^
A
A
A

Съединените щати изпратиха нов наркотик в Казахстан за лечение на туберкулоза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

02 June 2016, 10:10

Днес в Казахстан има повече от 800 пациенти с резистентна към лекарства туберкулоза. По този въпрос в Алмати бе проведена конференция, в която участваха представители на правителствената агенция за международно развитие на САЩ и ръководителя на Казахстанския център по проблемите на туберкулозата. На конференцията Сара Уолтър обяви загрижеността на САЩ за ситуацията в Казахстан и готовността да помогне.

Голям брой туберкулозни пациенти представляват епидемиологична заплаха за другите, поради което в Съединените щати те решиха да предоставят като благотворителна помощ нов ефективен наркотик за лечение на резистентни към лекарства форми на туберкулоза.

Според някои доклади най-много пациенти с туберкулоза са регистрирани в Централна Азия, вкл. И с лекарствени резистентни форми. Въпреки значителния напредък в науката и медицината почти всички лекари по света продължават да употребяват наркотици, използвани преди повече от 4 десетилетия. В Казахстан няма модерни лекарства за туберкулоза, поради което възможностите за лечение на пациентите са ограничени. Експерти твърдят, че медикаментите, предоставени на медицинските кадри на Казахстан (Bedakvilin), позволяват не само да се спре разпространението на тежки форми на туберкулоза, но и да се лекуват напълно пациенти.

Повече от 30 000 дози бетакувин ще бъдат доставени в Казахстан, освен това, представители на САЩ отбелязват, че такава помощ ще бъде предоставена на тези страни, където също се регистрират високи честоти.

Струва си да се отбележи, че американските специалисти преди няколко месеца изразиха загрижеността си за здравето на хората в Казахстан поради злоупотребата с антибиотици.

В Казахстан антибиотиците са свободно достъпни (за разлика от европейските страни) и хората често прибягват до лечение с тези лекарства по някаква причина. Както е известно, необоснованото използване на антибиотици води до лекарствена резистентност и трудности при лечението на инфекциозни заболявания (пневмония, туберкулоза).

Злоупотребата с антибиотици според експертите се дължи на факта, че по-голямата част от населението не разбира, че тази група лекарства е предназначена за лечение само на бактериални инфекции. Но хората при първите признаци на студ са склонни да купуват антибиотици, за да избегнат усложнения или да се възстановят по-бързо. Но този подход е погрешен - само в Европа от инфекции, устойчиви на антибиотици, повече от 25 000 души умират и повече от 1,5 млрд. Долара се изразходват за лечение на такива пациенти.  

Казахстан е сред страните, в които са регистрирани най-голям брой случаи на резистентна към наркотици туберкулоза, които са на поддържаща терапия. Причините за такава ситуация може да са лошо качество, неправилно или непълно лечение (често пациентите след подобряване на състоянието сами прекъсват курса на лечение).

В допълнение към трудностите при лечението възниква друг проблем, а именно високият риск от разпространение на инфекцията, не само в една страна (днес можете да стигнете до друг континент след няколко часа и да прехвърлите инфекцията).

Ето защо, експертите предупреждават, ако сега не предприемат действия, тогава епидемията от туберкулоза може да започне във всяка страна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.