^

Здраве

Повишени бели кръвни клетки

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Повишени бели кръвни клетки - ясен сигнал за инвазията на човешкото тяло на чужди елементи, защото тези клетки са основните защитници на органи и системи на всички видове заболявания, и реагират бързо да атакуват вируси и бактерии.

Те са в състояние самостоятелно да се движат и използват специфичните си видове, за да разпознават, хидролизират (ферментират), обработват и отстраняват вредните протеинови елементи, микроорганизмите. Тази група бели кръвни клетки - бели кръвни клетки е почти безцветна. Бялото тяло практически функционира в цялото тяло - в кръвта, лигавиците, тъканите на органите и също в лимфата. Белите кръвни клетки се разделят на видове и подвидове, които изпълняват определени специфични функции:

 1. Лимфоцитите са отговорни за производството на антитела, които на свой ред неутрализират вирусите, бактериите и техните токсини. Антителата също се разделят на функция, някои са способни да победят само определени елементи, други са многофункционални - те се борят с няколко патогени.
 2. Моноцитите изпълняват фагоцитна активност веднага щом излязат от кръвообращението, като станат макрофаги. Те абсорбират вредни вещества и продукти от жизнената си дейност и ги насочват към другите "братя" на левкоцитите си. 
 3. Неутрофилите извършват фагоцитоза по-старателно и по-широко от моноцитите. В допълнение към унищожаването на вируси и бактерии, те извършват детоксикация - отстраняват третираните вещества и дезинфекцират тялото. 
 4. Еозинофилите са включени в (системи за самоконтрол на тялото) на хомеостаза, се изолира антихистаминов агент - ензим, който разгражда възпалителни медиатори, неутрализира, детоксикация на организма от отломки. 
 5. Базофилите участват в имунния отговор към навлизането на вредни вещества - отделят гранули, които причиняват алергични симптоми. Базофили също адсорбират IgE, изолирани лимфоцити и плазматични клетки, и, когато е налице повторното нахлуване на алергена, базофили освобождаване на хистамин, хепарин и серотонин.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Каква е нормата на левкоцитите в човешкото тяло?

Нормалните граници се разглеждат в рамките на тези показатели - 4-9x10 9. Също така е важно да се вземе предвид количественото съотношение на видовете и подвидовете - левкоцитната формула: 

 • Лимфоцити - 19-38%; 
 • Моноциты – 2-11%; 
 • Еозинофилен - 0.5-5%; 
 • Броят на базофилите е 0.1%; 
 • Стабилни неутрофили - 1-6%; 
 • Неутрофили сегментно ядрени - 47-72%.

Всяка промяна във формулата (смяна) показва възможния патологичен процес. Повишените левкоцити се наричат левкоцитоза, която се разделя на две категории според спецификата на факторите, които я предизвикват. Факторите могат да бъдат физиологични, т.е. Поради естествени причини, както и патогенни.

Повишени левкоцити поради физиологични фактори

 • Храносмилателни (прием на храна, особено протеин). Нормите с този фактор се считат за показатели, които не надвишават горната граница на нормата (средно увеличение от 1-3 хиляди на 1 мкл). В процеса на храносмилане, те се натрупват в тънките черва, за да се създаде бариера за проникването на вредни вещества в лимфата и кръвния поток. В този случай повишените бели кръвни клетки са нормални; 
 • Физически фактор. При интензивно физическо усилие, белите кръвни клетки могат да се увеличат 5 пъти, тъй като товарът активира процеса на хематопоеза в костния мозък. Клетките се втурват в мускулна тъкан, тази функция е преразпределение. Физическият фактор се нарича миоген (мускул); 
 • Емоционален фактор. Белите кръвни телца могат да се издигнат с тежък стрес, но честотата им превишава леко нормата; 
 • Естественият фактор при бременността. Клетките се втурват в субмукозната тъкан на матката, за да активират нейното свиване, тъй като временно всяко въвеждане в нея се смята за заплашително, дори ембриобласт, плод. Те също така защитават матката от инвазия на инфекции.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Повишени левкоцити поради патологични фактори

 • Инфекциозни процеси - сепсис, менингит, пневмония, пиелонефрит; 
 • Инфекции на клетъчната структура на имунната система - лимфоцитоза, мононуклеоза; 
 • Процесите, предизвикващи остра имунна реакция - колагеноза, серумна болест, гломерулонефрит; 
 • Възпалителни процеси на микробна етиология, гнойни септични процеси (флегмон, перитонит); 
 • Възпалителни процеси, свързани със системни заболявания на съединителната тъкан - ревматоиден артрит, SLE (системен лупус еритематозус); 
 • Интоксикации (храни, газови химически, медицински); 
 • Некроза на органи (миокарден инфаркт, миокарден инфаркт, чревен инфаркт, бъбрек), панкреатична некроза; 
 • Изгаря повече от 10% от кожата; 
 • Уремия, диабетна кетоацидоза; 
 • Загуба на кръв, включително след операция; 
 • Onkoprotsessy, с изключение на тези, които са придружени от метастази на костния мозък (това, като правило, левкопения - понижаване на нивото на белите тела).

Трябва да се отбележи, че горните фактори, които предизвикват повишени бели кръвни клетки при хората. С относително здрава имунна система. Организмът на възрастните хора с хронични заболявания, отслабване на имунитета, както и хората, страдащи от химическа зависимост (алкохолизъм, наркомания), слабо реагира на патологичните фактори по отношение на левкоцитната активност.

Повишените левкоцити обикновено са увеличение на броя на най-активните левкоцитни видове - неутрофилите, а други подвидове са много по-малко вероятно да се увеличат. Левкоцитоза, причинена от промени в броя на морфологичните видове: 

 • Повишени левкоцити (неутрофилна левкоцитоза). Абсолютен брой неутрофили се увеличава в съдовия слой с хемообластоза (заболявания на костния мозък), остри инфекции, хронична форма на възпалителния процес; 
 • Еозинофилната левкоцитоза възниква при алергии, често с реактивен отговор на имунната система към ваксинации или медикаменти; 
 • Повишените левкоцити (базофилни) са характерни за периода на бременност, износена форма на хипотиреоидизъм, мидема, НМК - язвен колит; 
 • Повишени левкоцити (лимфоцити) са възможни с хепатит на вирусна етиология, магарешка кашлица, сифилис, бруцелоза, туберкулоза; 
 • Повишените левкоцити (моноцити) са много редки, показателни за саркоидоза, oncoprocess.

Повишените левкоцити най-често са последица от инфекции, които засягат клетките на имунната система. Отговорът на левкоцитите под формата на увеличение на броя в острия период на заболяването е много по-благоприятен по отношение на терапевтичните прогнози, отколкото левкопенията, което показва слаба резистентност на организма. Също така трябва да се отбележи, че левкоцитозата е абсолютна (мобилизация), преразпределение (най-често в класа на физиологичните фактори) и относителна (сгъстяване на кръвта). Значителен излишък от нормалните граници (стотици хиляди единици) показва клонална неопластична болест - левкемия.

Повишените левкоцити не са заболяване, това е един от показателите за защитната функция на имунната система. Говоренето за лечението на повишени бели кръвни клетки е неправилно и погрешно от медицинска гледна точка. Техниката на лечение е пряко свързана с етиологията на левкоцитозата, т.е. С основното заболяване.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.