^

Здраве

Преглед и сравнение на глюкомери

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Обикновено прегледът на глюкомери е характеристиките на някои модели. Така че най-добрите устройства могат да се нарекат тези, които имат електромеханичен метод за измерване. Към днешна дата почти всички от тях са такива. Особено заслужава да се отбележи Accu Chek, Van Touch и Bionime.

Тези апарати показват точния резултат, те се калибрират по целия покрив. Освен това те ви позволяват да запазите последните стойности на тестовете и да изчислите средната стойност на глюкозата в продължение на 2 седмици. В това отношение си струва да изберете Accu Chek Active, Accu Chek Mobile и BIONIME Rightest GM 550.

Ако се нуждаете от цялата мултифункционална система, която да наблюдава не само нивото на захарта, но и холестерола и хемоглобина. В този случай обръщайте внимание на модела EasyTouch.

По принцип съвременните устройства отговарят на всички необходими изисквания. Най-бързият, най-добрият и най-добрият са всички модели на Accu Chek и Van Tach. Всеки глюкомер от тази серия може да се покаже по най-добрия възможен начин.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Сравнение на глюкомери

Сравнете глюкомерите според техните основни характеристики и функционалност. Първото нещо, което трябва да разгледаме, е точността на изучаваното устройство. Така че, отличните характеристики в тази област могат да се похвалят с BIONIME Rightest GM 550. В крайна сметка тя се основава на най-новите технологични решения.

Принципът на измерване също играе второстепенна роля. Ако вземете фотометричната основа, обърнете внимание на компанията Accu Chek. Най-добрите устройства бяха Akka Chek Active, Mobile и Compact Plus. Ако говорим за електромеханичния метод за измерване, тогава всички устройства са добри.

На измерените параметри, а именно глюкоза и кетон, най-добрият Optium Xceed. Ако вземем като основа калибрирането (цялата капилярна кръв или плазма), тогава най-обещаващите в тази област са практически всички устройства на VanTach.

С обема на капка кръв си заслужава да се даде предпочитание на FreeStyle Papillon Mini. Това устройство е най-малкото и изисква само 0,3 μl за тестване. Чрез измерване на времето, сред най-добрите стоманата ITest »- 4 секунди,« Accu-Chek Performa Nano »,« Bionime Rightest GM 550 »,« OneTouch Изберете »,« SensoLite Нова Плюс »-. 5 сек.

Размерът на паметта е доста добър в моделите Accu Chek и Bionime. Въз основа на отзивите на клиентите, като цяло, Clever Chek има много предимства.

Портативен глюкомер

Това устройство, което ви позволява да знаете нивото на глюкозата буквално в движение. В действителност, това е много удобно. Ако човек непрекъснато пътува и рядко е у дома, то без това устройство той явно не може да направи.

Устройството ви позволява бързо да научите нивото на глюкозата навсякъде. Принципът на функционирането му не се различава от обичайния апарат. Същата тест лента, капка кръв, няколко секунди и резултатът.

Единствената отличителна черта е възможността да вземете устройството със себе си където и да отидете. Това е много удобно, практично и модерно. Това устройство е избрано съгласно същите принципи. Трябва да проверите точността му, да погледнете основните й характеристики и да се запознаете с производителността на компонентите.

Не трябва да има допълнителни изследвания. Естествено, това устройство е забележимо поради своята компактност и лекота на използване. Съгласно този критерий спада устройството Trueresult Twist. Тя е най-малката по рода си. Но това е далеч от последното. Такъв глюкомер носи само радост от използването му.

Дозатор за кръвна глюкоза

Обикновено уредът за измерване на глюкоза в домашната среда е устройство, което винаги е на ръка. Такива модели са малко по-големи от преносимите устройства. В края на краищата, те не трябва да се вземат навсякъде, те служат за измерване на нивото на глюкозата в дома.

При избора на такова устройство, на първо място е необходимо да се обърне внимание на неговата точност. Това е най-важният критерий, на който да се основава изборът. Получената стойност в никакъв случай не трябва да надвишава 20% грешка. В противен случай устройството може да се смята за некомпетентно. В края на краищата няма да има никакъв смисъл от него.

Сред най-добрите са Accu-Chek Performa Nano. Той има добри характеристики. Може да осигури резултат за 5 секунди и като цяло е много достъпно устройство. Optium Xceed има подобни качества. На тези устройства трябва да се обърне внимание. Като цяло при избора на домашно устройство е необходимо да се вземат предвид личните предпочитания.

Глюкомер без кръвни проби

Напредъкът не спира, поради което, наскоро, разработването на такива устройства, които не изискват използването на тест лента, е започнало.

Към днешна дата тези устройства се наричат гликомери от трето поколение. Както е известно, има фотометрични и електромеханични устройства. Това устройство беше наречено - Раман.

Той има съвсем различен начин на работа. Доста е възможно да се каже, че тези устройства са бъдещето. Как действа? Благодарение на него е възможно да се измери спектъра на дисперсията на кожата. Според получените данни се определя нивото на глюкозата. Глюкозата постепенно се освобождава от общия спектър на кожата и по този начин количеството се преброява.

Към днешна дата такива устройства все още се разработват и все още не са налични. Ето защо остава само да се наблюдава развитието на новата технология. Но в бъдеще това ще бъде истински пробив в областта на определяне на нивото на глюкозата.

trusted-source[5], [6]

Глюкомер без пробиване

Има няколко вида такива устройства. Но само една от тях ви позволява да измервате нивото на глюкозата без да пробивате кожата.

Този метод получи името - Raman. Да се знае достатъчно нивото на захарта, за да се донесе устройството на кожата. По време на този процес спектърът на кожата е диспергиран и глюкозата започва да се освобождава под това влияние. Приоритетът определя всичко това и дава резултата след няколко секунди.

Това е много интересно, но в момента все още не е налице. Най-вероятно такива устройства ще станат най-популярните. В края на краищата те няма да изискват закупуването на допълнителни компоненти. Сега в лонтата и тест ленти не е необходимо. Това са устройства от ново поколение.

Най-вероятно устройствата в рамките на няколко дни успяват да спечелят невероятна популярност. Вярно е, че ценовата категория ще бъде много по-висока от конвенционалните устройства. Но в този случай всеки решава за себе си.

Безконтактен глюкозен метър

Поради факта, че е създаден съвсем наскоро, не е възможно да се получи широко разпространение. Факт е, че безконтактният глюкомер има много повече недостатъци и все още е в процес на финализиране.

Вероятно много хора са чували за апарата тип Раман. Така че, това е всичко. Основната му задача е да се определи нивото на глюкозата, без да се пробива кожата. Устройството е просто приведено до пръста, спектърът на кожата започва да се разсейва и от нея се извлича захар. В същото време е невероятно и неразбираемо. Но, въпреки това, тя позволява за няколко секунди да се разбере какво ниво на глюкоза в човек в момента.

Разбира се, все още не е възможно да се купи такъв инструмент. Но след известно време той със сигурност ще може да поеме водещата роля. Въпреки че най-вероятно такъв апарат ще струва много по-висок от предшествениците си. Но в края на краищата удобството е на първо място, така че устройството от трето поколение ще може да намери своите почитатели.

trusted-source[7], [8]

Говорител за глюкомера

За хора с ограничено или лошо зрение е разработен специален говорим глюкомер. По своята характеристика не се различава от другите устройства. Тя просто има функция за контрол на гласа. В допълнение, устройството казва на човека какво да прави и обявява резултатите от теста.

Един такъв модел е Clover Chek TD-4227A. Това е специално разработено устройство за хора с лошо зрение. Той е точен, резултатът се отчита в секунди. Но основната му характеристика е точно в гласовия контрол.

Устройството ви казва какво да правите на човек, как да продължите и как да знаете резултата. Това е много удобно и просто за възрастни хора. Защото, без значение колко минимален е наборът от функции, не всеки може бързо да ги овладее. Устройството за говорене е може би пробив. В края на краищата, благодарение на такива устройства, те могат да бъдат използвани от всички, без специални ограничения. Точният резултат, лекотата на употреба и липсата на проблеми, всичко това съчетава говорещия глюкомер.

Часовников глюкомер

Интересно изобретение е часовников глюкомер. Това е много удобно и стилно. Можете да носите устройството с вас под формата на обикновен аксесоар. Принципът на действие е същият като при други модели. Единствената разлика е интересният дизайн и възможността да се използва като часовник.

Това устройство е уникално, тъй като не е необходимо да се пробива кожата. То определя смисъла чрез кожата. Към днешна дата едно такова устройство е Glucowatch. Вярно е, че е малко проблематично да го придобиете.

Много хора казват, че това може да предизвика дразнене на кожата. В допълнение, носенето му постоянно не се препоръчва. Плюсът е липсата на необходимост от пробиване на кожата. Да, и самият аксесоар е хубав за носене, защото е копие на швейцарския часовник. Намирането на устройство не е толкова просто и е много по-високо от неговите предшественици. Към днешна дата тя може да бъде закупена само в чужбина.

Лабораторен глюкомер

Няма принципно лабораторно измерване на глюкомера. Към днешна дата все още няма устройства, които биха могли да дадат такъв точен резултат. Всяко устройство има собствена грешка, обикновено не надвишава 20%.

Точният резултат дава само лабораторно изследване. Придобийте такъв инструмент и не правете цялата манипулация у дома.

Ето защо, преди да отидете да закупите следващото устройство, трябва да се подложите на лабораторен тест. Вземете получените данни и отидете да ги тествате. Можете да изберете най-точното устройство, но никой от тях няма да даде същите резултати. Това трябва да се вземе предвид при избора на инструмент за качество.

Няма лабораторни глюкомери. Така че трябва да избирате от това, което е. В края на краищата, по принцип, няма устройства без допустима грешка. Това трябва да се разбира и не изисква устройството на нещо невероятно. Устройството измерва нивото на глюкозата с грешка до 20%.

Грижиметри за гърнета

Абсолютно нови по рода си гривни глюкомери. Това са устройства, които можете непрекъснато да носите със себе си. Те изглеждат като обикновен аксесоар. Просто казано, часовникът, от първия път е дори трудно да се разбере, че това е устройство за измерване на нивата на глюкозата.

Има модели, които се правят за швейцарски часовник. Да ги купуват в момента може да не са много. Първо, цената е много по-висока от тази на конвенционалните устройства за измерване на глюкозата. На второ място, намирането на устройство не е толкова лесно. Не навсякъде, където се продава. Най-вероятно е необходимо да отидете за него в друга държава.

Основната характеристика на устройството не е неговият перфектен външен вид, а възможността за провеждане на теста без пробиване на кожата. Вярно е, че някои хора се оплакват, че имат кожно дразнене. Затова трябва да изберете такова устройство внимателно. Препоръчително е да се консултирате с лекар. Това устройство може да се нарече пробив в областта на медицинските технологии. Макар че не е толкова обичайно и има недостатъци. Но с течение на времето тя ще се превърне във важен компонент на живота за всеки, който се нуждае от това.

trusted-source[9]

Електронен глюкомер

За точен резултат от проверката на нивото на глюкозата е необходим електронен глюкомер. Всъщност всички представени модели се отнасят за този вид. Устройствата се захранват от батерии. Има вградени батерии, има и опции, в които трябва да смените батерията. Но това не е толкова важно.

Всички глюкомери са електронни устройства. Дисплеят показва цифрите, показващи часа, датата на последния тест. Освен това резултатът се показва на същия екран.

Разнообразие от модели ви позволява да изберете нещо индивидуално. Всъщност устройствата не са невероятни един за друг. Да, те са дори в една и съща ценова категория, независимо от функциите, които имат.

При избора е необходимо да се вземат предвид личните предпочитания. Устройството трябва да бъде точна и да показва резултата бързо. Препоръчително е тестовите ленти да са с него или дори да бъдат интегрирани в него.

Има функции за настройка на звуковия сигнал при ниско или високо ниво на глюкоза. Това също е важно. Има устройства с гласов контрол за хората с увреждания. Като цяло има много разновидности. Основното нещо, за да изберете вашия модел, който ще бъде лесен за използване.

trusted-source[10], [11], [12]

Фотометрический глюкометр

Първият е разработен фотометричен глюкомер. Показва резултата на базата на специални зони за тестване. Така че кръвта се нанася върху лентата и в зависимост от захарното съдържание в нея се променя цвета.

Полученият цвят е резултат от взаимодействието на глюкозата със специалните компоненти, които са на тест лентата. Вярно е, че този вид инструмент се счита за остарял. Фактът е, че той е изобретен първият и има много недостатъци. Така че основният недостатък е голямата грешка, която в много случаи е просто неприемлива. Това може да доведе до това, че човек без нужда ще вземе инсулин и по този начин ще навреди на здравето му.

В допълнение, тези устройства се калибрират изключително от капилярна кръв. Никой друг няма да направи това, трябва да се има предвид. И като цяло, струва ли си да се обърне внимание на това устройство изобщо, ако има по-точни и модерни устройства. Фотометричните означават Accu-Check Go и Accu-Check Active.

Преди да закупите това устройство, консултирайте се с лекар. Той ще разгледа състоянието на пациента и най-вероятно ще ви посъветва да изберете друг модел.

Глюкомери без кодиране

Препоръчва се да изберете глюкомери без код, те са най-прости и безопасни. Факт е, че по-рано много устройства са изисквали въвеждането на специален код. Така че, по време на използването на тест лентата е необходимо да се сравни кодирането. Важно е тя напълно да съвпадне. В противен случай имаше шанс за неточен резултат.

Ето защо много лекари препоръчват да се обръща внимание на тези устройства. За да ги използвате е много просто, просто поставете тест лентата, донесете капка кръв и научете за няколко секунди резултата.

Към днешна дата почти всички устройства не са кодирани. Това просто не е необходимо. Напредъкът не спира, така че най-добре е да се предпочитат подобрените модели. Най-лесният за използване е Van Touch Select. Тя няма кодиране и ви позволява да получите точни резултати в рамките на няколко минути. Тези устройства са получили специално разпространение. Естествено, много хора по стария начин използват устройства с кодиране. Но в този случай всеки определя кой модел е по-добър.

Glucometer за iphone

Последните разработки са просто невероятни, така че съвсем наскоро се появи глюкомер за iphone. Така че устройството iBGStar бе освободено от Apple с фармацевтичната компания Sanofi-Aventis. Предназначен за устройството за бърз анализ на глюкозата.

Този модел е специален адаптер, прикрепен към телефона. Определянето на нивото на захарта се извършва чрез сложен алгоритъм. Приемането се извършва чрез специална сменяема лента в долната част на устройството. Кожата също се пробива и върху тест лентата се поставя капка кръв. След това устройството започва да анализира получения "материал" и дава резултата.

Адаптерът има собствена батерия, така че не седи на телефона. Паметта на устройството е проектирана за 300 резултата. Характерна особеност на устройството е, че той може да изпрати резултата до пощата до близък или лекуващ лекар непосредствено след теста. Подходящ е за хора с първи и втори тип диабет.

Глюкометър без тестови ленти

Към днешна дата е разработен глюкомер без тестови ивици. Отсега нататък използването на кръв за определяне нивото на захарта в нея не е необходимо. Всичко се прави много по-лесно. Устройството се довежда до кожата, спектърът му се разсейва и захарта започва да се освобождава. Устройството заснема получените данни и стартира теста.

Нищо сложно, дори много интересно. Вярно е, че мнозина вярват, че те са просто скъпи и безполезни уреди. Току-що се появиха в продажба, а след това, откриването им не е толкова лесно. Цената на такъв модел е няколко пъти по-висока от тази на обикновения апарат. Да, и тези устройства изискват повече от едно изпитване.

Следователно, нищо положително или отрицателно не може да се каже досега. Да, технологията е нова, трябва да очаквате нещо интересно от нея. Но как устройството излъчва кръв от кожата не е съвсем ясно. Наистина ли се случва? Казват, че бъдещето е за тях. Е, остава да чакаме пълния им вид в магазините и тестовете. Със сигурност този модел ще бъде много по-добър и по-добър от всички налични днес.

Професионален глюкомер

Естествено, такова устройство се използва от медицинския персонал, за да се определи нивото на глюкозата. Едно такова устройство е OneTouch VeriaPro +. Това е най-новото изобретение, което прави възможно постигането на най-точния резултат.

Той е безопасен, надежден и лесен за използване. Освен това те свеждат до минимум контакта на медицинския работник с използваните тест ленти. Последният дава най-точния резултат.

Машината има бутон за автоматично отстраняване на тест лентата. Следователно, медицинският работник дори не трябва да прави нищо. Дизайнът е проектиран по такъв начин, че да не се замърсява и не изисква по-голяма грижа за себе си.

За да анализирате нивото на глюкозата, можете да приемате и венозна кръв. Устройството има вградена система за наблюдение, която ви позволява да го настроите на оперативни параметри във всякаква среда. Устройството няма никакви недостатъци, единственото, което може да се използва, са само медицинските работници.

Многофункционален глюкомер

Това устройство, което не само проследява нивото на глюкозата, но и предупреждава за намаляването или увеличаването му.

Така че, подобни устройства имат функция, т.нар. Будилник. Това ви позволява да настроите звуковия сигнал за времетраенето на следващия тест. В допълнение, моделът предупреждава за намаляване или увеличаване на нивата на глюкозата. Това позволява на едно лице да предприеме незабавно всички необходими мерки.

Ако избирате между такива устройства, е по-добре да дадете предпочитание на модела EasyTouch. Това е многофункционална система за мониторинг на състоянието на глюкозата и холестерола. Устройството следи и хемоглобина. Поради това хората могат да я използват не само при диабет, но и при хиперхолестеролемия или анемия.

Това са многофункционалните устройства. Естествено, те са много по-високи от конвенционалните устройства.

Японски глюкомери

Струва си да се отбележи, че японските глюкомери не се различават от другите. Те са многофункционални и имат различни характеристики. Но да кажа, че те са най-добрите по рода си, не може. Тъй като всички съществуващи модели отговарят на установените стандарти и дават точни резултати.

Ако разгледаме този въпрос от гледна точка на някои модели, тогава най-добрият може би ще бъде Super Glucocard II. Това устройство ви дава възможност да получите резултата само 30 секунди след началото на тестовете. Получените данни са точни и не надвишават максималната грешка.

Устройството има способността да запазва най-новите резултати по принцип, както много други. Вярно е, че размерът на паметта е много малък. Но това не е толкова важно, основното е, че устройството е наистина висококачествено.

Като цяло, да се каже, че японските устройства са най-добрите по рода си, е трудно. Тъй като всеки модел има свои плюсове и минуси, независимо от държавата на производителя.

Германски глюкомери

Най-качествените са германските глюкомери. И като цяло, първите устройства бяха разработени от немски изследователи. Вярно е, че е невъзможно да се намери нещо невероятно днес. Много устройства са фотометрични и този тип вече е остарял. Електромеханичните устройства са придобили специална популярност, но германските разработчици имат такива.

Най-често срещаните са Accu Chek. Те са известни със своята лекота на използване и не с висока цена. В допълнение, те могат да бъдат многофункционални и обикновени. Гласов контрол, звукови сигнали, автоматично изключване и включване, всичко това е в немския модел Accu Chek.

Удобно за използване, висококачествено и просто, всичко това характеризира тези устройства. Но най-важното е, че те дават точен резултат. Естествено, той не е като лабораторията, но много близо до него. Има минимална грешка от всички възможни.

Американски глюкомери

Подценявайте, че американските глюкомери не си струват, те са най-добрите по рода си. Американски изследователи извършиха много тестове, въз основа на които бяха създадени уникални устройства.

Най-често срещаните и популярни са Van Touch. Те се различават по отношение на тяхната наличност. В допълнение, те са много лесни за използване. Устройството може дори да бъде управлявано от дете, което опростява задачата. Някои от тях са най-простата и единствена сделка за определяне на нивото на глюкозата. Други са способни да изчисляват хемоглобина и холестерола. Тези устройства са многофункционални.

Точността на резултатите и скоростта на теста, това е всичко, което американските глюкомери са известни. Има и модели с гласов контрол, както и възможност за създаване на "будилник". Това са много висококачествени устройства, които, ако се управляват правилно, могат да продължат няколко десетилетия. American Van Touch е добър помощник за хората с диабет.

trusted-source[13]

Вътрешни глюкомери

За заглавието на най-точните и най-добрите могат да се конкурират и домашни глюкомери. Една процъфтяваща компания за производството на тези устройства е Елта. Това е стабилно предприятие, което работи в областта на иновациите със силен научен и технически потенциал.

Един от най-добрите е Satellite Plus. За много кратко време той успя да стане популярен. Устройството е в голямо търсене поради факта, че няма много и в много отношения не е лошо.

Той помага на хората с диабет във всеки един момент да проверяват нивата на глюкозата. И резултатът е точен. Основната характеристика на това устройство е ниската цена и отличното качество.

Добрите характеристики са Satellite Express. Той има подобни функции, но е малко по-добър от предшественика си. Всъщност има доста възможности.

Към днешна дата компанията не стои неподвижна и работи на нови устройства. Поради това е вероятно в близко бъдеще да се появят по-модерни модели на пазара. Може би първият глюкомер на Raman ще бъде пуснат в продажба.

trusted-source[14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.