^

Здраве

Пластичен хирург

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Пластичен хирург е специалист по медицинско образование, който извършва операции, които възстановяват формата на орган или част от тялото.

Коригирането на дефекти във външния вид на човек - което се е появило в процеса на вътрематочно развитие или е придобило в по-късен живот - е сферата на дейност на специална хирургическа област, наречена пластична и реконструктивна хирургия. На първо място, броят на пластичните хирурзи включва хора, за които пластичната хирургия е единственият начин да се отървете от очевидни недостатъци, които ви пречат да се адаптирате в обществото и да живеете нормално.

Днес, обаче, по-голямата част от тези, които се обръщат към пластична хирургия клиники (от които повече от 90% - жени), които имат психологически проблеми с личната самочувствие и не винаги е адекватно възприемат външния им вид. В много случаи хората (особено обществените) не искат да се справят с неизбежните възрастови промени и са склонни да изглеждат по-млади и по-привлекателни.

В зависимост от задачите, които трябва да бъдат изпълнени, тази хирургична специализация има две посоки - реконструктивна (или реконструктивна) пластична хирургия и естетична пластика. А пластичният хирург работи в една от тези посоки.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е пластичен хирург?

Пластичен хирург е лекар, който има богат опит в областта на медицината, но специализира изключително в практическото приложение на широк спектър от различни техники - реставрационни или естетически пластмаси.

Методите на реконструктивната пластична хирургия се използват за елиминиране на вродени дефекти, деформиране на външния вид и ограничаване на всякакви функции, както и външни дефекти, причинени от заболявания или травми. И естетична пластична хирургия - техните собствени методи и тяхната цел - да се отървем от липсата на външен вид и нейното приспособяване, за да подобрим самовъзприемането на човека.

Трябва да се отбележи, че техниките за естетична пластична, която днес се превърна в основен в по-голямата част от пластични хирурзи от цял свят, започва да се развива в края на XIX век, след като през 1881 г. В Съединените щати проведоха първите в света отопластика - операция за коригиране на ушите с увиснали уши.

Още през 800 г. Пр. Хр. В Индия те коригираха носа и "устните на заека". Така че пластичната хирургия не е родена вчера. Днес тази посока на медицината достига безпрецедентни висоти.

Пластичният хирург е лекар, който трябва да знае за своята отговорност за появата на пациента.

Кога трябва да отида при пластичен хирург?

Ако имате дефект на външен вид, да има значителен ефект върху вашето самочувствие: голям нос, неправилна форма на гърба му, гърбица на носа, деформирана носа, асиметрия на гърдите, бръчки и белези.

Безусловни причини за прибягване до пластична хирургия са посочените по-горе вродени малформации. Много указания, когато човек трябва да отиде на пластичен хирург, са свързани с последствията от различни наранявания, които се срещат в спорта, при пътнотранспортни произшествия, на работното място или у дома.

Желанието да се определи този или онзи недостатък на външен вид - кожни гънки около шията и лицето, с изкривена преграда, изпъкнали уши, белези, белези, стрии (стрии), който се клати корема и др. - са и причината за посещението в клиниката по пластична хирургия.

Какви тестове трябва да предприема, когато отида при пластичен хирург?

Преди планираното и напълно съгласуван с пластична хирургия пациент трябва да премине обща кръвна картина, кръвна група, Rh фактор, HIV тестване, анализ на захар в кръвта, хепатит А, В, С, и изследване на урината. Който ще даде обективни данни за скоростта на утаяване на еритроцитите, нивото на хемоглобина, еритроцитите, левкоцитите, ретикулоцитите и тромбоцитите.

В допълнение, списъкът от тестове, които трябва да бъдат представени, когато се отнася за пластичен хирург, включва: общ анализ на урината; анализ на Rh фактора и кръвната група; биохимичен анализ на кръвта за общ протеин, електролити, креатинин, урея; се извършва хемостазиграма (изследване на кръвта за съсирване).

Необходим е задължителен кръвен тест за сифилис (RW), HIV, за наличието на причиняващ хепатит B агент (HBs Ag) и причинител на хепатит С (HCV).

Какви диагностични методи използва пластичният хирург?

Като се има предвид, че пластичната хирургия се извършва под обща анестезия, е назначена електрокардиография (ЕКГ) за оценка на общото състояние на пациентите, които са се обърнали към пластичен хирург и се измерва кръвното налягане.

Ако е необходимо, се предписват рентгенови лъчи, ултразвук или компютърна томография, ЕКГ, флуорография и лабораторна диагностика на кръвта и урината.

Какво прави пластичният хирург?

Пластичният хирург се занимава с възстановяване на формата и функцията на части от човешкото тяло, например носа или гръдния кош, корема, ушите, устните.

Какво прави пластичен хирург, когато се обръща към пациент? Първото нещо, което лекарят открива, е причината да накара човек да прибегне до пластмаса. Често тези причини нямат сериозни причини и съвестният пластичен хирург със сигурност ще поиска от пациента / пациента да мотивира своето решение. В края на краищата, според психологическите показатели, някои хора (с отклонения от психиката) не могат да правят пластична хирургия. И тези, които не са наясно с мерките в стремежа си за външна трансформация, този вид медицински услуги не се препоръчва.

Пластичен хирург изследва пациентите и, в зависимост от естеството на предстоящата хирургическа процедура, предписва пълен медицински преглед и подходяща подготовка за операцията. Между другото, преди операцията, пациентът трябва да подпише договор (споразумение), който показва не само цялата информация за самата операция, но и списък на медицинските препоръки, които са задължителни за прилагане по време на следоперативната рехабилитация.

Трябва да се отбележи, че по време на прегледа на пациента може да се установи, че има някои противопоказания за извършване на пластичната хирургия и след това операцията не се извършва. Например, това важи за операции за увеличаване на гърдите - ако ултразвукът е диагностициран с патология на млечната жлеза. Сред общите медицински противопоказания за пластична хирургия са сериозна сърдечно-съдова патология, високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност, кожни лезии с гнойна природа, диабет и онкология.

Освен това някои видове естетически пластмаси имат възрастови ограничения. Например, хирургическа корекция на ушите може да се извърши след 9 години, а формата на носа - само след 18-20 години. Увеличаване на гърдите също е възможна, след 18 години, но всеки пластичен хирург знае, че промяната във формата на гърдите и увеличаване (или намаляване) техния размер се извършва най-добре са родили и са кърмещи жени.

Какви заболявания се лекуват от пластичен хирург?

Пластичен хирург третира и носи хирургична корекция на тъкан деформация, в резултат на травма, както и по желание на пациента той прекарва фейслифт премахване на целулит, промяна на формата на носа, устата или стомаха.

Въпрос - какво заболяване лекува хирург - може да се дължи единствено на реконструктивна, т.е. Реконструктивна пластична хирургия. Реконструктивна пластмаса може частично или напълно правилни вродени аномалии и създаване анатомични условия за нормалното функциониране на органи, докато "цепка на небцето" (цепнатина небцето арка) "заешка устна" (heyloskhizise - вродена palato-лабиален цепнатина), вродена хипоплазия (микротия) или отсъствие ( Hanoteau) ушната мида или препятства назален дишане деформация.

Лечение на чернодробните заболявания пластичният хирург извършва по време на многоетапната корекция на горната устна (хейлопластика) и корекцията на небето (уранопластика). Отопластиката позволява цялостна реконструкция на ушната мида чрез трансплантиране на трансплантацията - специален начин за обработка на част от храстала на крайбрежието.

Пластичният хирург може също така да намали белезите след изгаряния, да възстанови челюстната кост, деформирана от гноен максиларен синузит или унищожен остеомиелит. Пациентите, които са загубили гърдите си в резултат на онкологично заболяване, са подложени на мамопластика. Лекари със специализирани специалности (отоларинголози, стоматолози, мамолози и др.) Участват в процеса на лечение на пациенти с такива проблеми.

Що се отнася до естетична пластмаса, според статистиката на Международното дружество по естетична пластична хирургия (на ISAPS), най-честите операции, които се извършват от пластични хирурзи - е отстраняването на мастната тъкан излишък (липосукция), както и размера на корекция и форма на гърдата (мамопластика).

В допълнение, много често извършва такава пластична хирургия, като лифт за лице и врата; корекция на формата на брадичката и скулите; пластични клепачи, вежди и устни; увеличаване на обема на някои части на тялото поради използването на собствените мастни натрупвания (липофилинг). Скалпелът на пластичния хирург е дори подложен на външните гениталии на човек.

Най-новите технологии на пластичната хирургия - минимално инвазивна ендоскопия и хардуер (ултразвук и лазер) - позволяват извършването на редица операции за нанасяне на повърхности без шевове и белези.

Пластмасови хирург Съвети

Всеки хирург има успешни и не много успешни операции. Един посредствен хирург има 40% неуспех. Изберете не клиниката, но специфичното име на пластичния хирург. Скъп - не винаги означава добър.

Когато избирате хирург, направете проучване. Проверете лиценза и задайте въпроси относно консултацията. Проверете хирурга чрез други болници. Направете запитвания за опита на хирурга. В интернет можете да срещнете отрицателна обратна връзка от конкурентите и положителна обратна връзка, която клиниката пише за себе си. Много е важно да се установи доверие между вас и лекаря, за да можете лесно да си сътрудничите. Попитайте репутацията на хирурга и мненията на пациентите.

При избора на клиника, да се ръководят от местоположението и разходите. Ще те удовлетвори ли? Разберете какво се гордее с клиниката.

Лицензията трябва да включва името на клиниката, адреса и нивото на акредитация.

Ако кандидатствате в клиника в чужбина, моля, имайте предвид, че законите на друга държава ще се различават от нашите. Освен това ще трябва да преодолеете езиковата бариера.

Научете как да анализирате и филтрирате получената от вас информация.

Въпреки факта, че съвременната пластична хирургия да си позволи да се направят корекции на външния вид на човек, един лекар, един пластичен хирург съвет няма да попречи на тези, които ще се увеличи бюста, мечти за по-пухкава устните или да мисля как да включите чип нос в горд гръцки профил ...

Погледнете отблизо огледалото и помислете за факта, че фразата Махатма Ганди "Искате да промените света - започнете със себе си" не се отнася до външния вид на човек, а до вътрешната му същност. И така започнете с подобряването на вашите човешки качества. Да, това е много по-трудно, отколкото да отидете на пластична хирургия, но резултатите от вътрешната работа върху себе си ще имат много по-положителен ефект от гледна точка на увеличаване на самочувствието.

Пластичен хирург може да промени външния вид. Но освен възможни физически усложнения след хирургическа интервенция или нейните резултати, които не отговарят на очакванията на пациента, много често възникват негативни психологически последствия: наивните мечти за последващото подобряване на живота са изправени пред реалността.

Така че, както повечето специалисти вярват, преди да отидете на пластичен хирург, трябва да обсъдите проблемите си с добър психолог. Пластичен хирург ще ви помогне винаги да останете красиви и млади, да поддържате zezneradoostnost и активност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.