^

Здраве

Изваждане на далака

, Медицински редактор
Последно прегледани: 24.03.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Спленектомията е хирургическа операция за отстраняване на далака. Нека да разгледаме основните индикации, метода на извършване, възможните усложнения и процеса на възстановяване.

Слезката е непалан орган, който се намира зад стомаха в горната горна част на перитонеума. Той изпълнява няколко функции едновременно:

 • имунологично
 • sanguifacient
 • филтриране

В допълнение, тялото участва в метаболизма (желязо, протеини). Хирургичната намеса е показана за неефективна консервативна терапия на някои автоимунни лезии в кръвоносната система, както и при травми, инфаркти, тумори, сълзи и абсцеси.

Достъп до щетите се извършва от горната средна лапаротомия наклонен участък, който е успоредна на крайбрежната арката отляво или thoraco-коремна метод в осмия междуребрие от лявата страна с прехода към предната стена на перитонеума. Функционирането на отстранения орган се компенсира от действието на лимфните възли. Но в някои случаи до увеличаване на нивото на белите кръвни клетки и червените кръвни клетки, подуване на лимфните възли в и ингвинални области на шията.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Свидетелство

Хирургическата операция се извършва с различни заболявания и наранявания на тялото. Да разгледаме по-подробни указания за неговото изпълнение:

 • Травма.
 • Пропуски, дължащи се на тумор, инфекция, възпаление, употреба на лекарства.
 • Спленомегалия (разширяване на органите).
 • Болести на кръвта.
 • Абсцес или подуване.
 • Лезии на черния дроб.
 • Анормално образуване на фиброзна тъкан в костния мозък.
 • Leykemyya.
 • Лимфома.
 • Увреждане на кръвоносните съдове на далака.
 • Болести, свързани с имунни заболявания (HIV инфекция).
 • Синдром на Felty.
 • Болестта на Гоше

Травмите, причинени от повреда по време на операция или вследствие на авария, са индикация за операция. Процедурата стъпка по стъпка е основният диагностичен метод за подозрение за лимфогрануломатоза, т.е. Болест на Hodgkin. Този метод за диагностициране е също така ефективен при косматоклетъчна левкемия тип В.

Спленектомия с тромбоцитопения

Патологичното намаляване на броя на еритроцитите в кръвта е заболяване, изискващо медицинско обслужване. Тромбоцитите се включват в процеса на коагулация на кръвта, което е много важно за инфекциозни лезии или наранявания. Ако тромбоцитопенията е незначителна, тогава тя не причинява сериозни проблеми, но дълбоката форма може да причини сериозни усложнения.

Спленектомията с тромбоцитопения се използва в следните случаи:

 • Липсата на положителен ефект от лекарствената терапия и нивото на тромбоцитите от 10 х 109 / L В същото време продължителността на заболяването трябва да бъде най-малко два месеца, но може да липсват хеморагични симптоми.
 • При ниво на тромбоцитите по-малко от 30 x 109 / L, което продължава три месеца и не се нормализира. Активната терапия под формата на интравенозен имуноглобулин, глюкокортикостероиди и антитела срещу Rh-D фактор не е ефективна. Операцията се извършва както в случаите на кървене, така и при отсъствие.
 • Липса на терапевтичен ефект върху терапевтичните методи при пациенти с продължителен кръвоизлив, които могат да бъдат спрени само с помощта на редовна трансфузия на тромбоцитната маса. В този случай премахването на далака се счита за радикален и последен метод за възстановяване на тялото.

Спленектомията не се използва като метод за първа терапия. Хирургията се обяснява с факта, че далакът разрушава тромбоцитите, когато те са атакувани от автоантитела. Това е, теоретично, това трябва да доведе до елиминирането на имунната тромбоцитопенична пурпура. Но тази техника рядко се използва и се дава само когато всички други методи са се оказали неефективни.

Техника на действие на спленектомия

Всяка хирургическа интервенция е алгоритъм за определени действия, чиято точност зависи от резултата от процедурата. Техниката на спленектомия се основава на факторите, които са причинили лезията. Тъй като при различни заболявания, операцията се осъществява по различни методи.

Преди операция:

 • Преди процедурата лекарят провежда медицински преглед, взема кръвни и уринови тестове и прави преглед на използваните лекарства.
 • Задължителен рентгенов анализ на коремната кухина, CT, ултразвук, електрокардиограма и други тестове за оценка на функцията на далака.
 • При тромбоцитопения е необходимо проучване за определяне на степента на разрушаване на червените кръвни клетки и тромбоцитите.
 • Пациентът е ваксиниран срещу определени инфекции, тъй като без далака тялото е по-чувствително към вредни микроорганизми.
 • Една седмица преди процедурата трябва да спрете да приемате някои лекарства. На първо място, лекарства, които разреждат кръвта (варфарин, плавикс, клопидогрел) и противовъзпалителни (аспирин и други).

Хирургическата интервенция се извършва под обща анестезия, която се поддържа от пациента в състояние на сън. Има няколко метода за премахване на органа, ще ги разгледаме по-подробно:

 1. Отворете операцията

Над слезката в корема се прави изрязване. Мускулите и кожата се разреждат отстрани, отрязват кръвоносните съдове, за да освободят органа. Специални гъби могат да бъдат поставени в коремната кухина, които абсорбират течност и кръв. Ако след отстраняването на органа не се извършват допълнителни хирургически манипулации, тогава гъбите се отстраняват, раната се почиства. Мускулите и кожата са затворени със скоби и конци. На раната се наслагва хирургическата превръзка.

 1. Лапароскопско отстраняване

В корема се прави малък разрез, през който се вкарва лапароскоп в коремната кухина. Устройството е тънка тръба с малка камера на края, което позволява на лекаря да вижда вътрешните органи. Карциногенният газ се изпомпва в перитонеума, което увеличава обема на корема и прави операцията по-удобна. След това се правят 2-3 малки разрези на корема, в които се вкарват специални инструменти. Всички кръвоносни съдове, идващи от органа, са вързани и отсечени. Премахването става чрез една от секциите. Ако органът е разкъсан, коремната кухина се проверява за увреждане на кръвоносните съдове и други органи. Инцизиите са зашити.

Веднага след операцията, далакът се изпраща за тестване в лабораторията, а пациентът - до следоперативното отделение. Ако по време на процедурата е имало голяма загуба на кръв, тогава е необходима трансфузия. Операцията отнема 45-60 минути. Около 2-4 дни пациентът ще трябва да остане в болницата, ако има усложнения, тогава се увеличава престоя в болницата.

Дистална хемипанкректоктомия със спленектомия

В някои случаи една лекарствена терапия за лечение на вътрешни органи не е достатъчна. Така, при лезии на панкреаса, може да се извърши дистална хемипанкректоктомия със спленектомия.

Показания за процедурата:

 • Органично увреждане на паренхима (с деструктивен панкреатит).
 • Травматични увреждания на жлезата.
 • Хроничен панкреатит с локални усложнения (регионална портална хипертония, кисти, фистула).
 • Тумори.
 • Истински кисти на панкреаса.
 • Лезия на съседни органи.
 • рак

Операцията е отстраняване на част от панкреаса с пълно отстраняване на далака. Дисталната операция се обяснява с анатомичното подреждане на органите. Тя се извършва, когато други видове терапия са неефективни.

trusted-source[8], [9]

Лапароскопска спленектомия

Лапароскопията се използва все по-често при диагностични хирургични интервенции. Този мед се използва и в процеса на пълноценни операции, тъй като той ще сведе до минимум зоната на раната, ще има минимални усложнения и ще ускори възстановяването. Лапароскопската спленектомия се различава от операцията с отворена кухина с ограничена травма.

С помощта на специални инструменти и лапароскопска техника, операцията се извършва чрез малки разрези. Процедурата се провежда на етапи, всички етапи се контролират чрез камера в края на устройството. Това предпазва от увреждане на съседни органи. Едновременно със спленектомия, може да се извърши чернодробна биопсия, лимфни възли с друга локализация и редица други процедури.

 • Ако лапароскопията извършва в доброкачествени новообразувания (lymphangioma, хемангиома, endotelioma) и кистозна заболявания, които показват запазване на операцията, т.е. Резекция. За да направите това, използвайте апарат, който му позволява да извършва безкръвно (електро-термично допиране на тъканите, аргон-плазмена коагулация).
 • Извършва по такъв заболявания на кръвта като апластична анемия, лимфом на Ходжкин, immunotrombotsitopenicheskaya пурпура, левкемия (хронична) eritremii, автоимунна хемолитична анемия и microspherocytic. Благодарение на специалното оборудване операцията се извършва без използване на хирургически клипове и нишки. С помощта на визуален контрол е възможно да се идентифицира и премахне допълнителен далак, който може да причини повторно възпаление.

След лапароскопия с спленектомия по корема е 3 малък белег 5-10 мм и един в 3-5 см. От първия следоперативен ден, пациентите могат да получат от леглото и се хранят с твърда храна. Екстракт от болницата е показан на 5-7-ия ден с по-нататъшен контрол от хематолога. Пълното възстановяване се извършва след 2-3 седмици.

Последици от спленектомия

След операцията, независимо от сложността й, може да има редица негативни симптоми, изискващи спешна медицинска намеса. Последствията от спленектомията могат да се проявят като промени в състава на кръвта, които продължават да съществуват през целия живот. Най-често в кръвта се откриват ядрени форми на еритроцитите, тялото на Хайнц, Goel-Jolly и промените във формата на кръвни клетки. Поради хиперкоагулационните и повишени нива на тромбоцитите се наблюдава тромбоемболизъм на церебралната васкулатура и белодробна артерия.

Най-сложните се считат за нарушения на имунната система. Пациентите развиват тенденция към гнойни инфекциозни заболявания, което се обяснява с отслабването на имунитета. Инфекцията може да причини сепсис и смърт. Имунологичното увреждане се проявява като намаляване на броя на защитните протеини в плазмата и нарушение на фагоцитната функция. Особено опасни са тези симптоми, ако се появят в рамките на две години след операцията.

Намаляването на защитните свойства на организма увеличава риска от заболявания, причинени от хипотермия. Пациентите са изложени на риск от развитие на пневмония, хепатит, малария, менингит, различна от тази, образуването на херния в разрез сайт и възпаление на ставите. Необходимо е да се внимава да се следи здравето на черния дроб, тъй като след операцията може да има нередности в работата и функционирането на храносмилателния тракт, възпалението на жлъчния мехур и панкреатит.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Левкоцитоза след спленектомия

Много операции водят до редица последствия, които оказват отрицателно въздействие върху функционирането на целия организъм. Левкоцитозата след спленектомия се появява доста често. Това се дължи на спирането на определени функции на далака след отстраняването му (филтриране, функция на унищожаване, регулиране). Тези функции не засягат клетъчния състав на кръвта, предизвиквайки редица усложнения.

Левкоцитозата е повишен брой на белите кръвни клетки, т.е. Белите кръвни клетки в кръвта. Те се образуват в костния мозък, възпрепятстват производството на определени клетки и са важна част от имунната система на организма. Левкоцитозата може да продължи както през първите месеци след операцията, така и в продължение на няколко години. Разстройството възниква при аплазия на далака и при лигиране на слезките може да се развие левкопения. Лечението е лекарствена терапия и придържане към специална диета.

Тромбоцитоза след спленектомия

Слезката е орган, който регулира кръвообращението. Тромбоцитозата след спленектомия е състояние, при което се наблюдава повишено ниво на тромбоцитите в кръвта. Това се дължи на увеличеното производство на кръвни клетки и тяхното забавено разрушаване. Увеличаването на кръвните плаки (фрагменти от мегакариоцити) става постепенно, докато максималните стойности могат да достигнат 400-b00x109 / l на 7-10 ден.

Постепенно всички показатели се връщат към нормалното. Но на фона на нередности, често се наблюдава увеличение на броя на кръвните елементи, което увеличава вискозитета му. Тромбоцитозата може да причини микротомби и тромбоза на сърцето. Лечението се извършва от цитостатични лекарства, които трябва да се приемат в рамките на няколко седмици. Ако има нарушение на микроциркулацията, на пациентите се предписват антиагреганти. Патологията има благоприятна прогноза.

Усложнения след спленектомия

Всяка операция е риск от възможни усложнения и рецидиви. Преди операцията лекарят предупреждава пациента за рисковете и изисква подписване на документи, потвърждаващи съгласието му за процедурата. Обмислете честото усложнение след спленектомия:

 • Кървене.
 • Инфекция.
 • Кръвни съсиреци.
 • Увреждане на съседни органи.
 • На мястото на разреза може да се образува херния

Усложненията са съставени от наличието на фактори, такива като затлъстяване, лошо хранене, диабет, белодробна болест и сърдечно-съдовата система, старост, различни хронични заболявания, тютюнопушене, проблеми със съсирването на кръвта и кървене.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Рехабилитация след спленектомия

След всяка хирургична интервенция пациентът чака постоперативния период. Рехабилитацията след спленектомия се състои от няколко етапа, чиято продължителност зависи от вида на операцията, възможните усложнения и индивидуалните характеристики на организма. Веднага след процедурата е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, когато можете да вземете душ, т.е. Да изложите засегнатата зона на вода. Ако има незначителна болка, лекарят предписва болкоуспокояващи лекарства, които не съдържат аспирин. Средният период на възстановяване отнема от 1-2 месеца.

Ако след изписването от болницата се появят следните симптоми, тогава си струва да потърсите медицинска помощ:

 • Признаци на инфекция (втрисане, треска, внезапно повишаване на температурата).
 • Подуване.
 • Тежка болка.
 • Кървене или изпускане от хирургическия шев.
 • Кашлица.
 • Болка в гърдите.
 • Повръщане и гадене.
 • Отдихът

Подобни симптоми се появяват при много пациенти. И това не е изненадващо, тъй като отстраняването на тялото е огромен стрес за тялото. Съществуват редица препоръки, придържащи се към които е възможно да се сведат до минимум възможните усложнения и да се осигури пълен живот:

 • Избягвайте места, където можете да се заразите с инфекциозни заболявания.
 • Редовно се подлагат на ваксина срещу сезонни заболявания.
 • Вземете антибиотици като превантивна мярка за вирусни заболявания.
 • Отказвайте да пътувате до държави, където можете да получите малария или хепатит.
 • Редовно се подлагат на превантивни прегледи.
 • Придържайте се към диетичното хранене.
 • Бъдете ангажирани с физическата култура, прекарват повече време на чист въздух.
 • Вземете лекарства, които повишават защитните функции на тялото, включително средствата за алтернативна медицина.

Диета след спленектомия

Слезката не е жизненоважен орган, но изпълнява важни функции като: имунна, филтрационна и хематопоетична (участва в метаболизма). Създава запас от кръв, използва своите повредени и стари елементи, контролира качеството. Диетата след спленектомия е да влезе в организма нормално количество полезни микроорганизми. Но е необходимо да се ограничи използването на холестерол, екстракти и огнеупорни мазнини. Храната се препоръчва да се готви за една двойка, готвач или пекат, най-добре е да откажете пържени.

Ежедневната енергийна стойност на диетата трябва да бъде в рамките на 3000 kcal. Много често лезиите на далака се придружават от чернодробни заболявания, така че на пациентите се предписва диета номер 1 според Pevzner или таблица с разширена диета номер 5.

Забранени продукти:

 • Мастни месо (телешко месо, зеленчук) и домашни птици.
 • Соло и огнеупорни животински мазнини.
 • Пилешки яйца (пържени, варени).
 • Странични продукти (бъбреци, мозъци).
 • Консервирана храна.
 • В кисело.
 • Пушена.
 • Мариновани.
 • Сол.
 • Мастни, богати супи и бульони.
 • Заквасени плодове и плодове.
 • Брашно и хлебни изделия.
 • Сладкиши.
 • Кафе, какао, газирани напитки.
 • Алкохолът.
 • Извличащи вещества (пикантни подправки, оцет, подправки, горчица, черен пипер).
 • Сол (до 10 грама на ден).
 • Масло (до 60 грама на ден).
 • Зеленчуци (гъби, спанак, киселец, ряпа, ряпа, ряпа, хрян)

Разрешени продукти:

 • Храна, богата на белтъчини (постна риба, свинско месо, говеждо месо, черен дроб, птици).
 • Зърнени храни, варени на вода (елда, просо овесена каша).
 • Зеленчукови супи и бульони.
 • Продукти от кисело мляко, извара.
 • Зеленчуци (зеле, цвекло, моркови, магданоз, домати, чесън, боб, зелен грах).
 • Плодове (диня, ягоди, боровинка, касис).
 • Плодове и ядки.
 • Med.
 • Плодови и зеленчукови сокове у дома.
 • Вчерашния хляб.
 • Мляко, зеленчукови бульони, насипен чай

В допълнение към спазването на диетичните препоръки има и редица други предписания, които ще помогнат на организма да избегне усложнения и да се възстанови по-бързо:

 • Избягвайте стреса.
 • Придържайте се към частична сила.
 • Яжте храни, богати на желязо.
 • Не носете прекалено стегнато облекло, тъй като то пречи на нормалното кръвоснабдяване.
 • Водете активен начин на живот, тъй като липсата на мобилност може да доведе до застоящи явления.
 • Правете лек масаж от лявата страна на перитонеума, което ще подобри кръвообращението.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Възстановяване след спленектомия

Слезката играе активна роля в процеса на хематопоеза, така че нейното отстраняване отрицателно засяга функционирането на целия организъм. Възстановяването след спленектомия е дълъг процес, тъй като тялото се нуждае от време, за да възстанови и компенсира работата на изгубения орган. По правило, през този период, имунитетът е значително намален и следователно устойчивост към инфекции и вируси. Много функции на далака приемат лимфните възли и черния дроб.

Спленектомията включва период на възстановяване от 2-3 месеца, през който тялото укрепва и компенсира липсващия орган. След изписване от болницата, пациентът трябва да се придържа към храненето с храната и да спазва медицинските предписания. Физическото упражнение се допуска един месец след операцията, т.е. Проста гимнастика, ходене и водни дейности. Шест месеца по-късно пациентът чака последващ преглед, след което лекарят може да даде разрешение за пълно завръщане към предишната дейност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.