^

Здраве

Лекарства, които подобряват производителността

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарства, които да повишат ефективността и да помогнат да се справят с временно физическо и психическо претоварване, премахнете умората, се стабилизира и да се хармонизира психо-емоционалното състояние - това е до голяма степен за подобряване на здравето си.

Освен това има много фармакологични агенти за увеличаване на адаптивния капацитет на организма в ситуации, при които, под въздействието на някои външни негативни фактори, вегетативната и невроендокринната регулация на естествените физиологични процеси се провалят.

Въпреки това трябва да се има предвид, че - за да се избегнат негативните последици - да се използват лекарства, които повишават ефективността, трябва да се препоръчват само от лекар, тъй като много от тези лекарства имат противопоказания и сериозни странични ефекти.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания за употребата на лекарства, които повишават ефективността

Намаляването на ролята на човешкия фактор - ясни доказателства, че тялото му, както се казва, уморени от продължително физическо натоварване, или (по-често) постоянно психическо натоварване, от опит, или потискане на силни емоции, от ирационален режим (по-специално, липсата на сън), нездравословно начин на живот и т.н. Когато чувството за умора продължава дори и след почивка, лекарите установяват много често болезнено състояние на съвременния човек - синдром на хронична умора. И показания за употреба на лекарства, които увеличават ефективността, отнасящи се предимно до този синдром, който е насочен към повишаване на устойчивостта на физически и психически стрес.

Лекарства, които подобряват настроението и производителност, също се назначават с вегетативна невроза и астенични разстройства, депресия, загуба на сила и мускулна слабост, в случая на патологично намаляване на способността за концентрация по време на работа или обучение. Медикаментите от тази фармакологична група са ефективни при нарушения на церебралната циркулация, които се съпровождат от замайване, памет и нарушение на вниманието; в състояния на тревожност, страх, повишена раздразнителност; със соматобегенетивни и астенични нарушения, свързани със синдрома на отнемане на алкохол.

Почти е невъзможно да се изброят всички имена на наркотици, които увеличават работния капацитет, но ще разгледаме техните основни групи и ще разгледаме някои от тях по-подробно.

За да се увеличи физическата издръжливост и да се елиминират ефектите на много болестни състояния, които намаляват нивото на адаптивност на организма към външни фактори, се използват препарати от адаптогенната група. За да се подобри паметта и да се подобри умственото представяне в клиничната практика, ноотропиците (неврометаболитни стимуланти) се прибягват навсякъде. И в двата случая лекарите предписват витаминни лекарства, които повишават ефективността - витамините от вида B.

Лекарства, които увеличават умственото представяне: фармакодинамика и фармакокинетика

Наркотиците, които увеличават умственото представяне, които принадлежат към групата на ноотропите, са представени в голямо разнообразие. Това са пирацетам, деанола ацеглумат, пикамилон, калциев гопантенат, фенотропил, Cereton и много други.

Фармакодинамика лекарства, които увеличават ефективността, въз основа на способността на активните съединения да засилят обмена на нуклеинови киселини, освобождаването на серотонин от сензорни неврони, както и стимулира синтеза на допамин, норепинефрин, ацетилхолин и вътреклетъчен основен източник на енергия - аденозин трифосфат (АТР). Освен това препарати от тази група повишени РНК и синтез на протеин в клетките. Резултатът от този терапевтичен ефект става подобряване на енергийната състояние на неврони, повишено предаване на нервните импулси и по-интензивно глюкозния метаболизъм в кората на главния мозък, субкортикални ганглии, малкия мозък и хипоталамуса.

Също така, фармакодинамиката на лекарствата, които повишават ефективността, пряко засяга нормализирането на структурата на клетъчните мембрани на невроните и когато хипоксията допринася за намаляване на необходимостта от нервни клетки в кислород. По принцип тези лекарства правят нервните клетки по-устойчиви на различни негативни ефекти.

Фармакокинетиката на лекарствата, които повишават ефективността, зависи от биохимичните свойства на техните специфични компоненти. Тъй като по-голямата част от ноотропите се състоят от аминокиселини и техните производни, тяхната бионаличност достига 85-100%. След поглъщане те се абсорбират добре в стомаха и влизат в различни органи и тъкани, включително и в мозъка. В същото време плазмените протеини не са свързани с протеини, но проникват в GEB и плацентата, както и в кърмата. Максималната концентрация в кръвната плазма е от 1 до 5 часа, а времето, през което се достига най-високата концентрация на лекарства в клетките, варира от 30 минути до 4 часа.

Повечето лекарства, които подобряват ефективността, не се метаболизират и се екскретират от организма чрез бъбреците (с урината), жлъчната система (с жлъчка) или през червата (с изпражнения).

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Пирацетам

Пирацетам (синоними -. Nootropil, колеги пирати Tserebropan, Tseretran, Tsiklotsetam, Tsintilan, Dinatsel, оксирацетам, Eumental, Gabatset, Geritsitam, Merapiran, Nootsefal, Nootsebril, Norzetam т.н.) на разположение под формата на капсули (0.4 д) таблетки (0.2 д), 20% разтвор за инжекции (ампули 5 мл), и гранули за деца (2 д пирацетам).

Таблетки Piracetam препоръчва приемане на таблетка 3 пъти дневно и капсули - 2 броя на ден (преди хранене). След подобрение дозата се редуцира до 2 таблетки на ден. Курсът на лечението е от 6 до 8 седмици (повтарянето му е възможно в рамките на 1,5-2 месеца). Дозировка и приложение на пирацетам в гранули за деца (след 1 година с церебростенови разстройства): 30-50 mg на ден (две хранения преди хранене).

Деанол atseglumat

Формата на лекарството Deanol aceglumate (синоними - Demanol, Nooclerin) - разтвор за перорално приложение. Това лекарство, което увеличава настроението и работата, има положителен ефект върху състоянието на мозъчната тъкан, подобрява благосъстоянието при астения и депресия. Използването му е оправдано, ако е необходимо, за да се улесни процеса на запаметяване и възпроизвеждане на значителни количества информация. Както отбелязват специалистите, при пациенти в старческа възраст Деанол ацеглутат повлиява положително редица невротични състояния, причинени от органични мозъчни лезии или черепно-мозъчна травма.

Дозиране и дозата деанол atseglumata: възрастен лекарството се приема орално една чаена лъжичка (5 мл разтвор, съдържащ 1 г активно вещество) 2-3 пъти на ден (последния прием не трябва да бъде по-късно от 18 часа). Средната дневна доза е 6 g (с максимално допустимо количество - 10 g, което означава 10 чаени лъжички). Курсът на лечение с този наркотик трае от един и половина до два месеца (през годината можете да похарчите 2-3 курса). По време на лечението трябва да се внимава при шофиране или производство на машини.

Pikamilon

Невролитици лекарствени Pikamilon (синоними - Amilonosar, Pikanoil, Pikogam; аналози - Lucidril, винпоцетин, Vinpotropil и др.) - таблетки от 10 мг, 20 мг и 50 мг; 10% инжекционен разтвор. Активно вещество никотиноил гама-аминомаслена киселина увеличава мозъка и подобряване на ефективността на паметта поради вазодилатация и активиране на мозъчното кръвообращение. С удари Пикамилон подобрява състоянието на пациентите с нарушения на движенията и говора; е ефективен при мигрена, вегетативно-съдова дистония, астения и сенилна депресия. За превантивни цели тя може да бъде предписана на хора, които са в екстремни условия - да повишат устойчивостта както към физическия, така и към психическия стрес.

Дозировка и приложение на пикамилон: препоръчва се приемането на 20-50 mg от лекарството два пъти или три пъти на ден (независимо от храната); максималната дневна доза е 150 mg; продължителността на терапията е 30-60 дни (повторният курс на лечение се провежда след шест месеца).

За възстановяване на ефективността е показан 45-дневен курс на лечение - 60-80 mg от лекарството на ден (в таблетки). В тежки случаи 10% разтвор на лекарството капе във вената - 100-200 mg 1-2 пъти дневно в продължение на две седмици.

Калциев гопанат

За да възстановите ефективност при високи натоварвания, както и при астенични синдром при възрастни медикаменти gopantenat Калций (таблетки 0,25 грама), трябва да вземете таблетка три пъти на ден (след 20-25 минути след хранене, сутрин и следобед).

Това лекарство също се използва широко при комплексна терапия на мозъчна дисфункция и вродена церебрална дисфункция при деца със забавено развитие (олигофрения), при лечение на церебрална парализа и епилепсия. Дозировка в тези случаи - за 0,5 g 4-6 пъти през деня (лечението продължава не по-малко от три месеца).

Не се допускат при лечение на калций с гопанат (търговски наименования - Пантокалцин, Пантогам) едновременно предписват други лекарства - ноотропични средства или средства, които стимулират централната нервна система.

Фенотропил

Фордотропин - форма на освобождаване: таблетки от 100 mg - ноотропични с активното вещество N-карбамоил-метил-4-фенил-2-пиролидон. Препоръчва се употребата му да повиши стабилността на мозъчните клетки и да стимулира когнитивните (познавателни) функции и да подобри концентрацията и настроението. Лекарството, както и всички умните лекарства, стимулира притока на кръв към мозъка и активира вътреклетъчния метаболизъм и водят до нормални разбити реакции редокс в нервната тъкан, свързана с разделяне на глюкоза.

Лекарите предписват Fenotropil (Fonturacetam), в зависимост от индивидуалните характеристики на патологията и състоянието на пациентите. Средната единична доза е 100 mg (1 таблетка), таблетките се приемат 2 пъти (след хранене, сутрин и следобед, не по-късно от 15-16 часа). Средната дневна доза не трябва да надвишава 200-250 mg. Продължителността на курса на лечение е средно 30 дни.

Cereton

Терапевтично действие Cereton (генерични - Gleatser, Nooholin Rompharm, Gliatilin, делеции, Cerepro, Holitilin, холин алфосерат хидрат, холин-Borimed) гарантира неговото активно вещество холин алфосерат, холин доставяне (витамин B4) директно в мозъчните клетки. А холин е необходимо за организма да произвежда невротрансмитера ацетилхолин. Затова Cereton наркотици води не само до нормалното функциониране на рецепторите и мозъчните клетки, но също така подобрява невромускулната трансмисия и допринася за подобряване на еластичността на невронните клетъчните мембрани.

Сред индикациите за употреба на лекарството се появи деменция (включително сенилна), и увреждане на когнитивните функции на мозъка, отслабване на внимание, енцефалопатия, последствията от удар и мозъчен кръвоизлив. Cerelets Капсулите се приемат в тези случаи един по един 2-3 пъти през деня (преди хранене). Лечението може да продължи от 3 до 6 месеца.

trusted-source[20]

Препарати, които увеличават физическите резултати

Лекарства, които подобряват физическите качества включват такива средства за повишаване на общия тонус на тялото и повишават неговата адаптивна способност като Atsetilaminoyantarnuyu киселина, мелатонин, калциев глицерофосфат, Pantocrine, алкохолни тинктури женшен, Eleutherococcus и други лечебни растения.

Продукт Форма Atsetilaminoyantarnoy киселина (янтарна киселина) - таблетки от 0.1 грама тонизиращ ефект на инструмента се основава на способността му да стимулира едновременно и стабилизиране neyroregulyatornye процеси на централната нервна система. Поради това употребата на янтърна киселина премахва умората и се отстранява от състоянието на свързана депресия.

Дозиране и приложение на ацетиламино-янтарна киселина: обичайната доза е за възрастен 1-2 таблетки на ден (само след ядене, пиене на чаша вода). Деца под 6 години получават 0,5 таблетки на ден, след 6 години - цяла таблетка (веднъж дневно).

Лекарството Мелатонин увеличава съдържанието на мозъка и хипоталамуса на гама-аминомаслената киселина (GABA) и серотонина, а също така действа като мощен антиоксидант. В резултат на това, това лекарство се използва в комплексната терапия на депресивни състояния и разстройства на ЦНС, безсъние, намален имунитет.

Мелатонинът се предписва на възрастни 1-2 таблетки преди лягане. По време на неговото приемане е невъзможно да се вземе алкохол и да се пуши. За деца под 12 години това лекарство е противопоказано; деца над 12 години получават една таблетка на ден (точно преди лягане).

Калциев глицерофосфат (таблетки 0.2 и 0.5 грама) се използва като лекарство, което повишава производителността, благодарение на факта, че това вещество може да подобри протеин синтез и по-голяма anaboliticheskie процеси в тъканите на тялото, от своя страна, да се увеличи тона на неговата системи. Поради това лекарите препоръчват приемането на калциев глицерофосфат с общ спад в силата, хронична умора и изтощение на нервите. В допълнение, калцийът е много полезен за укрепване на костите.

Лекарството трябва да се приема една таблетка три пъти дневно (преди хранене), но не може да се комбинира с кисели храни и напитки, както и с мляко.

Pantocrine - течност алкохол екстракт от младите (neokostenevshih) елен рога, благороден елен и Sika елен - е стимулант на централната нервна система и се използва в астенични състояния и ниско кръвно налягане. Дозировка и приложение: перорално, 30-40 капки 30 минути преди хранене (2-3 пъти през деня). Продължителността на лечението продължава 2-3 седмици, повторните курсове се провеждат след 10-дневна почивка.

Препарати, които увеличават физическата активност, в продължение на много десетилетия, класическата - тинктура от женшен (корен), елеутерокок, аралия мангурия и магнолия.

Наличието на тритерпенови гликозиди в тези биогенни стимуланти, които засягат енергийните процеси в организма, обяснява тяхната безусловна ефективност при регулиране на глюкозния метаболизъм. Тези тинктури лекарите препоръчват приемане с физическа и умствена умора, повишена сънливост и ниско кръвно налягане.

Формата на производство на лекарства, базирани на тези лечебни растения - алкохолна тинктура. Дозировка и начин на приложение: тинктура от женшен - 10-20 капки (разтворена в малко количество вода при стайна температура) 2-3 пъти дневно (за 1-1.5 месеца); тинктура на Eleutherococcus - една чаена лъжичка два пъти на ден (преди хранене); тинктура на аналалия Манджур - вътре в 30-40 капки 2-3 пъти на ден; тинктура на китайски магнолия лоза - 20-25 капки два пъти на ден.

Противопоказания за употребата на лекарства, които повишават ефективността

Веднага трябва да се отбележи, че използването на лекарства, повишаващи ефективността, по време на бременност и кърмене е противопоказано, въпреки че в много случаи не са проучвани tiratogennoe и ембриотоксични ефекти на тези лекарства с техните производители.

Противопоказания за употребата на лекарства, които повишават ефективността, са следните:

 • Piracetam не се използва при деца под 1 година;
 • лекарството Деанол Ацеглумат не се използва за свръхчувствителност, инфекциозни заболявания на мозъка, повишена температура, кръвни заболявания, бъбречна и чернодробна недостатъчност, епилепсия;
 • лекарството Pikamilon е противопоказано за индивидуална непоносимост, остри и хронични форми на бъбречни патологии;
 • лекарството Tsereton не може да се предписва на пациенти, които не са достигнали 18-годишна възраст, а също и на остър стадий на инсулт;
 • Ацетиламино-янтарна (янтарна) киселина не се използва за ангина и глаукома;
 • Pantocrine лекарство противопоказан с атеросклероза, сърдечни органични патологии, повишено съсирване на кръвта, възпалителни бъбречни заболявания (нефрит), както и нарушения стол (диария).
 • тинктура от женшен, Eleutherococcus Aralia и не се прилага за лечение на деца с остри заразни заболявания, кръвоизлив, хипертония, епилепсия, пристрастяване към гърчове, безсъние и чернодробни патологии.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Странични ефекти на лекарства, които повишават ефективността

При назначаването на пациенти лекарите трябва да вземат предвид страничните ефекти на лекарствата, които подобряват ефективността. А именно: пирацетам може да причини замаяност, главоболие, умствено възбуда, раздразнителност, нарушения на съня, болки в корема, гадене, повръщане, диария, загуба на апетит, припадъци; Деанол ацеглуатът е способен да предизвика главоболие, нарушения на съня, запек, загуба на тегло, сърбеж и при пациенти в старческа възраст - състояние на депресия.

Странични ефекти на лекарството Пикамилон, изразени под формата на замайване и главоболие, раздразнителност, възбуда, тревожност, както и гадене и кожен обрив със сърбеж. За някои приложения на исхемичен инсулт изпълнени с безсъние, раздразнителност, световъртеж и главоболие, нестабилно състояние на ума (сълзливост, тревожност, както и появата на или халюцинации).

При подготовката Cereton маркирани тези възможни странични ефекти като гадене, главоболие, припадъци, сухи мукозни мембрани, уртикария, безсъние или сънливост, раздразнителност, запек или диария, спазми, тревожност състояние.

Но страничните ефекти на мелатонин са доста редки и се изразяват под формата на главоболие и дискомфорт в стомаха.

Взаимодействия с лекарства, които увеличават работния капацитет, с други лекарства

Употребата на всеки ноотропен или адаптоген трябва да се координира с употребата на лекарства от други фармакологични групи. Ето основните характеристики на взаимодействието на лекарства, които увеличават работния капацитет с други лекарства:

 • Пирацетам подобрява ефективността на тиреоидни хормони, невролептични лекарства, психостимуланти и антикоагуланти;
 • Пикамилон намалява ефекта на хипнозата и подобрява действието на наркотичните аналгетици;
 • Калциевият гopantenate удължава действието на хипнотиците и може също да засили ефектите на антиконвулсантите и стимулаторите на ЦНС;
 • Ацетиламино-янтарната киселина със седативи (седативни антидепресанти и транквиланти) може значително да облекчи техните ефекти.
 • използването на тинктури от женшен, елеутерококус и Манчу аралия увеличава ефекта на психостимулиращите лекарства, както и лекарствата, съдържащи кардиоамин и камфор. А едновременното приемане на тонични инфузии с транквиланти или антиконвулсанти напълно блокира терапевтичния ефект на последното.

Предозирането на горепосочените лекарства може да доведе до нежелани последствия. По-специално, може да има безсъние, повишена раздразнителност, тремор на крайниците (тремор) и при пациенти след 60 години - атаки със сърдечна недостатъчност и внезапни колебания на кръвното налягане.

Условията на съхранение на лекарства, които повишават тяхната ефективност, са почти идентични и предполагат тяхното съхранение на сухо, тъмно място при стайна температура (не по-висока от + 25-30 ° С). Задължително условие: мястото на съхранението им трябва да бъде недостъпно за деца.

И срока на годност на тези производители на лекарства, както трябва, да се посочи върху опаковката.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Лекарства, които подобряват производителността" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.