^

Здраве

Таблетки от алкохолно отравяне

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Първо, ще изясним какво е алкохолното отравяне и защо е необходимо да се приемат таблетки срещу алкохолното отравяне.

Прекалените дози алкохол са вредни за човешкото тяло. Процесът на разцепване на етил определя силно токсично натоварване върху функционалната активност на вътрешните органи. С други думи, човек е получил алкохолно отравяне.

Последицата от тази интоксикация е синдром на махмурлук. Махмурлук се появява поради факта, че тялото не може бързо да се отърве от токсичните вещества, които са пристигнали. За да се измъкнете от това състояние, трябва да помогнете на тялото да използва токсините. При тази ситуация таблетките от алкохолно отравяне, разделени на 2 групи, ще помогнат. Първият тип включва адсорбционни медикаменти. Вторият тип включва лекарства за симптоматично действие.

Трябва да се отбележи, че адсорбентите трябва да се приемат около 1 час преди да се пие алкохол. Това се дължи на факта, че абсорбцията на етанол в кръвта става достатъчно бързо. По тази причина сорбентът няма време да изпълни медицинската си мисия. По-целесъобразно е да се класифицират тези лекарства като превантивна серия.

Симптоматичните лекарства са насочени към премахване на неблагоприятните симптоми на синдрома на махмурлука. Също така значително намалете отрицателното въздействие на махмурлука върху здравето на пациента.

Показания Таблетки срещу отравяне с алкохол

 • Жажда.
 • Главоболие.
 • Раздразнителност.
 • Гадене, повръщане.
 • Диария.
 • Виене на свят.
 • Повишено потене.
 • Сърцебиене.
 • Тръпки.
 • Обща слабост.
 • Неприятни усещания в устната кухина.

trusted-source[1]

Формуляр за освобождаване

Наименования на таблетки от алкохолно отравяне на адсорбционната група

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Активен въглен

Фармакодинамика:

Специално обработени въглища от растителен или животински произход. Има висока повърхностна активност. Притежава свойства на абсорбиране (адсорбиране) вредни вещества (токсини), газове, както и соли на тежки метали, синтетични и природни алкалоиди, хипнотични агенти, отрови, фенолни производни, гликозиди, циановодородна киселина и други.

Индикации за използването на активен въглен:

 1. Интоксикации, проявявани под формата на диспепсия, метеоризъм (оток на червата), диария, киселини в стомаха.
 2. Ексварбации на алергични заболявания с различна етиология.
 3. Болести на храносмилателни органи с инфекциозен произход (дизентерия, салмонелоза).
 4. Отравяне с лекарства, лошо качество на храните и токсични метали.
 5. Хепатит.
 6. Интоксикация, причинена от психотропни или наркотични вещества, както и алкохолни вещества.

Методи на приложение и дозировка:

При всяко отравяне се предписва 25 грама активен въглен като суспензия (теглото на таблетките се разбърква и се разбърква в изпарена вода при стайна температура). Подобна суспензия се използва при процедурата за промиване на стомаха. Освен това, при отравяне се предписва смес в това съотношение: 2 акции от активен въглен, 1 част магнезиев оксид и 1 дял танин (2 супени лъжици на чаша вода). При проявяване на газове или киселини се приемат 2 g активен въглен, разбърква се в топла вода.

Странични ефекти при прилагане:

Приемането на активен въглен може да причини диария или запек, развитието на недостиг на мазнини, витамини и протеини. Поради адсорбционните свойства на това лекарство се намалява ефективността на ефектите на други лекарства.

Противопоказания за употребата на лекарството:

Използването на активен въглен не се препоръчва при улцерозни лезии на храносмилателната система.

Условия на съхранение:

Съхранява се на сухо място, с изключение на средствата, които отделят дим и газове.

trusted-source[6], [7], [8]

Polisorb

Фармакодинамика:

Той има свойства на адсорбента. Свързва и отстранява от организмите ендогенни или екзогенни токсини, алергени (бактерии и храни). А също и силно токсичните вещества, образувани в резултат на разцепването на протеина в чревните органи. Подпомага транспортирането на токсични вещества в червата от лимфата, кръвта.

Следните указания, при които се използва полисорб:

 • Инфекциозни заболявания на червата (салмонелоза, ечерхиоза, други хранителни инфекции).
 • Хепатит с вирусен произход.
 • Разни отравяния (включително алкохолна интоксикация).

Методи на приложение и доза:

Полисорб се приема навътре под формата на суспензия. Получаването на суспензията е следното: 1 супена лъжица прах (1,2 g) се разбърква в 1 чаша преварена вода. Вземете час преди хранене и лекарства. Дозата на ден е около 12 g. При екзацербация дозата се увеличава до 24 g (разделена на 4-5 приема). Веднъж можете да вземете около 7 грама от лекарството.

Противопоказания:

 • Не давайте деца до една година.
 • Наличие на улцерозни и ерозивни лезии на чревната лигавица.
 • Улцеративни заболявания в периода на обостряне.
 • Противопоказно на индивидуална непоносимост към наркотици.
 • Бременност.

Взаимодействия с други вещества:

При едноетапен прием с ацетилсалицилова киселина (аспирин) процесът на дезинтегриране на микроелементите се увеличава. Също така, когато се използва polisorba, фармакодинамичните свойства на никотиновата киселина се подобряват.

Условия на съхранение:

Съхранява се в запечатани бутилки. Температурата в помещението не трябва да надвишава 25 градуса по Целзий. Пазете от деца.

Срок на годност:

Сухият прах се съхранява до 3 години. Приготвената суспензия може да се използва до края на 24 часа. Температурата трябва да бъде около 10-15 градуса по Целзий.

Karbolonh

Carbolong се произвежда в прахообразна форма на активен въглен, получена от плодни кости. Той има високи свойства на сорбент.

Метод и дози на приложение:

Carbolong се използва за 5-8 g за една доза 3 пъти на ден. Вземете за предпочитане от 2 до 15 дни. Използвайте перорална смес от прах и вода. Можете също така да използвате сух прах (напитка чаша вода).

Име на таблетки от алкохолно отравяне на симптоматична група

Зорекс

Фармакодинамика:

Той има висока детоксикация, антиоксидант и хепатопротективни свойства. Основните активни вещества, които са част от структурата на Zorex, са unithiol и калциев пантотенат. В резултат на взаимодействието на продуктите на нетиол и гниене на етанол (други отрови) се образуват нетоксични комплекси, от които тялото се отървава от урината. Наличието на калциев пантотенат повишава ефективността на детоксификацията на Zorex.

Фармакокинетика:

В резултат на приемането на това лекарство, най-голямата концентрация в тялото се получава след час и половина. Максималната концентрация на Zorex в плазмата е приблизително 9 часа. Продължителността на престоя в храносмилателните органи е няколко минути (20-25). Времето, необходимо за разграждането на етанол и други токсини, е около 8 часа. С урината, средно 55% от лекарството се екскретира от организма, останалата част се екскретира.

Когато се показва ZOREX:

 • Алкохолизмът в хроничен стадий.
 • Остра отравяне с напитки, съдържащи алкохол.
 • Отравяния, причинени от лекарства от групата на сърдечните гликозиди.
 • Токсичност с токсични метали.

Дозировка и начин на приложение:

Той се приема преди хранене.

При лечение на алкохолизъм: 1 капсула 2 пъти дневно (продължителност на лечението - 10 дни).

При лечение на остро отравяне с алкохол: подобна доза е предписана - 1 капсула 2 r / ден. Когато изострянето на дозата може да бъде увеличено: 1 капсула 3 r / ден. Продължителността на курса на лечение е няколко дни (докато симптомите на отравяне изчезнат).

При лечение на отравяния с токсични метали и арсенови съединения дневната доза се увеличава: 350-1000 mg се разделят на 3 дози. Не по-малко от 7 дни.

Страничен ефект:

В случаи на приемане на повишени дози могат да се наблюдават следните симптоми: палпитации, гадене, слабост. Също много рядко могат да се развият кожни реакции като алергични.

Противопоказания:

Не се препоръчва да се приема, ако пациентът е свръхчувствителен към лекарството. Също така, употребата на Zorex е противопоказана, ако човек страда от заболявания, свързани с неуспех на бъбреците и черния дроб.

Предозиране на лекарството:

Превишената доза прием няколко пъти (10 или повече) може да доведе до конвулсии, диспнея, появата на чувство на инхибиране и летаргия. В този случай е необходимо да се измие стомаха, да се направи лаксативно действие и активен въглен.

Взаимодействие на Zorex с други лекарства:

Едновременната употреба на Zorex с средства, които съдържат токсични метали и алкали води до увеличаване на скоростта на разпадане на лекарството.

Условия на съхранение:

Съхранявайте Zorex на затъмнено място, ограничено от пристигането на влага. Температурата не е по-висока от 25 градуса по Целзий. Достъпът на децата до мястото на съхранение трябва да бъде ограничен.

Biotredin

Позовава се на комбинирани лекарства. Биотрединът се състои от L-треонин и витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид). Този инструмент увеличава умствената активност, нормализира метаболитния процес. Помага да се преодолеят симптомите на острото алкохолно отравяне и хроничната алкохолна зависимост.

Индикации за употреба:

 • Той се използва за лечение на алкохолизъм в хроничния стадий.
 • Непрекъснато желание за алкохол.
 • Състоянието, възникнало в резултат на рязкото спиране на приема на алкохол (синдром на отнемане).
 • Намаляване на умствените способности.

Начин на приложение и дозировка:

За неутрализиране на желанието за алкохол, 0,1-0,3 g Biotredin се предписва за 1 доза. Приемайте 4 r / ден (5-7 дни). Процесът на лечение може да се повтори няколко пъти (7-10) годишно.

За да премахнете симптомите на отнемане на алкохол, може да изберете до 4 раздела. 4p / ден. В следващите дни от лечението дозата намалява - 2 раздела. 3p / ден. Вземете поне 1 месец.

Противопоказания:

Не се препоръчва на Biotredin да се приема в състояние на интоксикация, тъй като терапевтичната ефективност на лекарствения продукт е значително намалена.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Лимон

Фармакодинамика:

Комплексното лекарство Limontar се състои от лимонена и янтърна киселина.

Подпомага нормализирането на метаболитните процеси в тъканите на тялото. Характеризира се с висока антиоксидантна активност. Стимулира отделянето на солна киселина в стомаха, подобрява апетита. Премахва симптомите на отравяне с алкохол, увеличава цялостното представяне на тялото.

Използва се за предотвратяване на алкохолна интоксикация. А също така и за оттегляне от склонността към хроничен алкохолизъм.

Методи на приложение и дозировка:

 • Лимонар е предназначен за вътрешна употреба. Нанесете под формата на каша с вода или сок.
 • За целите на превантивните мерки вземете 0,25 g от лекарството 1 час преди пиенето.
 • При остра алкохолна интоксикация се използват 0,25 g (броят на приеманията е 4 пъти) на всеки 2 часа.
 • При приспадане от пиянско състояние, Limonar (0,25 g) се приема при 4 р / ден в продължение на 5 до 10 дни.
 • Следва да се отбележи, че при едновременното приложение на това лекарство с транквилизатори или барбитурати се намалява фармакологичното му действие.

Страничен ефект:

При приема на Limontar може да има признаци на повишено кръвно налягане: тинитус, замайване, главоболие в задната част на главата. А също така и появата на болезнени усещания в стомаха.

Лекарството трябва да се съхранява на тъмно сухо място.

Yantavit

Фармакологично действие:

В основата на състава на хранителна добавка Yantavita включва янтарна киселина, която има високи адаптогенни свойства. Yantavita действие, насочен към укрепване на имунната функция, нормализиране на обмяната на веществата, има антихипокисни регенеративни ефекти, а също така подобрява функционирането на всички органи и системи в случай на излагане на неблагоприятни фактори.

Индикации за употреба:

 • Стресиращо състояние.
 • Физическа или умствена умора.
 • Период на лечение и рехабилитация на тежки заболявания.
 • Остра отравяне с токсични елементи, включително алкохол).
 • Оттегляне на симптомите на синдрома на махмурлук.

Как се прилагат дозите:

За възрастни оптималната доза на ден е 1,0 g от лекарството. Yantavit трябва да приема 1 таблетка 2p / ден - сутрин и следобед (по време на хранене). Вечер, не е необходимо, защото Yantavit има тонизиращо действие върху тялото. Продължителността на курса на прием е най-малко 1 месец. В средата на курса на лечение (след 2 седмици), трябва да си починете в продължение на 3 дни. За добри резултати е необходимо да се повтаря курса на лечение на всеки 3 месеца.

Метадоксил

Frmakodinamika:

Има висока детоксикация и хепатопротективен ефект.

Той активира ензими алкохол дехидрогеназа и ацеталдехид дехидрогеназа черния дроб, които участват в метаболизма на етанол, което води до ускоряване на процеса на отстраняване на етанол и ацеталдехид.

Той инхибира образуването на цироза на черния дроб поради инхибирането на синтеза на фибронектин и колаген. Подобрява мисленето и паметта, намалява риска от развитие на депресивни разстройства.

Използва се при лечение на алкохолизъм в остри и хронични стадии. Също така, когато преминавате курса на лечение на чернодробни заболявания, причинени от продължително излагане на токсини на хепатоцити.

Фармакологична форма на освобождаване - таблетки, ампули.

Методи на приложение: единична устата (1 до 2 таблетки), интравенозно или интрамускулно (1-2 ампули от 0,5 мл).

Противопоказания за употреба:

Бременност, болест на Паркинсон, свръхчувствителност към лекарството.

Глицин

Фармакологично действие:

Глицинът успокоява нервната система, подобрява настроението и премахва състоянието на депресия. Стимулира умствените способности и подобрява качеството на съня. Повишава антитоксичната активност с отравяне с наркотици, както и алкохолно отравяне.

Индикации за употреба:

 • Недостатъци и умора.
 • Разстройства на съня, причинени от повишена нервна възбуда.
 • Нервни разстройства (също и тези, причинени от дългосрочните ефекти на алкохола).
 • Нервност в резултат на предадените стресови ситуации.
 • Последици от нараняване на главата.

Какви са начините на приложение и дозировка:

Глицин под формата на таблетки се приема под езика (под езика) или на бузата (букално) за 1 раздел. 3p / ден. Продължителността на курса е най-малко 1 месец. При лечението на заболявания, свързани с алкохолна зависимост, периодично се повтаря лечението.

Противопоказно приема глицин за деца под 2 години, пациенти с ниско кръвно налягане и хора, които са свръхчувствителни към това лекарство.

Таблетки за гадене с алкохолно отравяне

Anestezin

Има локален анестетичен фармакологичен ефект.

Показания, за които е предписано заявлението:

 • Болка спазмодична в стомаха.
 • Гадене, причината за която е алкохолното отравяне.
 • Зачервяване и сърбеж на кожата.

Методи на употреба и доза:

За вътрешна употреба се използва анестезин под формата на прах и таблетки. С болки в стомаха или гадене, назначете 0,3 g от лекарството с честота 4 p / day. За облекчаване на неприятните симптоми на кожни заболявания, мехлеми и прахове (5-10%) се използват за външна употреба.

Противопоказен анестезин с повишена свръхчувствителност към лекарството.

Валидол

Това лекарство има седативен ефект върху нервната система, както и рефлексен вазодилататорен ефект върху кръвоносните съдове. Поради наличието на ментол, намалява вероятността от развиване на ерективен рефлекс.

Индикации за употреба:

 • Исхемична болест на сърцето.
 • Поява на гадене и повръщане в резултат на алкохолна интоксикация.
 • Повишена нервност, истерия.

Методи на употреба и доза:

Валидол се предлага под формата на таблетки (0,06 g) и като разтвор. Прилага се под езика - 1 валдол, поставен под езика. Можете също така да използвате разтвор (5-6 капки). Поради този метод на приложение, фармакологичният ефект се развива доста бързо.

Условия на съхранение:

Температурата на съхранение е 20 градуса. Ако валодолът се съхранява като разтвор, флаконите трябва да бъдат запечатани.

Меклоклопрамид (Cerucal)

Фармакодинамика :

Това лекарство има антимеметичен и анти-слаб ефект, активира моторната активност на стомашно-чревния тракт. Блокирането на централните и периферните D2-допаминови рецептори има антиеметичен ефект. Благоприятно влияе върху функционалната ефективност на храносмилателния тракт.

Показания, при които:

 • Повръщане, гадене от различен произход, с изключение на вестибуларната етиология.
 • Остри и хронични стадии на заболявания на органите, участващи в храносмилането: метеоризъм, ГЕРБ, дискинезия на жлъчните пътища.
 • Главоболие.
 • Диагностични изследвания.

Методи на приложение и терапевтични дози :

Това лекарство е предназначено както за вътрешно, така и за парентерално приложение.

Вътрешно приложение: 1 раздел. 3p / ден за 15-20 минути преди хранене.

Парентерално приложение: 1 ампула 2 р / ден.

При диагностични изследвания: 2 ампули метоклопрамид (20 mg) се въвеждат интравенозно. Орално приемайте 30 mg от лекарството за 20 минути преди процедурата.

Страничен ефект на лекарството :

Настъпват изключително редки. Понякога може да се почувствате сънливи. Поради тази причина е необходимо да се вземат грижливо хората, които се занимават с дейности, които изискват максимална концентрация на внимание. Ефектите от канцерогенност и мутагенност са доказани.

Меклоклопрамид трябва да се съхранява на сухо, тъмно място. Пазете от деца.

Таблетките от отравяне с алкохол помагат да се прехвърлят по-лесно само състоянието на махмурлук. В случай на остра интоксикация първо е необходимо човек да се отстрани от състояние на интоксикация - да се измие стомаха или да се предизвика повръщане с изкуствени средства. Само след това е възможно да се свържат лекарства. При постоянна и продължителна употреба на алкохол (хроничен алкохолизъм) трябва да се консултирате с нарколог. Най-добрият вариант не е да се пристрастите към топли напитки. Тогава няма да са необходими хапчета за алкохолно отравяне, както и да се стигне до лекар. Добро здраве за вас!

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Таблетки от алкохолно отравяне" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.