^

Здраве

Rheoencephalography

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Реоенцефалографията (REG) се основава на измерването на промените в импеданса на главата, свързани с импулсната вълна, когато слаб високочестотен електрически ток преминава през електродите. Тъй като тази резистентност голяма степен зависи от кръвоснабдяването на тъкан, един от метод синоними REG - "импеданс elektropletizmografiya" (въпреки че често се използва за измерване на методите за импеданс бавни колебания - от порядъка на десетки секунди или минути).

REG период вълна зависи от сърдечната честота, докато амплитудата му параметри предимно (90%) се дължат на промени в вътречерепен снабдяването с кръв и отразяват състоянието на интрацаребрални кръвоносните съдове (особено в басейна на вътрешната каротидна артерия ).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Целта на рееенцефалографията

Целта на REG - разкриване на нарушения на церебрален кръвен поток (кръвен поток особено в басейните на големи и средни церебрални съдове), както и интракраниална хипертония да се изключи или оценка на приноса на "васкуларен" фактор в психопатология и неврологични симптоми.

Как се извършва рееенцефалографията?

На скалпа се налагат 2-6 електрода, фиксирани с гумени ленти, ленти или лепилни съединения. За предотвратяване на поляризация не-поляризиран електродите са покрити със специално покритие (Ag-AgCl), и се използва слаб (1-10 mA) променлив ток с честота 30-150 кХц. Електродите се поставят на фронталната, тилната област и на мастоидния процес от всяка страна.

Фронто-mastoidalnye абдукция отразява кръвообращението главно в средната церебрална артерия, и мастоидит-тилен - в интракраниално гръбначния артерия.

Регистриране на реоенцефалограмата

Регистрационното устройство REG (реограф) включва генератор с висока честота на тока, измервателен мост, усилвател, детектор и записващо устройство. При съвременните устройства се използва мултиплексорен усилвател за обединяване на усилването на няколко канала и компютър за автоматични изчисления на количествените параметри и визуализация на резултатите (включително под формата на схеми на пълнене на кръвта).

Тълкуване на резултатите

Нормална реоенцефалограма

Реограмата във форма прилича на пулсаграма. В единствената вълна на REG, начало, връх (систолична вълна) и края се отличават. Секцията на кривата от началото до началото се нарича възходяща част (анакоза), а частта от върха до края на вълната е спускащата се (катаракта) част. Обикновено възходящата част е по-къса и по-стръмна, а низходящата част е по-дълга и по-наклонена. В низходящата част обикновено се установява една допълнителна вълна (дикротичен връх), състояща се от депресия и връх. Този комплекс се нарича диастолична вълна.

Реоенцефалограма в патологията

Тъй като конфигурацията на компонентите на вълната REG се дължи главно на отражение импулс вълна от артерия клона точки, както и еластичността и тонуса на съдовата стена, да променят формата REG може да се съди за различни нарушения на мозъчен кръвоток.

При увеличаване на съдовия тонус амплитудата намалява и систолната вълна достига върха, допълнителната (диастолна) вълна се измества към върха и депресията намалява. Когато съдовият тон намалява, обратно, амплитудата и заточването на систолното увеличаване на вълната, интензивността на допълнителната вълна се увеличава и нейната промяна към края на вълната REG.

Когато венозната струя препятства, РЕТ вълните се изравняват, става куполообразна, а при венозна хипотония се появява малка предсистолна вълна преди появата на систоличната вълна.

Софтуерът на съвременните компютърни rheographs автоматично измерване на изброените параметри амплитуда време на вълна REG, и за изчисляване на броя на специални кодове, които описват връзките между тях, което е по-информативно да се направи оценка на тона и устойчивост на големи, средни и малки артерии и вени от абсолютните стойности на настройките на REG ,

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.