^

Здраве

Компютърна томография на простатата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Едно от основните предимства на компютърна томография на простатата - относително ниска метод в зависимост от оператора: резултати от изследване, проведено по стандартния метод, могат да преглеждат и интерпретират различни специалисти без да е необходимо за повторно разглеждане.

Предимства на мултиприсъщата компютърна томография на простатата:

  • висока пространствена разделителна способност;
  • висока скорост на изследване;
  • възможността за триизмерна и многопланинска реконструкция на изображения;
  • ниска оперативна зависимост на метода;
  • възможността за стандартизиране на изследванията;
  • сравнително висока наличност на оборудване (по брой на устройствата и разходи за изследването).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Цел на изчислената томография на простатата

Основната цел на СТ сканирането е да се определи степента на регионалното разпространение на рака на простатата (главно при откриването на метастатични лезии на лимфните възли).

Индикации за компютърна томография на простатата

Основните индикации за прилагането на MSCT на тазовите органи:

  • откриване на регионална лимфаденопатия при пациенти с доказан рак на простатата;
  • разкриване на разпространението на тумора в тазовите органи при пациенти с висок риск от локална онкопролиферация (ниво на PSA> 20 ng / ml, сумата от резултатите за Gleason е 8-10);
  • планиране на лъчелечение.

За откриване на далечни метастази се извършват CT на белите дробове, мозъка, черния дроб, надбъбречните жлези.

Подготовка за компютърна томография на простатата

Получаване на пациенти за MSCT таза и коремна включва орално контрастен тънките черва и дебелото черво положително или отрицателно вещество необходимо за точна диференциация на лимфни възли и чревни бримки като положителна контрастен агент, използван amidotrizoat 3-4% натриев хлорид (Urografin) или Hypaque ( 40 мл контрастно средство на 1000 мл вода), се разделят на 2 порции от по 500 мл и като вечерта преди изследването и на сутринта на изследването. Като отрицателна контрастно средство може да се използва вода (1500 мл за 1 час преди теста), което е особено важно по време MSCT с интравенозен контраст и триизмерна почивка на изображението.

MSCT на малкия таза се извършва с напълнен пикочен мехур. Някои изследователи предлагат пълнене на ректума с контрастни медикаменти или напомпани балони. MDCT на корема и ретроперитонеална пространство може да се извършва за най-малко 3-4 дни след рентгенови изследвания на храносмилателния тракт с бариев сулфат поради възможни артефакти при стайна температура на.

ICSD с интравенозен контраст при пациенти с рискови фактори за разлика индуцирана нефропатия (диабетна нефропатия, дехидратация, конгестивна сърдечна недостатъчност, възраст над 70 години) може да се извърши само след подходяща подготовка като перорално или интравенозно хидратиране (2.5 литра течност за 24 ч преди проучването). Приемът на нефротоксични лекарства (НСПВС, дипиридамол, метформин) е възможно трябва да се преустанови 48 часа преди извършване на MDCT с интравенозен контраст.

Метод за изследване на компютърната томография на простатата

Когато MSCT се изпълнява, пациентът се поставя на гърба си с повдигнати ръце. Таза изпита и zabryushiinogo пространство (сканиране диапазон - от диафрагмата на задните части) се извършва рентгенов лъч колимация на 0.5-1.5 мм, реконструкция на тънки секции от 1.5-3 мм в три равнини, с оглед на tomograms на меките тъкани и костни прозорци.

Необходимо е интравенозно контрастиране, за да се изяснят границите на тумора и да се идентифицира инвазията на околните структури. Контрастно средство (йод концентрация от 300-370 мг на 1 мл) се инжектира чрез автоматичен инжектор в обем 100-120 мл при скорост от 3-4 мл / сек, и последвано от прилагане на около 50 мл физиологичен разтвор. Таза изследване започва със закъснение от 25-30 секунди от началото на венозни контрастни средства за осигуряване на изображения в началото на артериална фаза на контраст, може да се използва допълнително интерстициален фазов контраст (60-70 да забави), по-информативно за оценка туморни граници ,

Противопоказания за изчислената томография на простатата

Не съществуват абсолютни противопоказания за КТ сканиране на простатата. Пациентите с тежки алергични реакции към контрастни вещества, съдържащи йод в анамнезата, са противопоказани при провеждането на КТ с интравенозен контраст.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Тълкуване на резултатите от компютърната томография на простатата

Нормалната простатна жлеза

При MSCT има еднаква плътност (понякога с фини калцини) без диференциация на зоните.

Обемът на жлезата се изчислява по формулата на елипсата:

V (mm 3 или ml) = x • y • z • π / 6, където x е напречното измерение; y - размерите на предния крайник; z е вертикалното измерение; п / 6 - 0.5.

Обикновено семенните везикули имат тръбна структура, симетрична, с размер до 5 cm, отделени от пикочния мехур от слой мастна тъкан, чието отсъствие служи като критерий за туморна инвазия.

Белодробна хиперплазия на простатата

Идентифициране на увеличение на обема на простатата (20 cm 3 ), поради разпространението на възли лакунарен зони, които при някои пациенти придружени растеж vputripuzyrnym. Освен това, по време на MSCT с интравенозно разлика в секреторна фаза (след 5-7 минути след прилагане на лекарството) може да разкрие височина дисталния уретер (поради обем увеличение на простатата), трабекуларната стена и дивертикули поради хипертрофия на пикочния мехур на пикочния мехур , в отговор на частична уретрална обструкция. Когато анулира многослойна cystourethrography след напълване на контрастно средство на пикочния мехур може да се визуализира уретрата стриктура го идентифицира.

trusted-source[14], [15], [16]

Аденокарцином на простатата

Сълзите на аденокарцинома в простатната жлеза могат да бъдат открити чрез активното натрупване на контрастен агент в артериалната фаза (25-30 секунди от момента на интравенозно приложение). Екстрапротектичното разпространение на рак на простатата може да бъде открито с локално оток, често с асиметрично увеличение на семенния везикул и изчезването на течностите. CT-знак за инвазия на съседни органи и структури (пикочен мехур, ректума, мускулна и тазова стена) - липса на диференциация на слоевете мастна тъкан.

Оценката на тазовите и ретроперитонеалните лимфни възли с помощта на MSCT се основава на дефинирането на техните количествени и качествени промени. Метолът позволява да се визуализират най-типичните зони на лезията им при рак на простатата (обструктивни, вътрешни и външни орлови групи). Обструктивните лимфни възли са насочени към средната верига на външната илиака; те имат гей на страничната стена на таза на нивото на ацетабулума. Основният CT-признак на лимфаденопатия е размерът на лимфните възли. Горната граница на КТ нормата е напречния (най-малък) диаметър на лимфната възел, равен на 15 mm. Въпреки това, чувствителността и специфичността на CT в откриването на лимфаденопатия варира от 20 до 90%, тъй като методът не може да открие метастази в лимфните възли и Nonincrease често дават фалшиви отрицателни резултати.

Анализ tomograms тазовата и ретроперитонеален пространство трябва да включва преглед на изображения в прозореца на кост, която ви позволява да се идентифицират джобовете на остеосклероза giperdensnye съответните типични остеобластни метастази на рак на простатата в таза, гръдните и лумбалните прешлени, бедрената костите, ребрата.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Оперативни характеристики

MSCT не позволява да се диференцира зоналната анатомия и да се визуализира капсулата на простатната жлеза, което ограничава възможностите на този метод за откриване на PCa и определяне на локалното разпространение на онкопроцеса. Високата честота на фалшивите отрицателни резултати от MSCT при поставянето на PCa се дължи на факта, че стадий ТЗ се установява само в присъствието на голям тумор с извънпростатен растеж и включване на семенния везикул. Откриването на стадий Т3а, особено с ограничен екстракапсулен туморен растеж или първоначалното включване на семенни везикули с MSCT е почти невъзможно. MSCT не е достатъчно информативно при оценката на ефективността на лечението на рак на простатата и откриването на локален рецидив.

Усложнения на компютърната томография на простатата

Съвременната MSCT простатата е почти безопасен метод за диагностика, приемлив за повечето пациенти. Развитието на йодсъдържащи контрастни препарати, появата на нейоногенни лекарства (iopromide, yogexol) е придружено от 5-7-кратно намаляване на честотата на тежките нежелани реакции. Поради това, MSCT с интравенозно контрастиращо средство стана достъпно като метод за амбулаторно изследване. Независимо от по-ниската цена на йонните контрастни средства в сравнение с нейоногенните лекарства, те се превръщат в предпочитаните лекарства за MSCT до края на 90-те години. XX век. Когато се използват неионни контрастни препарати в случаи на умерени алергични реакции в миналото, премедизолон (30 mg на перорално приложение за 12 и 2 часа преди изследването) може да бъде премедициран.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Грижи

Интравенозната или оралната хидратация трябва да продължи 12-24 часа след изследването.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Перспективи за компютърна томография на простатата

Перспективи за развитие на CT диагноза на рак на простатата са свързани с използването на многослойна (64-256) изобразяване, позволява да се извърши проучване с дебелина парче от около 0.5 mm изотропни воксели и реконструкция на изображението във всички равнини. Благодарение на увеличаването на скоростта на томографията става възможно да се извърши перфузия на MSCT на простатната жлеза с откриването на огнища на туморна неоангиогенеза. Понастоящем оценката на перфузията се извършва с помощта на ЯМР с интравенозен контраст или ултразвук.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.