^

Здраве

Хъркащи таблетки

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хъркането или rhonchopathy - симптом (кодирани ICD-10 R06.5) с достатъчно голяма етиология. И това трябва да се има предвид, че рекламира като ефективни хъркане хапчета лекарства не са в състояние да работи по всички причини за този симптом, като се придружава от звуковата вибрация на меките тъкани на назофаринкса и ларинкса, когато издишвате по време на сън може да бъде свързана с анатомични характеристики.

trusted-source[1], [2], [3]

Показания Хъркащи таблетки

Индикатор за такива таблетки ограничават до хъркане, чиито причини лежат в слизестата тъкан на назална конгестия при хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и алергии (назална конгестия поради алергични реакции на организма).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Формуляр за освобождаване

Към днешна дата имената на хъркащи таблетки, продавани в интернет, включват хомеопатичната SnoreStop (SnorStop), която се предлага от Green Pharmaceuticals Inc. (САЩ), "Сладки сънища" (Dream Remedies, Великобритания) и "NeverSnore" (Higher Natur Ltd, Великобритания).

Таблетите от хъркането "Сладки сънища" (Sweet Dreams) и "NeverSnore" са на разположение на жителите на ЕС, но те не се продават в аптеките.

Допълнителни възможности за лечение хъркане аудио Националната Sleep Foundetion (САЩ), нито специализирани Отоларинголози Британската асоциация (Британската асоциация на Otorhinolaryngologists) не се счита за медикаменти, пряко свързани с хъркане, но лекарства - деконгестанти и антихистамини спрейове - могат да се използват за лечение на запушване на носа алергии (но не повече от седем поредни дни).

И нито една от таблетките от хъркането хъркането човек няма да ви помогне да се коригира изкривена преграда, се простират от вродени стесни носните проходи, извадете от орален полип в носа, намаляване на размера на разширената насофаренгеално сливица (аденоиди), сливиците или хипертрофична uvuly (раздела на ръба на мекото небце). И, разбира се, не очаквайте ефекта от тези таблетки, в присъствието на функционални фактори, понижаващи тонуса на мускулите на гърлото, които причиняват пролапс на мекото небце и стесняване на дихателните пътища, което води до обструктивна синдром на сънна апнея. Не всеки, който хърка има този синдром, но е важно да се знае, че хъркането е знак за това.

trusted-source[8]

Фармакодинамика

Механизмът на действие на таблетки хъркане SnorStop осигури компоненти: dvuhkoloskovaya ефедрин (ефедрин distachya L.), подъбиче вярно (Teucrum Marum Verum), Goldenseal или gidratis канадски (Hydrastis Canadensis), беладона (беладона), chilibuha екстракт от семена (Strychnos Nux-Vomica) , калиев дихромат и хистамин хидрохлорид.

Фармакодинамика SnorStop таблетки не е изследван, но производителите твърдят, че лекарството намалява количеството на слуз в дихателните пътища, облекчава алергичен оток на лигавицата на носа и гърлото, стимулира централната нервна система и сърдечно-съдовата система (въпреки беладона има леко седативни свойства), и повишава тонуса на дихателните мускули.

Производителите обещават, че таблетките за хъркане Sweet Dreams (по-точно желатинови капсули) ще осигурят ефективно облекчаване на хъркането, дължащо се на естествените съставки. Така им основен компонент - Althea корен прах, който съдържа слизестите вещества, които имат противовъзпалително действие обгръща и при заболявания на горните дихателни пътища и да се улесни експекторация на слюнка при кашляне.

Таблетка хъркане NeverSnore, които включват ензими (протеази, целулази, амилази, ананас бромелаин) и екстракти от лечебни растения (градински чай листа, бъз цветя, семена, сминдух), оказва действието протеолитично, допринася за разграждането на слуз и очистването на носните проходи.

trusted-source[9]

Фармакокинетика

Фармакокинетиката на нито едно от горепосочените лекарства не е представена.

trusted-source[10], [11]

Дозиране и администриране

Таблетките за хъркане Snorstop са предназначени за орална употреба; препоръчва се да приемате една таблетка на ден.

trusted-source[14]

Употреба Хъркащи таблетки по време на бременност

Няма информация дали е възможно да се използват таблетки от хъркане по време на бременност, въпреки че е известно, че хомеопатичните лекарства и повечето билкови лекарствени продукти за бременни жени са противопоказани. Например, растението жълт корен може да упражнява стимулиращ ефект върху мускулите на матката, което застрашава спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Противопоказания

Производителите на SnorStop хъркащи таблетки също не посочват противопоказания за употребата на това лекарство без рецепта. Въпреки това, препарати, съдържащи беладона, не трябва да се използват за сърдечни патологии от органичен характер и за глаукома; и високо кръвно налягане, нефрит, чернодробно заболяване и дифузен токсичен гущер са противопоказания за приемане на лекарства, които съдържат алкалоиди на chilibu.

trusted-source[12]

Странични ефекти Хъркащи таблетки

Страничните ефекти на таблетките от хъркането Snorstop може да са свързани с факта, че алкалоидите на ефедрата повишават повишението на кръвното налягане и повишават нивото на захарта в кръвта. Беладона причинява сухота в устата, увеличава сърдечната честота и намалява производството на стомашен сок.

Чревни проблеми като запек и диария, причинени Goldenseal (gidratisom) и chilibuha алкалоиди, по-специално, стрихнин, могат да предизвикат конвулсии и респираторна недостатъчност (до задух).

trusted-source[13]

Свръх доза

Предозирането на това лекарство, както и неговото взаимодействие с други лекарства не са представени.

trusted-source[15]

Условия за съхранение

Спринцовките трябва да се съхраняват на тъмно място при стайна температура.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Срок на годност

Срокът на годност е отбелязан върху опаковката на таблетките.

trusted-source[20],

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Хъркащи таблетки" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.