^

Здраве

Отстраняване на корена на зъба

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Отстраняването на корена на зъба (UKZ) е най-неприятната стоматологична процедура. Това зависи от локализацията и наличието на патологии, така че може да се извърши по различни начини.

Операцията за отстраняване на корена на зъба (радикс) трябва да се извършва от професионален зъболекар. Дълбокото разположение на корените и тяхното деформиран растеж е особена опасност в операцията. Ако корена на зъба е повреден в резултат на травма, неправилно лечение на зъбните заболявания и това причинява неприятни и болезнени усещания, UKS е доста сложно. Да разгледаме основните стоматологични показания за извличане:

 • Унищожаването на радикалните зъби на зъбната коронка и липсата на възможност за протестично възстановяване на корена на зъба. 
 • Повишена мобилност на зъбите и проблеми със зацапването. 
 • Патологии и усложнения при стоматологични процедури и лечение.
 • Но в някои ситуации е забранено да се премахнат корените на зъбите.

Нека разгледаме противопоказанията на операцията за отстраняване на корена на зъба:

 • Рехабилитационният период след инсулт или инфаркт, хипертонична криза. 
 • Болести на кръвоносната и сърдечно-съдовата система. 
 • Болести на нервната система и психологически проблеми.

Отстраняването на корена на зъба с горните противопоказания е по преценка на зъболекаря. Ако UKH не може да бъде отменена, операцията се извършва в болница за възможността за бърза реанимация. При индикации на UKZ, зъболекарят работи по вече разработен алгоритъм, нека го разгледаме.

 • Събиране на анамнези - зъболекарят научава за наличието на алергични реакции към лекарства, хронични заболявания и други патологии.
 • Анестезия - с помощта на анестетици за UKH, лекарят анестезира мястото, на което ще се извърши операцията.
 • Подготовка - зъболекарят ексфолира дъвката от зъбната и костната тъкан. Това ще улесни операцията. Също така лекарят прилага клещи, които позволяват да се унищожи връзката на зъба към костта.
 • Извличане на радикални зъби, лечение на дупката и препоръки на зъболекаря за ускоряване на възстановяването.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Към кого да се свържете?

Премахване на корена на зъб мъдрост

Премахването на корена на зъб мъдрост не е сложна операция, която рядко преминава с усложнения и не причинява сериозни последствия. Цялата процедура се извършва при анестезия, която позволява да се анестезира засегнатата област по време на операцията. Ако след операцията пациентът почувства болка, тогава му се предписват болкоуспокояващи и антибиотици, които облекчават синдрома на болката и предотвратяват развитието на възпалителни процеси.

Процедурата по UKH може да се извършва по различни начини, в зависимост от местоположението на радикалните зъби, наличието на зъбни и хронични заболявания. Преди операцията зъболекарят ще научи за наличието на алергични реакции към някои лекарства и антибиотици, които ще се използват при екстракцията, лечението и анестезията. Рехабилитационният период след отстраняването на корена на зъба на мъдростта може да продължи от една седмица до месец и напълно зависи от индивидуалните характеристики на тялото на пациента.

Премахване на корена на бебешки зъб

Отстраняването на корена на млечния зъб е изключително рядко, тъй като за провеждането на тази процедура трябва да има специални указания. Млечните зъби, както и постоянните зъби, имат нервите и кореновите канали. Когато детето расте и млечните зъби се променят постоянно, радикалните зъби на първите зъби постепенно се разсейват, поради което зъбът започва да се заличава и лесно може да бъде извлечен. Не се препоръчва да се премахват корените на бебешките зъби, преди да избухнат постоянни зъби. Но в някои ситуации отстраняването на корена на млечния зъб е изключително необходимо. Нека разгледаме в какви случаи се извършва извличането:

 • Възпалителни процеси и разпространение на инфекция. 
 • Наличие на киста на радикалните зъби. 
 • Кариес на кариес. 
 • Пародонтит, пулпит и фистула върху венците.

Всички горепосочени заболявания и процеси могат да доведат до факта, че основите на постоянните зъби ще бъдат унищожени. Коренът се екстрахира с помощта на специални форцепс. Инструментът е предназначен за крехки бебешки зъби, така че не ги унищожавайте. Особено внимание се отделя на нормалния растеж на постоянните зъби. Следователно, след процедурата за екстракция, устната кухина трябва да се изплакне с антисептици, които няма да позволят развитието на инфекциозни и възпалителни процеси.

Премахване на върха на корена на зъба

Отстраняването на върха на корена на зъба се предписва, когато се открие възпаление в тази област. По правило това се случва поради неправилна или неадекватна грижа за устната кухина. Друга често срещана причина за извличане са извитите канали на радикални зъби, които са засегнати от бактерии. Операцията по извличане се извършва от стоматолог. Лекарят разрязва добре върха на корена на болния зъб и отстранява възпалената тъкан. След това зъболекарят запълва кореновия канал през образувания отвор в горната част на зъба и възстановява ефективността на челюстта.

Ако след отстраняването на върха на корена на зъба не може да запълни кореновия канал, зъболекарят поставя бариера в изрязването на зъбите. Това предотвратява възникването на инфекции, причинени от бактерии и възпалителни процеси. В някои случаи зъболекарят запълва дупката с вещество, възстановяващо костите, което ускорява лечебния процес.

Отстраняване на обрасъл корен на зъба

Премахването на обрасли корените на зъба е сериозна зъбна операция, която се извършва под анестезия. След операцията пациентът чака дълъг курс на възстановяване с капкомери, антибиотици и инжекции. Операцията се извършва от стоматолог в присъствието на анестезиолог, който следи налягането на пациента и сърдечно-съдовата система.

Тази екстракция се свързва с анормално подреждане на зъбите, които нарушават зъбите, повлияват и увреждат съседните зъби. В хода на статистическите изследвания са разработени специални програми за лечение, за да се предотврати поглъщането на радикални зъби. Като правило, след отстраняване на обраслите корени на зъбите, пациентът чака имплантация или протеза, за да възстанови нормалното функциониране на челюстта.

Отстраняване на изгнилия корен на зъба

Премахването на гниения корен на зъба (UGZP) е сравнително честа операция на зъбите. Така че, липсата на грижа за устата, лошите навици, като например пушенето и храненето на нездравословни храни, водят до разрушаването не само на зъбите, но и на техните радикални зъби. UGKZ е сериозна и опасна операция, на базата на която зависи целостта на тялото на зъба.

Понякога поглъщането се свързва с заболявания на имунната система или на един от вътрешните органи. Но с изключение на възможните усложнения, отстраняването на корена на гнилостен зъб причинява естетически проблеми. Така че, зъбът с гниещ корен има потъмнял емайл, а пациентът страда от остри болки и доста неприятна миризма от устата. Имайте предвид, че гниенето на радикални зъби е необратим процес, който е много по-лесен за предотвратяване от лечението. Редовните изследвания при зъболекаря, спазването на устната хигиена и здравословния начин на живот са гаранция за красиви и здрави зъби.

Отстраняване на корена на зъба

Отстраняването на кистата на кореновите канали се извършва с помощта на хирургическа интервенция. Тъй като това е най-ефективният метод за екстракция, за разлика от терапевтичното и "отстраняването" на наркотици. Хирургическата UKK при киста може да се извърши по такива методи:

 • Cystectomy - е най-надеждният, но в същото време сложен метод. В хода на операцията хирургът разрязва кистата с обвивка и премахва повредения връх на корена на зъба. След операцията, лекарят зашива раната, назначава пациента курс от антибиотици и антисептични разтвори за изплакване.
 • Hemisection е най-простият метод. По време на хирургията хирургът премахва кистата на радикалните зъби заедно със засегнатия зъб.
 • Цитотомията е средната хирургическа техника. Единственият недостатък на този метод е продължителният следоперативен период. Тъй като по време на операцията лекарят премахва само предната стена на кистата и нейното съдържание, останалата част се слива и лекува медицински, тъй като не представлява опасност за радикалните зъби.
 • Лазерната екстракция е модерна, безболезнена и високоефективна процедура. По време на операцията кистата е напълно отстранена и околните тъкани на зъба са дезинфекцирани, което предотвратява развитието на възпалителни процеси. Възстановяването след този метод на екстракция е много бързо. Единственият недостатък на този метод е високата цена и липсата на необходимото оборудване в много зъболекарски клиники.

Комплексно отстраняване на корена на зъба

Комплексното отстраняване на корена на зъба е опасна процедура, която трябва да се извършва само от професионален хирург. Нека разгледаме случаите, които се считат за изключително трудни за извличане. 

 • Извити или обрасли радикс - формата на корените на зъбите не позволява изваждането на зъба, уврежда и унищожава съседните зъби.
 • Унищоженият зъб (под корена или под дъвката) е трудно в това, че зъболекарят не може да бъде закачен с екстракция.
 • Красивият зъб - това се отнася до зъбите, които са били третирани с метода на резорцин-формал и поради това те се разпадат дори при лек натиск. Мразовитите са гнило, т.е. Гнило зъби, зъби, засегнати от кариес и други зъбни заболявания.
 • Неправилно (хоризонтално) положение на зъба или непълно изригване - този случай се отнася главно до зъбите на мъдростта.

Трудността при отстраняването във всички описани по-горе случаи е, че зъболекарят трябва да отреже смолата за извличане, което е изключително опасно. Тъй като може да причини увреждане или нараняване на нервите и дори фрактура на челюстта.

trusted-source[6], [7], [8]

Отстраняване на корена на зъба през венците

Премахването на корена на зъба през дъвката е най-сложната стоматологична операция. Тази процедура се нарича резекция и може да се извършва само от професионални хирурзи и само в модерна клиника. По правило тази операция се извършва при отстраняване на върха на корена на зъба или кистата. С помощта на инструментите, хирургът прави дупка в венците, която отваря достъп до радикалните зъби и кореновите канали. Зъболекарят премахва корена и безопасно запечатва кореновия канал. Това е необходимо, за да се предотврати развитието на инфекция.

Основните индикации за тази операция са:

 • Наличие на кисти и грануломи на радикални зъби
 • Повреда на върха на корена на зъба
 • Изкривяване на кореновите канали
 • Фиксирани протези на зъби
 • Невъзможност за корениране на коренови канали

Но за тази операция има противопоказания: остър пародонтит. Най-често операцията се извършва върху страничните и фронталните резци, предните зъби на горната челюст и кучешките зъби. Хирургическата интервенция се извършва под анестезия. За бързо възстановяване зъболекарят инжектира в раната разтвор за разтваряне и специални препарати, които ускоряват процеса на изцеление и регенерирането на тъканите. След това венците се зашиват и зъбът, ако е необходимо, се фиксира с корона.

Обратна връзка относно отстраняването на корена на зъба

Многобройни положителни отговори за отстраняването на корена на зъба предполагат, че тази операция може да има положителен резултат. Така че, особено по време на екстракцията, усложненията са патологии в растежа на радикални зъби, хронични зъбни заболявания и проблеми със сърдечно-съдовата или циркулаторната система.

Но положителната обратна връзка относно отстраняването на корена на зъба се основава на професионалната работа на стоматолозите и хирурзите. Лекарят трябва правилно да диагностицира проблема, да извърши ефективно операцията (избирайки най-малко травматичния метод) и да предпише ефективно реставрационно лечение по време на рехабилитационния период. Всичко това предполага, че успехът на операцията зависи повече от професионализма на зъболекаря и клиниката, в която се извършва хирургичното лечение.

trusted-source[9], [10], [11]

Цената на извличането на корени

Цената за отстраняване на корените на зъбите зависи от сложността на операцията и метода. Така че, просто извличане в частна стоматологична клиника струва от 300 UAH. И ако имате нужда да се наслагват шевове и изготвяне на план за следоперативно възстановяване, цената може да се увеличи до 1500 гривна. Цената за премахване на корените на зъбите в държавната стоматологична клиника е много по-ниска. Но не забравяйте, че като правило в такива институции няма необходима съвременна технология (лазер за безболезнено извличане и т.н.) за най-ефективното лечение. Окончателният избор на опцията за лечение и цената може да се каже само от зъболекаря след изследването. Между другото, зъболекарят ще препоръча клиника или болница за извличане на зъби, която да отговаря на паричните възможности на пациента.

Премахването на корените на зъбите е неприятна и често сложна процедура, която изисква работата на професионален зъболекар. Колкото по-рано е диагностициран проблемът, толкова по-големи са шансовете, че извличането на зъбите ще премине без усложнения и възстановяването ще бъде бързо.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.