^

Здраве

A
A
A

Неинфекциозни дерматози

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Алергичните дерматози се срещат доста често и се дължат основно на контакта на населението с растенията и техните продукти. Те се наричат растителен дерматит (гора, джунгла). Най-често наблюдаваните манго, ананас, първомула, полисандър, бук, тютюн, причинени от отровен бръшлян и др., Фитодерматити.

Тропически плосък лишей

Болестта, която се характеризира с появата на откритите места на кожните обриви, е клинично и морфологично подобна на класическия червен плосък лишей. Появата на заболяването, свързано с приемането на лекарство против малария atebrina, високи температури, много дневна светлина, слънчева радиация увеличава храносмилателния дистрофия (деца), авитаминоза, хелминтни инфекции, като хляб използване Tandoor. Болестта обикновено настъпва през летните месеци. Засегнато лице (чело, бузи, устни), отворени участъци на шията, задните повърхности на ръцете и долната трета предмишница, задната част на краката. Възможни увреждания на лигавицата на устната кухина от вида левкоплакия, образуването на ерозивни лезии, стоматит. Лезиите по кожата са практически същите като типичните обриви на червен плосък лишей (при наличието на Wickham mesh). До зимния период, възпаление, сърбеж регресия; постоянната хиперпигментация остава на обрива.

Лечение: изключете приема на атебрин или го заменете с друго антималариално лекарство. Необходимо е да се предпази кожата от повишена температура на въздуха, слънчева радиация. Назначени са хипонаситизиращи и други симптоматични средства.

Прогноза: в повечето случаи е благоприятна, но са възможни рецидиви.

Екзема

Типична е слабата ексудативна реакция (микроекулация, мокклокция), повече напомняща за невродерматит, т.е. "сух" курс на екзематозния процес.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Невродермит

Тя се различава в тенденцията си да разпространява обриви и да отслабва лихенификацията им.

Псориазис

В тропиците се наблюдава по-рядко. По-често съществуват инфилтриращи форми на дерматоза под формата на единични, "дежурни" сухи плаки на местата на любимо локализиране. Изоморфната реакция не е типична. За да се потвърди диагнозата, често се изисква хистологично изследване.

Eritematoz

Хроничните кожни форми на болестта са много по-редки (въпреки хиперинзолацията), отколкото в страни с умерен и студен климат. Системният лупус еритематозус се диагностицира малко по-често, отколкото в европейските страни.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Тропическа сърбяща дерматоза

Временни ожулвания - появата на сърбящи малки серозни папули върху разширителните повърхности на крайниците, които впоследствие са покрити със серозни хеморагични кори. Процесът може да отнеме до няколко месеца с подобни на грип явления. Претеглят се хода на болестта хелминтични инвазии и други свързани заболявания.

Тропически sudamen - временно дерматоза, свързана с блокиране на потните жлези (възбудена скали, себум, прах и т.н.) на различни нива на възникването им в кожата, когато се работи в горещи условия: от прозрачни мехурчета пълни с пот, за да им pustulizatsii. Работи се по-често локализиран в лактите и колената гънки на, на гърдите, стомаха и други области, по-рядко - на лицето. Изчезва независимо от изменението на климата.

Tropical pomfolix - е сезонна (лятна) в природата. Феноменът на изпотяване се появява само върху дланите и стъпалата на краката, страничните повърхности на пръстите. Вътребедермалните везикули се отварят, ерозираха и бързо епителизираха, без да предизвикват субективни оплаквания. Усложнения - екземизация, пустулизация, абсцесиране.

Flebotodermiya - широко разпространена дерматоза, възникнало след повтаряща ухапвания от комари мъж и повишена чувствителност тайни флеботомуси слюнчените жлези. Откритите части на тялото, малко след атентатите от комари се появяват розеола точка кръвоизлив в центъра, а след това да се превърне в сърбящи папули, често покрити с мехури. Възможни са воднисти и папуло-булозни реакции. Появата на елементи се придружава от изкривявания. След атаката на флеботому, процесът постепенно постепенно намалява. В зависимост от степента на чувствителност, съпътстващи заболявания с повтарящи се пристъпи комари дерматоза могат да приемат обща повтарят за да се образува пруригинозни нодуларна елементи (до колкото грахово зърно), различни Пио coccoid обрив. Болестта може да се забави до няколко месеца и по-дълго. В някои случаи е необходимо да се проведе активна терапия, включително системна употреба на кортикостероиди.

Харара (ендемична мултиформена уртикария) е сезонна (лятна) сърбежна дерматоза, свързана с повтарящи се човешки ухапвания от отделни видове комари. Това е по-често срещано в арабските страни, както от пристигащите, така и от местното население (от двата пола и от различни възрасти). Наблюдава се на открити места на тялото, особено в долната трета на гърба и задната част на крака. Полиморфизмът на обрива е характерен: папуло-блистери, серозни папули, ерозия, серозни хеморагични кори, пиококови елементи. Възможни общи токсични ефекти. С течение на времето (1-3 месеца), процесът придобива "сух" характер, постепенно намалява, временна хиперпигментация се образува в местата на обрива. В някои случаи заболяването може да се забави до 1-2 години (хроничен хаар) с клиника със сухи сърбящи нодуларни обриви и феномени с лихенификация.

Тропическа булозна дерматоза

Истинският пемфигус в тропическите страни е по-рядък, отколкото в райони с умерен и студен климат.

Към тропическите булозни дерматози се включват бразилският ексфолиативен пемфигус (BEP) и онилай (онялай).

BEP - без увод на лицето, гърдите, по-рядко от други части на мехурчетата се появяват, които са сложен процес pyococcus eczematization, понякога верукозно израстъци, фокусно dyschromia. Симптомът на Николски е положителен. Сърцевината не е засегната. Силен курс се наблюдава при фулминантни (често завършващи с летален изход) и остри форми на BEP (признаци на тежка интоксикация, широка ерозия и области на импетиго).

Симптоматиците са по-малко изразени в подозрителната форма на заболяването. Хроничният БЕП има продължителен курс и е придружен от клиничен полиморфизъм, включващ остеоартритната система, зъбите, мускулната атрофия, млечните жлези и други прояви.

Onyalai е сериозна болест на горещите страни с клинична кухина и хеморагични обриви на кожата и лигавиците. Характеризира се с системен хеморагичен синдром, тромбоцитопения, тежко общо състояние и образуване на големи мехури в устната лигавица с гнойни депозити, напомнящи за афта. Прогнозата е неблагоприятна при липса на интензивна терапия, включително кортикостероиди, кръвопреливане, кръвни заместители.

Неоплазми на кожата

Няма еднозначно мнение за по-голямата честота на доброкачествени и злокачествени кожни тумори в горещ климат. Има данни за редки случаи на рак на кожата сред населението на Китай, Япония, арабските страни и негрите. Ракът на пениса не се открива в националностите, които традиционно произвеждат ексцизия на препуциума. При африканците, ракът на кожата се развива главно на местата на хроничен възпалителен процес, язви, рани. Съдовите неви при индивиди от черна раса често са зле визуализирани, а космите неви са по-рядко срещани, отколкото при европейците. Характеристиките на профила на доброкачествените неоплазми (брадавици, заострен канонолом, фиброми и др.) Не се отбелязват.

Липса на витамини

Хиповитаминозата А се появява достатъчно често, увреждането на кожата е често срещано или универсално. Добре подлежи на корекция на витамин А.

Ексфолиативният хелит (свързан с арибофлавиноза) се характеризира с повръщане към терапия.

Венерически болести и ендемична трепонематоза

Венерически болести

При хората, живеещи в горещ климат, клиничните прояви и диагнозата на сифилитична инфекция имат някои особености:

  • розоля на тъмната кожа е зле визуализирана;
  • в присъствието на улцеративен шанкер, лимфаденитът се изразява умерено;
  • в по-късни етапи се появяват ставни възли (колена, колене);
  • при установяване на диагнозата сифилис е необходимо да се вземе предвид възможността от фалшиви положителни реакции, свързани с други инфекциозни заболявания (проказа, малария, хелминтиазии и др.) и употребата на наркотици.

Какво трябва да проучим?

Как да проучим?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.