^

Здраве

Мази от млечница

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Тъй като млечните жлези (кандидоза) са последица от ефектите на конкретна гъбична инфекция, тогава не е подходящо да се потърси лекарствено средство срещу симптомите на заболяването (обрив, зачервяване, сърбеж, мацерация, отделяне). Една ефективна мехлем от дрожди, т.е. Etiotropic терапия с използване на външни средства, действащи директно върху причинителя - на дрожди сапрофита кандида албиканс.

trusted-source[1], [2]

Показания Мехлеми от млечница

Основните показания за използване на мехлеми от дрожди: кандидоза различна локализация в кожата и лигавиците лезии С албиканс (много по-рядко предизвика патология са гъбички C. Tropicalis, С. Glabrata, С. Parapsilosis и C. Krusei), включително млечница или урогениталния кандидоза - кандида вулвовагинит, баланит, баланопостит. Те използват такива външни агенти и kandidamikoticheskih лезии перианалната област, аксилите, нокътната плочка и кожни okolonogtevogo ролка (онихомикоза).

Някои Мехлемите млечница, се използват за други видове от гъбични заболявания, по-специално предизвикани от квасни гъбички Rhodoturola mucilaginosa, Rhodotorula glutinis, Malassezia пърхот, Torulopsis glabrata, и Aspergillus и дерматофитни Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton.

Трябва да се отбележи, че мехлемът от млечните жлези за жените не се различава от "пола" на пациента, а мехлемът от млечните жлези при мъжете абсолютно не се различава. Така че задължителното едновременно лечение на урогенитална кандидоза и при двата партньора (тя има кандидоза, вулвовагинит, той има баланит) се извършва със същите лекарства.

Прочетете още:

trusted-source[3], [4], [5]

Формуляр за освобождаване

В списъка с най-ефективните противогъбични средства, назначени от гинеколози и дерматолози, можете да включите такива имена на мехлеми от млечница, като например:

 • клотримазол мехлем, както и други търговски наименования мехлеми със същата активна съставка: Кандид мехлем Kanesten, Canison, Agisten, Lotrimin, Yenamazol, antifungol, Oronazol;
 • нистатин мехлем;
 • мехлем Pimafucin;
 • Pimafukort маз;
 • мехлем Leworin;
 • Ломексинов крем;
 • Миконазол маз (Daktar, Daktarin, Mikozon, Surolan и други);
 • Zalain (сметана);
 • мехлем Triderm.

Но мехлемите, които не се използват при лечение на млечница, включват:

 • Acriderm маз (съдържа кортикостероид бетаметазон и антибиотичен гентамицин, който не действа върху C. Albicans);
 • мехлем Ацикловир (предназначен за лечение на лезии на кожата с херпес вирус);
 • Метилурацил маз (използван за радиационни увреждания на кожата, лошо излекуване на изгаряния, рани и улцерации);
 • тетрациклинов мехлем (използван за инфекциозни лезии на кожата и подкожната тъкан, придружен от зачервяване);
 • sintomitsinovaja мехлем и неговия синоним - Levomekol мехлем (съдържащ антибиотика хлорамфеникол и се използва в лечението на гнойни лезии и некротични възпаления на кожата, рани, счупвания, изгаряния и язви);
 • streptotsidovaya маз (използва се за абсцеси на кожата и подкожната тъкан, кипи, флегмон, еризипела, изгаряния и рани);
 • мехлем от невен (помага при малки увреждания на кожата);
 • цинк маз (антисептично, противовъзпалително и противоексудационно, но не гъбично Candida albicans);
 • оксолин маз (използва се за вирусно възпаление на носната лигавица, както и за пикочния мехур и сквамозния лизис).

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Фармакодинамика

Клотримазол мехлем (маз Candid, Kanesten и сътр. Синоними) включва имидазолово производно клотримазол, които инактивират пероксидаза митохондриалните ензими в Candida клетки намалява биосинтезата на стероли, необходими за образуване на обвивка glikoproteinadgezina гъбични клетки, които не умножава спори, и пъпкуване. В резултат на липсата стероли гъбични плазмените мембрани на клетките губят непропускливост, и с това възможност да се размножават и да съществува.

Получаване Lomeksin вагинален крем има същия ефект, но за сметка на друг имидазолово производно - фентиконазол в мехлеми Zalain активен антимикотично средство сертаконазол е антимикотици и фармакодинамиката мехлеми от дрожди миконазол, основаващи се на действието на миконазол нитрат.

Поради нистатин (полиен антибиотици mikozaminilnistatinolidu), нистатин мехлем също действа върху клетъчната мембрана на гъбички, и чрез вграждане в него на молекулярно ниво, необратимо увеличава вътреклетъчните осмоларността електролити, намалява нивото на рН и кислород консумация на процеса дава на гъбични клетки. Всичко това заедно провокира коагулация на цитоплазмени протеини, което води до лизис на В. Албиканс клетки.

Антигъбично действие подобно на нистатин се осигурява от мехлем от млечната жлеза Levorin (с хептаен ароматен антибиотик леворин).

Мехлем Пимафуцинът съдържа полиентанамицин, чиято фармакодинамика е подобна на клотримазола. Мехлем pimafukort освен натамицин включва активен срещу много бактерии антибиотика неомицин, и хидрокортизон, който намалява възпаление и сърбеж на млечница на кожата.

Tridentum мехлем включва кортикостероид бетаметазон, антибиотичен гентамицин и клотримазол. Действието на клотримазола е описано по-горе; гентамицин предотвратява закрепването на бактериална инфекция и кортикостероидът спомага за облекчаване на възпалението и сърбежа.

И въпреки че всички тези лекарства намаляват появата на симптоми на кандидоза, поради кортикостероиди в състава на Pimafukort и Triderm, и двата сърбежа от сърбеж с млечница са най-ефективни.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Фармакокинетика

Когато се прилага на лигавиците на вагинална кандидоза (млечница) абсорбция на клотримазол, клотримазол мехлем, които съдържат, Candid Triderm маз и маз не надвишава 5.10%, и концентрацията му в вагинална слуз (за интравагинално процес приложение) е много по-висока, отколкото в плазмата кръвта и продължава 2-3 дни. Клотримазолът се трансформира в черния дроб и се екскретира през червата.

Nystatin маз през слизестите мембрани не се абсорбира и зле прониква през непокътнатата кожа, така че системната адсорбция на лекарството не се отбелязва.

При отсъствие на увреждане на кожата и лигавиците мехурът Pimafukort също не се абсорбира добре; адсорбцията на хидрокортизон варира от 1 до 5%. Няма данни за биотрансформация на компонентите на маз в инструкциите.

В описанието на фармакокинетиката на Lomexin е показано, че фентиконазол практически не се абсорбира и съдържанието му не се открива в кръвта.

Инструкции за мазила Pimafucine, Levorin и Triderm не съдържат информация за адсорбцията, системния метаболизъм и екскрецията на тези лекарства.

trusted-source[17], [18], [19]

Дозиране и администриране

Всеки мехлем от млечница трябва да се приложи към засегнатата област с тънък слой два пъти в рамките на един ден. При прилагане на мехлема се препоръчва да се улавят 5-10 мм от повърхността на непокътнатата кожа около зоната на увреждане.

Мехлем Клотримазол (Candide маз и др.) Се използва в продължение на около месец; nystatin маз се използва за максимум 10 дни; Пимафуцин маз се прилага в рамките на 15-20 дни. Жени Limexin и Pimafucin мазилата трябва да се инжектират дълбоко във влагалището 1-2 пъти дневно (сутрин и вечер), а мъжете - се прилагат към гениталната област и ануса. Мехлемът се използва, докато симптомите на млечните жлези изчезнат напълно и за около седмица - като мехлем за предпазване от млечница.

Прилагайте мазта Pimafukort два пъти дневно в продължение на 14-28 дни, като се допуска прилагането на 4 части на ден (с остри форми на кандидоза или дерматози), възрастни могат да прилагат превръзка.

Миконазол маз се препоръчва след леко нанасяне за разтриване в засегнатата област; курсът на лечение за това лекарство е средно 4 седмици.

trusted-source[27], [28], [29]

Употреба Мехлеми от млечница по време на бременност

Използването на мехлеми от млечница Pimafukort, Miconazole, Levorin, Zalain и Triderm не се препоръчва на бременни и кърмещи жени; мехлем Клотримазол не трябва да се използва през първите три месеца от бременността.

Може да се използва при лечението на гъбични инфекции при бременни мехлем Pimafutsin и nistatinovaya Lomeksin мехлем и може да се прилага по време на бременност само при условие, че очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода.

Противопоказания

Мехлемите от млечница имат следните противопоказания за употреба:

 • мехлем Клотримазол (Candida мехлем и др.), Pimafucin, Lomexin, Zalain не трябва да се използва, ако се проявява свръхчувствителност към компонентите на тези лекарства.
 • не евтин мехлем от млечната жлеза - нистатин и миконазол - също не се използва в случай на индивидуална непоносимост, която се проявява чрез дерматологични алергични реакции.
 • Мехлем Мехлемът Triderm pimafukort и (поради съдържанието на хидрокортизон) при повишени Противопоказани реакции към екзогенни стероиди или използвани за кожата образува венерически заболявания, тенденция към акне, язви и други открити лезии на кожата и лигавиците.
 • мехлем Leworin противопоказание при наличие на анамнеза за всякакви прояви на алергия.

trusted-source[20], [21]

Странични ефекти Мехлеми от млечница

Почти всяка маз от млечните жлези може на първо място да причини локално дразнене, зачервяване и подуване на кожата и лигавицата. Това е характерно за такива лекарства като мехлем Клотримазол (мазило Candida), мехлеми Pimafucin и Mikazol, мехлеми Levorin, Lomexin. Лекарството Zalain може да предизвика еритема и временни контактен дерматит.

Интравагиналното прилагане на мехлеми, съдържащи производни на имидазол, може да бъде придружено от изгаряне, сърбеж, повишено отделяне и подуване на меките тъкани и лигавиците. Не изключвайте появата на болка в главата и стомаха, дискомфорт по време на уринирането и тяхната честота.

Продължителната употреба на мехлеми или pimafukort Triderm може да доведе до образуването на мястото на прилагане на лента кожа атрофия (стрии), пигмент осветление прилагане кожата сайт на препарата и повишаване кожни капиляри като съдова мрежа.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Свръх доза

Предозиране на мехлеми от млечница, според твърденията на производителите, не е отбелязано.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Взаимодействия с други лекарства

Прилагането клотримазол мехлем (маз Candid), не е възможно да се използват други средства външна protivomikoticheskie с полиенови антибиотици (нистатин мехлем Pimafutsin) като намалени терапевтични ефекти на лекарствата.

Данните за лекарствените взаимодействия на други мехлеми от морбили, посочени в прегледа, не са дадени в инструкциите.

trusted-source[35], [36], [37], [38]

Условия за съхранение

Мази Клотримазол (Candide), Pimafucin, Pimafucort, Zalaine, Lomaxin,

Миконазол маз, Triderm маз трябва да се съхранява далеч от светлина при температура не по-висока от + 25 ° С.

Nystatin мехлем и мехлем Leworin - при температура не по-висока от + 5-6 ° C.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43]

Срок на годност

Клотримазол мехлем nistatinovaya мехлем, мазило Pimafutsin, Lomeksin, Zalain, levorin и Triderm са подходящи за използване в продължение на 3 години (Candid др.); маз Pimafukort - 4 години.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Мази от млечница" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.