^

Здраве

Каутеризация на цервикалната ерозия: основни методи

, Медицински редактор
Последно прегледани: 01.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Като радикал метод за лечение на патологични промени в лигавицата се извършва обгарянето с билки цервикална ерозия, през който има унищожаване на заболяла тъкан некроза, отхвърляне и последващо регенериране на засегнатото място на здравите клетки на лигавицата епител.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Индикации и подготовка за каутеризация на цервикалната ерозия

Индикации за каутеризация на цервикалната ерозия - диагностицирана ектопия, левкоплазия или еритропластика на цервикалната лигавица (със или без секрети). Не се провежда специално обучение. Въпреки това, ако патогенната бактериална, вирусна или гъбична микрофлора се открие във влагалището, лекарят предписва лекарства за лечение на съответното инфекциозно заболяване. За постигане на положителен резултат от антибактериална, антивирусна или противогъбична терапия се извършва каутеризация на ерозията - най-подходящият метод.

Съгласно препоръките на специалистите, тази процедура се извършва по време на първата фаза на менструалния цикъл на пациента - на 7-ия девети ден, която осигурява по-бързо излекуване и възстановяване на лигавицата и намалява риска от цервикална ендометриоза.

Необходимите тестове преди каутризацията на цервикалната ерозия включват смазване върху микрофлората на вагината и нейния PCR анализ за STD (полово предавани болести); общ кръвен тест; кръвен тест за RV, ХИВ и хепатит; биопсия и хистологично изследване на тъканите в мястото на ерозия.

Към кого да се свържете?

Методи на каустиране на цервикалната ерозия

В клиничната гинекология днес се използват следните методи за изгаряне на цервикалната ерозия:

  • ток (дитермокоагулация);
  • азот или, както често се нарича криоструктура, замръзване - унищожаването на патологично променени тъкани чрез въздействието на ултра-ниски температури;
  • лазер (лазерно изпаряване);
  • радиовълни (коагулация на радио вълните);
  • аргон (метод на отстраняване на аргон-плазма);
  • ултразвук;
  • лекарства или химична моксибуция.

Най-травматичният метод на самите лекари е дитермокоагулацията: всъщност то е локално контактно изгаряне на лигавицата на шийката на матката с всички последващи последствия. Освен това, действието на високочестотен ток също води до спазми на матката мускули, а в половината от случаите ерозията може да се повтори.

Методите за криоразграждане и лазерно изпаряване са ефективни за малки и плитки ерозии. Замразяването се извършва с течен азот (температурата му е около -196 ° C), процедурата практически не причинява болка и не оставя зад себе си келоиди. Ефективно, безболезнено и безкръвно лазерно изпаряване, при което ерозията просто се изпарява под действието на точно насочен лазерен лъч. Мястото на некроза на лигавицата е покрито с коагулационен филм, който осигурява липсата на кървене и свързаната с нея инфекция. Раната на мястото на ерозията бързо се разраства със здрава тъкан - без нито един белег.

За коагулация с радио вълни се използва съвременна електрохирургична апаратура с ниска честота за каустиране на цервикалната ерозия Surgitron (Surgitron). Този метод не е силно травматичен, тъй като ефектът на електрическия ток, преобразуван в радиовълни, се осъществява по безконтактен начин. Поради липса на усложнения, като белези, намаляване на еластичността на шийката на матката стената, парене Surgitron повечето гинеколози разгледа приоритетно отношение, за нераждали жени.

При обработка на радио вълни се извършва и каутризация Fotecom - кавитационна ултразвукова хирургическа апаратура с различни модификации (най-често това устройство Fotek E80M).

Когато се прибягва до обгаряне аргон (аргон плазмен коагулация), процедурата по отстраняване се извършва ерозионните патологични тъкани електрохирургично апарат Fotek-140-04 условие със специален блок (EA142MV HF) или плазма коагулатор аргон Z. Висока честота ток дейонизирана аргон през специален сонда произвежда ефекти на ерозирали част ясно фокусирани плазмен лъч, без контакт с тъканите.

Cauterization Solkaginom - метод на контакт химическо разрушаване. Препаратът Solkagin под формата на разтвор е смес от концентрирани киселини - азотен, оксалов, оцетен и цинков нитрат хексахидрат. Прилагането на този агент (като се използва тампон) на мястото на ерозия води до некроза на епителните клетки - поради моменталното съсирване на техните протеини. На мястото на каутеризация се образува структура, при която се формира слой от нов епител с течение на времето.

За контролиране на процеса на регенерация на тъканите се определят гинекологични прегледи - 10 дни след процедурата, след това две седмици по-късно и 38-40 дни след каутеризацията. Употребата на това лекарство причинява парене и сърбеж.

Колко дълго възстановяването след каулеризация на цервикалната ерозия възниква зависи от използвания метод и от размера на засегнатата област. Средно, след кауреризация, мукозата се регенерира след няколко месеца, но може да се излекува по-дълго; след криоразрушаването, лазерната каутеризация или обработката на радио вълните - след около месец и половина. Но продължителността на процеса на регенерация може да се увеличи: индивидуалните характеристики на тялото на пациента, състоянието на техния имунитет, наличието на инфекции и т.н., могат да бъдат засегнати.

Каутеризация на цервикалната ерозия у дома

Някои лекари - в малкия размер на патологията - препоръчват прави обгарянето с билки цервикална ерозия в домакинството антибактериално лекарство Polikrezulen (Vagothyl), който не само действа като мощен бактериостатично, но също поради съдържанието на формалдехид произвежда локален cauterizing ефект, коагулация на протеин ерозирали тъкан.

Методът на прилагане на този разтвор е да наложи върху ерозираната зона на тампона, импрегниран с вагината, за 1-3 минути, докато излишният разтвор трябва да бъде напоен със сух стерилен тампон. Броят на процедурите за седмица е два или три (както ще каже лекарят).

След една седмица мъртвата тъкан ще започне да се отделя (изхвърлянето както при конвенционалните химически каутери), без да оставя белег. Тъй като Polycrezulen е антисептик, възстановяването на епителните клетки, които са претърпели некроза, се получава бързо и без възпаление. Необходимо е обаче да се спазват същите ограничения, които предполагат каутеризация на цервикалната ерозия.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Последици след каулеризация на цервикалната ерозия

Най-честите краткосрочни ефекти са болка, подуване на вулвата и изпускане.

Локализирана в долната част на корема, силната болка след кауреризация на цервикалната ерозия е особено често придружена от диатермокоагулация. Като се има предвид двойната инервация на маточната шийка и вагината, появата на усещания за болка с различна интензивност не трябва да пречи на пациентите: тази болка бързо преминава.

Естественият процес на отхвърляне на унищожени тъкани обяснява и освобождаването след цеутеризация на цервикалната ерозия. Малко вагинално изхвърляне - течна консистенция с добавка на слуз ще продължи до 10 дни след процедурата. Може да има и кърваво изпускане, тъй като, ако лигавицата е увредена за терапевтични цели, повърхността на раната се появява във всеки случай и се образува епидуат, който я почиства от мъртви клетки.

Но значителното разпределение на кръвта, особено характерно за диатермокоагулацията, показва увреждането на един или повече кръвоносни съдове на шийката на матката. В такива случаи се предписва Tranexam (други търговски наименования - Trenaksa, Tranestat) - хемостатично хемостатично лекарство (таблетки от 250 mg): на таблетка до 4 пъти дневно.

Гинеколозите не изключват такова усложнение на използваните методи за унищожаване, като например менструалната нередност или забавянето.

Когато секретите станат жълтеникаво или зеленикаво-жълто, те са придружени от гнилостна миризма и ако дори общата температура се повиши леко, всичко това говори за развитието на възпалителни процеси.

Най-често възпалението се случва поради наличието или прикрепването на урогенитални инфекции. Необходимо е незабавно да се потърси медицинска помощ.

Също така, лекарите предупреждават за възможни дългосрочни отрицателните ефекти на обгарянето с билки цервикална ерозия диатермокоагулация свързани с образуване на белег в място отиде краста. Това стесняване (стеноза) на цервикалния канал, натрупването в него на кървава ексудат, цервикален разширяване на кръвоносните съдове или огнища поява на кървене в стените (ендометриоза). Тя е изпълнена с аномалии по време на раждане, преждевременно раждане, прекъсване на бременността и дори проблеми със самата възможност за забременяване. Следователно, този метод не се използва при лечение на ерозия на шийката на матката при пациенти с неравномерни заболявания.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Препоръки след изгаряне на цервикалната ерозия

Общите препоръки след изгарянето на цервикалната ерозия включват:

  • въздържане от сексуални контакти (поне в рамките на един месец);
  • забрана за 1-1.5 месеца физическа активност, включително танци и спортове на открито;
  • противопоказание за къпане във всякакви водни обекти, включително вземане на вани (само при не-горещи душове).

Какво друго не може да се направи след катетризация на цервикалната ерозия? Не използвайте вагинални тампони: използвайте само санитарни салфетки.

Като противовъзпалителни и антивирусни агенти (срещу генитален херпес, цитомегаловирус и HPV) местни лекари препоръчват Epigenes разпръскващи средства, които също премахва сърбеж и насърчава регенериране на лигавица.

Ако пациентът има бактериална вагиноза, хламидия или микоплазмоза, ще са необходими антибиотици. Това е вагинална пелета от Polizinax (с полимиксин и неомицин сулфат). Това лекарство е предписано за вагинална кандидоза, както и в състава има нистатин.

Също така, с развитието на възпаление Terzhinan се използва - комбиниран антибактериален и противогъбичен агент под формата на вагинални таблетки. Техните гинеколози могат да препоръчат преди провеждане на диатермокоагулация (една таблетка интравагинално преди лягане) - за да се намали рискът от възпаление.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.