^

Здраве

Левкоцити

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Левкоцитите са основата на защитната функция на имунитета, защото тези клетки са първите, които реагират на инвазията на антигени в човешкото тяло. Защитата на левкоцитите е процес на фагоцитоза: активно разпознаване на чужди елементи, улавяне и храносмилане. Това свойство на левкоцитите е открито от изключителен микробиолог, имунолог Иля Илич Мечников в началото на миналия век. Откритието беше толкова революционно за времето, когато ученият получи наградата за Нобелова награда.

Количественият брой на левкоцитите директно зависи от скоростта, с която тези бели кръвни клетки образуват костния мозък, а степента на екскреция и гниене също е много важен критерий. Левкоцитите се рециклират и отстраняват, след като са изпълнили предназначението си - фагоцитоза. Всички тези параметри са повлияни от много фактори, така че индексът на левкоцитите може да варира в границите на нормата. В края на работния ден белите кръвни клетки могат леко да се увеличат, както и с интензивно физическо и емоционално упражнение. Дори хоби за протеинова храна, месни дажби или рязка промяна в климатичните условия могат да повлияят на броя на левкоцитите в кръвта. Стандартът за възрастен се счита, че варира от 4 до 9 хиляди в 1 μl кръв.

Левкоцитите се образуват в червения костен мозък и в лимфните възли. Броят на белите кръвни клетки (WBC) в циркулиращата кръв е важен диагностичен индикатор.

Левкоцитите имат една основна функция - защита на тялото от чужди агенти. Благодарение на тяхната фагоцитна активност се осъществява участие в клетъчен и хуморален имунитет, обмен на хистамин, антимикробно, антитоксично, антитяло-образуващо и други важни компоненти на имунологичните реакции.

Левкоцитите включват клетки от гранулоцитни, моноцитни и лимфоидни серии (виж също  "Левкоцитна формула ").

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Левкоцити: промени в морфологията

При тежки инфекции в кръвта на гранулоцитите има токсогенна гранулост, вакуолизация на цитоплазмата и тялото на Knyazkova-Dele, което има сериозна прогностична стойност. Наличието на една или повече от посочените по-горе промени показва развитието на бактеремия и генерализиране на инфекцията.

Токсикогенната грануларност на неутрофилите е грубо тъмночервено, което се проявява в резултат на физикохимични промени в цитоплазмата под влияние на инфекциозен агент. Смята се, че тази патология или се отразява процеси нарушение на неутрофилите съзряване, при груби детайлност се задържа в зрели клетки, или е резултат от абсорбцията на токсични вещества. Левкоцитите са тези промени по време на септични заболявания (често се появяват преди ядрената изместване и е лошо прогностичен знак), пулмонарен пневмония, скарлатина, гниене туморни тъкани след лъчева терапия.

Вакуолизирането на цитоплазмата е по-рядко срещано, но има не по-малко диагностично значение. Левкоцитите имат тези промени в сепсис (особено причинени от анаеробна инфекция), абсцеси, остра чернодробна дистрофия.

Taurus Knyazkova-Dele - големи бели-сини области на цитоплазмата от различни форми, без специфични гранули. Левкоцитите имат тези промени в възпалителните заболявания, инфекции (морбили, скарлатина), сепсис, изгаряния.

Хиперсегментация на неутрофилните ядра - наличие на повече от 5 сегмента в ядрото на неутрофилите. Левкоцитите са тези генетични промени по време на конституционните функции, както и недостиг на витамин В 12 и фолиева киселина. Вродената хиперсегментация не е придружена от клинични симптоми.

Левокулитната аномалия на Pelger е доминантно наследено нарушение на зреенето на гранулоцитите, което се характеризира с намаляване на сегментацията на неутрофилните ядра. Най-често зрелите неутрофили съдържат двусегментно или несегментирано ядро, рядко трисегментно ядро. Чрез техните физиологични свойства такива клетки не се различават от нормалните, зрели неутрофили.

Псевдопелиеровата аномалия - намаляването на сегментацията на гранулоцитни ядра - е възможно с миелопролиферативни заболявания, агранулоцитоза, мултиплен миелом, туберкулоза. Това е временно, преходно. При възстановяване на пациента изчезват псевдопелиерианските левкоцити. В основата на аномалията на зреене на ядра е нарушение на метаболизма на нуклеиновите киселини.

Клетките на левколизата (сянката на Botkin-Humprecht) - разрушени ядра на лимфоцити с останки от нуклеоли - се откриват при хронична лимфоцитна левкемия.

Левкоцитите могат да бъдат различни по структура, структура на цитоплазмата и попадат в две основни групи: 

 • Гранулоцити (гранули), в които ядрото има гранулирана структура; 
 • Агранулоцити (не-зърнени), чиято цитоплазма не съдържа гранули.

От друга страна, гранулоцитите имат подвидове, които са диференцирани според хистологичните нюанси: 

 • Еозинофили, които са оцветени с киселинна среда; 
 • Базофили оцветени с основни бои; 
 • Неутрофили, които могат да бъдат оцветени от всякакъв вид медии.

Следва подразделението на неутрофилите: 

 • Млади, нови метамиолицити; 
 • Срязан, не напълно узрял; 
 • Сегментирани, зрели, със сегментирани ядра.

Левкоцитите от неутрофилната серия изпълняват важна роля - фагоцитна. Фагоцитната активност зависи от възрастта, при възрастните хора се намалява защитната активност. Неутрофилите също могат да отделят лизозим и интерферон. Лизозимът е важен ензим, който има антибактериално действие, което хидролизира клетъчните стени на патогенните агенти (бактерии, вируси) и ги унищожава. Интерферонът е общо име за група протеини, които имат антивирусни, имуномодулаторни и онкопротективни ефекти.

Еозинофилите са гранулоцитна клетка, която има сегментирано ядро. Тези клетки участват във фагоцитозата, предпазват тялото от алергии. Базофилите са зле разбрани клетки, тъй като рядко се срещат в аналитични изследвания. Базофилите участват в много имунологични процеси, включително при антиалергични реакции.

Левкоцитите от агранулоцитни видове имат два подвида - моноцити и лимфоцити. Лимфоцитите - това е основната връзка на защитната функция на имунитета, който "патрулира" организма и идентифицира вредните антигени. Също така, лимфоцитите контролират всички вътрешни, естествени клетки, за да открият мутация и атипично деление, което е характерно за появата на онкологични процеси. Функционирането на лимфоцитите е невъзможно без дейността на "съюзници" - макрофагите, които протичат по кръвта и тъканите, за да разпознаят вредните елементи. Лимфоцитите заемат почти една трета от състава на всички левкоцити в кръвта, при малките деца техният брой е малко по-голям и с възрастта процентното съотношение се изравнява. Повишеният брой лимфоцити е показателен за инфекциозни заболявания като туберкулоза, цитомегаловирус, хепатит, инфекциозна мононуклеоза. Също така лимфоцитите се увеличават при злокачествени заболявания на кръвта - левкемия. Пониженият брой лимфоцити сигнализира за възможен онкологичен процес, имунен дефицит. Също така, лимфоцитопенията може да бъде предизвикана от лекарствена интоксикация, когато дозата на глюкокортикоид е превишена.

Левкоцитите на лимфоцитните подвидове се разделят според функциите в следните клетки: 

 • В-лимфоцитите са клетки, които действат в костния мозък, продуцирайки имуноглобулини. В-лимфоцитите също имат два подтипа - B-1 и B-2; 
 • Т-лимфоцити, които контролират продуцирането на антитела в В лимфоцитите. Тези клетки се наричат след първото писмо на важен орган - тимуса, където растат и зреят; 
 • T-помощници, получиха името, което описва тяхната основна роля - помощ. Помощците помагат да синтезират антитела; 
 • Т-супресори - подтип от Т-лимфоцити, които подтискат - подтискат прекомерния синтез на имуноглобулини (потискане - задържане); 

Естествен убиец - естествен убиец, цитотоксични клетки, които се опитват да съдържат и унищожават вируси, както и oncoprocess.

Моноцитите са най-големите левкоцити, имащи свободно голямо ядро и способни да се трансформират в макрофаги. Макрофагите вземат активно участие в хуморалния имунен процес, унищожавайки бактериите и вирусите.

Левкоцитите с техните количествени и структурни показатели могат да показват такива заболявания: 

Повишени бели кръвни клетки

 • Левкемията е повишена в левкемия (излишъкът е стотици хиляди); 
 • Левкоцитите са повишени в левкоцитозата (до няколко десетки хиляди); 
 • Изместването на неутрофилите към лявата страна на нормите показва инфекциозни заболявания; 
 • Еозинофилията (надхвърляща прага на нормите) показва алергична реакция, хронични хелминтични инвазии; 
 • Лимфоцитозата показва няколко варианта на заболявания - инфекциозна мононуклеоза, хематопоетични патологии, туберкулоза, бруцелоза, сифилис; 

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Намалени левкоцити

Левкопения, когато белите кръвни клетки спада, може да бъде показателно за ревматоиден артрит, SLE - системен лупус еритематозус, лекарствена интоксикация, патологични хематопоетична система, салмонелоза. Алкохолната зависимост, както и диабетът, могат да бъдат придружени от състояние, при което левкоцитите се понижават.

Левкоцитите са важен показател за минималните задължителни изследвания - лабораторни тестове. Определянето на броя на левкоцитите помага да се определи диагнозата на основното заболяване и е важна информация за лекарите от всяка специалност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.