^

Здраве

Хомеопат

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лечението с хомеопатични лекарства се извършва само от хомеопат - сертифициран лекар, който има не само основна клинична специализация, но и допълнително обучение по методи за хомеопатична терапия със съответния сертификат за квалификация. Трябва да се отбележи, че колкото по-дълго е практиката на хомеопат, толкова по-обширни са неговите познания и опит и практическите умения, които позволяват решаването на най-трудните проблеми на пациентите.

Още преди нашата епоха известният гръцки лечител Аскипиад каза, че най-доброто средство за треска е ... Самата треска.

хомеопат

Ако конвенционалната симптоматична терапия (алопатия) насочва всичките си усилия да се освободи от проявите на болестта, хомеопатът се стреми да активира вътрешните способности и системи за приспособяване на организма и да го излекува. При хомеопатията се счита, че заболяването е отговорът на организма на отрицателен фактор, а симптомите на всички болести са проява на борбата на организма с болестта и нейните причини. И тази реакция винаги е индивидуална. Тя зависи от много фактори, включително наследствеността, възрастта, конституционните характеристики на организма и неговите физиологични възможности.

Основният постулат на алтернативната терапевтична система - хомеопатията - "подобно на това се отнася". Това означава, че за да се излекува болестта, пациентът трябва да даде вещество, което причинява същите симптоми. Това е само дозата от това вещество трябва да бъде микроскопично.

trusted-source[1], [2]

Кой е хомеопатът и с какви заболявания се отнася?

Хомеопатичните препарати в тялото не се натрупват, не предизвикват алергии и на практика не предизвикват странични ефекти. Тези терапевтични средства в състава си съдържат различни минерали, химически съединения, метали, лечебни растения, продукти от животински произход и дори ултра-малки дози токсини.

Когато мъжът в аптеката препоръча хомеопатично лекарство (намеквайки му естественост и безвреден), истински хомеопат го лъжа и измама и нарушаване на основните принципи на този терапевтичен метод смята.

Кога трябва да ходя на хомеопат?

Както показва практиката, на първо място, трябва да отидете на хомеопат, когато всички възможности за традиционна терапия са изчерпани, а болестта не се оттегля. И както самите хомеопати казват, често се лекуват от пациенти, които са загубили надеждата си за лечение. Понякога това посещение е твърде късно поради необратимостта на патологичните процеси. И тогава един безнадеждно болен човек може да чуе: "Е, защо не дойдохте до хомеопат преди, защото можем да ви помогнем ..."

Тъй като хомеопатичните препарати не причиняват алергии, трябва да се свържете с хомеопата, когато става дума за здравето на деца, бременни жени и хора с алергични реакции, включително наркотици. Тъй като хомеопатичното лечение предполага промяна в здравословното състояние, по-добре е да се използва за лечение на деца с намален имунитет, които често се разболяват.

Какви тестове трябва да предприема, когато отида в хомеопат?

Обикновено пациентите се изпращат до рецепцията, за да хомеопатът не с празни ръце, и притежаващи най-себе си или медицинска карта, или извлечение от медицинската история и резултатите от клиничните тестове (кръв, урина, биопсия), данните на рентгеновата, ултразвук, ядрено-магнитен резонанс и т.н. И ако лекарят не е достатъчен, той ще определи какви тестове да премине, когато се обърне към хомеопата.

Ако едно лице не отиде в редовно лечебно заведение за болестта си, то е необходимо да премине тестове, да се прегледа или да се консултира със специалист. Първо, вие сами ще знаете какво трябва да се лекувате. Второ, хомеопатичният лекар се нуждае от клинични данни, за да следи внимателно хода на лечението и динамиката на заболяването.

Какви методи за диагностика използва хомеопатът?

The хомеопатични метод на лечение е значително различен от конвенционалния алопатични и за успешното лечение на пациента е изключително важен етап за идентифициране на най-точен списък на признаци и симптоми на условия патология. Това е пълната картина на симптомите на пациента, която ще му позволи да намери правилното хомеопатично лекарство.

Освен разглеждането обичайната пациент, диагностични методи, които използва homoeopathist включват подробно изясняване на специфичните особености на конституцията и психологическото състояние на пациента. Тук хомеопат ще поиска от пациента за това, че е болен като дете, какво ваксинации той направи това, което нараняване или операция, той е претърпял болестите на родителите или децата му. Лекарят ще проучи по какъв начин човек яде и спи, като се отговори на променящите сезоните и климатичните условия, които упражняват носи ... Въз основа на всички тези данни, експертът ще проведе цялостен анализ на състоянието на здравеопазването, за да разкрие спецификата на заболяването, и едва след това да направи план за лечение и ще напише съответното лекарство.

Какво прави хомеопатът?

След установяване или изясняване на клиничната диагноза на пациента хомеопатичният лекар предписва лечението и избира необходимото средство за защита. Ефективността на лечението директно зависи от правилния избор на лекарството, който експертът назначава, като се вземат предвид всички характеристики на организма на конкретен пациент.

Освен това хомеопатът следи хода на лечението на всички етапи и, ако е необходимо, коригира дозировката на наркотиците и често прибягва до отмяната на някои средства и назначаването на други.

Какви заболявания се лекуват с хомеопат?

С хомеопатия не лечение на заболявания, които изискват спешна операция и остри инфекциозни заболявания, психични и венерически заболявания, някои метаболитни заболявания (например, инсулин-зависим диабет или дисфункция на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм). Като основен метод на лечение хомеопатията не се използва за онкологични заболявания.

И така, какви заболявания приема хомеопатът:

 • стомашно-чревни заболявания (гастрит, холецистит, панкреатит, ентерит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, чревна дисбиоза, панкреаса и черния дроб, холелитиаза, жлъчна дискинезия тракт);
 • сърдечни заболявания (сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, аритмия, ангина, кардионевроза, хипертония);
 • Съдови заболявания (разширени вени, капилярни лезии, ендоартерити, атеросклероза);
 • заболявания на гръбнака и ставите (остеохондроза, дискова херния, деформирана артроза, полиартрит);
 • заболявания на дихателната система (бронхит, бронхиална астма, хронична пневмония, емфизем);
 • УНГ заболявания (тонзилит, синузит, трахеит, аденоидит, ринит, полиноза, полипи, отит);
 • кожни заболявания (алергичен дерматит, екзема, невродермит, псориазис);
 • гинекологични заболявания (ендометриоза, фиброиди, маточни фиброиди, овариални кисти и дисфункция, млечница, мастит и гърдата кисти, безплодие);
 • урологични заболявания (уретрит, пиелонефрит, цистит, простатит, простатен аденом);
 • патологията на ендокринната система (надбъбречна болест, автоимунна уртикария, свързани с възрастта хормонални нарушения);
 • психо-неврологични и полиетологични разстройства (вегетативно-съдова дистония, главоболие, замайване, диенсефален синдром, неврози);
 • всяка форма на алергия;
 • детски болести (енуреза, диатеза);
 • бързо умора, синдром на хроничната умора, безсъние;
 • посттравматични състояния.

Съвети на хомеопатия лекар

Основателят на хомеопатията, Кристиян Фридрих Самуел Ханеман казва, че "най-високия идеал за излекуване е бърз, лек и окончателно възстановяване на здравето или болестта на елиминиране и унищожаване в своята цялост по най-краткия, най-надеждният и сигурен начин." И днес класическите хомеопати се придържат към основните закони, формулирани от Ханеман:

 • лечението се извършва в съответствие с определени закони, установени в природата;
 • лекуването на тези закони е невъзможно;
 • няма болести като такива, само болни хора;
 • болестта е състояние на динамично естество и лекарството трябва да бъде същото;
 • на всеки етап от заболяването пациентът се нуждае само от едно лекарство. Ако това лекарство не се открие, то не може да бъде излекувано, но може да получи временно облекчение.

Лечението с хомеопатия е ефективно при хронични заболявания и ако се свържете с специалист навреме, можете да го излекувате.

Съвети на хомеопатичен лекар за тези, които приемат хомеопатични лекарства:

 • При лечението на хомеопатията не може да се пие кафе (включително разтворим), и да яде храни, които имат кофеин: (. Pepsi-Cola и други) тъмен шоколад, зелен и черен чай и напитки на базата на кока.
 • Когато лекувате хомеопатията, не трябва да използвате лечебни билки, особено мента. Mint неутрализира действието на хомеопатичните лекарства.
 • При лечение на хомеопатията трябва да се избягва тежък стрес, умствено преживяване и липса на сън.

Съгласете не толкова невъзможни условия ... Освен това хомеопатът наистина може да ви спаси от болестта, а не само от външните си прояви и болка.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.