^

Здраве

Рак антиген CA-125 в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 01.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

СА-125 е гликопротеин, присъстващ в серозните мембрани и тъкани. При жени в детеродна възраст основният източник на СА-125 е ендометриума, който се свързва с циклична промяна в нивото на СА-125 в кръвта в зависимост от фазата на менструалния цикъл. По време на менструацията, концентрацията на CA-125 в кръвта се повишава. При бременност, СА-125 открити в екстракта от плацента, бременна серум (терминът I) на, в околоплодна течност (16-20 седмици). При здрави жени в СА-125 нива в кръвта се отразява на синтеза на този маркер в перитонеалната мезотелиума и плевралната кухина, перикарда, бронхиален епител, маточните тръби, яйчниците, и мъже (в допълнение към серозни кухини) - в епитела на тестисите.

Референтни стойности (норма) на СА-125 при жени в серума до 35 IU / ml; при бременност - до 100 IU / ml; при мъже - до 10 IU / ml. Полуживотът е 4 дни.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Показания за целите на анализа

Определя се съдържанието на СА-125 в серума:

  • за диагностициране на рецидивиращ рак на яйчниците;
  • да следи лечението и контрола на рак на яйчниците;
  • за диагноза на неоплазмите на перитонеума, плеврата;
  • Да се диагностицира серозен излив в кухината (перитонит, плеврит);
  • за диагностициране на ендометриоза.

Към кого да се свържете?

Причините за повишаване на CA-125 в кръвта

Концентрацията на СА-125 в кръвта се увеличава с различни нетуморни заболявания с участието на серозни мембрани в процеса - перитонит, перикардит, плеврит с различна етиология. По-значително увеличение на СА-125 нива в кръвта понякога се наблюдава при различни доброкачествени гинекологични тумори (овариални кисти) и възпалителни процеси, включващи епидидимиса и доброкачествена хиперплазия на ендометриума. В повечето случаи обаче концентрацията на СА-125 в серума не надвишава 100 IU / ml. Леко повдигане на нивото на маркера открива в I триместър на различни автоимунни заболявания (колаген), хепатит, панкреатит и хронична цироза.

При пациенти с конгестивна сърдечна недостатъчност концентрацията на CA-125 в кръвта корелира с нивото на натриуретичните пептиди, така че може да се използва като допълнителен критерий за оценка на тежестта на сърдечната недостатъчност.

Кръвният тест CA-125 се използва главно за мониториране на серозен рак на яйчниците и за диагностициране на рецидивите му. При точка на разделяне от 65 IU / mL CA-125 има чувствителност до 87%, в зависимост от стадия и хистологичния тип тумор. При 83% от пациентите с рак на яйчниците нивото му е средно 124-164 IU / ml. При серозен рак на яйчниците нивото на повишаване на серумния СА-125 зависи от стадия на тумора: при І-ІІ етап CA-125 се увеличава при около 50% от случаите и във фаза III-IV при всички пациенти. При пациенти с асцитични форми на рак на яйчниците, концентрацията на СА-125 в серума може да надвишава стойности от 10,000-20,000 IU / ml. Регресията на тумора с ефективна химиотерапевтична или химиорадиотерапия или хирургично отстраняване се придружава от понижаване на съдържанието на СА-125 в кръвта. Повишаването на нивото на СА-125 в кръвта се свързва с прогресирането на туморния процес. За да се оцени ефективността на химиотерапията, е необходимо да се изследва нивото на СА-125 в кръвта преди началото на всеки курс на лечение и след завършването му с периодичност от 1-2 месеца.

За разлика от серозния рак на яйчника, при други хистологични типове рак на яйчника (муцинозни, ендометриоидни и прозрачни клетки), съдържанието му се повишава в 25-30% от случаите. При тератоми и дисеремоми на яйчниците повишено ниво на СА-125 в кръвта се отчита само при отделни пациенти с асцит и метастази в коремната кухина.

CA-125 е полезен маркер за оценка на ефективността на лечението и ранното откриване на рецидиви на ендометриоза, която се нарежда на второ място след рак на яйчниците при броя пациенти с високо съдържание на СА-125. Увеличаването на нивото на CA-125 в кръвта корелира със стадия на ендометриоза: при І-ІІ степен концентрацията на маркера се повишава при 25% от пациентите, а при ІІІ-ІV - 54%. По правило концентрацията на СА-125 в серума при такива пациенти не надвишава 65 IU / ml.

Нивото на СА-125 се увеличава при 15-30% от пациентите с злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, панкреаса, бронхите и гърдите. Стойностите на СА-125 в серума на тези пациенти, надвишаващи 150-200 IU / ml, показват участието на серозните мембрани в процеса.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.