^

Здраве

Стомашно промивка

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Стомашната промивка е особено важна в предхождащия стадий, тъй като води до намаляване на концентрацията на токсични вещества в кръвта.

Появата на рефлекс на повръщане при някои видове остри отравяния трябва да се разглежда като защитна реакция, насочена към отстраняване на токсичното вещество от тялото. Този процес на естествена детоксикация може да се засили чрез повръщане или чрез механично дразнене на корените на езика ("ресторант" метод). Първият метод практически не се използва във връзка с трудностите при контролирането на интензивността и продължителността на еметичното желание, както и с различната индивидуална чувствителност към лекарствата. Втората се счита за основна за самостоятелна и взаимна помощ при остри орални отравяния на сцената. Има обаче ситуации, при които този метод на спешно стомашно прочистване не се препоръчва.

Когато отравянето с каутризиращи течности спонтанно или изкуствено индуцира рефлекс на гърч е опасно, тъй като многократно преминаването на киселина или алкални вещества през хранопровода може да увеличи изгарянето му. Съществува и друга опасност от увеличаване на вероятността за аспирация на каустиризиращия флуид и развитието на тежко изгаряне на дихателните пътища. В състоянието на токсична кома, възможността за аспирация на стомашното съдържимо по време на повръщане е значително повишена.

Тези усложнения могат да бъдат избегнати, като се използва метода на сондата за стомашен лаваж. При състояния на кома, промиването трябва да се извърши след интубация на трахеята, което напълно предотвратява аспирацията от повръщане. Риска от въвеждане на сонда за стомашна промивка за отравяне cauterizing течности значително преувеличени, използването на този метод в доболнична фаза позволява да се намали разпространението на химически изгаряния и намаляване на смъртността в това заболяване. Трябва да се има предвид, че използването на разтвор на натриев бикарбонат за киселинно отравяне е неприемливо, тъй като причинява остра експанзия на стомаха, образуван от въглероден диоксид и увеличава кървенето и болката.

На практика, в някои случаи на стомашна промивка отказва, позовавайки се на дълъг период от време, който е изтекъл, тъй като приемането на отровата. Въпреки това, по време на откриването на червата понякога намерите значително количество токсично вещество, дори и след 2-3 дни след излагане, което показва, че незаконосъобразността на отказа от стомашна промивка. При тежки отравяния, лекарствени токсини и органофосфорни инсектициди препоръчват стомашна промивка повтаря на всеки 4-6 часа. Необходимостта от това повторно въвеждане на процедурата, обяснена токсични вещества от червата в стомаха, в резултат на обратната перисталтика на стомаха и жлъчна леене, съдържаща редица неметаболизираните съединения (морфин, клозапин и и др.).

Ако отравяне сънотворни интубация на dogospi-тал етап по някаква причина, не е възможно, за да се избегнат усложненията на стомашна промивка трябва да се отложи до болница, където е налице изпълнение и на двете процедури.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Усложнения на стомашна промивка

Неправилното поведение стомашна промивка може да се развие от редица усложнения, особено при пациенти с нарушено съзнание, защитните рефлекси потисничество и намален мускулен тонус на хранопровода и стомаха. Най-опасната от тях аспирация промивна течност, сълзи лигавицата на фаринкса, хранопровода и стомаха, травма език, хеморагични усложнения и аспирация кръв. Най-добрият начин да се предотврати тези усложнения, разработване предимно при пациенти, които имат стомашна промивка извършва доболничните линейни линейки - стриктно спазване на подходящи техники на тази процедура. Преди въвеждането на сондата необходимо да тоалетна устата, при повишена GAG рефлекс показано атропин и лидокаин смазване фаринкса, докато безсъзнание предварително трахеална интубация тръба с надуваем маншет. Неприемливо груб въвеждане сонда съпротива на тази процедура, пациентът започне действие Токсична или околности. Сондата трябва да бъде предварително смазана с вазелин, нейните размери съответстват на физическите данни на пациента. По време на тази процедура средният медицински персонал се нуждае от участие или постоянен надзор на лекаря, отговорен за неговата безопасност.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Управление на пациент след стомашен промивка

След промиване в стомаха препоръчваме прилагане на различни абсорбиращи и лаксативи за намаляване на всмукване и ускоряване на преминаването на токсично вещество в стомашно-чревния тракт. Ефективност на използване на лаксативи, като натриев или магнезиев сулфат, е много ниска, тъй като те са достатъчно бързо (в рамките на 5-6 часа след прилагане), за да се предотврати абсорбирането на значителна част от отровата. Освен това, в случай на отравяне наркотични във връзка със значително намаляване на чревната подвижност лаксативи не дава желания резултат по-ефективно използване като слабително вазелин масло (100-150 мл), който не се абсорбира в червата и се свързва мастноразтворими активни токсични вещества, като например дихлороетан.

По този начин използването на лаксативи няма самостоятелно значение като метод за ускорена детоксикация на тялото.

Заедно с лаксативите в клиничната практика се използват и други методи за подобряване на чревната перисталтика. Детоксификационният ефект на очистващата клизма е ограничен от времето, необходимо за преминаване на токсично вещество от тънките черва към дебелата. Ето защо, ранното прилагане на този метод през първите часове след отравянето е неефективно. За да се намали това време, се препоръчва използването на червата фармакологично стимулиране чрез интравенозно 10-15 мл 4% разтвор на калциев хлорид 40% разтвор на глюкоза и 2 мл 10 IU интрамускулно pituitrina® (противопоказан при бременност). Най-изразеният ефект се дължи на интравенозното инжектиране на серотонин.

Въпреки това, чрез всички средства, стимулиращи моторна евакуация функцията на червата на, често е неефективен, поради токсични блокада на неговата невромускулна апарат в тежко отравяне, Drug, органофосфорни съединения и някои други отрови.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.