^

Здраве

Хирург на гръдния кош

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В съвременната клинична хирургия има много специализации. Една от тях е гръдна хирургия, която се занимава с патологии на органите, разположени в гръдния край, т.е. В областта на гръдния кош. Преди няколко десетилетия сърдечната хирургия, съдовата хирургия и мамологията бяха отделени от гръдната хирургия. Така че днес гръдният хирург се концентрира само върху органите на гръдната кухина и е ограничен от гръдната кост и гръбнака на медиастинума.

Кой е хирургът на гръдния кош?

Гръдна хирургия е основният специалист хирургично лечение на заболявания на човешкото дихателната (бронхиалните тръби, трахеята, плеврални, белите дробове, шлицови), патологии и заболявания на хранопровода, както и хирургически грижи при различни гръдния кош наранявания и тези органи, които са разположени в него.

Хирург на гръдния кош

Като хирург с някаква друга специализация, гръдният хирург не може да стои зад операционната маса без основни медицински познания и квалифицирани професионални умения.

Кой е хирургът на гръдния кош? Това е лекар, който притежава всички съвременни методи за диагностициране на заболяванията на гръдния кош и обективно оценява степента на увреждане на един или друг орган и състоянието на пациента. Това е хирургът на гръдния кош, който взема решението да проведе най-ефективната и безопасна хирургическа интервенция.

Кога трябва да отида при гръдния хирург?

Обърнете внимание на основните признаци, че имате някакви аномалии в гръдния кош, каквито са точно случаите, когато трябва да се свържете с гръдния хирург. Такива симптоми, на първо място, включват болка, локализирана в областта на гръдния кош и хранопровода; слюнка с добавка на кръв; затруднено преглъщане, нарушение на преминаването на храната през хранопровода и т.н.

Трябва обаче да се има предвид, че гръдният хирург не приема пациенти в клиниката, тъй като хирургичното лечение на гръдната кухина се извършва в болница. Следователно, отнасянето до този специалист се приема от пациента от лекаря, на когото е подал жалбата си.

При спешни и остри случаи на пациенти (или травматизирани) в отделението по гръдна хирургия носи "линейка" ...

Следователно, въпросът - кои тестове трябва да преминат, когато се говори за хирург на гръдния кош - остава открит. Въпреки че при наличие на препращане за преглед или лечение в болница пациентът има медицинска история и скорошни резултати от общите клинични проучвания - кръв, урина, рентгенови лъчи и др.

Какви методи на диагностика използва хирургът на гръдния кош?

За целите на хирургичното лечение на заболяване на гръдния кош и медиастиналните органи, е необходимо да се установи или потвърди диагнозата. В допълнение към изследването, събирането на анамнеза и данните, записани в медицинската история, трябва да се планира клиничен преглед на пациента.

Какви методи на диагностика използва хирургът на гръдния кош? Първо, пациентът дава всички необходими тестове (общ анализ на кръвта, урината, изпражненията, храчките) - за клинични и лабораторни изследвания.

Също така за целите на определяне на диагнозата се прилагат:

 • радиография,
 • ултразвуково изследване (ултразвук),
 • спирална компютърна томография (CTD),
 • позитронна емисионна томография (PET),
 • интервална звуография,
 • ангиография,
 • автофлуоресцентна и флуоресцентна бронхоскопия,
 • торакоскопия,
 • артроскопия,
 • плевральная пункция,
 • биопсия.

Какво прави гръдният хирург?

Много съществуващи заболявания на гръдната кухина могат да бъдат лекувани консервативно, т.е. Медикаментозно. Но има и болести, при които наркотиците са безсилни. След това прибягват до операция, т.е. Хирургично лечение. И това се прави от гръдните хирурзи.

Какво друго прави хирургът на гръдния кош? За да получите пълната информация за точна диагноза, извършете задълбочен преглед на пациентите, направете план за преглед на всеки пациент, предписвайте всички необходими процедури и медицински манипулации. Определя тактиката на хирургичното лечение, подготвя предварително пациентите и провежда необходимите операции. За оперативно лечение се прибягва само когато няма реална възможност да се справят с патологията на консервативни методи, както и на развитието на усложнения, водещи до животозастрашаващи последствия, като например пробив абсцес в плевралната кухина, белодробен кръвоизлив, или образуване на фистули.

Днес в гръдната хирургия съвременните ендоскопски и лапароскопски минимално инвазивни методи за хирургично лечение, микрохирургични и лазерни технологии са подпомогнали традиционния скалпел. Те позволяват не само да се намали размерът на работното поле, но и значително да се улесни достъпът до органите на гръдната кухина, които се намират зад ребрата. Това намалява времето за възстановяване на пациентите след най-тежките оперативни интервенции.

Освен това, гръдният хирург предписва медикаменти в постоперативния период и следи състоянието на пациентите, за да предотврати усложнения.

Какви заболявания третира хирургът на гръдния кош?

Самите Според гръдни хирурзи, често те трябва да се справят със заболявания на белите дробове и бронхите - pyoinflammatory (абсцеси на различна етиология, бронхиектазии, емфизем), тумори на белия дроб, кистозни формации, както и туберкулоза, което представлява не по-малко от 80% от всички от случаите.

За хранопровода патологии, за които хирургично лечение включва: дивертикули (изпъкнала стена) на хранопровода, или flegmoznoe гнойно възпаление на хранопровода стени (езофагит); доброкачествени и злокачествени тумори гръдни хранопровода, преглъщане разстройство (ахалазия), езофагеален-трахеална фистула, изгаряния и белег свиване на храносмилателния тракт.

Също в списъка на заболяванията, които лекува хирургът на гръдния кош, включват:

 • патологии на плеврата и перикарда (лигавицата тъкан на сърцето, аортата и белодробната багажника) - остра и хронична емпиема (натрупване на гной) плевралната кухина, кисти и тумори на плеврата и перикарда, перикардит и дивертикули перикарда.
 • медиастинума заболявания - и медиастинални новообразувание на трахеята, натрупване лимфен в плевралната кухина (chylothorax), остро и хронично възпаление влакна медиастинума (медиастинит), устойчиви луминална стесняване (стеноза) на трахеята и бронхите;
 • заболявания на диафрагмата и гръдната стена - херния, кисти, тумори и лезии; хондрит и перинхондрит; гнойно възпаление на костната тъкан (остеомиелит) на ребрата, гърдите и гръдната кост.
 • патологията на тимуса и щитовидната жлеза.

В грижата на гръдния хирург - отстраняване на чужди предмети от хранопровода, както и различни наранявания на гръдната кухина.

Съвети на лекар на гръдния хирург

Най-често чужди тела изчезват в дихателните пътища (ларинкса, трахеята, бронхите) деца на възраст под четири години, те винаги нещо да се вземе в устата, а често и на малки предмети или хранителни частици могат да станат причина запушване (обструкция) на горните дихателни пътища. Това е много опасно и може да доведе до асфиксия - нарастващо задушаване, което след няколко минути води до смърт. Според медицинската статистика леталността в тези случаи достига 2-3%.

Между другото, с възрастни, това също се случва, защото можете просто да задушите докато ядете. Веднага започва рефлексна кашлица (достигане на повръщане) и задушаване, при което лицето става червено и се покрива със студена пот. Най-опасната локализация на чуждо тяло е ларинкса и трахеята.

Помнете съветите на лекар на гръдния хирург за първа помощ при навлизане на чуждо тяло:

 1. Не можете да отделите ценно време за изследване на устата или да опитате - в повечето случаи неуспешно - да премахнете залепен обект с пинсети или пръсти.
 2. Обърнете жертвата към стомаха и се наведете по гърба на стола или стола с главата надолу, детето - през бедрото му. И след това удари гърба между лопатките няколко пъти с отворена длан (не с юмрук!).
 3. Ако заседналата обект или парче храна не излезе, ще трябва да застане зад жертвата, го прегръщам с двете си ръце, така че сгъната в ръцете на замъка са били под формата на меч процеса на жертва (мечовиден процес - е по-ниска, свободният край на гръдната кост - плоските кости на средата на предната част на гръдната стена ). В тази позиция, трябва рязко движение на прекомерна сила върху диафрагмата (мускулът се в долния край на ребрата), и в същото време да се удари в жертва на гърдите му.
 4. В случай на дете, този начин на облекчаване на трахеята от чуждо тяло трябва да се прилага по следния начин: поставяне на детето на гърба му на нещо твърдо, хвърляне на главата назад, повдигане на брадичката; два пръста с една ръка поставят детето в горната част на корема - между пъпа и кървавия процес; бързо и силно натискайте навътре и нагоре. Приемането може да се повтори четири пъти.
 5. Вторият вариант е да постави детето в скута си, юмрук (палец нагоре), едната ръка да постави в средата на корема си, а другата ръка да държи детето зад гърба си. Бързо, силно и дълбоко бутнете юмрука си по корема - в посока към ребрата.
 6. В случай на загуба на съзнание, жертвата трябва да бъде поставена от дясната страна и няколко пъти да удари гърба с дланта си.

Понякога жертвата получава спешна трахеотомия - трахеален отвор с въвеждането на специална епруветка в лумена й, за да не се задуши човекът. Тази операция се извършва не само от гръдния хирург, а животозастрашаващият асфиксия се извършва от лекарите на линейката дори без анестезия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.