^

Здраве

Супозитории от възпаление в гинекологията

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Прилагането на супозитории срещу възпалението в гинекологията е възможно да се лекуват много заболявания на женската сексуална сфера, които се развиват под влияние на опортюнистични микроорганизми и специфични инфекциозни агенти.

Вагинални супозитории анти съдържат различни активни компоненти, механизъм на действие, който е насочен към или причина заболяване, или намаляването на интензитета на възпалението и придружаващи симптоми от него.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Показания Супозитории за възпаление при гинекологични заболявания

В гинекологичната практика, локално лечение не замества системна терапия, но допълни, както и в някои заболявания е ефективен срещу възпаление свещичка даде възможност бързо и с минимални странични ефекти за потискане на развитието на местната фокус на инфекция.

Клиничните показания за употребата на супозитории включват:

За възпаления, причинени от специфични патогени, лекарите включват млечница или кандидоза (наречени дрожди като гъбички кандида албиканс), хламидия (Chlamydia трахоматис) ¸ трихомониаза (Trichomonas Vaginalis), гонорея (Neisseria гонорея), микоплазмоза (Mycoplasma SPP., Ureaplasma SPP.).

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Формуляр за освобождаване

Изхождайки от факта, че фармацевтичните компании се предлагат на фармацевтичния пазар и кои лекарства най-често се препоръчват от лекарите, е необходимо да се посочат такива основни наименования на супозиториите от възпаление в гинекологията:

  • Geksinon - антисептично бактерицидно супозитория от възпаление на вагината и шийката (остра и хронична), поради неспецифични пиогенни бактерии, хламидии или Trichomonas.
  • Когато неспецифичен бактериален и вулвовагинална кандидоза (млечница), както и за вагинално трихомониаза Terzhinan използва (под формата на вагинални таблетки).
  • Polygynax лекарство (под формата на вагинален желатинови капсули) за лечението на вагинит, инфекции, причинени от неспецифично (стрептококи и стафилококи), смесват се и гъбички.
  • Пимафуцин (Намамицин, Primafungin) - противогъбични супозитории, ефективни за кандидозен вагинит.
  • Антисептик вагинален супозиторий на възпаление, съдържащ йод - бетадин (Yodoksid, Ruvidon) - целеви когато диагностицирани неспецифичен вагинит и урогениталния вулвовагинална кандидоза и трихомониаза. . Вижте повече - Свещички от мая
  • Противовъзпалителна супозитория, базирана на екстракт от евкалипт Евкалиптин е показан при случаи на неспецифичен вулвовагинит и цервицит.

Обикновено, супозитория от възпаление придатъци и матката - ректална супозитория, съдържащ нестероидно противовъзпалително средства, например, супозитории диклофенак и Voltaren (диклофенак), Flamaks (кетопрофен) Movalis (и мелоксикам) Tsefekon Н (и напроксен), супозитория . С indametatsinom сътр (фармакологични характеристики на някои от тях са описани подробно в статията - Супозитории цистит ). Те се назначават като аналгетик, като възпаление на яйчниците, фалопиевите тръби и ендометриума изисква системни лекарства за etiotropic терапия, особено антибиотици.

Също така прочетете публикациите - Вагинална супозитория срещу инфекции и лечение на колиби със свещи

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Фармакодинамика

Фармакологично действие, упражнявано от супозитория от възпаление на вагината и шийката Hexicon - антисептично и антибактериално; Активният компонент на това средство е катионният полибигуанид хлорхексидин (под формата на билуконат). В физиологичното ниво на киселинност във вагината дисоциация и освобождаване на положително заредена катион хлорхексидин който се свързва с отрицателно зареден липопротеинов клетъчните мембрани на бактерии и причинява разрушаване му. Супозиториите Gexicon действат върху по-голямата част от грам-положителните и грам-отрицателните бактерии и гъби, така че това е ефективен супозиториум срещу възпаление.

Вагиналните таблетки Terzhinan съдържат едновременно четири активни вещества: азолно съединение (имидазолово производно) тонидазол, активно срещу трихомонада и гарнерела; аминогликозиден антибиотик неомицин (действащ основно върху грам-отрицателни микроорганизми); полиен антимикотин нистатин (фатален за C. Albicans поради увреждане на клетъчните му мембрани); синтетичен кортикостероид преднизолон (намаляване на възпалението чрез блокиране на активността на левкоцитите и инхибиране на синтеза на възпалителни медиатори).

Трябва да се отбележи, че съставът на лекарството на френския производител (Laboratoires Bouchara-Recordati) се различава от този, произведен в Руската федерация и Румъния. Terjinan, използван в ЕС, съдържа метронидазол (вместо тернидазол) и изобщо няма преднизолон.

Фармакодинамика Polygynax лекарство въз основа на действието на полипептид антибиотик полимиксин В (който разрушава мембраната на грам-отрицателни бактерии), вече споменати по-горе, и антибиотика неомицин полиен антибиотици нистатин.

Съдържание в състава му на полиен антибиотици натамицин (пимарицин) Pimafutsin супозитории действие само на В. Албиканс, нарушаване на целостта на клетъчните мембрани и гъбички чрез инхибиране на синтеза на стерол съединения.

Активното вещество на супозиториите Betadin е повидон-йод, който осигурява бактерицидно и противогъбично действие поради способността да коагулира протеини от патогенни микроорганизми.

И такива противовъзпалителни супозитории като евкалиамин съдържат 1,8-кинеол (евкалиптол), терпентиново вещество, получено от листата на евкалипт; супозиториите спомагат за облекчаване на възпалението с вагинит, вулвовагинит и церевит, причинени от стафилококи, стрептококи и трихомонади.

trusted-source[17], [18], [19]

Фармакокинетика

Фармакокинетиката на тези лекарства в инструкциите не е представена. Както при по-голямата част от вагиналните супозитории, използвани в гинекологията, то просто не е било проучено, защото - според производителите - техните активни компоненти практически не се абсорбират и не влизат в кръвта.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Дозиране и администриране

Всички супозитории от възпаление в гинекологията трябва да се прилагат интравагинално - чрез вкарване дълбоко във влагалището.

Хексикон - една супозитория 1-2 пъти дневно в продължение на една седмица; Максималната допустима продължителност на приложение е три седмици.

Terzhinan - една вагинална таблетка (предварително напоена вода) веднъж дневно в продължение на 10 дни.

Polizhinaks - една вагинална капсула дневно (през нощта), продължителността на употреба не трябва да надвишава 10-12 дни.

Пимафуцин - една свещ веднъж на ден (преди лягане); Стандартният курс на лечение е от три дни до седмица.

Betadine - една супозитория на ден за 7-14 дни.

Евкалиптин може да се използва до три пъти дневно (една супозитория).

Съгласно инструкциите за употреба на лекарствата, предозирането е възможно само при използване на супозитории с йод Betadine. Превишаването на препоръчителната дозировка може да причини метален вкус в устата, увеличено слюноотделяне, подуване на гърлото, недостиг на въздух, подуване и проблеми с червата.

trusted-source[31], [32], [33]

Употреба Супозитории за възпаление при гинекологични заболявания по време на бременност

Не е противопоказано за лечение по време на бременност и кърмене Супозитория Gexicon, Pimafucin и Eucalymin.

Според указанията, противовъзпалително свещички Polizhinaks терапия при бременни жени не е достатъчно проучена, затова тяхното назначаване гинеколог трябва да се сравни риск за плода и ако ползата за майката.

Бетадин супозиториите не се препоръчват за употреба в II-III триместър. Вагинален таблетка Terzhinan, а напротив, то е възможно да се използва с триместър на бременността II, а дори и в първите три месеца, ако, както е прието да се напише инструкцията за медицина, потенциалните ползи за бременната жена, споменати възможен риск от бъдещо дете. Въпреки това, Terjinan съдържа преднизолон и е известно, че кортикостероидите са забранени по време на бременност, поради високия риск от вродени аномалии в плода.

Противопоказания

Противопоказанията за употребата на супозитории Geksicon, Terzhinan, Polizhinaks и Pimafucin, посочени в техните инструкции, са свръхчувствителност към всякакви входящи вещества.

Бетадин супозитории не са приложими не само за свръхчувствителност към йод, но също и при заболявания на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм, тумори на щитовидната жлеза, и т.н.), както и тежка бъбречна недостатъчност.

Супозиториите от възпаление на влагалището Eucalyline нямат противопоказания.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Странични ефекти Супозитории за възпаление при гинекологични заболявания

Супозитории на възпаление в гинекологията - Hexicon, Terzhinan и Polygynax Pimafutsin - могат да предизвикат алергична реакция под формата на сърбеж, парене, зачервяване и тъкан в областта на гениталиите.

Производителите на еукализимин супозитории не съобщават никакви странични ефекти на лекарството.

Странични ефекти на вагинални супозитории Бетадин, в допълнение към горните реакции, може да се изрази във вид на булозен обрив, което показва лекарствената токсикодермия. А при наличие на проблеми с щитовидната жлеза не се изключва повишаването на нивото на тиреоидните хормони (хипертиреоидизъм).

trusted-source[29], [30]

Взаимодействия с други лекарства

Не е открито специално взаимодействие на супозиториите Polizhinaks, Terzhinan, Eucalinum и Pimafucin с други лекарства.

Противовъзпалително супозитории Hexicon не се прилага едновременно с препарати от йод и йод-съдържащи супозитории бетадин несъвместима с други антисептици (включително алкални и хлориран).

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38], [39]

Условия за съхранение

Супозиториите от възпаление в гинекологията трябва да се съхраняват на място, защитено от влага, при стайна температура, но не и над + 25 ° С.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Срок на годност

Срокът на годност на Gexikon, Terzhinan, Polizhinaks и Pimafutsin е 3 години; Betadin и Evkalimin - 2 години.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Супозитории от възпаление в гинекологията" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.