^

Здраве

Инфекционист

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Главоболие, температура, грип, обостряне на хронични заболявания и разнообразни възпалителни процеси в тялото - всичко това може да се дължи на различни вредни микроорганизми или, както ние сме известни с тях, на инфекции. Ето защо лекарите не ни съветват да се занимаваме със самолечение по време на прости настинки. В края на краищата, симптомите на грипа или ARI могат да "скрият" по-опасни заболявания и е необходимо да се проведат необходимите тестове. Ето защо, без инфекции, не можем да направим.

trusted-source[1]

Кой е специалист по инфекциозни заболявания?

Специалната "инфекциозна болест" се дешифрира много просто. Той е специалист по инфекциозни заболявания. Специалист по експериментална инфекциозна болест специализира в изучаването на разнообразие от микроорганизми, бактерии, които причиняват развитието на различни заболявания.

Инфекционистите изучават не само самите микроорганизми, но и общата картина на заболяването. Лекарят разглежда причините, основните механизми на развитие на инфекцията, както и методите за лечение.

Този специалист е универсален и работи с много широк спектър от заболявания. В края на краищата, инфекциите могат да бъдат във всички органи, така че списъкът от симптоми, които можете да се обърнете към специалист по инфекциозни заболявания, е доста широк.

Между другото, той е добър инфекциолог, който може да ви съветва идеално за тази или тази ваксинация. Проблемът с ваксинирането е особено важен, тъй като ваксините срещу грип и други болести стават все по-популярни, но мнозина не се осмеляват да рискуват поради недостатъчна информация. Инфекционистът ще Ви консултира по този въпрос и ще разкаже за всички рискове и ползи от този метод за предпазване от инфекции.

Кога трябва да се свържа с специалист по инфекциозни болести?

Определете кой специалист трябва най-добре да се свърже с пациента, може да бъде един семеен лекар или терапевт. Но въпреки това има редица симптоми, които могат да сигнализират, че човек в началото страда от инфекциозна болест. Струва си да се отбележи, че някои инфекциозни заболявания се появяват много бързо и имат незначителни симптоми. Тогава болестите могат да отидат до хронични заболявания, да не реагират добре на лечението и да са възможни и значителни усложнения. Ето защо лекарите се съветват да се обърнат към тях дори при леко повишаване на температурата и настинка.

Основните симптоми, с които да се консултирате с лекар с тази специализация, включват повишаване на температурата, появата на разнообразие от обриви и тежки мигрени.

Също така, ако постоянно се чувствате уморени, изтощени, нямате достатъчно сън или не можете да заспите изобщо, трябва също да се консултирате с специалист по инфекциозни заболявания. Не забравяйте за червата. Внезапната промяна в нормалното състояние на храносмилането също може да сигнализира за инфекция. Гадене, подуване на корема, диария или обратно, запек също може да покаже, че е време да видите лекар.

Какви тестове трябва да правя, когато се свържа с специалист по инфекциозни заболявания?

Разбира се, по-добре е да се подготвите предварително за среща с лекар, но можете да получите указания за тестове само след като лекарят ви гледа и проучва вашата медицинска история.

Факт е, че инфекциозният специалист по време на интервюто провежда разпит на пациента относно оплакванията, както и първите симптоми на заболяването. Тогава лекарят проверява наличието на разширена лимфна възел и също така провежда обща проверка. И едва след това експертът назначава допълнителни проучвания и анализи.

Решението да отидете в клиниката за инфекциозни заболявания може да бъде спонтанно, така че не се притеснявайте за подготовката за такова ходене и ако забележите някакви симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Най-добре обаче е да не ядете нищо, преди да вземете инфекциозен болнист. Оптималното време за гладуване е 12 часа. Затова най-добре е сутринта да отидете при доктора. Също така е необходимо напълно да се изключат всички лоши навици. По-добре да не приемате никакви лекарства, но ако вече сте взели хапче от главоболие, не забравяйте да уведомите за това лекаря.

Какви диагностични методи използва инфекционистът?

Струва си да се отбележи, че може да се обърнете към специалист по инфекциозните заболявания след непредвидени ситуации, например, след ухапване на животното. Тогава лекарят ви разпитва за симптомите и чувствата и също предписва превантивна ваксинация. Тогава експертът отбелязва дали симптомите на болестта се появяват в един ден или седмица.

При обичайното приемане специалистът по инфекциозните заболявания се интересува от основните причини, които са накарали пациента да посети. Това е "профила на болестта" и определя допълнителни процедури или провеждане на тестове.

По принцип подобни проучвания могат да включват различни кръвни тестове в зависимост от модела на заболяването, който сте описали на лекаря. Също така специалист по инфекциозни заболявания може да предпише култура за флора и PCR диагностика.

В частни клиники с ново оборудване е възможно допълнително проучване.

След определяне на заболяването специалистът по инфекциозните заболявания предписва лечение. Между другото, не трябва да забравяме, че лечението на инфекциозни заболявания е не само приемането на лекарства, антибиотици, но и съответна диета.

Какво прави инфекционистът?

Инфекциите ни чакат навсякъде. Дори и на чисто нова четка за зъби, след няколко употреба, всички видове вредни микроорганизми рояк. Между другото, наскоро учените разбраха, че сапунът за ръце в бара е най-мръсното нещо в цялата къща.

Нашият имунитет основно успешно се бори срещу всички видове микроорганизми и бактерии, които "атакуват" нашето тяло. Но ако имунитетът не се поддържа и не спазва основните правила за лична хигиена, той вече не може да устои на тези "атаки". Много от симптомите на инфекциозните заболявания са много сходни и лекарът за инфекциозни болести "разбира" кои бактерии и какви заболявания предизвикват.

Сферата на действие на инфекциозния болест може да бъде разделена на няколко части: 

  • Инфекциозни заболявания на червата. 
  • Инфекции на дихателната система. 
  • Кожни инфекциозни заболявания. 
  • Различни инфекциозни заболявания на кръвта.

Когато се свързвате с специалист по инфекциозни заболявания, важно е да запомните дали сте се свързали с хора, които биха могли да бъдат заразени с инфекциозни заболявания, както и да подготвите медицинската си карта.

Какви заболявания се лекуват от специалист по инфекциозни заболявания?

Пълният списък на болестите, по които специалистът по инфекциозни заболявания се специализира, е доста широк. Но след извършването на анализа на болестите е възможно да се извлекат най-широко разпространените, по-точно тези, с които най-често се сблъскваме и в резултат на това и лекари-инфекции.

Такива заболявания включват инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт: дизентерия, салмонелоза, ботулизъм, аскариаза, трихоцефалоза.

"Въздух" инфекции: варицела, рубеола, морбили, грип и т.н. И също така такива заболявания като полиомиелит, скарлатина, магарешка кашлица и много други.

Компетентността на доктора за инфекциозни болести включва и по-опасни инфекциозни заболявания като бяс, чума, малария и тиф. Разбира се, най-често инфекциозните заболявания трябва да са изправени пред такива заболявания като грип и АРИ.

Тъй като инфекциите могат да засегнат всички човешки органи, специалист по инфекциозните заболявания може да предпише допълнителни изследвания от други специалисти, анализи и култури върху флората. Също така, биохимичен кръвен анализ е необходим за определяне на заболяването.

Съвети на доктора за инфекциозни болести

Много лекари твърдят, че болестите могат да бъдат избегнати, ако бъдат предприети необходимите превантивни мерки. Инфекциозни болести също се придържат към тази аксиома. Експертите на Министерството на здравеопазването на Украйна направиха пълен списък на съветите и елементарни правила за поведение при неблагоприятни епидемиологични ситуации.

Така че специалистите по инфекциозни болести съветват да не се намират на места, където се събират много хора. На работното място и у дома е необходимо да се следи чистотата: не забравяйте за мокрото почистване и редовното проветряване на помещенията. Между другото, трябва да се обърне специално внимание на храната. Диетата трябва да бъде наситена с витамини, минерали и "леки" съставки. И алкохолът и вредните храни от менюто трябва да бъдат изключени. Между другото, си заслужава да се отдръпнете с колегите си за обяд в близкото кафене. По време на грипните епидемии е по-добре да приемате храна от дома, за да елиминирате риска от "улавяне" на инфекцията.

Не пренебрегвайте марлевите маски. Те са в състояние да предпазват не само от грип, но и от по-опасни заболявания. Въпреки това, по време на използването на маски, не трябва да забравяте, че те трябва да се променят на всеки три часа и не трябва да ходите в тях дълго време в помещенията.

Инфекционистите също така съветват да не се пренебрегват елементарните правила за лична хигиена. Измийте ръцете със сапун след всяко посещение на тоалетната или ходете по улицата.

Разбира се, ваксинацията се смята за най-добрият начин за предотвратяване на опасни инфекциозни заболявания. Инфекциите се съветват да не пренебрегват този прост и ефективен начин за защита на тяхното здраве!

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.