^

Здраве

Какви тестове трябва да се вземат след ухапване от кърлежи?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Рискът от заразяване с инфекциозни заболявания, които се предават от насекоми, е доста висок, дори ако клечката е отстранена в най-кратки срокове и не може да проникне дълбоко. Тези насекоми са носители на различни инфекции, които представляват опасност за човешкия живот, така че експертите препоръчват след отстраняването на кърлежите да бъдат изпратени в лабораторно проучване.

Струва си да се отбележи, че човек след захапка не винаги се заразява, дори ако кърлежът е вектор на всяка инфекция, обаче, превенцията във всеки случай няма да бъде излишна.

Най-правилният начин да се установи наличието на инфекция е да се преминат тестове след ухапване от кърлежи.

За откриване на инфекция е необходимо да се дарява кръв, но не по-рано от 10 дни след ухапването. Най-честите инфекции, които могат да се предават с ухапване от кърлежи, са енцефалит и борелиоза.

Енцефалитът, причиняващ тумори, е най -опасното заболяване, което тези насекоми носят. Спешни превантивни мерки за предотвратяване на развитието на енцефалит трябва да бъдат проведени в първите 24 часа след ухапването, който обикновено се използва за тези цели имуноглобулин (използва в случай беше не повече от три дни след ухапването).

Ако се загуби време или има противопоказания, се използват антивирусни лекарства, които според някои данни са ефективни, но в тази област не са проведени проучвания.

Не се притеснявайте, ако човек има инокулация срещу болестта, но рискът от инфекция с други инфекции, пренасяни от насекоми, остава висок.

Борелиозата е не по-малко сериозно заболяване, което обикновено се случва в латентна форма, но с развитието на хроничен процес често води до увреждане.

Спешни превантивни мерки е да се получат 200 мг на доксициклин (с изключение на само бременни жени и деца до 8 години), но всички, без изключение, се назначават след тествани за антитела срещу лаймска болест ухапване.

Болестта в началото на неговото развитие може да се лекува добре, обикновено се появява зачервяване на мястото на ухапване 2-3 дни след инфекцията.

Хеморагичната треска е от два вида - Кримската и Омск.

Кримската треска спорадично открити най-вече в районите степните (Туркменистан, Таджикистан, Крим, Южна Казахстан, Taman полуостров, Узбекистан, България), в местообитанието на кърлежи.

Омската треска беше открита за първи път сред жителите на селищните села в Сибир - степта Барабинск.

Днес инфекция в редки случаи, открити в Новосибирск, Курган, Оренбург, Тюмен и Омск райони, е възможно, че инфекцията може да възникне и в съседните региони (Алтай, Красноярск регион, Северна Казахстан).

Хеморагичният нефрозен нефрит се открива в азиатски и европейски страни както като изолирани случаи, така и под формата на масови епидемии. Източникът на инфекция са гама-червеите, които живеят в тундра, гори, степи.

Какви тестове трябва да взема след ухапване от кърлежи?

След ухапване от кърлежи тестовете се дават не по-рано от десет дни (преди това в кръвта нищо не може да бъде идентифицирано).

Приблизително десет дни след датата на ухапване се извършва кръвен тест чрез полимеразна верижна реакция (PCR) за идентифициране на вируса на енцефалита и бактериите Borrelia.

След четиринадесет дни се предава кръв за откриване на антитела срещу енцефалитния вирус, в който случай е необходимо да се съобщи датата на ваксинация срещу енцефалит (ако е проведено).

След 3-4 седмици се отделя кръв за откриване на антитела срещу борелиоза.

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.