^

Здраве

Химиотерапия за рак на яйчниците

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Често човек трябва да чуе въпроса дали ракът на яйчниците е присъда. Имам ли нужда от химиотерапия за рак на яйчниците или са остатъци от миналото? Нека да разберем.

Ракът на яйчниците е вторият най-разпространен рак след рак на матката и е една от най-честите причини за смърт сред всички злокачествени онкологични заболявания. Причината за раковите тумори като цяло не е напълно разбрана. Обикновено се смята, че наследствеността, отровните вещества и инфекциите играят роля в развитието на това заболяване. Наличието на рак на яйчниците в няколко близки роднини - майки, дъщери или сестри - увеличава риска от развитие на заболяването наполовина и допринася за неговото развитие десет години по-рано. Има четири етапа на заболяването:

 • Първият етап - яйчниците са засегнати, като правило, от една страна.
 • Във втория етап и двата яйчника участват в злокачествения процес.
 • Третият етап - ракът се разпространява до омента.
 • Четвъртият етап - раковите клетки улавят съседни органи, метастатично разпространени в тялото.

Възраст от шестдесет години се счита за пик на болестта. Жените под четиридесет и пет години са рядко болни.

Първоначалните стадии на заболяването най-често се проявяват без очевидни клинични прояви. Често се наблюдава симптоми като нарушение на менструалния цикъл, проблеми с уринирането и дефекацията (запек), коремна Expander болка и натиснете характер, болка по време на секс, подуване на корема, от време на време - изтичане на кървава природа в средата на менструалния цикъл, в таза и корема евентуално наличие на ексудат.

Основният и обективен признак на рак на яйчниците се счита за откриване на изкривено, изпъкнало или грубо образуване в малкия таз. Ако жената след менопаузата е добре проследена придатъци, тя може също така да показва наличието на тумор.

От водещите направления при лечението на рак на яйчниците може да се нарече комбинирана терапия, която включва хирургично лечение и химиотерапия. Радиационната терапия за тази болест се използва много рядко. Понастоящем нарастващата популярност при лечението на рак, по-специално злокачествени неоплазми на яйчниците, придобива радиохирургия. Методът практически е безболезнен, безкръвен, не уврежда здравите тъкани. На мястото, където се намира раковият тумор, радиоактивните лъчи се насочват с помощта на така наречените гама ножове. Местоположението на тумора трябва да се изчислява много точно. Но този метод е приложим само при малки тумори.

Ако пациентът има ранни стадии на заболяването, тогава засегнатите яйчници се отстраняват. Ако матката участва в процеса, яйчниците, матката и фалопиевите тръби се отстраняват. Факт е, че никога не може напълно да се изключат грешките при диагностицирането, поради което специалистите по гинекологична онкология смятат, че е по-добре да бъдете безопасни. Въпреки всички постижения в областта на медицината, хирургичната интервенция в комбинация с химиотерапия се счита за основен метод за лечение на рак на яйчниците днес.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Показания за химиотерапия за рак на яйчниците

Всеки пациент, работещ за рак на яйчниците, трябва да претърпи химиотерапевтично лечение. Показания за химиотерапия за рак на яйчниците са:

 • Рак на яйчника от първия б-четвърти етап, който се потвърждава от хистологията и цитологията.
 • Общият здравен статус на една жена не надвишава две според скалата за активност на СЗО.
 • Радикално отстраняване на злокачествен тумор на яйчниците, за да се предотврати развитието на метастази, както и повторение на злокачествени тумори на яйчниците.
 • За да се забави растежа на тумор от трета и четвърта степен с частичното му отстраняване.
 • Когато операцията се извършва, за да се облекчи състоянието на жена, ако туморът не може да бъде отстранен. Провеждането на химиотерапия в този случай подобрява оцеляването.
 • Преди хирургическа намеса за подобряване на ефективността му, намалете обема на операцията.

Химиотерапията за рак на яйчниците може да бъде предписана в следните случаи:

 • след операция за пълно отстраняване на тумора, за да се предотврати развитието на метастази и рецидив на тумора;
 • след операция за частично отстраняване на тумори от степен III или IV за инхибиране на растежа или унищожаване на остатъците от злокачествени тъкани;
 • след палиативно лечение, когато операцията не се извършва радикално, а само за улесняване на състоянието на пациента; В този случай, химиотерапията може значително да повлияе на оцеляването на раковите пациенти;
 • преди хирургическата намеса, за да се подобри ефективността на операцията.

След операцията обикновено прекарват най-малко 3 курса на химиотерапия за лечение:

 • директно в постоперативния период;
 • 40-60 дни след операцията;
 • 90-120 дни след втория курс.

Освен това, по преценка на лекаря, химиотерапията може да се извършва на всеки шест месеца.

Към кого да се свържете?

Курсът на химиотерапията за рак на яйчниците

След хирургичното лечение на злокачествен тумор на яйчника, химиотерапевтичните курсове се провеждат почти винаги. Химиотерапията за рак на яйчниците е средно от три до четири (или повече) курса. Първият курс тя преминава веднага след операцията и последвалото: един и половина или два месеца - на втората година, в три или четири месеца - три, ако искате повече, те прекарват по шест месеца.

По време на първия курс на химиотерапия за рак на яйчниците, пациентът получава най-голямо количество лекарствено вещество, по време на следващите курсове дозата не трябва да бъде по-малка от седемдесет и пет процента от предишната. За да се постигне дългосрочно оцеляване, химиотерапията с яйчников рак продължава от една до три години.

Лечението на химиотерапия рак на яйчника има свои собствени характеристики. Те са свързани с факта, че неоплазмата на придатъците не може да се види с просто око преди операцията. Поради тази причина, ако пациентът не трябва да работи, а след това да се гарантира унищожаването на тумора, се предписва химиотерапия. Дори след операцията, химиотерапията може да служи като профилактика за повторно развитие на тумора.

 • Лечението с химиотерапия може да се извърши на всички стадии на заболяването: да се унищожи туморът, да се забави растежа му, да се предотвратят метастазите.
 • Химиотерапията има много странични ефекти, за които ще говорим по-късно. Но безспорно предимство на химиотерапията е, че те засягат всички тъкани на тялото и това значително намалява риска от развитие на близки и далечни метастази.
 • Лечението с химиотерапия има предимства дори преди лъчетерапията, тъй като активните вещества на такива лекарства с кръв или лимфен поток проникват директно в лезията.
 • Химиотерапията засяга дори тези ракови клетки, които вече растат и активно се размножават, но все още не са се идентифицирали със специфични симптоми (латентен рак).
 • Химиотерапията е важен етап в лечението на рака и не трябва да се изоставя.

Химиотерапевтични схеми за рак на яйчниците

При химиотерапия за рак на яйчниците, най-добрият ефект се наблюдава при комбинирано лечение, отколкото при прилагане на отделни лекарства.

Една от най-често използваните схеми за химиотерапия за рак на яйчниците е схемата ATS:

 • Цисплатин в доза от 50 mg / m;
 • Циклофосфамид в доза от 400 mg / m;
 • Adriablastin при 30 mg / m.

При лечението на тумори на зародишни клетки VFS е активен и ефективен:

 • Винкристин в доза от 1 mg / m;
 • Циклофосфан по 400 мг/м;
 • Актиномицин D при 0.25 mg / m.

Схемата PvB често се използва и за герминогенни тумори:

 • Цисплатин 50 mg на метър;
 • Винбластин 0,2 mg на kg;
 • Блеомицин в доза от 105 милиграма.

Ако има рецидив на рак или рак на тумора не е чувствителен към предишна химиотерапия за рак на яйчниците, могат да се използват и други схеми за прилагане на лекарства.

Схема на TIP:

 • Палитаксел 175 mg на квадратен метър;
 • Ифосфамид 3-5 g на квадратен метър;
 • Цисплатин 75 mg на квадратен метър.

Схема на VeIP:

 • Винбластин 0,2 mg / kg;
 • Ифосфамид от три до пет грама на квадратен метър;
 • Цисплатин на квадратен метър е 75 милиграма.

VIP схема:

 • Етопозид от 50 до 100 mg на квадратен метър;
 • Ифофосфамидът е от три до пет милиграма на квадратен метър;
 • Цисплатинът е седемдесет и пет милиграма на квадратен метър.

Много по-рядко е монотерапия - лечение с едно лекарство. Практиката показва, че комбинацията от лекарства включва максималния ефект от лечението.

Обикновено се смята, че за пълно унищожаване на неоплазмата лечението трябва да се състои от шест курса, но експертите все още не са формулирали ясно становище по този въпрос. Повечето лекари са склонни към факта, че има достатъчно три или четири курса на лечение с химиотерапия. Във всеки случай приложението на схемата "хирургия плюс химиотерапия" има максимален благоприятен ефект и значително увеличава шансовете за оцеляване на пациентите.

Всеки случай на предписване на наркотици изисква индивидуален подход, тъй като практиката показва, че в някои случаи пациентите трябва да преминат 8 или дори 10 курса, за да се освободят напълно от тумора.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Препарати за химиотерапия на рак на яйчниците

По време на химиотерапията на рак на яйчниците се използват цитотоксични лекарства, които са вредни за раковите клетки и спират растежа на раковите тумори. Цитотоксичните лекарства се инжектират във вена или интраперитонеална инжекция, като се използва специална епруветка, много рядко - орално под формата на таблетки.

Най-разпространеното антитуморно лекарство, използвано при химиотерапия за рак на яйчниците - карбоплатин, принадлежи към групата на платиновите производни. Въвежда се само във вената.

Цисплатинът също принадлежи към платиновите производни. Той може да причини регресия на тумора или намаляване на тумора. Да се възлага като самостоятелно лекарство или в комбинация с други медицински вещества.

Паклитаксел - билково лекарство извлича изкуствен и половина изкуствен начин алкалоид, който се извлича от кората на дървото тис, - също често се използва в химиотерапия на рак на яйчниците.

Полусинтетичната препарация на доцетаксел е от растителен произход, тъй като за производството му се използват типови типови игли.

Циклофосфамид се използва, когато е необходима преживяемост на тъканни присадки или когато е необходимо да се намали отговора на имунната система към промени в тялото. Това е възможно поради способността на лекарството да потиска имунните сили на тялото.

Doxorubicin е антибиотик, съдържащ антрациклин.

Гемцитабин се използва самостоятелно и с други противоракови средства. Топотекан е инхибитор на топоизомеразата. По-често се използва с цисплатин.

Оксалиплатин се използва като самостоятелен агент в метастатичните форми на рак като средство за терапия от втора линия.

Противопоказания за химиотерапия за рак на яйчниците

Въпреки ефективността на химиотерапията, този метод на лечение има редица противопоказания, които трябва да се имат предвид при предписване на курс на лечение:

 • тежки съпътстващи заболявания, чийто ход може значително да се влоши след курс на химиотерапия;
 • тежки нарушения на черния дроб и системата на бъбречна филтрация, както и хемопоетични органи;
 • тежки нарушения на нервната система, психични разстройства, които могат да повлияят на пациента при оценката на ситуацията и да изразят съгласието си за хода на химиотерапията;

Съществуват и противопоказания за специфични химиотерапевтични лекарства. Така например, топотекан и доксорубицин не са предвидени за незадоволителното състояние на пациента (в тежка слабост, неразположение), най-илеус, със значителни промени в кръвните показатели.

Въз основа на горното, трябва да се заключи, че всеки онкологичен пациент трябва да бъде лекуван индивидуално, в зависимост от характеристиките на тялото.

Противопоказания за химиотерапия за рак на яйчниците са също така тежките съпътстващи заболявания или всяко заболяване в етапа на декомпенсация.

 • Нарушена функция на бъбреците, черния дроб, хематопоезата; значителни отклонения от нормата на креатинина; общ билирубин повече от 40 mm / l; ALT - над 1,8; AST е над 1,3; неутрофили - под 1500 mm 3; броят на тромбоцитите е по-малък от 100 000 / mm 3.
 • Нарушенията на неврологичната природа са по-високи от втората степен.
 • Нарушения на разузнаването и поведението, които могат да повлияят на способността да се съгласявате с химиотерапия.
 • Реакции на свръхчувствителност към предложената химиотерапия, алергия.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Странични ефекти на химиотерапията за рак на яйчниците

Най-честата странична реакция на химиотерапията за рак на яйчниците е плешивост. След известно време възстановяването на косата се възстановява. Често има гадене, повръщане, замайване, хлабав изпражнения, тъй като повечето химиотерапевтични лекарства са много токсични. По това време пациентите могат да отслабнат поради липса на апетит. Тези явления също бързо преминават след края на курса на лечение. Картината на кръвта може да се промени: хемоглобин, броят на левкоцитите, тромбоцитите намалява. За контролиране на кръвната картина пациентите, подложени на химиотерапия за рак на яйчниците, получават седмичен клиничен кръвен тест.

Повечето специалисти препоръчват използването на карбоплатин при назначаването на интравенозна химиотерапия, тъй като това лекарство има по-слабо изразени странични ефекти в сравнение с Cisplatinum. Същевременно въздействието на тези средства е почти идентично.

Също така е възможно да се използват други лекарства и техните комбинации.

Действието на химиотерапията е насочено към унищожаване и унищожаване на раковите клетки. В същото време тези лекарства засягат и здравата тъкан. Всичко това се взема предвид от лекаря при назначаването на лечението - със сигурност ще се опита да избере лекарство, което ще покаже минимално количество странични ефекти.

Броят и степента на страничните ефекти зависят от конкретното лекарство, продължителността на лечението и използваната доза.

Най-типичните прояви са:

 • кожни обриви, най-вече на палмарни повърхности и крака;
 • загуба на коса;
 • атаки на гадене и повръщане;
 • липса на желание за храна;
 • появата на язви в устната кухина.

Химиотерапевтичните лекарства също засягат органите на хематопоезата, които засягат броя на кръвните клетки. Нарушенията на кръвния състав, на свой ред, могат да причинят следните симптоми:

 • усещане за умора, слабост (вследствие на анемия);
 • падащ имунитет (често настинки и инфекциозни болести са възможни);
 • повишена васкуларна пропускливост (кървене, появяване на синини по тялото).

След завършване на курса на химиотерапия, повечето от нежеланите реакции се появяват. Така че растежът на косата се възстановява, апетитът се възстановява. Въпреки това се случва, че някои лекарства причиняват дългосрочни странични ефекти или дори такива прояви, които по-късно остават за цял живот. Например, цисплатинът може да причини увредена бъбречна функция и в комбинация с таксани това лекарство може да причини невропатия (увреждане на нервните окончания и влакна). Невропатията обикновено се проявява от усещане за "гърчове", болка, изтръпване в дисталните части на крайниците. В допълнение, химиотерапията може да доведе до безплодие или ранна менопауза - тези явления могат да бъдат временни или постоянни.

В изключително редки случаи химиотерапията може да предизвика левкоцитно увреждане и да доведе до развитие на миелоидна левкемия, злокачествено заболяване на кръвта. Това обаче е много рядко явление и лекарят трябва да наблюдава отблизо лечебния процес, за да предотврати такова усложнение.

Усложнения при химиотерапията за рак на яйчниците

Едно от най-честите усложнения при химиотерапията за рак на яйчниците е тежкото потискане на хематопоетичната система. Може да се развие тежка анемия и левкопения. Установени са и усложнения от бъбреците до бъбречна недостатъчност. За да не доведе до такива усложнения на пациента, пациентът се подлага на ултразвук на бъбреците и дарява кръв за бъбречни тестове (следва нивото на серумния креатинин). Отклонения от сърдечно-съдовата система са възможни. За целите на тяхното избягване, пациентът преди началото на лечението и по време на него периодично прави кардиограма на сърцето. Наблюдавайте апетита и теглото на пациента, за да избегнете изтощение и кахексия. Има усложнения под формата на токсичен хепатит, тъй като лекарствата са много токсични и черният дроб не винаги е в състояние да се справи с тях. На пациента се предписва периодично кръвен тест за чернодробни анализи.

Повтарящата се поява на тумори след курса на лечение не е необичайна. Обикновено, поява на рецидив може да се случи в рамките на един и половина до две години след последния курс на химиотерапия. Ракът на яйчниците може да се прояви чрез появата на злокачествени клетки в пространството между матката и червата.

Рискът от усложнения зависи от много фактори.

 • Дали операцията е извършена и до каква степен туморът е отстранен;
 • от структурата на неоплазмата (се извършва хистологично изследване за определяне на структурата);
 • от продължителността на химиотерапията и дозирането на лекарства;
 • от колко лекарства са участвали в лечението.

За да се намали рискът от усложнения, една жена трябва да спазва следните правила:

 • напълно да се откаже от вредността, като пиене, пушене, наркотици;
 • във времето да се консултирате с лекар относно всички заболявания на гениталната област;
 • да се хранят правилно и напълно;
 • избягвайте експозицията на тялото на радиация, рентгенови лъчи, химически агенти;
 • веднъж на половин година пациентът трябва да бъде подложен на превантивен преглед от гинеколог и онколог, с задължителен ултразвуков преглед и анализ на венозна кръв за комбинирани пациенти.

Ако човек е диагностициран с рак, не е нужно да го приемате като краят на света, но не можете да отлагате също. Но настроението за сериозно и дългосрочно лечение е задължително. Лечението, извършено навреме, спести повече от един живот. За лечение на рак, включително химиотерапия и рак на яйчниците, които постоянно се подобрява, търпят промени, за да се в точното време, за да дойде на лекарите за помощ в борбата за топ стойността на земята - живота и здравето.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.