^

Здраве

A
A
A

Pityriasis versicolor

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Pityriasis лишей (синоним: chromophytosis) (Pytiriasls лишей) - malokontagioznoe хронични заболявания на хора предимно млади и на средна възраст, характеризиращ се с лезии на роговия слой на епидермиса, и много лека възпалителна реакция и причинени липофилен квасни гъбички Pityrosporum cibiculare.

Причини за цветни лишеи

Причиняващият агент на заболяването е Mallasseria furfur. Многоцветен лишей се получава в резултат на трансформация на сапрофилната форма в патогенна форма или инфекция отвън. Развитието на многоцветна загуба на коса се улеснява от отслабването на имунната система, повишеното потене, ендокринните разстройства. Появата на заболяването се улеснява от промяна във физико-химичните свойства на водо-липидния кожух на кожата и кератина на роговия слой. Те могат да бъдат причинени от изпотяване, себорея, както и някои ендокринни нарушения (Синдром на Кушинг, диабет, затлъстяване, Ray и др.). Болестта се проявява във всички географски райони, но по-често в райони с горещ климат и висока влажност.

Установено е, че липоксигеназата на патогена окислява ненаситените мастни киселини на себума в дикарбоксилните киселини. В резултат на това има инхибиране на меланоцитна тирозиназа и намаляване на синтеза на меланин в мястото на лезията. Често заболяването се открива при пациенти, заразени с ХИВ.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Симптомите на цветни лишеи

Многоцветното лишаване страда както от мъжете, така и от жените.

Обривите често се локализират на гърдите, гърба, аксиларната мускулатура; следователно обривът се разпростира върху раменете, страничните повърхности на багажника, корема. Болестта на многоцветните лишеи започва с появата на розови, бързо придобиващи петна от кафяво оцветяване.

В резултат на периферния растеж, началните елементи се превръщат в закръглени, рязко дефинирани петна с диаметър до 1 сантиметър. Точките могат да се слеят и да образуват огромни фокуси, които заемат целия гръб, багажника и гръдния кош. Елементите имат очертани очертания, изолирани места са разпръснати около периферията им. Цветът на обривите варира значително от бледо кремаво до тъмно кафяво. Повърхността на изригванията е покрита с фригидни люспи, образувани в резултат на разхлабване на възбудения слой на епидермиса от гъбичките. При често измиване везните не се наблюдават, обаче, когато се изстъргва, става лесно да се развие лигавичен пилинг (симптом на Бени). Има форми подобни на еритраза, кошерите, напомнящи за витилиго. Субективните усещания обикновено липсват.

След изкуствено ултравиолетово облъчване, в областта на обривата остават бели псевдохромни петна. Продължителността на болестта е дълга, може да трае много години.

Какво те притеснява?

Диагноза на многоцветен лишей

Диагноза "питириазис лишей" се определя въз основа на характерни клинични и лабораторни данни потвърди диагнозата issledovaniy.Dlya използва Balzer проба: лезиите и съседните области на здрава кожа смазват с 5% йодна тинктура а (при ниска проба концентрация могат да бъдат съмнителни) - обрив, поради разхлаби рогов слой петно по-интензивно, отколкото околната здрава кожа. При флуоресцентно изследване с лампа Ууд в нараняванията, наблюдавани жълта светлина. В светлината на флуоресцентните лампи светят лезии златисто жълто. Много характерна морфология на патогена на микроскопско изследване на везни лезии (кратко, широк, извити и pseudomycelia едно място или големи струпвания на спори).

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Какво трябва да проучим?

Как да проучим?

Диференциална диагноза

При наличие на хипопигментални петна, болестта на многоцветните лишеи трябва да се различава от витилиго, бял лишей, сифилитична левкодерма. Лошата петна се различава от псориазис, розови лишеи, себореен дерматит,

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Към кого да се свържете?

Лечение на цветни лишеи

Кератолитичните и фунгицидните агенти са широко използвани. С ограничени обриви прилагат 5% салицилова алкохол, серен- (3%) - салицилова (5%) мехлем, 2 пъти дневно в продължение на 5-7 дни Demjanovich метод (последователно триене на 6% разтвор на солна киселина и 60% разтвор на натриев тиосулфат). Присвояване на противогъбични мехлеми - залаин, клотримазол, низорал и др.

Тютюните се произвеждат два пъти на ден. В случай на разпределени и неприятни случаи е показано приемане на системни антимикотици като инфзаконазол (теканол, органонал и др.) При доза от 200 mg на ден в продължение на 7 дни. Понастоящем при лечението на многоцветни лишеи от локални антимикотици най-често се използва ламилен спрей, тъй като може да се справи с големи и труднодостъпни места на кожата.

Предотвратяването на многоцветни лишеи се състои в дезинфекция на спално бельо и корекция на изпотяване.

Медикаменти

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.