^

Здраве

Кръв в спермата, като симптом на болестите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 01.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Може да се появи кръв в спермата като симптом на хематоспермия. Хематоспермията е вярна или невярна.

Появата на кръв в еякулата се открива, когато се проявят промени в цвета на спермата. Става кафяво или червеникаво-кафяво. Това се случва, че еякулата е боядисана с червена кръв.

С истинската хематоспермия, кръвта се смесва с еякулата в тестисите на човек или в неговите придатъци. Също така, при тази болест кръвосъсирването със сперматозоиди може да се появи в семенните везикули или в простатната жлеза. Сперматозоиди в този случай - кафяви или кафеникаво-червени.

При фалшива хематоспермия кръвта и еякулата се смесват в уретрата. В този случай тя петна на сперматозоидите в червен цвят или в спермата се откриват кръвни вени.

Вече е казано по-рано, че промяната на цвета на еякулата може да бъде знак за различни видове хронични заболявания, инфекциозни и възпалителни процеси на тазовите органи. Също така, такива симптоми са причинени от кисти, доброкачествени тумори и онкологични процеси на пикочно-половата система на мъжете. Медицинските интервенции в различните органи, разположени в малкия таз, водят до болестта, до временната поява на кръв в спермата. За повече подробности относно причините за кръвта в спермата трябва внимателно да прочетете предишните раздели.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Към кого да се свържете?

Кръв в урината и спермата

Това се случва, че цветът променя не само еякулата, но и урината на човека. Понякога представителите на по-силния секс обръщат внимание на факта, че имат кръв в урината и спермата.

Този симптом най-често означава сериозна болест - рак на простатата. За съжаление, признаването на тази болест се случва в късните етапи на онкологичния процес. Следователно, има малък шанс за човек да се възстанови от него.

В допълнение към горния симптом, онкологичните процеси в простатата могат да се проявяват и чрез следните признаци:

 • повишена честота на уриниране,
 • появата на болка в перинеалната зона.

Но понякога няма такъв симптом, така че човек не търси помощ от специалисти. Ето защо се случва, че при рака на простатата няма ранни признаци на заболяването, а вече такива, които характеризират етапа на появата на метастази. Те включват:

 • наличието на болка в костите (в таза, бедрата и гръбначния стълб),
 • появата на фрактури,
 • появата на болка в областта на гръдния кош.

Ако случаите на рак на простатата са отишли твърде далеч, тогава човекът започва да се тревожи за такива симптоми като:

 • задържане на урина при остра проява,
 • рязко отслабване и отслабване на тялото,
 • появата на бледожълта кожа, както и земния тон на кожата.

Последните два симптома са характерни за вече започналата интоксикация на организъм в последните етапи на рака.

Това се случва, че появата на кръв в урината и спермата се придружава от други лоши промени в тялото. Те включват:

 • появата на слабост на ерекцията или импотентността (поради поражението на нервите, които са отговорни за този процес),
 • видимо намаляване на обема на еякулата (поради факта, че туморните процеси започват да намаляват канала за еякулация на сперматозоидите).

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10]

Кръв вместо сперма

В някои случаи аномалии с мъжкото тяло вместо сперматозоиди с еякулация, течаща кръв. Причините за това явление са различни.

Например, с еякулация кръвта вместо сперматозоидите идва от млади мъже, които имат кратко френума или фимоза (стесняване на препуциума). В сексуалното удостоверение или акт от уретрата на такива мъже започват да се разпределят капки кървава течност вместо очакваната еякулация. След като са открили подобни признаци, е необходимо да се премине консултация с уролог и, ако е необходимо, с андролог.

Случаите се описват, когато, когато се извърши сексуалният акт, вместо спермата започва да се разпределя кръв. В този случай липсват дискомфорт и болка, има и оргазъм. Въпреки че еякулатът няма характерен белезникав външен вид, а тъмна кръв (или кафява). В този случай изборът може първоначално да има ярък червен цвят. Такива симптоми са характерни за кървене от уретрата. Ако описаните случаи не са изолирани, винаги трябва да се консултирате с уролог.

Но все пак лекарите вярват, че редовното появяване на кръвта вместо спермата е сериозно възпаление или признак на рак на тазовите органи. Следователно, не е необходимо да се отлага посещението на специалист "в дълъг пакет", но да се регистрирате за назначение незабавно да се подложите на преглед и всички необходими диагностични процедури.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Кръвни съсиреци в спермата

Кръвните съсиреци, открити в сперматозоидите, не винаги трябва да притесняват младите мъже. Експертите препоръчват предприемането на решителни действия само когато положението се повтаря повече от десет пъти подред. Като правило, мъже на възраст под 40 години, които кандидатстват за андролог с подобен проблем, могат да бъдат подложени на цялостен преглед. Но лечението от лекар няма да бъде назначено, защото причината за такъв симптом не излезе наяве и неприятната проява скоро ще премине сама.

Мъжете след 40-годишна възраст не трябва да лекуват толкова леко здравето си. И при първото появяване на кръвни съсиреци в еякулата, е необходимо да побързате до специалист за консултация.

Причините за образуването на кръвни съсиреци в еякулата могат да бъдат различни заболявания, а именно:

 • наличието на камъни в бъбреците или в пикочния мехур,
 • появата на простатит,
 • туморни процеси в простатната жлеза,
 • наличието на кисти в гениталиите, отговорни за репродуктивните функции,
 • появата на камъни, които се намират в еякулационния канал или в семенните канали,
 • присъствие в анамнезата на пациент с папиларен аденом на простатата,
 • патологични разширения, които се срещат в семенните тубули,
 • различни наранявания, при които пикочния мехур е повреден, както и други генитални органи,
 • постоянно повишаване на кръвното налягане,
 • наличие на хеморагична диатеза.

Не винаги кръвта, смесена със сперматозоиди, е причина за всяка болест. Обикновено, когато кръвта излиза с еякулата, човек на възраст до четиридесет години трябва да бъде запомнен, но няма никаква травма. Ако настъпи нараняването, най-добре е за известно време да наблюдавате спокоен режим на физическа активност и да се отпуснете повече. Възможно е неприятният симптом да не се показва повече и проблемът да изчезне сам по себе си.

Ако заедно с такъв тревожен знак човек започне да се тревожи от други заболявания - това е повод да се консултирате с лекар. Например, човек започва да се забележи, че той имаше болки по време на еякулация, болка по време на уриниране, появата на отоци в скроталната област, болезнени явления в слабините, болезнени усещания в гърба, както и кръв в урината. Възможно е също да се повиши телесната температура. Всички от горните симптоми сами и в комбинация, комбинирани с появата на кръв в спермата, се считат за признаци на сериозни заболявания. Следователно, човек, който е загрижен за здравето си, не трябва да отлагате посещението при лекар и да направите проучване в близко бъдеще.

Горепосочените препоръки се отнасят до представители на по-силния пол, които все още не са навършили 40 години. Но ако еякулата е оцветена с кръв от човек, който вече е над четиридесет, този сигнал не може да бъде пренебрегнат. Посещението на лекар, дори и без наличието на допълнителни симптоми, ще бъде добър принос за вашето здраве.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Кървава сперма в спермата

Кръвният поток в спермата показва наличието на фалшива хематоспермия при човек. С истинската хематоспермия, еякулата има кафяв цвят - това означава, че кръвта се смесва равномерно. Имаше подобна дисфункция в следните органи на малкия таз на мъж:

 • тестисите,
 • vas deferens,
 • семенни везикули,
 • простатната жлеза.

При фалшива хематоспермия, кръвта се смесва със спермата в уретрата. И затова еякулатът няма време да придобие напълно единствен цвят, а в еякулата на човек се появяват само вени от кръв.

Ако има симптоми на фалшива хематоспермия, човек трябва спешно да се консултира с уролог, защото такива явления могат да показват различни здравословни проблеми. Особено не отлагайте посещение на специалист за млади мъже, тъй като забавянето на лечението на болестта може да повлияе неблагоприятно на сексуалните репродуктивни функции на младия човек. Освен това, фалшив хематосфем може да причини инфекциозно заболяване, което оказва неблагоприятно въздействие върху цялото човешко тяло. И други органи на пикочно-половата система ще доведат до инфекция.

Обикновено при млади мъже фалшивата хематоспермия е симптом на възпалително заболяване. Най-често в този процес са свързани простатата, семенните везикули и епидидимите на тестиса на човек.

trusted-source[20], [21]

Следи от кръв в спермата

Не винаги еякулирайте мъжки, напълно оцветен в кафяво, кафяво или червено. Случва се, че при определени обстоятелства представителите на по-силния пол откриват следи от кръв в сперматозоидите.

Най-често тези хора нямат сексуален живот, прекарват времето си с един партньор. Следователно е трудно да се подозира, че те са от венерологични инфекции. Разбира се, специалистите не диагностицират, без да преглеждат пациента. Но обикновено с такива симптоми везикулитът се приписва на човек.

Везикулитът е възпалителният процес, който се случва в семенните мехурчета. Но везикулитът не се появява сам: това заболяване е последица от възникнало преди това възпаление на други органи на урогениталната система на човек. Тези заболявания включват орхит, уретрит и простатит. Всички горепосочени заболявания са с инфекциозна природа и поради това се разпространяват в други органи на сексуалната и пикочната система на мъжете.

Ако изясните малко, орхитът се нарича възпаление на тестисите (или на един тестис) на човек. Такива възпалителни процеси могат да бъдат причинени от различни инфекции и да бъдат последици от трансфериран грип, паротит, тиф, бруцелоза, пневмония, ревматичен полиартрит, гонорея и т.н. Орхит може да бъде причинен и от други възпалителни процеси в пикочо-половата система.

Уретритът се нарича възпалителни процеси, които се появяват в уретрата - в уретрата. Уретритът е засегнат не само от мъжете, но и от жените. Също така, тази болест може да има както инфекциозен, така и неинфекциозен произход.

Простатитът се нарича възпалителен процес, открит в простатната жлеза. Простатитът, като уретрит, е инфекциозен и неинфекциозен. Има и хроничен и остър стадий на заболяването. Незаразни причини за простатит са в неподходящи мъже лайфстайл - заседнал начин на работа и почивка, системна хипотермия, намален имунните сили на организма, злоупотреба с алкохол, липса на физическа активност, продължителна въздържание от сексуални действия или, напротив, невъздържаност в секса. Инфекциозни причини за простатит са наличието на огнища на хронични инфекции в тялото, които навлизат в простатната жлеза с кръвен поток. Инфекциозният простатит може също да причини различни патогени, които влизат в половата система по полов път.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.