^

Здраве

Причини за появата на бенки

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Общопризнато е, че причините за мола върху тялото, които могат да бъдат образувани на част от тях, са вкоренени в местните разрастването доброкачествени меланоцитите - дендритните клетки на базалния слой на епидермиса.

Това са единствените клетки, които синтезират защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи и кондиционирането на цвета на кожата, косата и пигмента на очите меланин.

По структура и свойства меланинът е UV-филтриращ биополимер, който се получава по време на многостепенна биохимична трансформация на а-аминокиселината на тирозин; пигментът се отлага в органолите на меланоцитите - меланозоми, но попада в горните слоеве на кожата ни поради кератиноцитите.

Натрупвайки се на едно място, меланоцитите формират рождените белези, а средният им брой при един човек е от 30 до 40.

Основни причини за морските разстройства при възрастни и деца

За да се установи истинската причина за появата на бенки от биолози и лекари, многобройни биохимични и генетични изследвания са били и се провеждат (и ще бъдат проведени).

В същото време специалистите напомнят, че кожата е най-важният многофункционален орган, чиято отметка се случва в процеса на ембриогенеза, т.е. По време на развитието на човешкия ембрион.

Повечето къртици се появяват през първите 20-30 години от живота на един човек и, според статистиката, само един на всеки 100 бебета по време на раждането има белези. Причините за появата на молове в детето, че е вродени невуси (невус на латински означава "мол") се свързва с лек дефект на ембрионалното развитие през първите дванадесет седмици от бременността.

Кожни меланоцити произвеждащи пигмент образуван от невралната тръба клетки melanoblast че в началните етапи на ембриогенеза rassosredotochivayutsya по горния (гръбния) част на невралната тръба в различни части на тялото (плоскоклетъчен епител на кожата и лигавиците, космените фоликули, тъкани субарахноидално мембрана на мозъка). Базалния слой епидермални меланоцити, за да узреят melanoblast способни да произвеждат меланин. Смята се, че дефектът води до ускорена пролиферация на меланоцитите.

Това означава, че снимки на излишъка си, и "по-стандартни" меланоцити в кожата са разпределени неравномерно, и да се съберат - гнезда, клъстери, острови - в най-горният слой на кожата и дори подават от него.

Последните проучвания малко изясняват картината. Факт е, че някои меланоцити възникват от меланобласти, мигриращи вентрално - по долната повърхност на нервната тръба, а след това по нервите. Тези прекурсорни клетки от меланоцити пораждат периферната нервна система и адреналната медула. По този начин те се намират в черупките на нерви и аксони, сред Schwann клетките и са в състояние да произвеждат меланоцити след раждането.

Има научни доказателства, че меланоцитите в молове са мутирани в така наречените дермални неввирусни клетки - кожни клетки на невуса. Този вариант на меланоцитите се различава от обичайния с неговия размер, цитоплазмен обем и липса на издънки (дендрити). Те обикновено се намират на границата на прехода на дермата в епителната тъкан и в зависимост от степента на зрялост могат да бъдат допълнително класифицирани като епителиоидни, лимфоцитни и невроди. Те твърдят, че невус клетките са в състояние да мигрират, проникващ в лимфните възли и дори в тимуса (тимус), които са оформени и зрял имунни клетки - лимфоцити.

Към днешна дата, се установява, че 60% от причините за рождените белези при деца и възрастни има наследствен характер. Вече има повече от 125 различни гени, които регулират пигментацията, пряко или непряко. Много от тези гени, контролиращи диференциация на меланоцити или засяга функцията на биогенезата и меланозомите и също така предоставя участие в биохимични процеси пигментация и пролиферацията на епителни хормони клетки, растежни фактори, трансмембранни рецептори (EphR, EDNRB2 и др.), Транскрипционни фактори (като MITF, Sox10, Pax3 и т.н.). Взаимодействието на всичко от всичко изброено по-горе изброява причините за появата на нови родилни знаци.

Между другото, за хормоните. Хормоналните промени по време на бременност и при пациенти с диабет често допринасят за образуването на къртици. Хормонално причини за мола в дете и тийнейджър обясни, на първо място, активността на хормони и биохимични растежни фактори (например, SCF стволови клетки фактор), тъй като децата растат, и областта на кожата непрекъснато се увеличава. Също така, в растящия организъм произвежда много активни хипофизата меланокортини - хормони, които специално да стимулират синтеза на меланин (те засягат производството на кортикостероид в надбъбречната кора и липидния метаболизъм активност в клетки от мастна тъкан).

Под влиянието на слънчевата радиация, синтезата на меланина се покачва (и ние виждаме това, когато се появява слънчево изгаряне). Всичко това е резултат от активирането на тирозиназа в меланоцитите, което осигурява засилена защита на кожата от UV. Някои учени предполагат, че прекомерното излагане на слънце може да играе роля при формирането на придобитите къртици. Досега биомеханиката на взаимодействието между генетичната структура и цялостния ефект на ултравиолетовите лъчи не е изяснена. Въпреки това, в полза на факта, че това е така, практическото отсъствие на бенки на бедрата показва практичен ...

Причини на бенки на шията, лицето и подмишниците

На практика всеки се интересува от отговорите на три въпроса:

  1. Има ли някакви специални причини за появата на рождените белези на лицето?
  2. Какви са причините за къртиците на шията?
  3. Какви са причините за появата на подметките на рождения маркер - на такова неудобно място, което като цяло и слънцето не е изложено?

Ще се опитаме да отговорим на тях, въз основа на това, което вече е известно на клиничната дерматология по отношение на образуването на епидермални неви на посочената локализация.

Меланоцитите са разположени между базални кератиноцити в приблизително съотношение 9:59 и се разделя меланин чрез своите продълговати процеси (дендрити) и чрез директен контакт клетка. Както е известно, на кератинови кожни клетки в горните слоеве на епидермиса успяват взаимно достатъчно бързо и повдигане нагоре (в роговия слой на кожата) да уловен меланин - за да се образува бариера срещу ултравиолетовите лъчи.

В същото време в различни части на съдържанието на епидермалния меланин и броя на неговите клетки произвеждат различно: в кожата на главата (включително лице), както и врата и меланоцити ръце два пъти повече, отколкото в други части на тялото ни. Очевидно това се дължи на факта, че тези райони са много по-често отворени и получават най-много слънчеви лъчи.

Сред до доказани версии причинява молове на лицето има предположения, че процеса на формиране невус кожни клетки насърчава повишен метаболизъм в клетките на епидермиса - поради стреса на климата температура ефекти и влажността на кожата, както и постоянен кожата на напрежение компресия лицеви мимически мускули ,

В допълнение, има усещането, че може да има причини за появата на моловете на врата, свързани с образуване на увредена и разпределение на меланин в областите на епидермиса директно над нервите на шийните сплит (виж по-горе -. Melanoblast миграция по време на ембрионалното развитие). Този клон на двигателя, кожата и диафрагмен нервите, и които са свързани чрез панти, разположени на врата (отзад, отпред и двете страни).

Но причините за появата на рождената марка на подмишниците, изследователите са склонни да видят присъствието в кожата на аксилите на косми крушки и жлези - пот и апокрин. Но специфичният механизъм на образуване на неви аксили все още не е проучен. Освен това не е известно как се контролира потокът от меланоцити в епидермиса, въпреки че, разбира се, съществува регулаторна схема на този процес.

trusted-source[1], [2], [3]

Причините за появата на розови и червени бенки

Най-вероятната причина за червени рождените белези е, че "тяло" на невус може да бъде не само меланоцити, но епидермални клетки на съединителната тъкан, параназалните влакна и съдови елементи. Така наречените съдова невуси (невус васкуларис) проявяват различни размери червеникаво отоци или петна по кожата поради капилярна хипертрофия - пролиферация на кръвоносните съдове в кожата.

В допълнение, може да има връзка в липсата на коагулационни фактори и витамин К, което води до повишено кървене, когато стените на кожните капиляри, частично уловени в образуването, са повредени.

Според дерматолозите, червените кърлежи са типични за такива диагнози като автоимунен ревматоиден артрит или системен лупус еритематозус.

Причините за появата на червени изпъкнали бенки са подобни. Така им "изпъкналост" (както в случая на кафяви мола) се дължи на факта, че меланоцити често се намира значително по-горе dermoepidermalnogo преход и са локализирани в горния слой на епидермиса, включително гранули и роговия слой зона.

Също така прочетете - червен мол или ангиома

Причините за появата на розови и червени бенки не изключват влиянието на характеристиките на състава на произведения меланин. Меланинът може да бъде кафяво-черен (еумеланин) или червеникаво-оранжев (феномеланин). В последния случай - особено при червенокосите и естествените блондинки - рождените белези често са светло бежово или розово.

Причините за появата на висящи къртици

Фактът, че причината за раждането на рождения знак на крака, както и причините за появата на висящи къртици на шията са добре проучени, не е необходимо да се говори. Въпреки че се обръща голямо внимание на изследването на етиологията на този вид епидермални неви.

По този начин, идентифицирани заедно с невус melanotsitnoogo екринната потните жлези, което се изразява не само в мол на улавяне на тялото се жлеза (което може да бъде в центъра мол), а в изходния невус клетки в комплект навън - през канал екринната.

В други случаи характеристиката на инфилтрация води до линейна структура на разпределението на интрадермални клетки на невроза. Излизайки извън дермодермалната граница и папиларния слой на кожата, група такива клетки прониква в повърхността, разширявайки част от епидермиса между влакната на колагена. Освен това, интрадермалните клетки на невнус могат да образуват пигментирана куполна или папиломатозна папула (с диаметър до 1 cm), оборудвана с крака. Възможно е също така да има мекочествена форма с широка основа, с цвят от светлокафяво и черно до белезникаво или розово червено.

Навсякъде могат да се образуват висящи къртици, но техните "любими места" са областта на шията, подмишниците и кожата в перинейната зона.

В средата на последното десетилетие, изследователи от Кралския колеж (Кингс Колидж) в Лондон анкетираните 1200 не са еднояйчни близнаци жени на възраст от 18 до 79 години и са установили, че тези, които имат по-голям брой бенки по тялото, притежавал и здрави кости, т. Е. Те са по-малко склонни да развият остеопороза. В допълнение, по-възрастните жени имат повече от 60 бенки, кожата е по-малко набръчкана и гледали по-млад от годините си ... Оказа се, че хората с много бенки хромозоми са необичайно дълги теломери - крайните участъци на ДНК полимеразата, което удължава периода на активна репликация и отблъсква много възрастови процеси в тялото.

А дерматолозите съветват - независимо от времето и причините за къртици - при всяка промяна епидермални невуси достъп до специалисти, тъй като рискът от рак на кожата, свързани с наличието на бенки, е доста висок.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.