^

Здраве

Двустранно увиснало стъпало: причини, симптоми, диагноза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За разлика от едностранен висящ ограничител, който може да бъде от централен или периферен произход, двустранна окачваща стоп винаги показва увреждане на периферните нерви или мускули. Началото на заболяването може да бъде бавно, така че пациентът постепенно да свикне с промяна на походката или остър.

I. Хронична:

  1. Полиневропатия.
  2. Наследствена двигателно-сензорна полиневропатия от типове I и II (болест на Charcot-Marie-Tooth).
  3. Дистрофична миотония (болест на Steinert-Butten).
  4. Миопатия (скапулопенероен синдром).
  5. Заболяване на двигателния неврон.

II. Остро:

  1. Средна междувертебрална херния на лумбалния регион.
  2. Полиневропатия.

I. Хронична двустранна спирачка за окачване

Полиневропатия

Хроничното развитие на висящото крака се наблюдава при полиневропатия, особено метаболитна природа, включително захарен диабет или токсичен характер, включително алкохол. Съществуват и други клинични (субклинично засягане на ръцете, чувствителни разстройства) и ЕМГ признаци на полиневропатия.

Наследствената моторно-сензорна невропатия (болестта на Charcot-Marie-Toot) е често срещана причина за хроничния, бавно развиващ се двустранен синдром на висящия крак. Клиничните му прояви са доста типични и често се допълват от семейна история. EMG ви позволява да посочите типа си.

Дистрофична миотония (болест на Steinert-Butten)

Особено бавното развитие на стъпалото висящия е различен дегенеративно заболяване на мускулите, който е описан Kurshmanom и Стайнърт, наречена дистрофията на миотония, или заболяване Стайнърт е, Батън. Името предполага наличието на две компоненти - дистрофични и миотонични в клиничната картина, което е много характерно. Необичайната походка на тези пациенти е учудващо. Тежката пареза и парализа на разширените мускули на крака са особена пречка, когато пациентът се опитва да се обърне. Той не може да се обърне на петата си, както е в норма, тъй като изисква издигане на крака, което е невъзможно за тези пациенти. Вместо това, те се превръщат бавно, на малки стъпки, като винаги повдигат коленете си прекомерно, за да преодолеят висящия крак.

При изследването, специален навик привлича вниманието: характерна поза и слаба мускулатура на тези пациенти. Мъжете обикновено са плешиви, жените имат много рядка коса. Лицето е тънко и не изразява нищо (фаците миопатика - лицето на миопата), ъглите на устата понякога се пропускат ("тъжно лице"). Ретината може да не е достъпна за инспекция поради катаракта на лещата. Дистрофичният процес засяга по-специално следните мускули: стенокарпоидните и брахиалните мускули, разширителите и стъпалните промотори. Въпреки това, дистрофията е широко разпространена, почти всички мускули на лицето, багажника и крайниците са засегнати. Рефлексите са намалени или липсват. ЕМГ разкрива миопатичен модел.

Миотоничният компонент присъства при пациенти, които се оплакват от невъзможността за бързо отпускане след компресия. Изследването разкрива забавяне на релаксацията след силно свиване, което е и най-удобният тест за тези пациенти. "Percussion myotonia" също може да бъде оценена с бързо въздействие от неврологичен чук върху тенар или език, разположен на езика. Реакцията се състои от продължително свиване, което се извършва след период от повече от три секунди. Миотоничната реакция е много лесно разпознавана от ЕМГ, когато инсталирането или всяко движение на иглата води до поток от потенциали за действие.

Миопатия

Скапуло-перонеална форма на миопатия, описана от S.N. Дейвидънко, наред с други прояви, се характеризира с бавно нарастващата слабост на пероналните мускули, което води до синдром на хронично прогресиращо двустранно окачване.

Някои форми на амиотрофична латерална склероза могат също да доведат до висящото крака.

II. Двустранно закръглено окачване

Медиална херния на лумбалния интервертебрален диск

С двустранно окачване, диагностичното решение трябва да бъде бързо и ефективно, тъй като може да има нужда от незабавна хирургична интервенция. Това са случаите, когато причината за парализата на мускулите на разширителя е медиалната - в противовес на posterolateral - хернията на лумбалния интервертебрален диск.

Пациентът може да се оплаква от болка в областта на лумбалната област с облъчване по дължината на двете страни на флексора, което разкрива рефлекторното напрежение на мускулите на багажника. Ахилесовите рефлекси се намаляват или отсъстват, симптомът на Lasega е положителен. Уринирането обикновено е блокирано. Нарушаването на чувствителността (скованост, понижена болка и чувствителност към тактилите) бързо се разпространява от крака и обхваща и двата крака. Незабавно трябва да се извърши магнитно резонансно изображение, тъй като в този случай няма реална терапевтична алтернатива на хирургичното лечение и единственият проблем е нивото на увреждане.

Полиневропатия

Понякога, в много редки случаи, полиневропатията води не само до висящи крака, но и до нарушения на уринирането. Няма остра болка или напрежение в областта на лумбалната област. Електро-неврологията няма да помогне при диагностицирането през първите няколко дни от заболяването. В случай на съмнение, трябва да се има предвид, че грешката може да има много сериозни последици за пациента. По-добре е да извършите миелография на пациент с полиневропатия, отколкото да пропуснете остра дискова херния. Ако натискът върху опашните влакна на коня не бъде отстранен веднага, последствията от забавянето на операцията ще бъдат само частично възстановяване или пълна липса на възстановяване.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.