^

Здраве

A
A
A

Първична туберкулоза - преглед на информацията

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Първата туберкулоза се развива в резултат на първото проникване на туберкулоза в микобактериума в човешкото тяло. Резултатът от първичната инфекция се определя от броя и вирулентността на микобактериите, продължителността на тяхното излагане и до голяма степен от имунобиологичното състояние на организма. Поради високата степен на естествена резистентност на човек към туберкулозна инфекция, туберкулозата не се развива при 90-95% от заразените микобактерии. В тях тя преминава тайно под формата на малки специфични промени с формирането на стабилен антитуберкулозен имунитет.

Хората с имунен дефицит, не БЦЖ-ваксинирани или ваксинирани с нарушение на правилата, основната инфекция с Mycobacterium туберкулоза може да доведе до заболяване.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Първична туберкулоза: епидемиология

В условията на напрегната епидемия, инфекцията с микобактерии на туберкулоза се среща по-често при деца и юноши и е много по-рядка - в по-напреднала възраст. При хора на средна и стара възраст рядко се наблюдава първична туберкулоза. Различни клинични форми на първична туберкулоза се откриват при 10-20% от децата и юношите и при по-малко от 1% от възрастните, болни от туберкулоза. По принцип първичната туберкулоза се диагностицира при 0.8-1% от ново диагностицираните пациенти.

Какво причинява първична туберкулоза?

Първичната туберкулоза се характеризира с включване на лимфни възли, бели дробове, плевра и понякога и в други органи: бъбреци, стави, кости, перитонеум. Зоната на специфично възпаление може да бъде много малка и да остане скрита по време на изследването. При голямо увреждане обикновено се установява при клинични и радиационни изследвания на пациента.

Има три основни форми на първична туберкулоза:

  • туберкулозна интоксикация;
  • туберкулоза на интратораковите лимфни възли;
  • първичен туберкулозен комплекс.

Симптоми на първична туберкулоза

Клиничните симптоми на първична туберкулоза могат да се комбинират и три основни синдрома: интоксикация, бронхопулмонарна плеврална тъкан и синдром на увреждане на други органи и системи.

Синдромът на интоксикация се причинява от метаболитни и функционални нарушения, които се появяват при първична туберкулоза. Ранните клинични симптоми на туберкулоза интоксикация - функционални разстройства на работата на централната нервна система (раздразнителност, емоционална лабилност), вегетативно-съдова дисфункция (тахикардия, аритмия, склонност към хипотония, систолично шум над върха на сърцето), загуба на апетит, повишено изпотяване. Често намалява толерантността към физически и психически стрес, както и способността да се концентрира вниманието.

Усложнения на първичната туберкулоза

Основно туберкулоза може да има усложнения задълбочаване разстройства на имунната система и са свързани с limfogematogennym и бронхогенен разпространението на инфекцията, както и образуването на разграждането в засегнатата област и обобщение на патологичния процес. Развитие на усложнения допринесе за по-късно диагноза на първична туберкулоза, забавено започване на лечението и неспазване на основните принципи на терапия, повечето усложнения възникнат при бебета и деца от предучилищна възраст.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Диагностика на първична туберкулоза

Във връзка с обективните трудности на бактериологичната диагностика в местните форми на първична туберкулоза, рентгеновото изследване става особено важно, чиято информативност до голяма степен зависи от методологията и технологията. Понякога пациентите с клинични признаци на заболяването и отклонение от чувствителност към туберкулин на изследваните рентгенови снимки в две проекции и надлъжни томограми на гръдните органи не откриват патологични промени. Маркирайте само леко разширяване на сянката на корена на белия дроб, намаляване на структурата му, увеличаване на основния белодробен модел.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Медикаменти

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.