^

Здраве

Операции, унищожаващи плодовете

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Извършва се унищожаване на плода (ембриотомия), за да се намали обемът на фетуса, което прави възможно извличането му през естествения родов канал с минимална травма на майката.

Всички операции по разрушаването на плодовете са разделени на три групи: 

 1. операции, които намаляват обема на фетуса: краниотомия, събитие: 
 2. функционирането на разделянето на плода на части и извличането му на части decapitation, spondylotomy, exarticulation; 
 3. операции, които намаляват обема на феталното тяло, дължащи се на максималното увеличаване на подвижността между отделни части: кладотомия, пункция на черепа с хидроцефалия, фрактури на костите на крайниците.

Краниотомията, обезглавяването и пенитомията се извършват по-често и следователно принадлежат към типичните ембриотомии.

Спондилотомията и изкормването, или излекуването, са атипични ембриотомии. Основната индикация за провеждане на плодородни операции в съвременната акушеро-гинекология е наличието на мъртъв плод. В изключителни случаи, ембриотомите също се извършват с жив плод (тежки фетални малформации, които са несъвместими с живота). Освен това, ембриотомията се извършва при екстремни условия, застрашаващи живота на родилката, при липса на условия за доставка по други начини.

trusted-source[1], [2]

Краниотомия

Терминът "краниотомия" включва такива последователни интервенции:

 • перфорация на главата (perforatio capitis);
 • акцизбрация на главата (excerebratio capitis) - разрушаване на мозъка и отстраняване на мозъчната субстанция;
 • краниоклазия (краниоклазия) - компресиране на перфорираната глава с последващо отстраняване през родовия канал.

Показания за краниотомия: всички случаи на смърт на плода на очаквания телесното тегло над 2500 грама, предотвратяването gravm родовия канал, разминаването между размери майчина таза и на плода главата, неправилно поставяне и представяне на главата (изглед отпред на лицето превия, челен превия, postparietal вмъкване), липса на и легнете последващата глава на плода с тазово представяне.

Предпоставки за осъществяване на краниотомия:

 • Липса на абсолютно тесен таз (вера> 6 см);
 • отварянето на шийката на матката по време на перфорацията и отклонението на главата трябва да надвишава 6 см, а с краниоклазия да е пълна с деня на размера на извлечения плод;
 • плода на главата трябва да бъде фиксирана от асистент във всичките три точки на операцията на краниотомия;
 • краниотомия се извършва под анестезия, тя осигурява obezbolivayuyuy ефект, предпазва раждащи на психиката улеснява фетален фиксиране на главата асистент през коремната стена;
 • операцията трябва да се извършва под контрола на зрението, дори и в случаите, когато плода на главата е добре фиксирана в кухината на малкия таз, когато шийката на матката е напълно отворена.

За функционирането на краниотомията са необходими следните специални инструменти:

 • Перфораторът на Феноменов или пункер на Блок, или ножицата на Scully;
 • катетър с лъжица (асистент на Агафон) или голяма тъпа лъжица или тъпа куриета;
 • Краниокластите на Браун;
 • вагинални огледала и асансьор;
 • двукопитни или куршумни клещи;
 • скалпел;
 • ножици Феноменов или Зиболд.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Перфорация на главата на фетуса

Използвайки широки плоски влагалищни огледала, се отваря достъпът до шийката на матката и долния стълб на феталната глава. Когато главата на фетуса е нестабилна, трябва да се обърне специално внимание на полезността на фиксирането му от помощник. За да се осигури по-добро фиксиране на кожата на главата, за предпочитане в центъра, две двойки над друг мощен форцепс и два щифта (форцепс или куршум) и след това със скалпел или ножица аутопсират на кожата на плода череп кост на 2-3 см, за предпочитане перпендикулярни на сагитален сутурата. Тогава пръстът от дупката оголва кожата от костите на черепа. Perforator спрямо голи кости хранени перпендикулярно (вертикално), но косо, като в противен случай е възможно приплъзване и нараняване на родовия канал. Блок перфоратор лесно перфорират шевове и temechko, много по-трудно - костите на черепа. Пробиване на костите се прави много внимателно, докато най-широката част на пистолета не може да се сравни с диаметъра на перфорация. След това пистолет перфорация се въвежда край копие форма с плъзгащи плочи и енергично се завърта в една и от другата страна (около 90 °), постигането разширяване на перфорацията в черепа до 3-4 см в диаметър.

Пункторът HF Phenomenov на HF изглежда като тренировка. В единия край на инструмента дръжката е снабдена с напречна греда, а от другата - с винтообразен конусообразен връх. Инструментът се състои от предпазител под формата на ръкава, поставен върху ударника. Краищата на перфориращия отвор, получени чрез перфорирането на писалката "Blot", са остри и могат да причинят травма на родовия канал. Краищата на дупката в черепа след перфорацията, извършена от перфоратора на Феномен, имат относително гладка повърхност и следователно са по-малко опасни, когато се извличат през родовия канал.

Перфорация се извършва в областта на главата, която се намира по протежение на водещата ос на малкия таз. Когато sinkliticheskom поставяне на главата и тилната praevia перфорация на разположение сагитален шев или малка фонтанела. При асинтактично вкарване главата се перфорира през костта. Когато perednegolovnom превия място перфорация е голяма фонтанела, с краниална предна - предна костни или ставни предна, за лицето превия - очно отваряне или твърди небцето превия други части на главата - или Субокципиталните ямка подчелюстната област.

Excerebration

Голяма тъпа лъжица (лъжица от Феноменов) или голяма кутрета се инжектира в перфорацията, чрез която мозъкът на плода се унищожава и евакуира. Можете да използвате вакуумен аспиратор.

При тежък хидроцефалий е достатъчно да се направи пробиване на главата и да се отстрани течността. След това размерът на главата намалява и по-късно е възможно спонтанното раждане на плода.

С цел отстраняване на перфорираната глава е възможно да се наложат клещи с дермална глава или няколко клинове с многозъбна алигаторна форма. При задоволително състояние на жената в труда и добрия труд, раждането може да приключи спонтанно. 

Ако има доказателства за незабавно завършване на раждането, тогава се извършва анестезия на краниоклазата. За тази цел се използва краниокластът на Браун.

Краниокластът е конструиран като трън и се състои от две клони - външни и вътрешни. Подобно на акуроксиметровите клещи, краниокластът се състои от клони, ключалка, дръжка с адаптирано устройство с винтови гайки. Лъжиците краниокласт имат тазова кривина. Вътрешната лъжица е масивна, твърда, на вътрешната повърхност има напречни бразди. Външната лъжица е окончателна, тя е по-широка от вътрешната лъжица.

В перфорация, под контрола на пръстите на лявата ръка, вътрешната лъжица винаги се въвежда първо. След това дръжката на поставената лъжица се предава на асистента. Външна лъжица прилага също под контрола на лявата ръка, за да не се наранят стените на влагалището и се прилага към външната повърхност на черепа, така че да съответства на позицията на вътрешния бранша. Външна клон прилага с голямо внимание и се следи за неговата посока, така че да не направи грешка и не улови меката тъкан близо до гърлото на матката. След като се уверите, че клоните на краниокластите са правилно нанесени, се задейства механизъм с винтови и гайки и чрез затваряне се затваря. Обстоятелствата принуждават diaclast прилагат към тази част на черепа, което е най-достъпните, но ако има възможност за избор, най-добре е diaclast налагат на предната или задната част на черепа.

Преди да започне тракцията, акушерката отново проверява правилността на приложението на краниокластните клони. Вече първото пробно изпитване обикновено показва колко правилно е приложено краниокластът, независимо дали има съответствие с главата. Посока и естеството на тяга трябва да бъде такова, че когато форцепс: високото реноме на главата - надолу, с ръководителя на тазовото дъно - хоризонтално; когато субкоципиталният вдлъбнатин изглежда нагоре. Лъжиците на краниокластите се отстраняват веднага след като главата се отстрани от гениталната цепка.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Декапитация

След отделяне на главата от багажника, багажника и отрязаната глава се отстраняват последователно. След прекратяване на операцията задължително извършват ръчна проверка на матката и изследване на патримониалните начини. Във връзка с възможната травма на родилния канал на майката в някои случаи, въпреки смъртта на плода, се предпочита цезаровата секция.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Индикация за обезглавяване

Напречното положение на плода.

Необходими условия:

 • пълно отваряне на гърлото на матката;
 • достъпност на гърдите на плода за преглед и манипулация;
 • достатъчен размер на таза (s.Vera> 6 cm).

Наборът от инструменти е кафява кука и ножицата на Зиболд.

Техника на обезглавяване

Падналата дръжка на плода се фиксира с марля и се предава на помощника, който го сваля и насочва към тазовия край на плода. 

След това той въвежда ръката си във влагалището, а след това - в матката, както и, ако дръжката не падне, да се потърси от врата на плода и да го вземете чрез инсталиране на първия пръст отпред, а останалите четири - на задната част на врата. Наклонявайки се на рамото, в матката се поставя кука за обезглавяване (с бутон надолу) и се поставя на гърлото на плода. След това дръжката на кафявата кука се стяга нагоре и се правят ротационни движения. С фрактура на гръбнака се чува характерна криза. След отстраняване на куката под контрола на вътрешната ръка, меката тъкан на гърлото на плода се нарязва с ножица. При пресичане на меките тъкани е много важен момент е да улови една или две дълги инструменти (терминали) на глава меките тъкани или мигащи тяхната дебелина дълго лигатура, за да може да се доближи до шийката на матката след като тялото се отстранява.

Обикновено извличането на багажника се осъществява без затруднения при издърпване на падащата дръжка. Въпреки това, понякога при издърпване на раменете възникват трудности. В такива случаи те пресичат ключиците (прекарват една кладотомия). Премахването на главата води до значителни затруднения. Главата от маточната кухина се извлича ръчно. За удобство и надеждност, пръстът на вътрешната ръка се вкарва в устата на плода. Ако опитите за извличане на главата са неуспешни, се прави краниотомия, след това - ekscherebraciyu и главата се отстранява с инструмент, за предпочитане с всички дву-зъбни клещи.

След завършване на операцията е необходимо ръчно да се проверят стените на матката с предишно отстраняване на раждането след раждането, за да се осигури целостта на стените на матката. Това правило е задължително за всички видове операции, унищожаващи плодовете.

Преминаване на ключицата

Извършва се кладотомия, за да се намали обема на раменния пояс чрез нарязване на ключиците. Операцията се извършва, когато поради големия размер на раменете те остават в родилните канали и раждането на плода се прекратява. Това усложнение най-често се наблюдава при презива на газове, но се случва при главоболие (дистокация на рамената).

Показания: затруднено отстраняване на рамената на плода.

Обиколката на раменния пояс с едностранна глаукометрия намалява с 2.5-3 см, с двустранен - с 5-6 см. Асистентът издърпва феталната глава, родена на дъното. Операторът въвежда два пръста на лявата си ръка във влагалището palpates предната ключицата дясна ръка отнема силни тъпи ножици (или Fenomenova Siebold), достига до тях ключица и я поразява. Пръстите на лявата ръка достигат до задната част на ключицата, която се отрязва по същия начин. Операцията най-често се извършва след краниотомия.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Евистериране и спондилотомия

Zvistseratsiyu (отстраняване на вътрешности от коремната кухина или гръдния кош) и spondylotomy (гръбнака рязане) се провежда в случаите, когато фетален врата достъпно отиват лесно достъпно.

Далече от времето, когато напречната позиция на плода се стартира, е възможно да се достигне гърлото на плода. То може да се намира много високо, а декагигапията става невъзможна. В този случай е необходимо да се намали обемът на багажника на плода чрез отстраняване на органите на коремната или гръдната кухина и извличане на плодовете в сгъната или двойна форма.

В изключителни случаи е необходимо след изкормване да се направи дисекция на гръбнака на всяко ниво - спондилотомия.

Техника на работа

 • вмъкване на лявата ръка във влагалището и търсене на място за перфорация на стената на багажника (гръден кош или коремна кухина);
 • въвеждането на перфоратор под контрола на вътрешната ръка; 
 • перфорация на багажника в интеркосталното пространство и постепенно разширяване на перфорацията. Ако е необходимо, изрежете едно или две ребра;
 • Чрез отвора, образуван в багажника, абортът или клепачите постепенно отстраняват унищожените органи на коремната или гръдната кухина. Разрезът на гръбначния стълб се извършва с ножици Fenoma Nova или Zybold. Евисерцията също е показана със слятата двойка или наличието на други очевидни деформации. В този случай, в зависимост от ситуацията, допълнителната глава е обезглавена, допълнителната глава е изрязана или допълнителната гръдна или коремна кухина е евтина и т.н.

Spondylotomy се извършва с ножици, вмъкнати в перфорацията. Нарушаването на целостта на гръбначния стълб също така е възможно с помощта на обезглави кука, след това под контрола на задна пробив през гърдите (коремни) стена и на свой ред отстранява краищата на главата и краката на плода.

След всяка операция по разрушаването на плодовете е необходимо внимателно да се провери целостта на родовия канал, да се направи ръчно изследване на стените на матката, да се провери пикочния мехур чрез катетеризация.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.