^

Здраве

Професионално почистване на зъбите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Професионалното почистване на зъбите е стоматологична процедура, чиято същност е отстраняването на зъбните отлагания, по-специално зъбен камък, а също така и отстраняването на друг вид плака върху зъбите.

По своята същност тартарът се формира от плака на труднодостъпни места, които не могат да се почистват с четка за зъби у дома. Основата на камъка са бактерии, остатъци от храна, соли на фосфор, желязо и калций. С течение на времето зъбите започват да се появяват тъмни петна, което ясно показва необходимостта от посещение на зъболекаря. Професионалното почистване е много важна процедура, защото с негова помощ е възможно да се предотврати появата на кариес, за да се даде на зъбите здравословен външен вид и естествена гладкост. Не бъркайте почистването с избелване на зъби, тъй като това са две различни процедури, които са относително насочени към различни резултати.

trusted-source[1], [2]

Към кого да се свържете?

Видове професионално почистване на зъбите

В денталната практика сега има няколко вида професионално почистване на зъбите, като основно сред тях е ултразвуковото мащабиране, лазерното почистване, почистването на въздушния поток, както и ръчното почистване или просто казаното - хигиенното почистване. Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци, както и всички горепосочени методи са предназначени да отстранят определени проблеми в зависимост от степента на тежест. Накратко за всеки от видовете почистване можем да кажем следното: 

 • Почистването с ултразвуков скалер е също така способно да подобри състоянието на венците и да спре кървенето, в допълнение към премахването на зъбен камък. Това почистване има редица противопоказания. 
 • Лазерното почистване има свойството да разрушава патогенните бактерии и да допринася за излекуването на различни видове язви върху венците и в устната кухина. 
 • Машината за въздушен поток трябва да се почиства с помощта на струя въздух и с допълнителна употреба на абразив. Това почистване има някои противопоказания. 
 • Хигиеничното почистване е метод за отстраняване на плаката с помощта на специални зъбни куки и четки. Методът е много нежен и не насочва директно към отстраняването на зъбен камък. Към днешна дата той не е популярен, поради наличието на други, по-ефективни начини за почистване.

Резултатът от горепосочената информация е, че професионалното почистване на зъбите има няколко разновидности и затова можете да избирате само начина на почистване, който ще ви задоволи, само вашия зъболекар.

Професионално почистване на въздушния поток на зъбите

Професионалното почистване на зъбите "въздушен поток" се извършва с помощта на специално устройство, което означава почистване на зъбите с помощта на мощна струя въздух. Под високо налягане, струята въздух разрушава плаката, зъбния камък, както и следи от тютюневи и хранителни бои. Ето защо, много често след процедурата ще се стопи зъбите няколко нюанса по-леки, но не се очаква значително процедура на зъбите белота - лекарят премахва само плака по зъбите и емайл придобива нормалния си естествен нюанс. За най-добър ефект по време на процедурата се използват вода и абразив, тъй като се използва абразивен сода, който, както е известно, не уврежда емайла. Предимството на процедурата е, че тя е по-бърза в сравнение с други методи за почистване и има по-дълъг ефект.

Един от типовете "въздушен поток" е методът "проток-поток", който има за цел да премахне смятането, разположено под венците. В хода на тази процедура содата се заменя с още по-мек прах на основата на глицин. Противопоказания за прилагането на процедурата "перио-flow" е заболяване на венците, тъй като процедурата може да доведе до по-тежко възпаление.

Професионално почистване на зъбите чрез ултразвук

Друг вид професионално почистване на зъбите е ултразвуковото почистване. Извършва се с помощта на специален апарат, който произвежда вълнообразни трептения и ги насочва към върха на ултразвуковия скалер. Под влияние на ултразвук зъбен камък започва да се рушат и да падне от зъбния емайл. Но заедно с премахването на камъка, ултразвукът предизвиква вибрации, които могат да затоплят зъба и по този начин да причинят сериозен дискомфорт, за да се избегне това, водната глава се използва успоредно. Поради това микрофрагментите на плаката се отстраняват и от своя страна зъбът се охлажда. Някои от по-функционалните и усъвършенствани ултразвукови почистващи машини могат да премахнат дори плаката, която е под венците и по този начин да подобрят здравето на венците. Професионално почистване с ултразвук за здрави зъби транспортирани безопасно и безболезнено, но ако пациентът настоящите зъби и заболявания на венците, както и тяхната чувствителност, в този случай, процедурата е противопоказано, тъй като може да причини силна болка и влошаване на заболявания.

Професионално почистване на зъбите с лазер

Професионалното почистване на зъбите с лазер има механизъм на действие, който е пряко свързан с разликата в количеството вода в зъбния емайл и в зъбния камък. Във всеки случай, размерът на влага в зъбен камък е значително по-висока, отколкото в емайла, така че лазерният лъч допринася за мигновен "взривното кипене на" настоящото влага в денталната камък, последвано от смилане камък. Заедно с отстраняване на плака и зъбен, лазерният лъч е с бактерицидно действие към зъбите, венците и цялата устната кухина като цяло и по този начин премахва вредните бактерии. След лазерно почистване емайлът на зъба става по-пропусклив за лекарствени препарати и съответно зъбният емайл е подсилен. След процедурата се отстранява друг вид плака, дори и този, който е в труднодостъпни места, а цветът на емайла може да стане 1-2 светлинни нюанса. Но не обърквайте лазерното почистване с лазерно избелване.

Професионално хигиенично почистване на зъбите

Въпреки факта, че в съвременния свят има огромна маса средства и методи за хигиенично почистване на зъбите у дома, но все още е идеална за почистване на зъбите от плаката 100%. В къщи с помощта на четка за зъби ние сме в състояние да отстраним само 60% от плаката, а останалите 40% от плаката са на труднодостъпни места, като например субгингивалното пространство и междузъбните пространства. Тези 40% от плаката са напълно достатъчни, за да предизвикат кариес и възпаление на венците, а също и тази плака в крайна сметка се поддава на процеса на минерализация и се превръща в зъбен камък. Извършвайте хигиенно почистване със специални куки за зъби и четки. Процедурата като цяло може да предотврати появата на кариес и да осигури естествената гладкост и белота на зъбите. Хигиеничното почистване се извършва 2-3 пъти годишно и няма специални противопоказания.

Препоръки след професионално почистване на зъбите

Много често, след професионално почистване на зъбите, може да има повишаване на чувствителността на зъбите и кървене на венците. Това са временни явления, които не трябва да ви карат да сте бдителни. Ако е необходимо, с превантивна цел, можете да приложите гел "Metrogil denta", който е антимикробен и антисептичен агент за локално приложение. Гелът се прилага за период от 2 пъти дневно след миене на зъбите. Можете също така да изплакнете устата си с 0,2% разтвор на хлорхексин или Givalex. Но е много важно да се вземе предвид факта, че през първата седмица след професионалното почистване не можете да изплакнете устата си с алкохолни разтвори. Също през първата седмица зъболекарите препоръчват да се използват меки четки за зъби и след това постепенно да се преместват до средно твърди четки. Препоръчва се също така денят да се използва дентален конци. Ако използвате напоител, то трябва да се използва от най-ниската мощност.

Какво не може да се направи след почистване на зъбите?

След като бе проведена професионално почистване, тъй като чувствителността на зъбите, зъболекари препоръчват да се пуши, да се ядат храни, които съдържат естествени или изкуствени цветове - кафе, черен и зелен чай, червено вино, моркови, цвекло, касис, боровинки, черници и други подобни продукти. Също така, не пийте напитки, които могат да повишат чувствителността на зъбите - като сокове, газирани напитки, ябълки, лимони и други продукти, съдържащи киселина. Също така не се препоръчва да използвате твърда четка за зъби и изплакнете устата си с изплаквания, съдържащи алкохол.

Противопоказания за професионално почистване на зъбите

Изхождайки от факта, че професионалното почистване на зъбите има много положителни ефекти, трябва да се отбележи, че той има и някои противопоказания за неговото използване. И най-често тези противопоказания не са обичайни за всички, а са свързани с индивидуалните характеристики на зъбите и венците. Сред тях: 

 • Повишената чувствителност на зъбния емайл и венците, в този случай процедурата обещава да бъде много болезнена. 
 • Предишно придобити и неизлекувани заболявания на устната кухина като периодонтит, гингивит, пародонтит. 
 • Деца и юноши. 
 • Вирусни и инфекциозни заболявания като бронхит, тонзилит, ТОРС. 
 • Алергични реакции към лекарства, които се използват по време на процедурата. 
 • Наличие на изкуствени зъби върху импланти. 
 • Аритмия (бърза сърдечна честота). 
 • Инфекции на вида на ХИВ, туберкулоза, хепатит. 
 • Наличие на множествен кариес.

Следователно, преди да се реши да се извърши почистване, струва си да се информира зъболекарят за наличието на определени заболявания в тялото, дори ако те не са пряко свързани с стоматологията.

trusted-source[3], [4], [5]

Професионалното почистване на зъбите е вредно?

Към днешна дата има много несъгласие дали професионалното почистване на зъбите е вредно. Тук ще бъде много полезно да споменем поговорката "Разликата между ползата и вредата определя мярката", тъй като почистването на зъбите трябва да се извършва не повече от веднъж на шест месеца. Само тогава няма да има потенциална вреда за здравето на зъбите. Изключения са само случаите, когато човек има корони, протези, мостове. В такива случаи бактериалната плака и зъбният камък се образуват по-бързо и следователно професионалното почистване трябва да се извършва на всеки 3-4 месеца. Само по себе си тази процедура е полезна и не може да причини вреда, освен че индивидуалните особености на зъбите могат да бъдат изключение. Същността на процедурата е премахването на плаката и смятането, които всъщност са основните причини за кариеса, а емайлът не е повреден. Първо, камъкът се отстранява ръчно с помощта на специални инструменти или чрез ултразвуково оборудване. След това премахнете плаката с помощта на специални четки и специална паста за зъби. След това зъбите са покрити с флуориден лак, за да се укрепи емайла. Резултатът от процедурата е здрави зъби без плаки и зъбен камък, както и липсата на миризма от устата, така че ползите от тази процедура са очевидни и няма потенциално увреждане на професионалното почистване на зъбите.

Професионално почистване на зъбите по време на бременност

По време на бременност професионалното почистване не е противопоказание, а напротив - препоръчителната процедура. Причината за това са промените в тялото по време на бременност и по-специално промяната в състоянието на зъбите. Зъбите по време на бременност много често стават по-слаби и по-уязвими към различни видове бактерии, поради което тяхното професионално почистване служи като превантивна мярка за образуване на зъбен камък, плака и бактериите. Почистването по време на бременност е безопасно и не влияе на цялостното здраве на майката и детето. Също така, по време на процедурата не се използват лекарства.

Цена за професионално почистване на зъбите

Ценовият диапазон на професионалното почистване на зъбите е различен и зависи от специалиста и от клиниката. Средните цени за различните видове професионално почистване са, както следва:

 • Ултразвуково почистване - 200-300 UAH. 
 • Почистване от устройството «въздушен поток» - 400-600 UAH. 
 • Лазерно почистване - 250-300 UAH. 
 • Хигиенично почистване - 200-300 UAH.

Отзиви за професионално почистване на зъбите

Професионалното почистване на зъбите днес е много популярно сред населението, поради което по-голямата част от отзивите за него са положителни. Мнозинството отговаря, че след почистване на зъбите в устната кухина се появява постоянно усещане за свежест, зъбите стават много гладки и придобиват естествена белота. Единственият неприятен момент може да бъде само временно увеличаване на чувствителността.

Професионалното почистване на зъбите е много полезна и необходима процедура. С негова помощ можете напълно да отстраните зъбен камък и зъбна плака и по този начин да направите зъбите по-здрави. Той се провежда веднъж на шест месеца, а ако е необходимо, и наличието на зъбни показания - тогава по-често. Професионалното почистване може да предотврати заболяване на венците, зъбния кариес и други зъбни заболявания. Процедурата не унищожава зъбния емайл, не е болезнена и не носи никакви отрицателни последици.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.