^

Здраве

Рентгенова снимка на хранопровода

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В устната кухина чрез дъвчене движението на челюстите, езика и зъбите и възниква кълцане храна сдъвкване и слюнка повлиян - неговата ензимна обработка, омекотяване и втечняване. Фаринксът свързва устната и носната кухини с хранопровода и ларинкса. Действието на преглъщане е сложен процес, включващ произволна - орална и неволна фаза - фарингезо-езофагиална фаза.

При поглъщане мекото небце затваря отвора на носната кухина, а епиглотът - входът към ларинкса. В същото време, горният хранопроводен сфинктер, образуван предимно от кариес-фарингеалния мускул, се отпуска. Хранопровода е пряко продължение на фаринкса. Нейната функция е да премества храната в стомаха. Перисталтична вълна след 5-6 достигне долния езофагеален сфинктер, която в този момент е спокойна, и веднага след това намалява чрез предотвратяване връщането на съдържанието в хранопровода (т.нар регургитация).

Основните методи за изследване на фаринкса и хранопровода са рентгеновите лъчи (рентгенова снимка на хранопровода), ендоскопията и манометрията. Ендосонографията и техниката на радионуклида - сцинтиграфия - са от особена важност. Рентгеновият метод дава възможност да се прецени морфологията и функцията на всички части на фаринкса и хранопровода и тяхната връзка със съседните тъкани и органи. Ендоскопията е изключително важна за ранното откриване на възпалителни и туморни промени в лигавицата и изпълнението на редица терапевтични мерки.

Ендоскопията позволява да се определи структурата на стената на хранопровода, която е важна при планирането на лечението на тумор на хранопровода. Манометрията се използва предимно, когато са установени рогенгенологични нарушения на хранопровода. Сцинтиграфията улеснява откриването на нарушения на хранопровода, по-специално гастроезофагеален рефлукс.

Нормален хранопровод на рентгенови лъчи

С рентгеновото излагане на хранопровода на празен стомах, хранопроводът е тясна тръба с разрушени стени. Той не се вижда на обикновените рентгенови снимки. По време на действието на поглъщане може да се види, движещ се през хранопровода да поглъщат храна с въздушни мехурчета, но стената на хранопровода все още не е дадено изображение, така че основата на радиация изследвания е изкуствен контрастен с водна суспензия на бариев сулфат. Още първото наблюдение на малка част от течната водна суспензия позволява приблизително очаквания преглъщане, промоция разлика маса през хранопровода, функцията на гастроезофагеалната връзка и потока на барий в стомаха. Получаване на пациент с дебелина водна суспензия (паста) на бариев сулфат прави възможно да се инспектира всички бавно хранопровода сегменти в различни издатини и различни позиции на тялото и, в допълнение към рентгенова, да изпълнява всички необходими изображения или запис на видеокасета.

Чужди тела на фаринкса и хранопровода

Всеки пациент, който поглъща чуждо тяло, трябва да бъде под медицинско наблюдение, докато не бъде отстранен или излезе по естествен път. Метални чужди тела и големи кости се намират в флуороскопията, рентгеновите снимки и компютърните томограми. Не е трудно да се установи тяхната природа и локализация. Остри предмети (игла, гвоздеи, парчета кост) могат да се залепят в долните части на фаринкса и крушовидния синус. Ако те са с нисък контраст, тогава индиректният симптом е деформация на фарингеалния лумен, дължащ се на оток на меките тъкани. Увеличение на обема на клетките преди безгръбначни се наблюдава, когато стената на шийната част на хранопровода се перфорира от чуждото тяло. Sonography и AT улесняват откриването на тази лезия (сянката на чуждо тяло, малки въздушни мехурчета в меките тъкани, натрупването на течност в тях).

 Нормална рентгенова анатомия на хранопровода

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Рентгенови признаци на заболявания на хранопровода

Показания за рентгеново изследване (рентгеново изследване) на хранопровода са дисфагия и неприятни усещания в хранопровода. Изследването се извършва на празен стомах.

Дивертикули. Дивертикул представлява торбовидни изпъкнали мукозните и субмукозни слоеве на хранопровода стената чрез прорези мускулна слой. Повечето дивертикули са разположени в pharyngoesophageal връзки на аортната дъга и бифуркация на трахеята, в supradiaphragmatic сегмент. Pharyngoesophageal (граница или Zenker) дивертикул образуван между нисш влакна ниско фаринкса боа мускул и пръстена фаринкса мускул на задната стена на хранопровода при CVIII ниво.

Дискинезия на хранопровода. Дискинезията на хранопровода се проявява при хипертония или хипотензия, хиперкинезия или хипокинезия, при спазми или недостатъчност на сфинктери. Всички тези нарушения се разпознават чрез рентгеново изследване под формата на ускоряване или забавяне на прогреса на контрастната маса, появяването на спастични стеснения и т.н. От функционалните нарушения най-често се наблюдава нарушение на долния езофагеален сфинктер с гастроезофагеален рефлукс, т.е. Хвърляйки съдържанието на стомаха в хранопровода. В резултат на това се появяват възпалителни явления в хранопровода, повърхността и след това се развива дълбокият езофагит. Свиването на стената на хранопровода спомага за образуването на херния на езофагеалната бленда на диафрагмата.

Херния на езофагеалното отваряне на диафрагмата. Има два основни типа хиатална херния: аксиална и пара-езофагеална.

Когато аксиално херния интра- и сегменти subdiaphragmatic част на хранопровода и стомаха са прехвърлени в гръдния кош, сърдечния отвор е разположен над диафрагмата. Когато paraesophageal херния subdiaphragmatic сегмент хранопровода и кардия отвор, разположен в коремната кухина, и част преминава през хранопровода стомаха отвора на диафрагмата в гръдния кош, съседен на хранопровода.

Езофагит и язви на хранопровода.

Остър езофагит се наблюдава след изгаряне на хранопровода. В ранните дни се забелязва оток на лигавицата на хранопровода и изразени нарушения на тонуса и двигателните му качества. Сгъвките на лигавицата са подути или изобщо не се виждат. Тогава неравномерността на контурите на хранопровода и зацапаната природа на вътрешната му повърхност могат да бъдат открити поради ерозия и плоски улцерации. В рамките на 1-2 месеца се развива стесняване на ципа, в областта на което няма перисталтика. Преминаването на хранопровода зависи от степента на стеноза. Ако е необходимо, балонната дилатация на хранопровода се извършва под флуороскопичен контрол.

Ахалазия на хранопровода. Акалазия - липсата на нормално отваряне на сърдечния отвор - относително често наблюдавано патологично състояние. На етапа на заболяването рентгенолога отбелязва конично стесняване на поддиапагрематичния сегмент на хранопровода и забавяне в контрастната маса за няколко минути. Тогава сърдечният отвор изведнъж се отваря и барият бързо навлиза в стомаха. За разлика от рака на кардиото отделение, контурите на сегмента на поддиапазните части и горната част на стомаха са равномерни; в тези отделения има ясни надлъжни гънки на лигавицата. При продължително забавяне на контрастната маса в хранопровода се извършва фармакологичен тест. Взимането на нитроглицерин или интрамускулното инжектиране на 0.1 g ацетилхолин насърчава отварянето на сърдечния отвор.

Тумори на хранопровода. Доброкачествените епителни тумори (папиломи и аденоми) на хранопровода имат появата на полип. Те причиняват дефекта на пълнене в сянката на контрастната среда. Контурите на дефекта са остри, понякога плитки, гънките на лигавицата не са унищожени, но туморът е ограничен. Доброкачествените неепителни тумори (лейомиоми, фиброми и т.н.) растат субмукозни, така че гънките на лигавицата са запазени или сплескани. Туморът дава дефект при запълване на ръба с равномерни очертания.

Дисфагия

Терминът "дисфагия" се отнася до всички видове трудности с гълтането. Това - синдром, който може да бъде причинено от различни патологични процеси: невромускулни разстройства, възпалителни и неопластични лезии на хранопровода, заболявания на съединителната тъкан, белег стриктури т.н. Основният метод за изследване на пациенти с дисфагия е рентгенографски. Тя ви позволява да получите представа за морфологията на фаринкса и всички части на хранопровода и да откриете компресията на хранопровода отвън. При неясни ситуации, с негативни резултати от рентгенографията, както и с необходимостта от биопсия, се указва езофагоскопия. При пациенти с функционални разстройства, инсталиран рентгеново изследване може да бъде необходимо езофагеален манометрия (по-специално в хранопровода ахалазия, склеродерма, дифузен езофагеален спазъм).

Рентгенови признаци на заболявания на хранопровода

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.