^

Здраве

Едностранна спирачка за окачване: причини, симптоми, диагноза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Едностранната спирачка за окачване може да има периферен или централен произход и на тази основа е необходимо да се разгледат различните причини за настъпването на това състояние. Основният проблем - периферни или централни - не винаги е лесен за решаване. Много пациенти са подложени на консервативно или дори навременно лечение на междуведомствена дискова херния, въпреки че в действителност има централна монопареза, дължаща се на исхемичен инсулт или парализа на кръстосаните крака.

I. Периферна:

 1. Компресионна невропатия (парализа на кръстосаните крака).
  1. Възпалителни или неопластични лезии на външната повърхност на долната част на крака и киста на Бейкър на колянната става.
   1. Травматично увреждане на перновия нерв.
  2. Яратна парализа поради неправилно мускулно инжектиране.
   1. Хернизиран диск (радикулопатия L5).
 2. Диабетна и алкохолна невропатия.
 3. Синдром на предната тибиална артерия.

II. Централната:

 1. Исхемичен сърдечен пристъп и мозъчен тумор.
 2. Postpristupny paresis.

Следните симптоми ще помогнат да се разграничат централните и периферните лезии:

Обръщането (кръгообразно движение на крака) поради увеличения тон на екстензора сочи към централната пареза, което може да се наблюдава още при влизането на пациента в стаята. Прекаленото повдигане на крака показва периферна пареза.

Ниво на рефлекси: висок ахилетен рефлекс се наблюдава, когато са засегнати централните моторни пътища, намаляването или отсъствието на рефлекс показва абнормалности в периферната рефлексна дъга. Когато пероналният нерв е засегнат или фокусът е ограничен до гръбначния стълб L5, не е необходимо да се очакват промени в рефлексите. Отговорът под формата на плантарно разширение може да отсъства или да е размит в централното окачено стъпало.

По-трудно могат да бъдат оценени:

Мускулен тонус, който често е непроменен и не съответства на очаквания модел, когато увеличението му показва централен модел и намаление - около нивата на периферните лезии. Мускулна атрофия, която не може да се очаква с остра висяща спирка.

Разпространение на нарушения на чувствителността, ако има такива. Основното правило е, че едностранните нарушения на типа "отглеждане" са по-характерни за централната лезия, за разлика от добре познатите периферни сегментни видове разстройства.

Разбира се, електромиографията и изследването на скоростта на възбуждане по нервите е изключително полезно. В много случаи обаче решението може да бъде намерено или подновено без допълнителни проверки.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

I. Окачен край на периферния произход

Ако се установи периферната природа на лезията, тогава за да се определи нейното ниво, е необходимо да се прецени дали изоставането на краката и пръстите е изолирано или има слабост в другите мускули. Същият въпрос може да бъде формулиран по друг начин: дали лезията е ограничена до перновия нерв или се простира до тибиалния нерв. По този начин, поражението на мускулите, инициирани от един лумбален гръбначен стълб или два съседни корени, може да се установи още преди ЕМГ, но това изисква подробно изследване и анатомично познание. Оценката на началото на заболяването - остра или постепенна - също е много полезна (виж по-долу).

Диференциалната диагноза включва следните условия:

Компресионна невропатия

- Паролиза на кръстосващите се крака. Тази компресионна невропатия на перонеалния нерв, включително повърхностните и дълбоките клони, която е придружена от чувствителни разстройства, като изтръпване на парестезии и хипоестезия. Въпреки че причината е повтарящият се натиск върху перновия нерв точно под коляното при хора, които имат навика да седнат в позиция "крака на крака", появата на слабост обикновено е остра. Необходима е подробна медицинска история. Същият синдром се развива с продължително принудително пребиваване в клекнала позиция. Изследването на скоростта на поведението на нерва потвърждава диагнозата, като разкрива блока за поведение в мястото на нараняване.

Има пациенти, които са склонни към парализа на компресията и това състояние може да бъде фамилно ("парализа от компресия"). Необходимо е да се разпитват за такива случаи на остра преходна слабост, например, възникващи при поражение на улнен нерв. За да не пропуснете тези наистина редки случаи, е необходимо да се изясни фамилната история, е препоръчително да се изследва скоростта на извършване на други нерви, за да се открие общо забавяне на скоростта на упражнението. Ако е възможно, проверете близките на пациента.

Възпалителни или неопластични лезии на външната област на долната част на крака и киста на Бейкър на колянната става. Перонеална нерв може да бъде засегната от възпалителни или неопластични процеси на страничната повърхност на пищяла (компресия исхемична невропатия обща перонеална нерв на Guillain-де Sezai Блондин-Valtera; професионален багер парализа лалета). Синдромът обикновено се проявява с болка над страничната повърхност на долната част на крака и ходилото, хипестезия в инервация зона на слабост перонеален нервни и мускулни групи. Неврома или киста на Бейкър на колянната става е рядка причина за увреждане на този нерв. Първият диагностичен стъпка - създаване на ниво на лезии в близост до главата на фибулата с неврологично изследване и изследването на скоростта на нерв. Рентгеновите и ултразвуковите изследвания обикновено са задължителни, но тези допълнителни методи могат да се прилагат правилно само когато клинично се установи локализация.

Травматично увреждане на перновия нерв

Всякакъв вид травма на коляното или проксималната фрактура на фибулата може да доведе до увреждане на нерв перонеална, и в тези случаи, диагнозата е лесен за инсталиране. За разлика от компресията на увреждане на нервите от актьорите често се пренебрегва от лекар, който не обръща внимание на оплакванията на парестезия и болката на пациента в задната част на стъпалото между първия и втория пръст, или слабостта на разширението (разширения) на палеца (перонеална невропатия) на.

Яратна парализа поради неправилно мускулно инжектиране. Друг пример за иатрогенно увреждане е неправилното мускулно инжектиране в глутеалния участък. Разделянето на седалищния нерв в главните му клони, перонеалните и тибиалните нерви понякога се появява доста високо, така че се засяга само перонеалният нерв. Около 10% от пациентите не получават парестезия и болка по време на или непосредствено след инжектирането, а началото на слабостта може да се забави. Има лесен начин за разграничаване на лезията на нивото на лумбалния гръбнак с изместване по седалищния нерв. Лумберните корени не носят симпатични влакна, за да инервират потните жлези. Те оставят гръбначния стълб не по-ниско от нивото на L-2 и се свързват със седалищния нерв само в областта на таза, в чийто състав отиват до периферията. Липсата на потене в областта на инервацията на седалищния нерв или клоните му ясно показва периферно увреждане.

Хернизиран диск

Едностранната спирачка за окачване може да бъде последица от херния интервертебрален диск. Началото на заболяването не винаги е внезапно и болезнено, а наличието на напрежение в гръбначните мускули, положителен симптом на Lasega, не е необходимо. Ако се засегне само петият лумбален гръбначен стълб (L5 радикулопатия), тогава коляното може да бъде запазено, въпреки че всички гореспоменати симптоми са налице. Мускулите, инервирани от петия корен, обаче, не са идентични с тези, които са снабдени с перонален нерв. Разграничаването на тези условия може да се основава на задълбочен преглед и познаване на анатомията.

Диабетна и алкохолна невропатия

И накрая, трябва да се отбележи, че има случаи на полиневропатия, когато пациентът разкрива само едностранно окачване, а поражението на други нерви е субклинично. Това се наблюдава при захарен диабет и хроничен алкохолизъм. В същото време има поне двустранно намаляване на ахилесовите рефлекси.

Синдром на мускулната ложа (синдром на предната тибиална артерия)

Името на синдрома означава исхемично увреждане на мускулите на дългите разширители на краката и пръстите на краката (мускулите на предния тибиал и общия разширител на пръстите). Те лежат в тесен канал, образуван дорзално от предната повърхност на пищяла и вентриално опъната фасция. Претоварването на тези мускули може да доведе до подуване на подуване. Тъй като фасцията ограничава пространството, подуването води до компресия на капилярите и накрая до исхемична некроза на мускулите, заедно с исхемично увреждане на предния тибиален нерв. Подобен механизъм (едем и исхемия на мускулната тъкан) се наблюдава при прекомерен мускулен натиск, например по време на футболен мач или по време на дълъг ходене.

При изследването се разкрива болезненият оток на пребиалния регион и последващата слабост на разширението, която се увеличава до няколко часа. По правило няма пулсиране на дорзалната артерия на крака. Диагнозата трябва да бъде установена преди появата на мускулна парализа, тъй като само хирургичното лечение е ефективно - обширно дисекция на фасцията за декомпресия.

За окачването крака може да доведе и лумбална плексопатия.

II. Закачен спирк от централен произход

Няколко описани кортикални и субкортикални лезии могат да се проявяват като увиснал крак.

Исхемичен сърдечен пристъп и мозъчен тумор

Акустичното начало предполага развитие на исхемичен инфаркт, докато хроничното развитие е характерно за мозъчен тумор. Нивото на кръвното налягане може да бъде подвеждащо, тъй като при пациенти с хипертония могат да се развият първични пациенти или метастатични мозъчни тумори. От друга страна, главоболие и когнитивно увреждане могат да се появят само в късен етап на растеж на мозъчния тумор. По този начин винаги е необходимо да се приемат и двете алтернативи и да се извърши, ако е възможно, невровизуализиращ преглед. Предвид възможностите за лечение, тази мярка е напълно оправдана.

Пост-текуща пареза

Всяка преходна слабост може да бъде пост-параксизмален феномен в случаите, когато епилептичната атака (частична или генерализирана) не е била разпозната. В тези случаи серумното ниво на креатин киназа често се увеличава. Фокалните признаци по време на или след атака трябва да доведат до внимателно търсене на обемни или съдови лезии на мозъка. Обоснова търсенето на епилептична активност върху ЕЕГ.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.