^

Здраве

Панкреатична амилаза в кръвта и урината

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Панкреатична амилаза в кръвта и урината - това е важен тест, който помага да се определи, заедно с други лабораторни тестове, панкреатит като основното заболяване, както и всяка друга аномалия във функционирането на панкреаса. Рентгенови, дуонеографски, ултразвукови и FGDS могат да бъдат предписани от лекар заедно с тестове за кръв, слюнка и урина.

Панкреасът отделя всеки ден до един литър, а понякога и повече, панкреатичен сок, който на свой ред влиза в тънкото черво, в дванадесетопръстника. В този сок и съдържат много необходими ензими за храносмилане, неутрализиране на стомашните киселини и разцепване на хранителните вещества до желаното състояние. Докато протеазата работи върху разграждането на протеини, липаза - над мазнините, амилазата успешно се справя с въглехидратите.

Панкреаса панкреаса амилаза изозимен нарича, по-голямата част от него с помощта на хидролиза на трипсин разцепен в стомашно-чревния тракт и навлиза в кръвта по-дълго. Тъй като изоалазните молекули са малки, те могат да преминат през филтрирането в бъбреците, така че те могат да се съдържат и в друга среда - в урината.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Как се изследва панкреасната амилаза в кръвта и урината?

Нивото, промените в динамиката, активността на амилазата в кръвния поток се оценява, като се използва специфичен анализ, подробно биохимично изследване.

Изследва се състава на кръвния серум и самата кръв се дава на празен стомах (на празен стомах). Амилазата, съдържаща се в урината, се определя чрез събиране на материала през целия ден по определен начин. На сутринта пациентът уринира, чашата веднага се излива. След това урината се събира на редовни интервали през целия ден. Събирането започва с втора, по-чиста част и завършва с сутрешната част, събрана на следващия ден.

Панкреатична амилаза в кръвта и урината - норма или патология?

Тъй като амилазата е предимно ензим, свързан с храносмилането, по принцип тя не може и не трябва да съществува в кръвния поток. Наличието на амилаза във всеки нехарактерно среда - например в урината или в кръвта показва Лошият органи на заболяването, ерозивен или всякакво друго увреждане води до освобождаване на амилаза, която попада в нехарактерно я среда. Има пряка връзка между наличието на ензима над нормата в кръвта и урината: Изоензимите стават в кръвния поток веднага води до поява на "братя", които вече са в урината. Панкреатична амилаза в кръвта и урината - това е основната характеристика, маркер за благополучие или заболяване на много органи, но най-вече - на панкреаса. Всяка форма, етап на панкреатит (хроничен, остър) води до промяна в активността, активността на панкреатичната амилаза. Също така се случва, че увеличаването на нормата на изоензима показва паротит или заболяване на слюнчените жлези.

Следните граници на нормата на панкреатичния ензим-амилаза се считат за нормални:

 • В кръвта:
  • деца до 2 години: 5 - 65 U / l;
  • 2 години - 70 години: 25 - 125 U / l;
  • над 70 години: 20 - 160 U / l.
 • В материала на урината (дневно) - от 1 до 17 единици / час.

Какво може да се говори за панкреатична амилаза в кръвта и урината?

Активната активност на амилазата, която не се вписва в границите на нормата, може да бъде маркер на такива патологии: 

 • Всички заболявания, свързани с панкреаса.
 • Патология на бъбреците, недостатъчност на по-ниските функции.
 • Кълбови заболявания на слюнчените жлези.
 • Инфаркт (мезентериално) черво, улцеративни процеси в червата.
 • Възпалителни процеси, включително остри, в перитонеум - перитонит и др.
 • Усложнена бременност, може би - извънматочна.
 • Усложнения, свързани с хирургическа интервенция.
 • Усложнения след трансплантацията
 • Кетоацидоза, свързана с диабет; 
 • Остра форма на алкохолизъм.

Трябва да се отбележи, че панкреатичната амилаза в кръвта и урината като основен показател е доста ефективна, но информацията трябва да се разглежда във връзка с всички съпътстващи фактори.

Такива ситуации и условия могат да повлияят на аналитичния резултат: 

 • Прием на лекарства като кортикостероиди, диуретици (фуроземид), цялата ибупрофенна група, контрацептиви, наркотични вещества; 
 • Увеличаване на количеството хомоцистеин, холестерол.

Необходимо е да се вземе под внимание и да се вземе предвид, че панкреатичната амилаза в кръвта и урината се счита за информативен маркер, като задължително се вземат под внимание параметрите на общата основна амилаза. Комбинацията от атипична активност на обща амилаза в комбинация с намалено ниво, малко количество панкреатичен изоензим предполага, че е възможно да се изключат възможни проблеми с панкреаса (панкреатит). Ако тази информация се получи, панкреатната амилаза в кръвта и урината може да бъде доказателство за овариални, бронхо-белодробни или чревни заболявания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.