоза" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.