^

Здраве

Извличане на зъбите по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Премахването на зъба по време на бременност е проблем, който изисква балансирано и незабавно решение. Този въпрос възниква много често при бременните майки.

Факт е, че в състояние на бременност дефицитът на калций е просто неизбежен, поради което развитието на кариес, както и на други зъбни заболявания е преходно и особено остро.

Към кого да се свържете?

Мъдростта изваждане на зъбите по време на бременност

Извличането на зъбите по време на бременност изисква разумни аргументи и се използва в модерната стоматология само в случай на спешност. Наскоро зъболекарите са избягвали всяка хирургическа манипулация в стоматологията, насочвайки усилията си преди всичко към ефективното лечение на зъбните заболявания. Към днешна дата, развитието на стоматологията е достигнало огромен ръст, включително в денталната технология, качеството и надеждността на терапевтичните лекарства и материали. Това помага за провеждането на така нареченото качествено лечение. "Кореновите канали", които се считат за гаранция за безопасност и дълъг живот на зъбите.

Несъмнено бъдещите майки трябва да се грижат за здравето на зъбите си по време на планирането на бременността. По този начин, много проблеми, свързани с лечението им по време на бременност, могат да бъдат избегнати. Въпреки това, ако бъдещата майка е изправена пред факта, че зъбът не е лечим или ако ефектът от лечението е краткосрочен, в този случай извличането на зъбите става единственият изход от тази ситуация. Факт е, че зъб, който не подлежи на функционално възстановяване, се превръща в източник на инфекция, който може лесно да се разпространи в тялото и по този начин да увреди плода.

Премахването на зъба мъдрост по време на бременност е отделен въпрос, който трябва да бъде разгледан в зависимост от конкретната ситуация. Често има случаи, когато изригването на зъба на мъдростта (както се нарича "зъб-осем"), бъдещата майка изпитва голяма болка. Трябва ли да отида при зъболекаря? Разбира се, да, всъщност да страдате от болка не е изход, а анестезията на бременни жени е противопоказателна, като цяло и всякакви други медицински продукти.

Съществуват редица противопоказания на процедурата за отстраняване на зъб мъдрец при бременна жена, но те не се считат за абсолютни. Всичко зависи от ситуацията и решението трябва да се вземе само от опитен специалист.

Премахването на зъб мъдрост по време на бременност е хирургическа операция на по-сложно ниво от обичайното извличане на зъбите и може да причини редица негативни последици като треска, силна болка, кървене. В случай на бременност, това са опасни симптоми и отново подчерта, че бъдещата майка е нежелана.

Следователно, ако ситуацията е некритична и няма малко време преди раждането на детето, най-добре е да изчакате с отстраняването на мъдрения зъб, който отлага тази операция за постнаталния период. Това решение обаче трябва да бъде направено отново само от лекуващия лекар. Обикновено премахването на зъба на мъдростта (както и на обикновения зъб) се прибягва само в случай на непрекъсната остра болка, която е много тревожна за бременната жена. Ако провеждането на такава процедура очевидно има смисъл, тогава, като правило, тя се отлага за второто тримесечие на бременността. За да се сведе до минимум отрицателният ефект от неизбежната операция, зъболекарят избира различни средства и методи.

Към днешна дата има редица анестетици, специално разработени и предназначени за употреба при бременни жени. Тези лекарства са абсолютно безопасни, защото нямат достъп до плода през плацентарната бариера.

Навременната профилактична поддръжка ще изключи развитието на усложнения със зъбите по време на периода на носене на детето. Във всеки случай бременната жена трябва да премине превантивен преглед и пълен преглед при зъболекаря, докато се регистрира. Ако имате някакви проблеми или симптоми, които сигнализират за развитието на зъбна болест, трябва да кажете на лекаря за това. Той ще дава препоръки относно грижата за устната кухина по време на бременност, диета за укрепване на зъбния емайл или предписва стоматологично лечение.

Отстраняване на нервите на зъба по време на бременност

Премахването на зъба по време на бременност е мярка, която трябва да се използва само в случай на авария. Това е единодушно одобрено както от гинеколози, така и от стоматолози. Въпросът е, че по време на бременност на бъдещата майка не се препоръчва да влизате в анестезия, а болезнените усещания, свързани с процедурата за извличане на зъбите, могат да имат непредвидени последици за бременната жена. Този стрес е опасен за тялото на бременна жена, която вече е отслабена.

Кариесът не се смята за сериозна болест, но основната му опасност се крие в опасни усложнения, особено ако не се лекува изобщо. В началния стадий на развитие кариесът може да се лекува добре, но ако не предприемете съответни действия за дълго време, за да го премахнете, възпалителният процес може да проникне в зъбния корен, където се концентрират нервните окончания. Това са нервите, които носят цялата отговорност за продължителността на "денталния" живот. Възпалението на зъбния нерв се нарича "пулпит".

Трябва да се отбележи, че зъбният нерв играе най-важната роля в създаването на зъба, защото прави костното образуване жив орган. Благодарение на нерва, зъбът има чувствителност и също така знае как да реагира на външни и вътрешни стимули. Ако човек изпитва силна, остра болка в увреден зъб, вероятно е той да развие пулпит. Без процедура за отстраняване на зъбния нерв може да се направи в първите етапи на заболяването, тогава зъбът все още може да бъде спасен. Въпреки това, в присъствието на широка област от лезии на зъбен кариес болката обикновено се увеличава и в този случай е невъзможно да се направи без процедура за отстраняване на нерва.

Премахването на нервите на зъба по време на бременност се извършва само в ситуация, при която без тази процедура за излекуване на зъба е невъзможно и възпалителният процес е изумил повече от 90% от целулозата. На първо място, тази операция спомага за премахването на кариесните зъбни лезии. Така ще бъде възможно да се възстанови нормалното му състояние и да се запази продължителността на "живота". С развитието на пулпит, лечението на кариес е доста опасна процедура, поради възможността от повтарящо се развитие на възпалителния процес в засегнатия зъб.

Отстраняването на възпаления зъбен корен обикновено се придружава от отстраняване на цялата корона. Тази процедура се използва, когато зъбните тъкани са по-повредени и зъбът не може да бъде възстановен или възстановен.

Съвсем наскоро операцията за отстраняване на зъбния нерв беше много сложна стоматологична процедура. Стоматологията не разполагаше с арсенал в достатъчно средства и медицинско оборудване за безболезнено изпълнение на тази операция. Обикновено в началото на процедурата за отстраняване на нервния нерв е приложен арсен, върху който е приложен временния печат. Той изпълнява бариерна функция и предотвратява навлизането на патогенни микроорганизми в пробитата кухина на зъба. След известно време арсеникът се отстранява и след това се извършва операция за елиминиране на нерва. Трябва да се подчертае, че тази операция причинява неприятни усещания при пациентите. Ето защо, преди това на бременни жени не се препоръчва такива манипулации, защото те я подлагат на стрес и силна болка. Освен това използването на арсен в този случай е нежелателно.

В съвременната стоматология премахването на засегнатия зъбен нерв, включително при бременни жени, се извършва доста бързо и, за щастие, безболезнено. Подобен ефект се постига чрез подобрено стоматологично оборудване и използване на лекарства за болка, чието действие е насочено към загуба на чувствителност към болката. След операцията по отстраняване, отворът на зъба е покрит с висококачествен пълнежен материал.

За да се предотврати развитието на пулпит, бременните жени трябва редовно да следят зъбното си здраве и оралното здраве, а също и да се консултират с лекар в случай на кариес. Това е правилната грижа за зъбите и оралната хигиена, които играят решаваща роля за предотвратяването на пулпит.

Като се вземе предвид тежестта върху тялото на жена, която носи дете, зъболечението се извършва в минималния обем, като се предвижда пълна липса на болка в бъдещата майка. Обикновено всички необходими манипулации се извършват през второто тримесечие на бременността, когато плацентата е напълно оформена и е в състояние да предпази плода при нежелано навлизане на вредни вещества. Не препоръчвайте дентално лечение през първия триместър и непосредствено преди раждането. Въпреки това, при острото протичане на пулпит, е желателно той да бъде елиминиран възможно най-бързо, възпалителният процес, който бързо се разпространява в тялото на майката, може да окаже негативно влияние върху вътрематочното развитие на бебето.

Премахването на нервите на зъба по време на бременност е поетапно прилагане на тази процедура. Първо, се извършва временно лечение, което се състои в пълнене на зъбните канали с безопасни материали. Препоръчва се да се поставя постоянен печат върху жената в следродилния период. Зъболечението при бременни майки обикновено се извършва без анестезия, но при отстраняване на нервите се използват съвременни анестетици, при които няма адреналин. Нежелани за бременни жени и рентгенови лъчи, но ако е необходимо, тази процедура трябва да се извършва при стриктно спазване на всички предпазни мерки.

За да обобщим, трябва да се отбележи, че наличието в съвременните зъболекарски клиники на висококачествено оборудване и ефективни медикаменти, разработени специално за бременни жени, позволява извършването на зъболекарски процедури без риск за здравето на бъдещата майка и дете. Най-добрият вариант обаче е да се предотврати развитието на проблеми, свързани със зъбните заболявания. За това, една жена, планираща бременност, трябва да се грижи за зъбите си предварително, като посещава зъболекар и, ако е необходимо, третира увредени зъби. По време на бременността е необходимо да се продължи редовното наблюдение на зъболекаря, за да се идентифицират своевременно зъбните проблеми, свързани с възможните усложнения поради липса на калций в тялото на бъдещата майка. При консултацията бременната жена е задължена да информира лекаря за периода, здравословното състояние и съществуващите алергични реакции към лекарствата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.