^

Здраве

Отстраняване на гърдите: основните видове операции и техните последици

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В много случаи премахването на млечната жлеза (мастектомия) е неизбежен етап в лечението на рак на тази локализация и понякога е единственият възможен начин да се отървем от онкологичния проблем или да удължим живота. Въпреки че ракът е непредсказуем и дори такава операция, уви, не гарантира прекратяване на патологичния процес ...

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Индикации за отстраняване на гърдата

Приети в клиничната мамология, показанията за отстраняване на гърдата са свързани предимно с злокачествени неоплазми. Повечето лекари настояват за провеждането на мастектомия, ако:

 • една жена има тумор в повече от един квадрант на гърдата;
 • Радиационната терапия на засегнатата гърда вече е извършена;
 • размерът на тумора е с диаметър повече от 5 cm и не намалява след неоадювантна химиотерапия;
 • биопсия показва, че първоначалната сегментна резекция на тумора не е премахнала всички ракови тъкани;
 • пациентът има заболявания на съединителната тъкан като системен лупус или склеродермия, при които се появяват много сериозни странични ефекти от лъчевата терапия;
 • туморът е придружен от възпаление;
 • жената е бременна, но радиационната терапия не е възможна поради риска от увреждане на плода.

Този метод е признат като основен начин за предотвратяване на повторение на рака на гърдата, особено при идентифицираната мутация на гените на BRCA. В същото време водещите световни експерти в областта на мамолог имайте предвид, че пълното премахване на засегната рак на гърдата намалява риска от рецидив на тумора в една и съща гърда, но не изключва вероятността от поява на рак в другата гърда.

Подготовка за отстраняване на гърдата

Операцията се назначава, когато пациентът е диагностициран с диагноза, т.е. Е извършена мамография и е извършена туморна биопсия. Следователно, подготовката за мастектомия се свежда до общ анализ на кръвта, повтаряща се флуороскопия в гръдния кош и гръдния кош и премахването на електрокардиограмата (ЕКГ).

Насочване на жената в операцията, лекарят трябва да сте сигурни, че няколко дни преди операцията (и по-добре, само за няколко седмици, преди да й) от пациентите не се вземат лекарства, които насърчават за разреждане на кръвта (аспирин, варфарин, fenilina и др.). Също така, на хирурга и анестезиолога трябва да бъде информиран пациентът използва никакви лекарства на основата на билки или билкови настойки. Така че, коприва, трева вода пипер, бял равнец листа от гинко билоба може да повиши риска от кървене и поради това те не могат да се прилагат в продължение на поне две седмици преди всяка хирургична интервенция.

За да се предотврати възпаление, може да се приложи доза антибиотици. 8-10 часа преди операцията, пациентът трябва да спре да яде.

Към кого да се свържете?

Хирургия за отстраняване на гърдата

Тази операция е премахването на гърдата при жени, има различни модификации, които са предназначени за конкретни задачи въз основа на диагнозата на даден пациент, клиничната картина и стъпката на детектиране на заболяването, степента на увреждане на самия жлеза, както и включването в патологичния процес на околните тъкани и метастази на лимфен възел ,

Отстраняването на рак на гърдата, предимно големи тумори в по-късни стадии на заболяването или когато туморите могат да заемат значителна площ в рамките на контурите на гърдата, могат да се получат чрез обикновена или обща мастектомия. Това означава, че хирургът премахва всички гръдни тъкани и елипса на кожата (включително кожата на зърното), но не отстранява мускулната тъкан под гърдата. При този тип операция се извършва задължително биопсия на най-близкия (контролен или бдителни) лимфен възел. Следоперативен белег, като правило, напречен.

Практикува кожата съхраняващи подход за отстраняване на гърдата (подкожно мастектомия), при което туморът всички тъкан на гърдата, зърното и ареолата се отстраняват, но запазва почти 90% от кожата на гърдата, на разреза и, следователно, по-малко белези. Въпреки това, ако гърдите са големи, се нарязва надолу и след това белезите след отстраняването на гърдите ще бъдат по-големи.

Извършва се и резекция на жлезата с запазване на зърното и ареола, но това е възможно само когато туморът е на значително разстояние от зоната на зърната. В този случай разрезът се прави от външната страна на гърдата или от ръба на ареолата и всички тъкани се отстраняват чрез нея. В съвременните клиники този метод включва или едновременна реконструкция на жлезата, или поставяне на мястото на иззетите структури на специален разширител за разширение за реконструкция на гърдата в бъдеще.

В радикална резекция на напреднало злокачествено заболяване трябва да се почисти не само цялата структурна част на жлезата, но основните мускули на гърдите, тъкан от подмишниците, аксиларни лимфни възли, а често и по-дълбоко разположените тъкани. Ако млечните червеи се отстраняват заедно с вътрешната гръдна лимфна възел, се извършва обширна радикална мастектомия.

Всички тези операции имат ясна методология и експертите знаят какво става, когато е необходимо да се проведе мастектомия според Halstead, според Patey или Madden.

Когато се образува аномалия в аксиларната област, като допълнителна млечна жлеза, допълнителната млечна жлеза се отстранява. Обикновено жендуларните и мастните тъкани преобладават в структурата на излишния орган; изрязват се, мускулната тъкан се зашива и шевът се прилага отгоре, който се отстранява след около седмица. Ако размерът на допълнителната жлеза е значителен, мастната тъкан може да се отстрани чрез изпомпване.

Трябва да се отбележи, че разходите за операция по мастектомия зависят от етапа на заболяването, размера и местоположението на тумора и, разбира се, от състоянието на лечебното заведение и от цените на използваните фармакологични агенти.

Отстраняване на две млечни жлези

Горепосочените хирургични методи се извършват и отстраняването на две млечни жлези чрез двойна или двустранна мастектомия. Необходимостта от такава операция може да бъде причинена от наличието на тумор в една гърда и женския страх от риска от развитие на рак в друга контралатерална гърда. Най-често такива страхове преследват жените, които имат тенденция да развиват онкологични патологии в рода.

Както си спомняте за дълго време обсъди темата за Анджелина Джоли и премахването на гърдата, тъй като действието на контра мастектомия, извършена от актриса през 2013 г., е превантивна, т.е. Активна развитие на рак на гърдата. В допълнение, на майка си и баба (Лоис и Марчелин Бертран) умира от рак на гърдата и рак на яйчниците, резултатите от генетичния анализ BRCA потвърдиха високо (до 87%) риска от гърдите актриса злокачествени заболявания. Както се съобщава, след резекция на двете гърди, вероятността от рак при Джоли е намаляла до 5%.

Според Националния онкологичен институт, дори при пълна двойна мастектомия, не всички гръдни тъкани, които могат да бъдат изложени на риск от развитие на ракови заболявания, могат да бъдат отстранени. Освен това, по време на такава операция, тъканта на гръдната стена и извънвръзката област не може да бъде отстранена от хирурга, но наличието на стромални клетки на гърдата е възможно в тях.

Секторно отстраняване на гърдата

Чрез запазване на желязо и по-малко инвазивни хирургични методи включват отстраняване секторна гърдата (сегментна резекция или лумпектомия) когато резекция на тумор и част заобикалящата нормална тъкан (без атипични клетки). В този случай премахването на регионалните аксиларни лимфни възли може да се извърши чрез отделен разрез. Тази техника е приложима за онкологията на стадии I-II, а след операцията трябва да се провежда 5-седмична лъчетерапия.

Чрез резекция от гърдата може да се премахне фокусът на хроничната гнойна мастопатия, както и голяма хормонално-зависима доброкачествена форма на кистозна или влакнеста форма. Задължителната резекция обаче е предмет само на злокачествен филоиден фиброаденом с различен размер и склонна към дегенерация на значителна фиброцистична неоплазия. Въпреки че фиброзата на гръдната тъкан в почти 15 случая от 100 се появи отново.

В други случаи се извършва енукация (ексудация) или лазерна терапия и отстраняването на кистата на млечната жлеза може да се извърши без изрязване: склерозира се кухината чрез аспирация.

Премахване на гърдите при мъжете

В случай на рак на гърдата, млечните жлези се отстраняват от мъжете. Независимо от възрастта, мастектомията се счита за медицинска необходимост, когато има опасение, че разширяването на гърдите при човек може да има карцином на гърдата. Естествено, окончателното решение за необходимостта от операция се взема само след изчерпателен преглед - с мамография и биопсия.

Също така, необичайно уголемени жлезни тъкани се отстраняват при гинекомастия при мъже на възраст над 18 години, когато хормоналната терапия с тестостерон е неефективна.

При юноши - на фона на хормонален дисбаланс в пубертета, не се извършва мастектомия, тъй като тази патология може спонтанно да се повтори с времето. В допълнение, мастектомията преди края на пубертета може да доведе до рецидив на гинекомастия.

При елементарното затлъстяване при възрастни мъже, което често се проявява чрез прекомерно отлагане на мастната тъкан в областта на гърдата, може да се използва липосукция.

trusted-source[12], [13]

Ефекти от отстраняването на млечната жлеза

Естествената последица е болката след отстраняването на гърдата, за отстраняването на които се вземат болкоуспокояващи (главно НСПВС). Също така за тази операция е секрецията и натрупването в раната на кухината и под кожата на значителни обеми серозна течност. За да се изцеди, раната трябва да бъде източена за минимум седем дни. Освен това върху гръдния кош е приложена гъста превръзка с еластична превръзка и тя трябва да се носи най-малко един месец.

Специалистите отбелязват такива големи усложнения след отстраняването на гърдите, като например:

 • постоперативно кървене и синини;
 • свързано с изсушаване на постоперативна рана или некроза на лошо доставени кръвни тъкани на мястото на температурата на разреза;
 • лезии на кожата на гърдата с бета-хемолитичен стрептокок, което причинява еризипела;
 • поради образуването на белези на врязани тъкани се образуват белези, често този процес причинява дискомфорт и е болезнен;
 • развитие на продължителен синдром на невропатична болка, който се проявява чрез пронизваща болка, скованост и изтръпване в гръдната стена, под мишницата или в ръката;
 • депресивно настроение, чувство за собствена непълноценност.

Почти винаги след месец и половина се наблюдава нарушение на естествения отлив на интерстициалната течност и се развива лимфостоза. Това нарушение е особено изразено поради спирането на нормалния лимфен поток с отстраняването на аксиларни лимфни възли. Лимфостозата води до факта, че от страна на отдалечения орган не се появява само подуване на ръката, но и изтръпване на кожата от вътрешната страна на ръката. Съществува и синдром на замразеното рамо - краткосрочно или по-дългосрочно ограничаване на обхвата на движенията на ръката в раменната става. Този синдром може да се появи в рамките на няколко месеца след операцията и причината за това е увреждането на нервните окончания в зоната за хирургическа интервенция.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Възстановяване след отстраняване на гърдата

Само 1,5 дни след операцията можете да ставате и да ходите, но не се препоръчва принудително възстановяване на двигателната активност: трябва да се постепенно, тъй като шевовете се отстраняват около 1-2 седмици след операцията.

При повечето пациенти възстановяването след отстраняването на гърдата продължава 4-6 седмици, но може да отнеме повече време (в много отношения това зависи от сложността на операцията и общото здраве).

Списъкът на това, което не може да се направи след мастектомия, включва забрани за:

 • вземане на душ (и измиване във вана), докато шевовете бъдат премахнати;
 • физическо натоварване, повдигане на тежестта и енергични движения;
 • излагане на топлина и ултравиолетово облъчване;
 • всяка инжекция в ръката от страната на отстранената гърда;
 • къпане във вода и басейн (най-малко два месеца);
 • сексуални контакти (в рамките на 1-1,5 месеца).

Във връзка с лимфостазата бозайниците дават на пациентите си препоръки след отстраняване на гърдата:

 • спазва личната хигиена и чистотата на ръцете;
 • избягвайте увреждане на целостта на кожата при нараняване на ръцете, а в случай на най-дребни драскотини, използвайте антисептици;
 • Не спите отстрани на работната жлеза;
 • носете специална еластична лента (осигуряваща меко компресиране, за да подобрите лимфния поток и да намалите подуването);
 • редовно масажирайте: под формата на възходящи ходещи ръце в посока от пръстите до раменната става.

След отстраняването на ставите е необходимо целенасочено да се развие целта. Гимнастиката се състои от такива упражнения:

 • в изправено или седнало положение, повдигане на ръцете отстрани и нагоре;
 • в същата позиция, поставяйки ръка зад главата (на първо можете да помогнете с другата ръка);
 • в изправено положение, огънете ръцете си в лактите пред гръдния кош и повдигнете лактите до страните колкото е възможно по-високо;
 • в изправено или седнало положение на ръката зад гърба му.

Храната трябва да включва достатъчно калории, но е лека, т.е. Мазнина и пикантна употреба не се препоръчва, както и сладкиши. Полезно е да се яде по-често, но на по-малки порции диетата трябва да включва обичайните храни (зърнени храни, месо, риба, кисели млечни продукти, зеленчуци и плодове). Ако животинските мазнини бъдат заменени с растителни мазнини, намалете приема на сол и захар.

Лечение след отстраняване на млечната жлеза

Онкологичните пациенти преминават лечение след отстраняване на адювантната терапия на млечната жлеза. Във всички етапи на рак след пълно или частично отстраняване на гърдата, за да унищожат останалите анормални клетки и да се избегне рецидив, приложена химиотерапия (лекарство циклофосфамид, флуороурацил, Mafosfamid, доксорубицин, Xeloda и др.) И лъчева терапия.

Ако туморът е свързан с хормонално зависими неоплазми, се използват хормонални лекарства. Таблетирани антиестерогенното агент, тамоксифен (различни търговски наименования :. Zitazonium, Нолвадекс Tamopleks, Tsitofen, Zemid и т.н.) са необходими 1-2 пъти дневно 20-40 мг.

Торемифен (Fareston) се предписва на жени след менопаузата; стандартната дневна доза е 60 mg, но лекарят може да я увеличи 4 пъти (до 240 mg).

Наркотикът Letrozole (Femara, Letrosan) също потиска синтеза на естроген в организма; той се предписва само на пациенти на възраст веднъж дневно на таблетка (2,5 mg). Анастрозол таблети (синоними -. Аримидекс, Anastera, села, Egistrazol, Mammozol т.н.), не се задават в жени преди менопауза, лекарството трябва да приемат 1 мг веднъж на ден.

Противораковият ефект на лекарствата за целенасочена терапия се постига чрез ефект, който е точно насочен към молекулите на раковите клетки, които поддържат развитието на тумора. По този начин лекарствата от тази група са в състояние да стабилизират патологичния процес и да предотвратят възобновяване на заболяването. Целеви лекарства Bevacizumab (Avastin), Trastuzumab (Herceptin) се прилагат интравенозно на всеки две или три седмици; Лапатиниб (Tyverb) в таблетки (вътре в 1000-1250 mg на ден).

Живот след отстраняване на гърдата

Трябва да се помни най-важното: животът след отстраняването на гърдата продължава, въпреки че за всички жени, които са претърпели такава операция, това е малко по-различен живот ...

Първо, една жена получава увреждане след мастектомия. А именно: съгласно одобрена от Министерството на здравеопазването на Украйна (# 561 от септември 5, 2011 г.) "Іnstruktsії за vstanovlennya іnvalіdnostі група" са били подложени жените се дължи на злокачествени новообразувания едностранно мастектомия е безспорен основа за създаване на група III инвалидност - за живот (тоест, без да е необходимо периодично повторно разглеждане).

На второ място, това се отнася до възстановяването на загубената жлеза (пластична хирургия) или появата на нейното присъствие. Втората възможност, разбира се, е много по-евтина и може да бъде временна.

Можете да изберете или поръчате подложки на гърдите, както и подвижна протеза - текстил или силикон.

Към днешна дата, така наречените биологични протези за жени, които са загубили на гърдата, произведени от много компании в голям асортимент: Този и тъканни протези за първи път, както и силикон - за трайно ползване, различни размери и модификации.

Има и богат избор от ортопедични бельо, тъй като ще се нуждаете от сутиен - да фиксирате протезата на гърдата. Това е съвсем елегантно и в същото време функционално и удобно сутиени с "джобове", в които се поставя протезата и широки каишки. Предлагат се и специални бански костюми.

Самите пластични хирурзи твърдят, че пластмасата след мастектомия - операция сложна и доста скъпо. Това може да бъде пластмаса операция за определяне силиконов имплант или импланти използване в съчетание с други части на собствените тъкани на тялото (кожа, подкожна тъкан, мускул). Но във всеки случай, една жена изглежда много подобен на естествения орган млечната жлеза, което със сигурност е положително въздействие върху цялостното емоционално и психическо състояние на пациентите, които са били подложени на мастектомия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.