^

Здраве

Нарушение на походката (дисбазия)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При хората обикновеното "двубанково" ходене е най-сложно организираното моторно действие, което заедно с речевите способности отличава човека от неговите предшественици. Ходенето е оптимално осъществено само при нормално функциониране на голям брой физиологични системи. Ходенето, като произволен двигателен акт, изисква безпрепятствено преминаване на моторни импулси през пирамидалната система, както и активно участие на екстрапирамидни и церебрални системи за контрол, които извършват фина координация на движенията. Гърбът и периферните нерви осигуряват преминаването на този импулс към съответните мускули. Сензорната обратна връзка от периферията и ориентацията в космоса чрез визуалната и вестибуларната система също са необходими за нормално ходене, както и за запазване на механичната структура на костите, ставите и мускулите.

Тъй като много нива на нервната система участват в упражняването на нормална походка, има съответно голям брой причини, които могат да нарушат нормалното действие на ходене. Някои заболявания и увреждания на нервната система са придружени от характерни и дори патогномонични увреждания на походката. Патологичният модел на поход, наложен от болестта, изтрива нормалните си сексуални различия и определя този или този тип дисбазия. Следователно, внимателното проследяване на ходенето често е много ценно за диференциална диагноза и трябва да се извършва в началото на неврологичния преглед.

По време на клиничното проучване на походката пациентът ходи с отворени и затворени очи; върви напред с лице и гръб; демонстрира странична походка и ходене около стола; походка на пръстите и петите; по тесен проход и по линия; бавно и бързо ходене; джогинг; завъртане по време на ходене; катерене по стълбите.

Не съществува общоприета унифицирана класификация на видовете дисбазия. Освен това понякога пациентът има сложна походка, тъй като съществуват едновременно няколко вида дисбазия. Лекарят трябва да види всички компоненти, от които е съставена дисбазията, и да ги опише отделно. Много видове дисбазия са придружени от симптоми на включване на определени нива на нервната система, признаването на което е важно и за диагностициране. Трябва да се отбележи, че много пациенти с много различни разстройства на походката се оплакват от "замаяност".

Разстройствата на ходенето са често срещан синдром сред населението, особено сред възрастните хора. До 15% от хората на възраст над 60 години изпитват известно безпокойство при ходене и периодични падания. Сред възрастните хора този процент е дори по-висок.

Ходене с заболявания на опорно-двигателния апарат

Последиците от анкилозиращ спондилит и други форми на спондилит, атроси на големи стави, отдръпване на сухожилия по краката, вродени аномалии и др. Може да доведе до разнообразни разстройства на походката, причините за които не винаги са свързани с болка (клепач, деформации като халус валгус и др.) Диагнозата изисква ортопедична консултация.

Основните видове аномалии на ходене (дисбазия)

 1. Атакционна походка:
  1. церебрална;
  2. щамповане ("tabetic");
  3. с комплекса вестибуларен симптом.
 2. "Хемипаретик" ("косене" или от типа "тройно съкращаване").
 3. Paraspasticheskaya.
 4. Спастична-атаксична.
 5. Hypokinetic.
 6. Апраксия ходене.
 7. Идиопатическая сенильная дисбазия.
 8. Идиопатично прогресиращо "бум-дисбазия".
 9. Поемете в позицията на "скейтър" с идиопатична ортостатична хипотония.
 10. Перонеална походка - едностранно или двустранно стъпване.
 11. Ходене с perezhbibaniem в колянната става.
 12. "Дък" разходка.
 13. Разхождайки се с ясно изразена лордоза в лумбалния район.
 14. Пристъпване при заболявания на опорно-двигателния апарат (анкилоза, артроза, отдръпване на сухожилията и т.н.).
 15. Хиперкинетична походка.
 16. Дисбазия с умствена изостаналост.
 17. Поход (и други психомотории) с тежка деменция.
 18. Психогенни разстройства на ходенето от различни видове.
 19. Disbaziya смесен произход: комплекс disbaziya като нарушения на походката на фона на различни комбинации от неврологични синдроми: атаксия, пирамидална синдром, апраксия, деменция, и т.н.
 20. Яратна дисбазия (нестабилна или "пиянска" походка) с интоксикация с наркотици.
 21. Дисбазия, причинена от болка (анталгичен).
 22. Пароксизмални аномалии на ходене с епилепсия и пароксизмална дискинезия.

Атакуваща походка

Движението в церебралната атаксия е слабо съизмеримо с характеристиките на повърхността, върху която пациентът отива. Равновесието се нарушава в по-голяма или по-малка степен, което води до коригиращи движения, което дава на похода случайно хаотичен характер. Характерно е, особено за поражението на мозъчния червей, ходенето на широка основа в резултат на нестабилност и зашеметяване.

Пациентът често ходи не само при ходене, но и в изправено или седнало положение. Понякога се открива титрация - характерен мозъчен тремор на горната половина на багажника и главата. Като придружаващи признаци, дисмеметрия, адиадокикинеза, умишлен тремор, постурална нестабилност се разкриват. Могат да бъдат идентифицирани и други характерни признаци (пеене, нистагъм, мускулна хипотензия и т.н.).

Основните причини: церебеларна атаксия придружава голям брой генетични и придобити заболявания, свързани с лезии на малкия мозък и неговите връзки (обратно-церебеларна дегенерация, синдром на малабсорбция, алкохолно церебеларна дегенерация, множествена системна атрофия, по-късно атрофия на малкия мозък, наследствена атаксия, OPTSA, тумори, паранеопластичен дегенерация церебелум и много други заболявания).

С победата на проводниците на дълбоко мускулно усещане (най-често на нивото на задните колони) се развива чувствителна атаксия. Това е особено ясно изразено при ходене и се проявява чрез характерни движения на краката, които често се наричат "щамповане" (кракът е насилствено спуснат по цялата подметка към пода); в екстремни случаи ходенето е невъзможно изобщо поради загубата на дълбока чувствителност, която лесно се разкрива в изучаването на усещането за мускулно-артикула. Характерна особеност на чувствителната атаксия е корекцията на нейното зрение. Това е основата на теста на Ромберг: при затваряне на очите чувствителната атаксия се увеличава драстично. Понякога, при затворени очи, се открива псевдоатетоза в ръцете, насочени напред.

Основните причини: Чувствителната атаксия е характерна не само за удрянето на задните колони, но и за други нива на дълбока чувствителност (периферен нерв, гръбначен стълб, мозъчен ствол и т.н.). Следователно, чувствителна атаксия се наблюдава в картината на такива заболявания като полиневропатия ("периферни псевдотубузи"), въжена миелоза, спинална сухота, усложнения на лечението с винкристин; парапротеинемия; паранезапластичен синдром и т.н.)

При вестибуларните нарушения атаксията е по-малко изразена и по-очевидна в краката (зашеметяваща при ходене и стоене), особено при здрач. Брутна недостатъчност на вестибуларния апарат се придружава от подробна картина на вестибуларния симптом (световъртеж системен характер, спонтанен нистагъм, атаксия вестибуларния, автономна дисфункция). Леките вестибуларни нарушения (вестибулопатия) се проявяват само чрез нетолерантност към вестибуларните натоварвания, които често придружават невротични разстройства. При вестибуларна атаксия няма мозъчни признаци и нарушение на мускулно-ставното чувство.

Основните причини: вестибуларния симптом характеристика да се включат вестибуларни проводници на всяко ниво (ушна кал в външния ушен канал, labyrinthitis, болест на Мениер, акустична неврома, множествена склероза, дегенеративни заболявания на мозъчния ствол, siringobulbiya, съдови заболявания, интоксикация, включително доза , травматично увреждане на мозъка, епилепсия и др.). Kind vestibulopathy обикновено съпътства хронични психогенни невротични състояния. За диагностика на критичен анализ на оплаквания от замайване и свързани с неврологични симптоми.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

"Хемипистичната" походка

Хемипаретичната походка се проявява чрез удължаване и обрязване на крака (ръката се огъва в лакътната става) под формата на "косене" походка. Паретичният крак при ходене е изложен на телесно тегло за по-кратък период от здравословен крак. Има circumduction (кръгови движения на краката): крака изправя коляното с леко equinus и извършва кръгово движение навън, с торса малко отклонява в обратна посока; Хомолатералната ръка губи някои от функциите си: тя се огъва във всички стави и се притиска към багажника. Ако се използва пръчка при ходене, тя се използва от здравата страна на тялото (за която пациентът се огъва и прехвърля теглото си към нея). На всяка стъпка пациентът повдига таза, за да разкъса изправения си крак от пода и едва я пренася напред. По-малко разстройство тип походка "тройна скъсяване" (три фуги в флексия крак) с характерна нарастване и намаляване на таза на страната на парализа на всяка стъпка. Съпътстващи симптоми: слабост в засегнатите крайници, хиперрефлексия, патологични признаци за спиране.

Основните причини: hemiparetic походка се среща в различни органични лезии на мозъка и гръбначния мозък, като удари с различен произход, енцефалит, мозъчно абсцес, травма (включително генерични), токсични, демиелинизиращи и дегенеративни и атрофични процеси (включително наследствена) тумори, паразити на мозъка и гръбначния мозък, водещи до спастична хемипареза.

Паразитална походка

Краката обикновено са неразбити в ставите на коляното и глезена. Походката е бавна, краката му "разбъркано" на пода (или износване подметка на обувка), понякога се преместили от типа на ножици с тях пресече (поради повишен мускулен тонус в резултат на бедрото), на пръсти, и с леко пръстите скриваме ( "гълъби" пръсти). Този вид нарушение на походката обикновено се дължи повече или по-малко симетрични лезия двустранно пирамидална пътища на всяко ниво.

Основните причини: паразистичната походка най-често се наблюдава при следните обстоятелства:

 • Множествена склероза (характерна спастично-атакационна походка)
 • Lacunary състояние (при възрастни пациенти с хипертония или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания често се предшества от епизоди на малък съдова исхемичен инсулт, псевдобулбарна симптоми, придружени с говорни нарушения и светли рефлекси на орално автоматизъм, походка с малки стъпки, пирамидални знаци).
 • След увреждане на гръбначния мозък (история, ниво на чувствителни разстройства, нарушения на уринирането). Болести Little (специална форма на церебрална парализа, симптомите са от раждането, има забавяне в развитието на мотора, но нормално интелектуално развитие, често само избирателно участие на крайниците, особено на по-ниските такива, с движенията на вида на ножици с кръстосани крака по време на ходене). Семейна спазматична парализа (наследствена бавно прогресираща болест, симптомите често се появяват през третото десетилетие от живота). Когато цервикална миелопатия в напреднала възраст механична компресия и съдова недостатъчност цервикален гръбначния мозък често водят paraspasticheskuyu (или спастичен-атактичен) походка.

В резултат на редки частично обратими състояния като хипертиреоидизъм, portacaval анастомоза, латиризъм, лезии на задните колони (за дефицит на витамин В12 или като паранеопластичен синдром), адренолевкодистрофия.

Прекъснатата парастатна походка рядко се вижда в картината на "интермитентна клаудикация на гръбначния мозък".

Паразиталната походка понякога имитира дистонията на долните крайници (особено при така наречената допа-реагираща дистония), която изисква синдромна диференциална диагноза.

Спастично-атакуваща походка

При това нарушение на походката, характерен аташетичен компонент е прикрепен към характерната паразистична походка: небалансирани движения на тялото, леко свръхзвучаване в колянната става, нестабилност. Тази снимка е характерна, почти патогномонична за множествена склероза.

Основните причини: може да се наблюдава и при подостна комбинирана дегенерация на гръбначния стълб (въжена миелоза), болест на Фридрих и други заболявания, включващи церебеларните и пирамидалните пътища.

Хипокинетична походка

Този вид ходене се характеризира с бавни, ограничени движения на краката с намаляване или липса на приятелски ръчни движения и напрегнато положение; трудност при иницииране на ходенето, съкращаване на стъпка, "разбъркване", трудни завои, потъпкване на място преди движението, понякога - "пулсиращо" явление.

Най-често срещаните етиологични фактори при този тип на походка включват:

 1. Gipokinetiko антихипертензивни екстрапирамидни синдроми, особено синдром на Паркинсон (в който има малка поза флексия, докато се разхождате не чисти движения на ръцете; също така отбелязва, твърдост, маска лице като, тиха реч монотонно и други прояви на хипокинезия, тремор в покой, феномена на зъбно колело, ходи бавно, "разместване", твърд, с къса стъпка, способността да "pulsivnye" явления при ходене).
 2. Hypokinetic други екстрапирамидални синдроми и смесен, включително прогресивна супрануклеарна парализа, Зехтин Ponto-церебеларна атрофия, Shy-Drager синдром, стрии-нигралната дегенерация (синдром "паркинсонизъм плюс"), болест на Бинсвангер, съдова "паркинсонизъм долната половина на тялото." Когато lacunary състояние също може да бъде от вида на походката «Марке на дребните па» (малки неправилни стъпки кратко за разместване) на фона на псевдобулбарна парализа с нарушено гълтане, нарушения на речта и Паркинсон, подобни на двигателни умения. «Marche на дребните па» също може да се наблюдава в картината на нормалното хидроцефалия налягане.
 3. Акинетично-твърда синдром и възможно отнасящ се походка с болестта на Пик, кортико-базална дегенерация, болестта на Кройцфелд-Якоб, хидроцефалия, тумори на предния дял, болест на юношески Huntington, болест на Wilson, спонгиформни posthypoxic, невросифилис и други редки заболявания.

При млади пациенти, ускорената дистония понякога може да дебютира с необичайна плътно свързана походка, дължаща се на дистонична хипертония в краката.

Синдром на постоянна активност на мускулните влакна (синдром на Исаак) най-често се наблюдава при млади пациенти. Необичайното напрежение на всички мускули (предимно дистално), включително антагонисти, блокира походката, както всички останали движения (походка на армадило)

Депресията и кататонията могат да бъдат придружени от хипокинетична походка.

Апраксията ходи

Апракция при ходене се характеризира със загуба или намаляване на способността за правилно използване на краката при ходене при отсъствие на сетивни, церебеларни и паретични прояви. Този вид походка се среща при пациенти с екстензивни церебрални лезии, особено фронтални лобове. Пациентът не може да имитира определени движения с краката си, въпреки че някои автоматични движения се запазват. Възможността за последователен състав на движенията при "двупосочно" ходене е намалена. Този тип ходене често се съпровожда от упоритост, хипокинезия, ригидност и понякога хегенхален, както и деменция или уринарна инконтиненция.

Вариант на ходене на апраксия е така наречената аксиална апраксия при болестта на Паркинсон и съдовия паркинсонизъм; дисбазия при нормотензивен хидроцефалия и други заболявания, включващи фронтално-подкорматични връзки. Също така е описан синдром на изолирано апраксично ходене.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Идиопатическая сенильная дисбазия

Тази форма disbazii ( "походката на възрастни хора", "изкуфял походка") се появява малко по-съкратен забави стъпка, леко ортостатичен колапс, намалява приятелски движения на ръката, при липсата на каквито и да било други неврологични заболявания при възрастните хора. В основата на тези фактори disbazii е: многобройни сензорен дефицит, свързани с възрастта промени в ставите и гръбначния стълб, влошаването на вестибуларния и ортостатична функции и др.

Идиопатична прогресивна "бум-дисбазия"

"Триене-дисбазия" обикновено се наблюдава в картината на болестта на Паркинсон; рядко се среща в мулти-инфарктно (лакунарно) състояние, мултисистемна атрофия и нормотензивен хидроцефалий. Но са описани пациенти в старческа възраст, при които "frisbings-dysbasia" е единствената неврологична проява. Степента на "замъгляване" варира от внезапни моторни блокчета, когато се стига до пълна неспособност да се започне пеша. Биохимичните анализи на кръвта, CSF, CT и MRI показват нормална картина, с изключение на леката кортикална атрофия в някои случаи.

Поемете в позата "Skater's" с идиопатична ортостатична хипотония

Тази походка се наблюдава и при синдрома на Shay-Drageer, при който периферният автономен неуспех (главно ортостатична хипотония) се превръща в една от водещите клинични прояви. Комбинацията от симптоми на паркинсонизъм, пирамидални и мозъчни признаци влияе върху характеристиките на походката при тези пациенти. При отсъствие на церебеларна атаксия и изразен паркинсонизъм, пациентите се опитват да адаптират позата на походката и тялото към ортостатичните промени в хемодинамиката. Те се движат широко, насочени леко настрани с бързи стъпки на леко колене, наведени на коленете, спускайки торса напред и спускайки главата си ("позата на кънкьор").

Перонеална походка

Перонеална походка - едностранно (по-често) или двустранно стъпване. Походът от типа степ се развива с т.нар. Висящ ограничител и се причинява от слабост или парализа на дорзофлекциса (обратно сгъване) на стъпалото и / или пръстите. Пациентът или "дръпва" крака при ходене, или, като се опитва да компенсира закопчаването на крака, го повдига възможно най-високо, за да го откъснете от пода. По този начин има увеличена флексия в ставите и коленните стави; Краката се хвърлят напред и падат на петата или на цялото краче с характерен шум. Поддържащата фаза по време на ходенето се съкращава. Пациентът не може да стои на петите си, но може да стои и да ходи на пръстите си.

Най-честата причина за едностранно пареза на екстензори на стъпалото е нарушение на нерв функцията перонеална (компресия невропатия), лумбална плексит, редки поражението корени L4 и, особено, на L5, като херния на междупрешленните дискове ( "гръбначен перонеална парализа"). Двустранни парези екстензори на крака с двустранно "stepazhem" често се наблюдава, когато полиневропатия (отбележи, парестезии, сензорни нарушения от типа на отглеждане, липса или намаляване на Ахил отраженията) в перонеална мускулна атрофия, Шарко-Мари-зъб - наследствено заболяване, три вида (има висок свод, атрофия на мускулите на краката ( "щъркел" на краката), без Ахил рефлекси, сензорни нарушения малки или липсващи) в спинална мускулна атрофия - (където атрофия придружен от пареза Дрю мускули GIH, забавят прогресията, фасцикулации, липса на нарушения чувствителност) и някои дисталните миопатии (skapulo-перонеален синдроми), особено когато дистрофични миотония Steinert-Batena-Гиб (Steinert-силен atten-Гиб) .

Подобен модел на нарушение на походката се развива, когато са засегнати и двата дистални клона на седалищния нерв ("висящ стоп").

Ходене с прекомерно разширение в колянната става

Ходенето с едно- или двустранно perezbibaniem в колянната става се наблюдава при парализа на разширителите на коляното. Парализата на разширителя на коляното (мускула на четирите крака) води до прекомерно разширение с опора на крака. Когато слабостта е двустранна, двата крака се изместват в колянните стави по време на ходене; в противен случай носенето на тегло от крака на крака може да доведе до промени в колянните стави. Спускането на стълбите започва с паретичния крак.

Причини за едностранно пареза включват бедрената увреждане на нервите (загуба на пателата рефлекс, нарушена чувствителност в областта на инервация п. Сафена]) и поражението на лумбалните сплит (симптоми, подобни на тези в лезии на бедрената нерв но отклоняващата и или-; опсоас мускули също са включени). Най-честата причина за двустранна пареза е миопатия, особено прогресивна мускулна дистрофия момчета с ДМД и полимиозит.

"Патица" походка

Пареза (или механична повреда) мускулите хип похитителя, т.е. Хип похитител (мм. Седалищен, седалищен мускул малкият, тензор фасция latae) води до невъзможност за задържане на таза по отношение на хоризонталния крак, носител натоварване. Ако само частична недостатъчност, след свръх торса към носещия крак може да бъде достатъчно за прехвърляне на центъра на тежестта и предотвратяване изопачаване на таза. Този така наречен Дюшен накуцване, и когато има нарушения на двустранна, това води до необичайно походка "в Razvalka" (както, ако пациентът се преобърне на краката си ", патица" походка). При пълно хип похитителя парализа изместване на центъра на тежестта, както е описано по-горе, вече не е достатъчна, което води до изкривяване на таза на всяка стъпка в посоката на движение на крака - т.нар Trendelenburg накуцване.

Едностранната пареза или недостатъчност на похитителя на бедрената кост може да бъде причинена от увреждане на горния глутеален нерв, понякога в резултат на интрамускулно инжектиране. Дори в наклонена позиция липсва сила за външно отстраняване на засегнатия крак, но няма чувствителни смущения. Такъв дефицит се открива с едностранно вродено или посттравматично изкривяване на бедрото или следоперативно (протезно) увреждане на бедрените отвличатели. Двустранната пареза (или провал) обикновено е следствие на миопатия, особено прогресивна мускулна дистрофия или двустранно вродено разместване на тазобедрената става.

trusted-source[13], [14], [15]

Разхождайки се с ясно изразена лордоза в лумбалния регион

Ако са включени фронтове екстеньор, особено m. Gluteus maximus, а след това катеренето на стълбите става възможно само в началото на движението със здравословен крак, но когато слезте по стълбите първо идва засегнатата крака. Ходенето на плоска повърхност се нарушава, като правило, само с двустранната слабост m. Gluteus maximus; такива пациенти отиват с вентрален наклонен таз и с разширена лумбална лордоза. За едностранна пареза, m. Gluteus maximus е невъзможно да поведе засегнатата крака на гърба, дори и в позицията на пронация.

Причината е винаги (рядко) лезия на долния глутеален нерв, например поради интрамускулно инжектиране. Двустранна пареза m. Gluteus maximus най-често се наблюдава с прогресивна форма на мускулна дистрофия на тазовия пояс и формата на Дюшен.

Понякога литература споменава т.нар синдром femoro-лумбален ekstenzionnoy твърдост, която се проявява нарушена рефлекс разгъватели мускулния тонус в гърба и краката. Във вертикалното положение пациентът има фиксирана, неразкрита лордоза, понякога с странична кривина. Основният симптом е "дъска" или "борда": в легнало с пасивно повдигане на двата крака удължени крака на пациента не се огъва бедрата. Пешеходна облечен tolchkoobrazny характер, придружени с компенсаторни гръдната кифоза и наклоняване напред на главата в присъствието на ригидност на маточната шийка мускули разтегателен. Болният синдром не е водещ в клиничната картина и често е неясен, абортивен. Честа причина за синдрома: фиксирането на дурата торбичка и белег-лепило процес край прежда, комбиниран с остеохондроза в дисплазия на гръбначния стълб или с spinalnoi тумор на шийката на матката, гръдни или лумбална ниво. Регресията на симптомите възниква след хирургическа мобилизация на жизнената торбичка.

Хиперкинетична походка

Хиперкинетичната походка възниква при различни видове хиперкинезия. Те включват заболявания като хорея на Sydenham, болест на Хънтингтън, генерализирана торсионна дистония (походка "камила"), аксиални дистонични синдроми, дистония и дистония psevdoekspressivnaya крак. По-редките причини за разстройства на ходенето са миоклонус, багажник, ортостатичен тремор, синдром на Турет, тардивна дискинезия. При тези условия, движенията, необходими за нормалното ходене, са неочаквано прекъснати от принудителни, разстроени движения. Развива странна или "танцуваща" походка. (Тази разходка с хорея на Хънтингтън понякога изглежда толкова странна, че може да прилича на психогенна дисбазия). Пациентите трябва постоянно да се борят с тези заболявания, за да се движат целенасочено.

Нарушения на подхлъзване с умствена изостаналост

Този тип дисбазия е недостатъчно проучен проблем. Тромаво стоеше с прекалено наведена или безпомощна глава, фантастична позиция на ръцете или краката, неудобни или странни движения - всичко това често се среща при деца с умствена изостаналост. Не съществуват нарушения на свойството, както и церебрални, пирамидални и екстрапирамидни симптоми. Много моторни умения, формирани в детската възраст, са зависими от възрастта. Очевидно необичайните двигателни умения, включително походката при деца с умствена изостаналост, са свързани със забавяне на съзряването на психомоторната сфера. Необходимо е да се изключат коморбидните състояния с умствена изостаналост: детска церебрална парализа, аутизъм, епилепсия и др.

Поход (и други психомотории) с тежка деменция

Дисбалансът в деменцията отразява пълното разпадане на способността за организиране на целенасочени и адекватни действия. Такива пациенти започват да привлече вниманието на дезорганизиран му подвижност: пациентът е прав в неудобно положение, убиване на времето, предене, не може да ходи целенасочено, седнете и адекватни жестове (разпадането на "езика на тялото"). Разтревожени, хаотични движения излизат на преден план; пациентът изглежда безпомощен и объркан.

Gait може да варира значително в психози, в частност шизофрения ( "совалка" подвижността, движение в кръг, pritoptyvaniya и други стереотипни в краката и ръцете докато ходене) и обсесивно-компулсивни разстройства (обреди по време на ходене).

Психогенни разстройства на ходенето от различни видове

Има нарушения на походката, често напомнящи тези, описани по-горе, но се развиват (най-често) при отсъствие на сегашната органична лезия на нервната система. Психогенните разстройства на ходенето често започват остро и се провокират от емотиогенна ситуация. Те са променливи в техните проявления. Те могат да бъдат придружени от агорафобия. Характерно за преобладаването на жените.

Подобна походка често изглежда странна и зле описва. Въпреки това, внимателният анализ не позволява да се припише на известни модели на гореспоменатите видове дисбазия. Често походката е много живописна, изразителна или изключително необичайна. Понякога се доминира от образа на падането (азазия-абазия). Цялото тяло на пациента отразява драматичното призоваване за помощ. По време на тези гротескни, некоординирани движения изглежда, че пациентите периодично губят равновесие. Независимо от това, те винаги са в състояние да се въздържат и да избягват да паднат от неудобно положение. Когато пациентът е на публично място, неговата походка може да придобие дори акробатични характеристики. Съществуват и доста типични елементи на психогенна дисбазия. Пациентът, например, показва, атаксия, често остава ", тъкане плитка" крака, или представяне на пареза, "влачи" крак "плъзгане" я на пода (понякога да докосвате пода с задната повърхност на големия пръст на крака и стъпалото). Но психогенната походка понякога наподобява походката при хемипареза, парапареза, церебрални заболявания и дори при паркинсонизъм.

Като правило се провеждат други конверсионни прояви, които са изключително важни за диагностициране и фалшиви неврологични признаци (хиперрефлексия, псевдо-симптом на Babinski, псевдо-атаксия и т.н.). Клиничните симптоми трябва да бъдат оценени по изчерпателен начин, във всеки такъв случай е много важно да се обсъди подробно вероятността от истински разстройства на дистония, церебрална или вестибуларна ходене. Всички те могат да причинят понякога непостоянни промени в ходенето без достатъчно ясни признаци на органично заболяване. Дистонните разстройства на ходенето по-често от другите могат да наподобяват психогенни разстройства. Има много известни видове психогенна дисбазия и дори се предлага класифицирането им. Диагнозата на психогенните двигателни нарушения трябва винаги да се подчинява на правилото за тяхната положителна диагноза и изключване на органични заболявания. Полезно е да се привлекат специални тестове (Хувър тест, слабост на кимване и други). Диагнозата се потвърждава от ефекта на плацебо или психотерапия. Клиничната диагноза на този тип дисбазия често изисква специален клиничен опит.

Психогенни нарушения на походката рядко се наблюдават при деца и възрастни хора

Изместване на смесен произход

Disbazii сложни случаи на фона на различни комбинации от неврологични синдроми (атаксия, синдром на пирамидална, апраксия, деменция, и т.н.) често се срещат. Такива заболявания включват церебрална парализа, множествена системна атрофия, болест на Уилсън, прогресивна супрануклеарна парализа, токсична енцефалопатия, някои спиноцеребрална дегенерация и други. При тези пациенти, походка носи характеристиките на няколко неврологични синдроми в същото време и се нуждае от внимателно клинично анализ за всеки отделен случай, за да се оцени приноса на всеки един от тях показва disbazii.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Яратна дисбазия

При наркоманиева интоксикация се наблюдава атарогенен дисбазия и често има атакистичен ("пиян") характер главно поради вестибуларните или (по-рядко) мозъчни нарушения.

Понякога такава дисбазия се придружава от замайване и нистагъм. Най-често (но не изключително) дисбазията се причинява от психотропни и антиконвулсантни (особено дифенинови) лекарства.

Дисбазия, причинена от болка (анталгичен)

Когато има болка при ходене, пациентът се опитва да го избегне, като променя или скъсява най-болезнената фаза на ходене. Когато болката е едностранна, засегнатото крака пренася теглото си за по-кратък период от време. Болката може да се появи в определена точка на всяка стъпка, но може да се появи по време на целия ходене или постепенно да намалее при продължително ходене. Противоречия, дължащи се на болки в краката, често се появяват външно като "ламене".

Прекъсната клаудикация е термин, който се използва за обозначаване на болка, която се появява само при ходене на определено разстояние. В този случай болката се дължи на артериална недостатъчност. Тази болка се появява редовно при ходене след известно разстояние, постепенно се увеличава интензитета и с течение на времето се появява на по-къси разстояния; Ще се появи по-рано, ако пациентът се покачи или отиде бързо. Болката кара пациента да спре, но изчезва след кратък период на почивка, ако пациентът остане неподвижен. Болката най-често се локализира в областта на гърба. Обща причина е стеноза или запушване на кръвоносни съдове в горната част на бедрената кост (типичната история, съдови рискови фактори, липсата на пулсация на крака, шума на проксималните кръвоносните съдове, липса на други причини за болката, понякога сензорни нарушения по вид отглеждане). При такива обстоятелства, може да се наблюдава в допълнение към болка в перинеума или бедрото, причинени от таза артериална оклузия, такива болка се различава от ишиас или процес смъртност опашка.

Прекъснатата клаудикация при победата на опашката на коня (каудогенна) е терминът, използван за обозначаване на болка при компресиране на корените, наблюдаван след ходене на различни разстояния, особено при спускане. Болката е резултат на компресия в корените на Cauda Equina гръбначния тесен канал на нивото на лумбалните при присъединяването промяна spondiloznyh причинява още по-голямо намаляване на канала (стеноза канал). Следователно, този вид болка най-често се среща при пациенти в напреднала възраст, особено мъже, но може да се появи и в ранна възраст. Въз основа на патогенезата на този тип болка, наблюдаваните нарушения обикновено са двустранни, радикулярни по природа, главно в задния чакъл, горната част на бедрото и долната част на крака. Пациентите също се оплакват от болки в гърба и болка по време на кихане (симптом на Nuffziger). Болката по време на ходене кара пациента да спре, но обикновено не изчезва напълно, ако пациентът стои. Релефът настъпва, когато позицията на гръбначния стълб се промени, например, когато седи, наклонена напред или дори клекна. Радикулярната същност на смущенията става особено очевидна, ако има стрелков характер на болката. В същото време няма съдови заболявания; Рентгеновите лъчи разкриват намаляване на сагиталния размер на гръбначния канал в лумбалния участък; Миелографията показва нарушение на преминаването на контраста на няколко нива. Диференциалната диагноза обикновено е възможна, като се има предвид характерното локализиране на болката и други признаци.

Болка в лумбалната област при ходене може да бъде проява на спондилоза или унищожаване на междупрешленните дискове (посочете анамнеза за остра болка в гърба, излъчваща на седалищния нерв, понякога липсата на Ахил рефлекс и пареза на мускулите, инервирани от нерва). Болката може да бъде последица от спондилолист (частична дислокация и "подхлъзване" на лумбосакралните сегменти). Тя може да бъде причинена от анкилозиращ спондилит (болест на Бектерев) и др. Радиографското изследване на лумбалния гръбначен стълб или MRI често изчиства диагнозата. Болка поради спондилоза и междупрешленните дискове заболяване често се влошава от продължително заседание или неудобно положение, но може да бъде намалена или дори изчезват при ходене.

Болката в областта на бедрото и слабините обикновено е резултат от артроза на тазобедрената става. Първите няколко стъпки причиняват рязко увеличаване на болката, която постепенно намалява с продължаването на ходенето. Рядко на крака се излъчва псевдо-радикуларна болка, нарушение на вътрешната ротация на бедрото, причиняващо болка, чувство на дълбоко натиск в областта на бедрената триъгълник. При ходене се използва с бастун, той се намира отстрани на противоположната болка, за да прехвърли телесното тегло на здравата страна.

Понякога, докато се разхождате или след продължително стоене прав да изпитате болка в областта на слабините, свързана с увреждане на нерв ilioinguinal. Последното е рядко спонтанно и често свързани с операция (lumbotomy, апендектомия), в която компресия на нервите багажника повреден или раздразнение. Тази причина се потвърждава от историята на хирургични процедури, подобряване на огъване на бедрото, най-силна болка в областта на два пръста медиално на предната превъзхожда илиачната гръбначния стълб, сензорни нарушения в региона на илиачната и скротума или срамни устни на.

Изгарящата болка над външната повърхност на бедрото е характерна за паретичната мералия, която рядко води до промяна в ходенето.

Локално болка в дългите кости, която възниква по време на ходене, трябва да повиши подозрение като местен тумор, остеопороза, болест на Paget, патологични фрактури и т.н. За повечето от тези състояния, които могат да откриват чрез палпация (болка при палпация) или рентгенови лъчи, също така се характеризира с болки в гърба. Болка по предната повърхност на големия пищял може да се случи по време на или след дълга разходка или други мускули пренапрежение в краката и краката след остър запушване на съдовете след операция на долните крайници. Болката е проява на артериална недостатъчност предната област на мускулите на краката, известни като синдром на предната тибиална arteriopatichesky (изразено повишаване болезнено подуване, болка от компресия предната отдел пищяла; изчезване пулсации гръбначна артерия на крака; липса на чувствителност на външната част на крака в областта на инервация дълбоко клон перонеална нерв; пареза на мускулите на екстензорни на пръстите и кратко екстензорни на палеца), който е вариант на синдром на мускулна легло.

Болка в краката и пръстите е особено често. Причината за повечето случаи е деформация на крака, като плосък крак или широк крак. Такава болка обикновено се появява след ходене, след като стоите в обувките на твърдите ходила или след като носите тежестта. Дори след кратко разстояние петата стимул може да предизвика болка в областта на петата и повишена чувствителност налягане на плантарната повърхност на петата. Хроничният тендонит на ахилесовата сухожилия се проявява, без да се брои локалната болка, с осезаемо сгъстяване на сухожилието. Болка в предната част на крака се наблюдава при Metatarsalgia Morton. Причината е псевдоневропатът на интердигалния нерв. В началото на болка се появява само след дълга разходка, но по-късно може да се появи след кратко епизоди разстояние и дори и в покой (болка, локализирана дистално между III-IV-главата или костите IV-V-глезенни също се случва, когато компресия или компенсира спрямо друга глави на костите метатарсална; липса на чувствителност към допиращите повърхности на пръстите, изчезване на болката след локална анестезия в проксималното интертарсално пространство).

Достатъчно силна болка на повърхността на ходилото на крака, което принуждава да спре ходене, може да се наблюдава със синдром тарзалната тунел (обикновено с изкълчване или счупване на глезена, болката се появява зад средната малеол, парестезии или изтръпване на плантарната повърхност на стъпалото, сухота и изтъняване на кожата, липса на потене на подметки, невъзможност за отстраняване на пръстите в сравнение с другия крак). Внезапната висцерална болка (ангина, болката от камъни в бъбреците, и т.н.) може да повлияе на походката, значително я промените, и дори да доведе до спиране на разстояние.

trusted-source[23], [24]

Пароксизмални нарушения на походката

Периодично disbaziya може да се наблюдава при епилепсия, пароксизмална дискинезия, периодична атаксия и psevdopripadkah, giperekpleksii, психогенна хипервентилация.

Някои епилептични автоматизации включват не само гестилация и определени действия, но и ходене. Освен това, такива форми на епилептични припадъци са известни, които се провокират само чрез ходене. Тези гърчове понякога приличат на пароксизмална дискинезия или ходене на апраксия.

Пароксизмалната дискинезия, която започва при ходене, може да причини дисбазия, спиране, падане на пациента или допълнителни (насилствени и компенсаторни) движения на фона на продължителното ходене.

Периодичната атаксия причинява периодично церебеларна дисбазия.

Психогенната хипервентилация често не само причинява състояние lipotimicheskie и прилошаване, но и провокира тетания или конвулсии кал нарушения демонстративни движение, включително психогенна периодичен disbaziyu.

Хиперексплексията може да предизвика нарушения на походката и в тежки случаи пада.

Миастения гравис понякога причинява периодична слабост в краката и дисбазията.

Към кого да се свържете?

Диагностични тестове за нарушения на походката

Голям брой заболявания, които могат да доведат до дисбазия, включват широк спектър от диагностични изследвания, при които клиничното неврологично изследване е приоритет. Използвайте CT и ЯМР; миелография; предизвикан потенциал на различни модалности, включително причинени двигателни потенциали, стабилизация, ЕМГ; биопсия на мускулите и периферните нерви; изследване на цереброспиналната течност; те изследват метаболитните разстройства и идентифицират токсини и отрови; извършват психологически изследвания; Понякога е важно да се консултират очите, отоларинголога или ендокринолога. Други различни изследвания, включително специални методи за изучаване на походката, също са включени в указанията.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.