^

Здраве

Подитиращият

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

PODIATRIA е медицинска област, която проучва диагностиката и лечението на заболявания на краката и глезените.

Podiatry е насочена към изучаване на долните крайници: изследва тъканите и органите, от които са съставени. Тя включва такива научни области, като:

 • Остеологията е наука, която изследва костната тъкан,
 • Миологията - отрасъл на медицината, който изучава мускулите,
 • флебология - изследва венозната система,
 • ангиология - изследване на съдовата система,
 • неврология - изследва функционирането на периферните нерви на крайниците,
 • Дерматология - изучава кожата,
 • Лимфология - науката за лимфната система,
 • биомеханика - изследва принципа на подвижност на ставите на костите,
 • Биобрибологията е наука, която описва процесите на триене, износване и смазване при триене в живите организми.

Podiatry изследва взаимовръзките между тези научни отдели, за да определи условията, които са необходими за отделните системи и органи за най-ефективното функциониране на долните крайници. Краката са динамична структура, чрез която можем да се движим. Те са подредени по такъв начин, че придвижването от едно място на друго не е голямо натоварване на тялото, в сравнение с положението на стоенето. Можем да ходим часове и да не се чувстваме неудобно, но когато трябва да стоим на едно място, след няколко минути се появява усещане за умора.

Периодът на бременност е много важен за развитието на долните крайници. Първите ембриони на крака се развиват на 4-5 седмица от живота на фетуса. Ембрионите на лигаментния апарат на коляното и бедрото започват да се образуват на 8-та седмица на ембрионалното развитие. Появата в този период на различни патологии може да наруши нормалното развитие на крайниците, което води до деформация или промяна в системата, като дисплазия на тазобедрената става.

Следващият труден период за развитието на краката е училището, по това време могат да се получат дефекти на долните крайници, например плоски крака - напречни или надлъжни.

Костните деформации, които придружават такива заболявания като невропатии, диабет, исхемия или хронична венозна недостатъчност, водят до кожни лезии под формата на калуси и косми. Кожата започва да се възстановява: възниква анатомична промяна и възстановяването на отделните слоеве. В резултат на това се появяват кератинизирани зони, където кожата се остъргва и склерозира.

Понастоящем съдовите заболявания, които заразяват долните крайници, са много разпространени. Познаването на анатомията, физиологията и патологията на промените в долните крайници е необходимо, тъй като ви позволява да се грижите правилно за крайниците. Правилната, професионална грижа може да бъде осигурена само с помощта на висококвалифициран специалист.

Кой е подидат?

Това е специалист, на който се прилагат пациенти с проблеми с долните крайници. След задълбочена оценка на клиничното състояние на долните крайници пододристът избира подходящия набор от процедури и продукти за грижа за намаляване или елиминиране на патологичните промени в краката. Квалифицираният лекар трябва да разпознае проблема, да го оцени и в повечето случаи едно или с участието на други специалисти да помогне на пациентите да се отърват от проблемите с краката. Лекарят съветва, дава указания, прилага адаптирани режими на лечение, използвайки разнообразни фармацевтични продукти и ортопедични апарати (гуми, стелки).

Podiatric лечение е разнообразен характер и изискват професионални знания на лекар в района: диабетология, дерматология, хирургия, ортопедия, повърхностни рани, ортопедично оборудване, лечебен масаж и педикюра (използва се при профилактика и лечение на микози).

В поддиагматичните кабинети пациентите са предотвратени, консултирани и лекувани за различни заболявания на краката.

За професията на podiatrist в Украйна все още е много малко известен, докато в други страни от Западна Европа през последните години, този специалист е много популярен. Най-голям брой позовавания на него в Германия. Основната задача на подитиращия е да поддържа здравето на краката. В момента, в който пациентът няма какво да се притеснява, е необходимо да дойде при лекар, за да има превантивен преглед. В случаите, когато симптомите на болестта се проявяват, е необходимо да се прилагат процедури и да се използват специални методи за лечение, за да се подобри здравето и да се намали болката.

Кога трябва да отида на подиума?

Според скорошни проучвания, всички лица на възраст над тридесет години, най-малко веднъж на 6-8 седмици, трябва да посетят специалист, който да направи професионален педикюр и да получи съвети от зъболекаря. Най-малко със същата честота, лекарят трябва да посети пациенти с диабет.

Хората с проблеми с врастнали нокти или болезнени мазоли, всеки, който се чувства неудобно или има генетично предразположение, трябва да се консултира със специалист.

Нашата кожа и нокти имат специални функции и да ги поддържаме в перфектен ред е необходимо непрекъснато да се грижим за тях. Дори и най-малката пукнатина в кожата може да бъде началото на по-сериозен проблем, който на по-късен етап ще изисква помощта на лекар. Не забравяйте, че изборът на обувки, начин на живот и козметични процедури имат огромно влияние върху здравето на краката ви. Здравата, овлажнена кожа става по-еластична и по-малко ранена.

Какви тестове трябва да предприема, когато се свържа с подидат?

 1. Кръвен тест: общ, биохимичен, за захар, RW.
 2. Анализ за увреждане на гъбичките с гъбички (чрез микроскопични и културологични изследвания определя вида и вида на гъбичната инфекция)

Преди да продължите с провеждането на тестовете, е необходима специализирана консултация. Във всеки отделен случай могат да бъдат определени специфични тестове.

Какви диагностични методи използва подитиращият?

Преди да започнете лечението, се нуждаете от следните данни: събирайте информация за историята, проверете преглед, получете резултатите от лабораторните тестове, ултразвук на съдовете на долните крайници, радиография.

Какво прави подитаторът?

Повечето хора не осъзнават последиците от липсата на лечение и грижата за краката.

Най-голям брой заболявания на долните крайници се наблюдават при хора, страдащи от диабет. Лечението на диабетно стъпало не е лесна задача. Пациентите със синдром на "диабетно краче" трябва да получат компетентна и професионална медицинска помощ, по-специално поддиапазност.

Друга група се състои от спортисти, които тренират много и интензивно, често страдат от силно изпотяване на краката, деформирани пръсти или вкопани нокти.

Има проблеми с краката на жена, която носи токчета дълго време в неприятни тесни обувки. Те постепенно формират различни деформации на краката, вкочанени нокти и "удари" на палеца.

За щастие благодарение на широкия спектър от превантивни услуги и наличието на професионална помощ, използвайки висококачествено новаторско оборудване, повечето от тези проблеми могат да бъдат напълно или до голяма степен решени в специализирани клиники или стаи за клиники.

Терапевтичен масаж на краката и професионални процедури, които помагат да се улесни и подобри качеството на живот на пациентите. Обхватът на услугите не се ограничава до:

 • професионален педикюр,
 • третиране на вкопани нокти, заразени с гъбична инфекция (усукани и сгъстени),
 • процедурите, извършвани в епидермиса,
 • откриване и отстраняване на мазоли и брадавици,

Като се има предвид, че краката на заболяването често е свързана с други заболявания, както и промени в развитието може да доведе до сериозни усложнения, е необходимо да се работи в тясно сътрудничество с други специалисти, да се използват знанията в използването на различни фармацевтични продукти и подпомагане на изпълнението на медицинските препоръки по отношение специализирани грижи крака.

Какви заболявания се лекуват от педиатър?

Помага при следните заболявания:

 • кожни лезии, плантарни брадавици, фиброми и неоплазми на кожата;
 • врастнали нокти;
 • неврома Мортон (доброкачествен растеж на нервите на крака);
 • деформации и пилоти за крака;
 • пръстени за петата;
 • промени в ахилесовото сухожилие;
 • наранявания и навяхвания на глезените;
 • гъбични нокти;
 • лечение на болкови синдроми при промени и дегенерация на ставните фуги;
 • доброкачествен тумор (ганглий или хигром ) на крака;
 • валгус деформация и подагра;
 • нелекуващи рани на краката.

Съвет на доктора

Гимнастика за укрепване на мускулите на крака.

Благодарение на тези упражнения стресът и умората на краката се облекчават.

 1. Ip седнал. Издърпайте краката си и наклонете краката си към вас (3 пъти).
 2. Ip като в първата точка, накланяйте краката на себе си, наляво, надясно (извършваме всяко движение три пъти)
 3. Ip лежейки. Циркулярно завъртане с краката си наляво и надясно (три пъти)
 4. Ip остава същата. Опитайте максимално да натискате пръстите си (повтаряйте три пъти).
 5. Ip лежейки. Краката са опънати. Натискаме пръстите на краката и стигаме за няколко секунди в това положение. Повторете три пъти.
 6. Ние се издигаме. Дръпни дясния крак три пъти и същото време остана.

Гимнастиката свърши.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.