^

Здраве

Сколиоза: операция

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сколиоза: операция ендоректор Харингтън (I поколение)

Харингтън започва работа по създаването на своя ендокотректор през 1947 г. С изследването на анатомията и деформациите на гръбначния стълб. Авторът прави заключение за принципната възможност за получаване и задържане на корекцията на сколиотичния гръбнак с помощта на метална структура и в периода от 1947 до 1954 го прилага при 16 пациенти. В продължение на 5 години Харингтън е създал 35 (!) Модификации на своето одобрение или. През 1955-1960 г. Са работили 46 пациенти и са разработени 12 допълнителни модификации на инструментите.

Устройството се състои от няколко компонента, изработени от неръждаема стомана. Тя е предназначена за прилагане на коригиращи сили за променения сколиоза гръбначния стълб с помощта на разсейване на вдлъбнатата страна и изпълнителя - на изпъкнали, а когато е необходимо, - системата stabibiziruyuschey, обсебени от идеята да илиачния гребен. В долния краен участък на разсейване е с дължина 3/4 инча, заострени в съответствие с диаметъра на долния отвор на куката, в горния край - няколко кръгови жлебове, оформени така, че горните разсейване кука палецът, леко наклонена в един от каналите, така че не може да се плъзга надолу върху пръта, когато аксиалното натоварване на разсейването действа върху куката. Изпълнителят се състои от резбова пръчка, куки с аксиални отвори и шестостенни гайки. Сакралната опора е резбова пръчка, единият край на която е насочена към пробиване.

Техника на работа на Харингтън

Анестезията е ендотрахеална. Пациентът се поставя на стомаха. Гърбът е подпериозно изложен на върховете на напречните процеси. Посочете местоположението на куките на разсейвателя. За горната кука се прави порязване в долния ставен процес на избрания прешлен. Долната кука винаги се поставя в областта на лумбалната област. След това се подготвят места за монтаж на куките на изпълнителя. Всяка кука е хваната със специален инструмент и е "изрязана" в основата на съответния напречен процес, колкото е възможно по-близо до корена на дъгата. Долните куки (обикновено в лумбалната област) се поставят под арката или под върха на долния ставен процес на избрания прешлен. След това поставете клемата на изпълнителя и затегнете шестостенните гайки.

Пръчката за отвличане на вниманието се насочва през отвора в горната кука и в посока на черепа, докато долният ръб на пръта бъде задържан и долната кука. След това долният край на прътите се вкарва в отвора на каудалната кука и разсейването се инициира с разпръсквач. В края на разсейването трябва да се провери позицията на куките. Хирургът работи като разсейвател и последовател, докато двата инструмента не са в състояние на напрежение. След това се извършва задната спондилодея, раната се затваря слой-от-слой.

В някои случаи съществува необходимост от стабилизиране на позицията на долните гръбначни сегменти. За да направите това, използвайте долна напречна подпора. Достъпът се разширява до сакрума: острият край на напречния ствол позволява да се премине през задните секции на илиадните кости и нарязването прави възможно поддържането на правилната посока на упражнението. От едната страна на пръта има плоска платформа за предотвратяване на изместването на усукване, причинено от куката на разсейвателя, която се поддържа от този прът.

След 10-14 дни премахнете шевовете, направете добре моделиран гипсов корсет за 4 5 месеца.

Една от най-известните модификации на метлата е разработена от V. Cotrel. Системата е къса конструкция, която е фиксирана на изпъкнала страна на деформацията в областта на върха й и е прикрепена към напречните процеси на прешлените. Изпълнителят е свързан с разсейвателя чрез напречен прът с резба, което прави възможно да се доближат и двете ленти, като върхът на деформацията се доближи до средната линия на багажника. В допълнение, използването на модификацията Y. Cotrel позволява да се формира твърда рамкова правоъгълна структура, значително увеличаваща степента на фиксиране на постигнатия коригиращ ефект,

Усложнения след операция на сколиоза

Фрактури и изместване на ендокортика. Честотата на това усложнение варира от 1,5 до 46%. Основните причини за усложнението са липсата на аутопсия при извършване на спондилодеаза, възраст над 20 години, деформация повече от 90 °.

Фалшиви стави. Тази концепция, въведена в вертебрологията от класическата травматология, означава липсата на единичен непрекъснат костен блок на едно или повече места в цялата област на спондилодезата. Причините за това усложнение са различни: грешките на хирургичната техника, малкото автономност, общото състояние на пациента, етиологията на деформацията на гръбначния стълб. Анализът на литературата показва, че чистотата на това усложнение е 1,6%

Неврологичните усложнения са най-сериозните усложнения. Честотата на тяхното развитие, използвайки метода на Harrington, е 0.7-1.2%.

Синдром на следоперативна болка и синдром на плосък гръб. Проблемът на състоянието на сегмента на гръбнака, намиращ се каудално до долната кука на дистрактора, възниква през 80-те години, когато пациентите, които са били експлоатирани преди 10-15 години, достигат зряла възраст. Много от тях отново се обърнаха към ортопеда, с оплаквания от болка и отдолу на гърба. Клиничният радиологичен преглед разкри картина на лумбалната остеохондроза.

Използването на разсейвателя Харингтън и ножиците може да доведе до друг, много нежелан, ефект на симптома-комлекс на плоския гръб. Това се случва в резултат на поставянето на каудалната кука на нивата L5 или S1 и се състои в изглаждане до пълното изчезване на лумбалната лоборна. Клинично това се проявява с болка в гърба и неспособност за заставане, тъй като торсът на пациента се навежда напред.

Ролите-синдром. Терминът е въведен през 1950 г. Дарф. Това е резултат от механичното компресиране на третата част на дванадесетопръстника от багажника a. Мезентерика. Терминът не е съвсем точен, тъй като развитието на описания симптомен комплекс може да бъде причинено не само от коригиращи корсети, но и от разсейване от страна на Харингтън.

Обикновено третата хоризонтална част на дванадесетопръстника започва на нивото на тялото L4, отива наляво и на нивото на тялото на гръбнака L2 преминава в четвъртата част. Горната мезентериална артерия се отклонява от аортата под ъгъл, чиято средна стойност е 41 °. Хоризонтална част от дванадесетопръстника преминава между аортата и гръбначния стълб отзад и а. Мезентерка висше - отпред. По този начин се създават условия за изстискване на дванадесетопръстника във всяка ситуация, когато ъгълът на отклонение а се стеснява. Мезентериалният превъзхождащ, дуоденумът се измества или пространството между тези формации се стеснява.

Основният симптом е постоянно гадене и повръщане в ранния следоперативен период, подуване на корема. Може да се развие остра метаболитна алкалоза. Възможно е да се развие олигурия и разкъсване на стомашната стена. Радиоконтрастното проучване разкрива разширяването на стомаха и дванадесетопръстника.

Лечението на сколиозата е консервативно. Оралното хранене се преустановява, се използва стомашна тръба и се прилагат интравенозни течности. Позицията на пациента е от лявата страна или от корема, понякога това е достатъчно за изчезването на патологичните симптоми. При увеличаване на симптомите, трябва да премахнете корсет, да спрете сцеплението, да въведете глюкокортикоиди. Ако тези мерки също не работят, е показана дуоденуюностомия. Степента на усложнения е 0.17%

Общи хирургични усложнения. Овлажняването на операционната рана се развива в 1.1% от случаите и не винаги става извинение за отстраняване на коронарите. С течение на времето монтираният отток на потока позволява да се запазят инструментите и да се запази постигнатата корекция.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Двустепенен метод за корекция на сколиозата според Ya. Tsivyanu

Значителна загуба на корекция се отбелязва след разсейването от Харингтън почти винаги. Анализът на ситуацията доведе до заключението, че такава загуба на корекция е съвсем естествена. Хърингтън разсейвателят (повечето хирурзи не използват контрактора) е фиксиран към гръбнака само в две точки, в интервала между куките, се извършва гръбначно-гръбначно усукване. Работите на училището Ya.L. Цивиан убедително показа, че тази операция върху сколиозата не е в състояние да устои на прогресията на деформацията на гръбначния стълб. Етиологията на идиопатичната сколиоза все още не е известна, но е очевидно, че причините за прогресията на деформацията продължават да оказват влияние в постоперативния период. Увеличаването на сколиозната дъга е увеличаването на усукването на гръбначните органи на първо място. Това е прогресията на усукващия компонент на деформацията, която се счита за загуба на корекция, въпреки че вероятно ще бъде по-правилно да се говори за прогресията на патологичния процес при новите условия.

Необходимостта от прекъсване на този процес Ya.L. Цивиан осъзнава още в началото на 60-те години, когато не разполагаше с такъв ефективен инструмент като инструмента "Харингтън". В средата на 70-те години YA.L, Tsivyan diuhetapny разработен метод за хирургично лечение на сколиоза, която включва разсейване на вентралната спинална фузия и Harrington основната дъга кривина. По-късен анализ на резултатите показва, че вентралните спондилодеиди повече от утрояват постоперативната загуба на корекция.

Сколиоза: операция ендокоректор Luque (II поколение)

Това endocorrector установен мексикански ортопедична Edwardo Luque през 1973. Методът осигурява корекция на гръбначния стълб и твърда сегментна фиксиране с две пръчки и sublaminarno прекарва телени примки.

Техника на работа

Позицията на пациента е в коремната област, докато гръбнакът е огънат и страната на изпъкналата деформация (това се постига чрез пасивна корекция).

Скелетни задни части на прешлените през цялата деформация. От двете страни отстранете фугираните стави, издърпайте жълтите връзки. А областите на гръдния кош преселят спинозните процеси. Определете необходимата дължина на спондилодезата, след което подгответе пръчките в зависимост от размера на пациента. Препоръчва се да се огъва пръчката под ъгъл с 10 ° по-малък от деформацията на спондилограмата в страничната наклонена позиция. По същия начин пръчката трябва да повтори формата на кифозата или лордозата. Нормалните стойности на тези физиологични криви трябва да бъдат запазени или възстановени, ако първоначално са изгладени. Всяко ядро трябва да има имена в края на L-образно огъване, с което ще бъде закрепено към основата на спинозния процес на крайния прешлен през напречния отвор, за да се предотврати надлъжното преместване на пръта.

Върху арки във всички нива на зоната на спондилодезата в черепната посока се извършват жици. Докато се намалява дълбочината на проникване на бримката в гръбначния канал, телта трябва да се огъне, така че радиусът на завоя да бъде приблизително ранен от сумата от ширината на дъгата и двете съседни интерстициални пространства. Когато цикълът се появи в горния интерстициален интервал, той се държи здраво с инструмента и се разрязва. Оказва се, че две жици отдясно и отляво на средната линия. Поставянето на пръта започва с въвеждането на терминалното огъване в дупката в основата на спинозния процес. Тогава първият проводник го фиксира на половината грешка на същия прешлен. Вторият прът е фиксиран подобно на другия коин на зоната на спондилодезата, от другата страна. Пръчките се полагат върху половин лъкове, всяка от тях е вързана над тях и частично затегнат. Тъй като телта е затегнато, пръчките се притискат към ливадите, деформацията постепенно се коригира. Тогава прътите са свързани помежду си на няколко нива чрез допълнителни напречни телени контури, подпластичните бримки от тел се стягат колкото е възможно повече. Извършвайте дорзална спондилодея,

През 1989 г. Авторът на метода съобщава за значително подобрение: става въпрос за куки, които са фиксирани върху пръти и поемат натоварвания на натиск и натиск. Методът не предвижда външна имобилизация, а периодът на почивка в леглото е само 1-2 седмици.

Усложнения след операцията

Имплантацията и гръбначния канал на редица телени бримки увеличават риска от неврологични усложнения до 2,92%. В 3.27% от случаите е забелязано загниване с метода Luque, а фалшивите стави в блока - в 3.0%, нарушаване на целостта на системата - на 6.8%.

Сегментална корекция, използваща основите на спинозни процеси (J. Resina, A. Ferreira-Alves)

Първият доклад за корекцията на сколиотичните деформации, използващи основите на спинозните процеси като поддържащи структури, е датиран от 1977 г. По-късно методът е преработен и модифициран от Drumraond et al. Сериозна обосновка на метода беше изчисленията на Druminond et a, които показаха, че дебелината на основата на спинозния процес надвишава дебелината на съседните участъци на дъгата в гръбначния стълб на 2.2. И в лумбалния - 1,7 пъти.

Техники за действието на Ресина и Ферейра-Алвес в модификацията на Дръмонд. Задните части на прешлените са изложени на необходимата дължина по начин, подобен на манипулацията в операцията "Харингтън". Инсталирайте куките на разсейвателя на Харингтън и започнете да провеждате телените бримки през основите на спиновите процеси. Предварително извършване на микроартродоза на истински стави. За имплантиране на телени контури първо специални извити шевове формират напречни канали в основите на спинозните процеси.

На нивото на горната и долната куки, телените бримки се носят само от вдлъбнатата страна до изпъкналата страна. На другите нива се извършват два цикъла по такъв начин, че един излиза на вдлъбнатата страна, а другият - на изпъкналата страна на деформацията. Всеки проводник се предава предварително чрез кръгъл метален "бутон", който гъсто лежи върху страничната повърхност на спиновия процес. Краищата на всеки цикъл трябва да преминават през двата "бутона". Тогава разсейването се извършва с Харингтън. На изпъкнала страна инсталирайте прът Luque. Обикновените жици са затегнати първо над Luque, после над Harrington. И двете ленти се привличат един към друг в допълнение към напречните телчета. В предишния образуван костен слой са поставени автограф, раната е затворена слой-по-слой. В повечето случаи не се използва външна имобилизация.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Инструментация Cotrel Dubousset (III поколение)

Комплектът от инструменти е разработен и прилаган за първи път през 1983 г. От френските ортопедисти Ив. Котрел и Жан Дуусусел. Наборът от инструменти съдържа следните елементи:

Пръти с еднакъв диаметър, които нямат слаби точки и могат да се огъват на всяко място без загуба на механична якост, към които могат да се закрепят куките на всяко място;

Куки за различни цели (ламинарен, стъбълце, напречни), осигуряващи коригиращи сила в желаната посока,
Устройство за напречно сцепление свързващи прът и две твърда рамка структура.

Основата на теоретичната концепция за инструментация на Cotrel-Duboussel Instrumentation (CDI) е следната; сколиозата - триизмерна деформация на гръбнака, следователно нейната корекция трябва да се извърши в три равнини.

Техниката, използвана от CD HORIZON в типичния случай на гръдна лордос-колиоза с лумбална анти-обвивка

Принципи на предварителното оперативно планиране

Целта на хирургичното лечение на юношеска идиопатична сколиоза е да се предотврати прогресирането в комбинация с безопасна и оптимална корекция на фронталните и сагитални равнини и аксиална дистония. В същото време е необходимо да се запази максималният брой свободни моторни сегменти над и под зоната на спондилодеазата.

Горна граница на зоната на гръбначния синтез

Най-често срещаната е една гръдна сцилиотична дъга с бяла горна антромедиация. При такива деформации горният край на гръбначния стълб се превръща в черепно-прешлен прешлен. Mobilnist гръдни гръбначния стълб в позицията, определена страничен наклон към protivoiskrivleniya изпъкнала гръдни - ъгъл Cobb измерена между горната плоча eamykatelnoy опашната гръбначния арка и черепни Челните плоскости Th1. След това се изследва подвижността на черепната част на основната дъга на кривината - върху спондилограмата в страничната наклонена позиция в посока на нейната изпъкналост. Тук се измерва ъгълът, образуван от каудалната затваряща плоча на апикалния прешлен и черепната затваряща плоча на горния терминален прешлен на първичната дъга. За да се поддържа балансът на раменните колани след операцията, разликата между двата гореспоменати ъгъла не трябва да надвишава 17 °. При определяне на черепната гръбначния границата зона на синтез трябва да контролират и профила spondylograms - горната структура кука не е необходимо да бъде разположена на това ниво или в дисталния сегмент и 1-2.

Долната граница на зоната на гръбначния синтез

Определението на тази граница е една от най-трудните задачи при хирургията на сколиозата. Необходимостта от запазване на възможно най-голям брой свободни моторни сегменти в долната лумбална част на гръбнака е продиктувана от две обстоятелства.

Колкото по-къса е зоната на блока, толкова по-лесно е пациентът да се адаптира към новите условия на статика и динамика в постоперативния период.

Колкото по-къса е зоната, която е свободна от блока, толкова по-голяма е вероятността от ранни дегенеративни промени в претоварените лумбални интервертебрални дискове.

Най-краниалният от останалите свободни сегменти трябва да бъде балансиран в три равнини. За уравновесяване в челната равнина най-черепният диск от намиращите се в ухото единици трябва да бъде симетрично "отворен" отдясно и наляво.

За балансиране в сагиталната равнина, черепният диск с номера под зоната на блока трябва да бъде включен в правилната плоска
Сагитална кривина на гръбнака в изправено положение. В допълнение, дискът трябва да бъде балансиран с огъване и удължаване в сравнение с положението на покой в покой

За да може този диск да бъде балансиран в хоризонталната равнина, той трябва теоретично да бъде освободен от остатъчни постоянни натоварвания.

За да се определи обхватът на зоната на инструментална спондилодея, са създадени няколко класификации на идиопатична сколиоза, най-пълната от които е развитието на Ленке ел ал.

Според класификацията на Lenke et al. Се отличават шест вида деформации и се въвеждат два модификатори, които характеризират лумбалната арка и сагиталния профил на гръбначния стълб. Луминесцентният модификатор е означен като А, В или С, а модификаторът на гръдния кош е означен като (-), N, или (+).

Видът на деформация (от I до VI) се определя в съответствие с препоръките на Сколиозното изследователско дружество.

 • Чрез гръдни сколиоза (връх между тялото и Th2 Th11-12 диска) включва проксимално или гръдни (високо ниво Th3, Th4, TH5) и основна (горе Th6 между тялото и Th11-12 диск).
 • Горната част на гръдната мозъчна сколиоза се намира между пластинката за затваряне на черепа Th2 и каудалната плоча L1.
 • Лумната сколиоза има връх между диска LI-2 и каудалната затваряща плоча на тялото L4.

Структурно сколиоза дъгова счита за нормално със загубата на подвижност, и в зависимост от ъгъла Cobb наречен основен (основен} или вторичен (второстепенен). Средно дъга може да бъде структурно, така и nestrukturalnoy. За лекота на използване са въведени специфичните характеристики на структурната класификация на дъги.

 • Структурната горна торакална кривина в позицията на страничното наклон има ъгъл на Cobb най-малко 25 ° и / или кифоза от най-малко 20 ° от Th1 до Th5.
 • Първичната гръдна структурна арка също така в страничния наклон запазва най-малко 20 ° Cobb ъгъл и / или гръдната кост на най-малко 20 ° на ниво Th10-L2.
 • Структурата на лумбалната (thoracolumbar) дъга се характеризира със същите параметри на мобилност в страничния наклон и / или наличие на кифоза най-малко 20 ° на нивото на Tp10-L2.

Всяка вторична дъга се счита за структурна, ако има изброени характеристики. Lenke et al. Смята се, че при планирането на операция трябва да бъдат включени само първични и структурни вторични дъги в зоната на блока. Има шест вида деформации:

 • Деформация тип I; основната гръдна арка е структурна, а горната част на гръдната или лумбалната (гръдната мускулатура) антикорозия е неструктурна.
 • Деформацията на тип II: два гръдни структурни арки и лумбалната (гръдно-лумбална) несвързаност са неструктурни.
 • Деформация на тип III: два структурни арки - първична гръдна и лумбална (гръдно-лумбална), горна торакална несвързаност - неструктурна. Гръдната арка е по-голяма, равна или по-малка от лумбалната (гръдно-лумбална) не повече от 5 °.
 • Деформация тип IV: три структурни арки - два гръдни и лумбални (thoracolumbar), както и всяка от последните две могат да бъдат първични.
 • Деформации на тип V: структурни лумбални (гръдно-лумбални), по-близко разположени дъги - неструктурни.
 • Деформация тип VI: главната лумбална дъга (гръдно-лумбална), поне 5 ° повече от гръдната дъга, както структурна,

Проксималната горна торакална антикоагулация е неструктурна.

Ако разликата между гръдната и лумбалната дъга е по-малка от 5 °, сколиозата се класифицира като щам тип III, IV или V въз основа на структурните характеристики. Винаги разграничавайте ІІІ (първична гръдна арка) и VI (първична арка - лумбална или гръдната кост) видове. Ако стойността на тези две дъги е равна, първичната се счита за гръдна.

Използване на лумбалния модификатор (А, В, С)

При планирането на операция е необходимо да се оцени лумбалната кривина, тъй като засяга както вегетационния баланс, така и разположените в близост дъги. В зависимост от съотношението на централната сакрална линия (CCL) към лумбалната дъга на пряка спондилограма, Lenke et al. Известни са три вида лумбални сколиотични деформации.

TSKL разделя черепната повърхност на сакрума стриктно наполовина и е перпендикулярна на хоризонталата.

CCL продължава в черепната посока, а тази от лумбалния или долния гръбначен прешлен, която тази линия се разделя най-точно на половина, се счита за стабилна.

Ако междузвездният диск е разделен на две еднакви части, гръбнака, разположен каудално на този диск, се счита за стабилен.

Върхът на лумбалната (гръдно-лумбална) дъга се счита за гръбнака или диск, разположен най-хоризонтално и най-преместван в страничната посока.

В зависимост от съотношението между CCL и лумбалната дъга се използват различни модификатори.

Модификатор А се използва, когато CCL преминава между корените на лумбалните прешлени до нивото на стабилния прешлен. Такова сколиоза трябва да има връх на диска ниво Th11-12 или черепната, т.е. Модификатор се използва само когато гръдни сколиоза (I-IV тип), но не в (видове V-VI) на thoracolumbar и лумбалните. По същия начин не се използва, когато CCL преминава през средния ръб на сянката на корена на дъгата на апикалния прешлен.

Модификаторът се използва, когато в резултат на отклонението на гръбначния стълб от средната линия CCL отношение връх лумбалните дъга между средната ръба на сянката на дъга апикална прешлен и един страничен ръб на тялото (или органи, ако връх - на нивото на диска). Такава сколиоза, както в случая на модификатора на А., се нарича II-V типове.

Модификатор С се използва, когато CCL лежи напълно медиално по отношение на страничната повърхност на тялото на апикалния прешлен на лумбалната (гръбначно-гръбначна) дъга. Такава сколиоза може да има първична дъга на гръдния, лумбалния или гръден кош. Модификаторът С може да се използва за всякакви сцилоза на гръдния кош (тип II-V) и трябва да се използва за типове V и VI (лумбална и гръдно-гръбначна сколиоза).

Модификатори на сагиталната гърда (-, N, +)

Сагиталният контур на гръбначния стълб трябва да се има предвид при планирането на хирургическа намеса. Видът на модификатора се определя чрез измерване на сагиталния контур Th5-Thl2 в изправено положение на пациента. Ако има по-малко от 10 ° кифоза (gipokifoz) като се използва модификатор (-), от 10 до 40 ° модификатор N, на щам на повече от 40 ° (hyperkyphosis) - модификатор (+).

Така, позовавайки се на сколиоза деформацията на една от шестте вида определящи необходимо в този случай, лумбална и гръдни модификатори могат да бъдат класифицирани в сколиоза сгъстен форма, като IA-, ЯН, 6CN и т.н.

Структурните характеристики на деформация в сагитална равнина са важни и система Lenke и др, са определени дължина слят зона hyperkyphosis thoracolumbar и гръдни секции и твърдост изложени в позицията на страничната наклон, -. Най-важните характеристики на така наречената помощна деформация. Дължината на гръдни гръбнака сливането на деформации на типове I-IV зависи от увеличението или гръдни кифоза в гръбначния стълб на thoracolumbar. Когато V и VI видове сколиоза е тухла арка лумбалните а (thoracolumbar), protivoiskrivlenie гърдата при nestrukturalnoe V тип, и VI - структуралиста.

Лумберният модификатор А показва, че лумбалната дъга е минимална или несъществуваща, а модификаторът B е за наличието на лека или умерена лумбална дъга.

Lenke et al. Се смята, че в присъствието на модификатори на А или В, лумбалната арка не трябва да бъде блокирана, освен ако не е налице повече от 20 ° кифоза в гръбначния стълб на гръдния кош. При пациенти с деформации тип 1С или 2С е възможно да се извърши селективен торакален спондилодек, чиято дължина позволява запазване на баланса на лумбалния гръбначен стълб.

Селективната торгична спондилодея с деформации тип I с всеки лумбален модификатор при използване на сегментни инструменти често води до развитие на дисбаланс на торса. Въпреки това, тази операция за сколиоза е възможно при следните условия: лумбален дъга на позиция, страничен наклон по-малък от 25 °, без кифоза в секцията thoracolumbar, гръбнака в гръдния лумбален вече завъртян.

Деформации на тип ПА (с всички гръдни модификатори) включват, освен основното ребро дъга структуралиста гръдни и лумбалните nestrukturalnoe (thoracolumbar) protivoiskrivleniya. Всяка структурна торакална или лумбална дъга може да има структурна горна част на гръдния кош. Структурните горни гръдни арки с вида школиоза IV имат същите характеристики. Изолирането на тип IIC ни позволява да разглеждаме поотделно горните гръдни и лумбални компоненти на деформацията.

Деформации тип IIIA и IIIB (с модификатори на гръдния кош) са относително редки и съдържат две първични дъги - торакални и лумбални (гръдно-лумбални). Лумберната съставка на тази деформация винаги е структурна в челните и сагиталните равнини, дори ако дъгата леко се отклонява от средната линия. Със сколиозата на същия тип AL, такова отклонение винаги е значимо, така че двете дъги трябва да бъдат включени в блока.

Тройна сколиоза IVA и IVB видове (за гръдни модификатор) съдържа три структурни дъга: гръдни, гръдни и лумбалните (thoracolumbar), като последните две степени по-високо от първото. Лумната дъга не се движи напълно от средната линия, но ако гръдната дъга е грубо изразена, лумбалната кривина има признаци на структура. При деформации на IVC тип, отклонението на лумбалната арка от средната линия е значително, както би трябвало да очакваме.

Лумната (лумбална) сцилоза се нарича ВК, ако те имат неструктурирана гръдна несвързаност и да се въведе VIC - ако гръдният гняв има признаци на структура. Във всеки случай само структурните нарушения са блокирани.

Хирургична техника

Подготовка и опаковка на пациента

За да се улесни манипулирането на хода на интервенцията, е желателно да се използва тяга. В действителност, тя помага за стабилизиране на гръбначния стълб, както и донякъде "отслабва", поради собствената си еластичност. Освен това, сцеплението улеснява монтажа на куки и пръчки. Теглото не трябва да надвишава 25% от телесното тегло на пациента. При поставяне в работно положение абдоминалната стена трябва да бъде напълно освободена, за да се избегне компресирането на долната вена кава.

Кожата е линейна медиана. Подготовката на задните части на прешлените включва внимателно отстраняване на меките тъкани в бъдещата зона на бълха, спинозните процеси, полу-арки, ставите и напречните процеси.

Настройки на куките

Долната граница на дизайна. Опитът показва, че при формирането на каудалната част на структурата във всички възможни случаи е желателно да се използва конфигурация, наречена обратно (обратно) улавяне. Тази опция дава няколко предимства: надеждно фиксиране, осигуряващо lordoziruyuschey влияние по време на въртене на пръчката, козметичен ефект, изразено в нормализиране на формата на триъгълниците на талията.

При формирането на повторно ангажиране се използват само ламинарни куки от различни типове. Първо, две странични куки са имплантирани отстрани на коригиращия ствол (за дясната сколиоза - отляво). Монтирането на фрааминалната кука на терминалния прешлен е доста проста. Жълтият сноп с остър тънък скалпел се отделя от арката, за да се изложи долният му ръб. В някои случаи, особено в долната част на лумбалния гръбнак, полу-челото е много изправено, което увеличава риска от подхлъзване на куката. В тези ситуации е по-добре да използвате наклонена ламинарна кука. Формата на езика му повече съответства на анатомията на дъгата.

Втората кука (супраламинарна) е настроена на един или два сегмента, които са по-краниални. Инсталирането на свръхзвукова кука (обикновено кука с широк език) технически не е много по-различна от тази на купа.

На противоположната страна на долния край на конструкцията се използват две куки с противоположна ориентация, свръх- и инфра-ламинарна, при обратимо захващане. Това прави възможно по-ефективното нормализиране на положението и формата на каудалния един от междупрешленните дискове, включен в зоната на гръбначния синтез. Supralaminarny кука на дясната половина на заден улавяне във връзка с тялото на лумбалните прешлени често е полезно много дълбоко, което допълнително усложнява въвеждането в лумена на долния край на пръта. В тази връзка се препоръчва използването на кука с удължено тяло.

Апикални и междинни куки

Прешлените, върху които се установяват тези куки, принадлежат, заедно с терминалните, към броя на стратегическите. Обичайната последователност включва първоначалните имплантация куки, които са лечими улавяне причинна и след това част от структурата, която играе ключова роля по време derotiruyuscheto на действие е кука наречения междинен черва, разположен между най-горната и края прешлени. Spondylograms изпълняват преди операцията и позицията на главните греди и залитане към своите изпъкналостите показва, наред с други неща, най-слабо мобилни прешленни сегменти в горната дъга. Тези сегменти стават място за имплантиране на междинни куки, работещи в режим на разсейване и следователно многопосочни. Колкото по-ниска от тези куки - supralaminarny горната - стъбълце, Монтаж supralaminyarnogo кука в гръбнака на гръдния кош изисква голямо внимание и поради факта, че може да отнеме твърде много пространство, тя се инсталира без никакви насилие. В някои случаи и качеството на долната междинна кука, препоръчително е да използвате кука с разместено тяло, което по-късно улеснява въвеждането на извита пръчка в нейния лумен.

Горната междинна кука на вдлъбнатата страна и апикалната кука, които са цитирани на изпъкналата страна на върха на деформацията, са педикулярни. При монтиране на периферната кука е необходимо да се отстрани каудалната част на долния ставен процес на съответния прешлен.

Линията на долния край на половинката е много изкривена, показваща вътрешния кран на ставния процес. Най-напред се извършва остеотом по протежение на средния ръб на долния ставен процес, а след това втората секция е успоредна на напречната ос на гръбначното тяло. Този раздел трябва да бъде попълнен, в противен случай куката може да мигрира и да заеме осветната позиция.

Специалният инструмент разширява входа на ставата, докато хирургът е убеден, че инструментът е в кухината на ставата, вместо да ексфолира останалата част от резектирания ставен процес. Устройството за търсене на педикали се използва за откриване на корена на дъгата, като се вмъква в съединението без прекомерна сила. След това се поставя кука с помощта на захващащо устройство и тласкач. За инжектиране куката се държи в леко наклонено положение по отношение на ставния процес. При леко движение на китката на китката, куката също се вкарва в кухината на съединението, която е повече или по-малко успоредна на общия наклон на гръбначния стълб. Те извършват манипулация без насилие. Правилно поставена кука "седи" в дорзалната част на корена на дъгата и се врязва в нея.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Горно конструктивно ограничение

За да постигнете максимална стабилност, препоръчваме да завършите конструкцията с двустранните горни ръце. На нивото на Th4 се използва педикуларно-напречен припадък на един прешлен. Краниалният Th4 препоръчва пеликуларна ламинарна оклузия, образувана върху едно и върху два съседни прешлени. Без да се провалят, те извършват резекция на дъгообразните стави и спондилодезата. За да се намали загубата на кръв, препоръчително е тази манипулация да се прекъсне на два етапа и да се предпише на всеки от тях имплантирането на следващия прът.

Огъване на пръчки

Техниката на тази важна манипулация зависи от формата на гръбнака, която трябва да бъде получена в резултат на интервенцията. Основната част от операцията е разрушителната маневра, предназначена да осигури хармонична корекция, когато коригиращата сила се прилага към цялата зона на инструмента едновременно. Целта на манипулацията е да възстанови баланса на гръбначния стълб. Когато огъвате пръта, трябва непрекъснато да наблюдавате оста си, така че завоят да се появява само в желаната равнина. Технически, пръчката е оформена като се използва така нареченият френски флексор.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Инсталиране на пръта върху вдлъбнатата страна на дъгата

Този прът е настроен на първата корекция ребро дъга автоматично разсейване, което се случва по време на въртенето на пръта, и да се възстанови гръдната кифоза в лумбалната област, като действа на същия принцип, жезъла възстановява лумбален лордоза. Въвеждането на пръта е улеснено от наличието на отворени куки. Корекцията на гръбначния стълб започва с надлъжно сцепление по време на операцията, след което на вдлъбнатата страна се имплантира извит прът и се извършва маневра за изваждане.

Стандартното инжектиране на стъблото започва с горното гръдно ниво. Първо пръчката влиза в гнездото на педалната кука, защо - в съответната напречна кука от общото сцепление. Заключващата втулка се завинтва в напречните и периферните куки с свободна ръка чрез захващане на втулката. Маншетите се затягат малко, за да фиксират куките на горния захват на пръта. След това пръчката се вкарва в най-отдалечените куки. Тази манипулация (въвеждане на пръчка в междинни куки) е първият етап на корекция на деформацията.

Ротацията на пръта се извършва със специални захвати - бавно и постепенно, така че вискоеластичните свойства на гръбначния стълб да спомагат за намаляване на деформацията. Човек трябва винаги да се помни, че куката на стъбълце може потенциално да бъде изместена в гръбначния канал и да се превърне в най-ниската sublaminarny и
Sublaminarny кука може да бъде изместен от задната част и по време на въртенето на пръта. Особено внимание следва да се обърне на положението на междинните куките, тъй като в derotation те са изложени на особено изразен ефект, всъщност може да доведе до увреждане на костите структури и изместването на импланта. След завършване на завъртането, всички втулки са затегнати. Всъщност, отстраняването с помощта на първия прът е основната коригираща манипулация.

Монтаж на пръта върху изпъкналата страна на дъгата. Ролята на този прът е да се повиши стабилността на системата и да се запази постигнатата корекция. Няма специални разлики от инсталирането на първия прът.

Монтаж на устройства за напречно натоварване (устройство за напречно сцепление - DTT). Тези устройства се монтират между пръчките в посока на разсейване на горния и долния край на конструкцията и за дължина на конструкцията от повече от 30 cm в допълнение към средната му част.

Окончателно опъване и рязане на главите на втулките. По време на рязане на главите на ръкавите, куките се закрепват със специално устройство (обратна въртящ момент), което изключва удара върху куките и подлежащите на усукване сили.

Костна спондилодея

Всички налични костни повърхности на планираната област на гръбначния стълб трябва да бъдат декортизирани и включени в блока. Вместо да се премахнат ставните процеси, препоръчително е да се извърши декортикацията им, за да се увеличи площта на костното легло. Опитът показва, че отношението на местното икономическо AutoBone запазване на най-малките фрагменти при формиране куки легло и образуват една банка декортикация позволява достатъчно да се проведе синтез пациент. Мускулите и фасциите, зашити с nodal конци, поставят тубуларен дренаж под мускулите в продължение на 48 часа

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Постоперативно управление

Пациентът е взет и е позволен да ходи рано - на третия ден. Пациентът трябва да се научи да контролира новото си състояние пред огледалото, за да развие нови собствени механизми. Беше отбелязано, че след операцията почти всички пациенти изпитват усещане за кривина. Следователно те имат желание да се върнат в преди оперативното си състояние. Използването на огледало в този план е много полезно за адаптиране към ново състояние.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.