^

Здраве

Химиотерапия за рак на белите дробове

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Химиотерапията за рак на белите дробове е една от най-популярните процедури днес. Факт е, че ракът на белите дробове е водещата причина за смърт в света.

Често тази болест засяга възрастните хора. Диагностицирането на проблема на ранен етап може да помогне за решаването на проблема. Компетентното използване на диагностичните мерки и ефективното лечение дават добри шансове за възстановяване.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Показания за химиотерапия при рак на белите дробове

Показанията за химиотерапия за рак на белите дробове директно зависят от самата болест и нейния етап. Има редица фактори, които оказват влияние върху това. На първо място се обръща внимание на размера на тумора, етапа на развитие, скоростта на растеж, степента на диференциация, изразяване, степента на метастази и участие на регионалните лимфни възли и хормоналния статус.

Специална роля играят индивидуалните характеристики на организма. Те включват възраст, наличие на хронични заболявания, локализиране на злокачествен рак, както и състоянието на регионалните лимфни възли и общото здраве.

Лекарят винаги оценява рисковете и усложненията, които лечението може да даде. Въз основа на всички тези фактори са дадени основните индикации за химиотерапия. По принцип тази процедура се препоръчва за хора, които имат рак, левкемия, рабдомиосарком, хемобластоза, хорионна карцинома и други. Химиотерапията за рак на белите дробове е шанс за възстановяване.

Ефективността на химиотерапията при рак на белия дроб

Ефективността на химиотерапията за рак на белите дробове е доста висока. Но за да се получи наистина положителен резултат, е необходимо да се извършват сложни комбинации. Ефективността на съвременните методи за лечение по никакъв начин не е свързана с тежестта на страничните ефекти.

Успехът по време на лечението зависи много. Така че фазата на заболяването играе голяма роля и периода, в който е диагностициран. Естествено, не трябва да изключваме квалификацията на лекарите, оборудването на онкологичния център, информираността на персонала за решаване на подобни проблеми. В края на краищата, не само лекарствата зависят от ефективността на лечението.

Важна роля играе използването на химиотерапия, при избора на медикаменти и при назначаването на терапевтичен режим, хистологичната структура на тумора. Особено положително се препоръчват следните лекарства: циклофосфан, метотрексат, винкристин, фосфамид, митомицин, етопозид, адриамицин, цисплатинум и

Нитрозометил урея. Естествено, всички те имат странични ефекти, описани в предходните параграфи. Химиотерапията за рак на белите дробове се оказа ефективна.

Към кого да се свържете?

Курс на химиотерапия за рак на белия дроб

Курсът на химиотерапията за рак на белите дробове се извършва изключително на индивидуална основа. В този случай отблъснете структурата на тумора, етапа на развитие, мястото на локализация и предишното лечение. Обикновено курсът се състои от няколко лекарства. Те се въвеждат на цикли, с определени паузи от 3-5 седмици.

Този "отдих" е необходим, за да може тялото и имунната система да се възстановят отново след лечението. По време на химиотерапията диетата на пациента не се променя. Естествено, в зависимост от състоянието на човек, лекарят прави някои корекции.

Например, ако пациентът приема платинови лекарства, той трябва да консумира повече течност. Алкохолните напитки са забранени. В никакъв случай не можете да посетите сауната, защото тя премахва излишната влага от тялото.

Необходимо е да се разбере, че курсовете на химиотерапия могат да увеличат риска от развитие на настинки. Ето защо пациентите се препоръчват да дават предимство на билковите отвари. По време на химиотерапията, лекарят редовно взема кръвни тестове от пациента, извършва ултразвуково изследване на черния дроб и бъбреците. При жените са възможни промени в менструалния цикъл. Пациентите могат да страдат от безсъние, но това е нормален процес.

Броят на курсовете зависи от състоянието на пациента и от начина, по който той се възстановява. Оптималният брой е от 4-6 курса на химиотерапия. В този случай химиотерапията за рак на белите дробове не причинява сериозна вреда на тялото.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Химиотерапия с метастази в белите дробове

Химиотерапията за метастази в белите дробове зависи от директното местоположение на тумора във връзка с околните органи, тъканите и лимфните възли. Факт е, че злокачествените метастази могат да се образуват в почти всички органи. Те произхождат от ракови клетки и постепенно се прехвърлят с течение на кръв или лимфа в тялото.

Химиотерапията с метастази се извършва с една или комбинация от лекарства. По принцип се използват таксани (таксол, таксотер или абраксан), адриамицин или лекарството на имунната терапия Herceptin. Продължителността на лечението и възможните нежелани реакции се определят от лекуващия лекар.

Сред лекарствата, използвани в комбинации, също се използват таксани и адриамицин. Има определени схеми за химиотерапия. Обикновено те се използват в следния ред: CAF, FAC, CEF или AC. Преди да използвате таксол или таксотер, стероидните препарати се предписват, за да се намалят страничните им ефекти. Химиотерапията за рак на белите дробове трябва да се провежда под ръководството на опитен специалист.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Химиотерапия за плоскоклетъчен рак на белия дроб

Химиотерапия за плоскоклетъчен рак на белия дроб има свои собствени характеристики. Факт е, че само по себе си плоскоклетъчен карцином е злокачествен тумор, който възниква във фонов режим на епителни тумори на кожата и лигавиците, увеличаване на родилните петна и брадавици, има формата на един възел, или зачервяване под формата на плаки, които растат много бързо.

Обикновено такова заболяване се формира въз основа на развитието на рак на кожата, който носи особена сложност. Отличителна черта на това заболяване е бързият растеж. Рисковата група е предимно мъже на възраст над 40 години. При жените този феномен не е толкова често срещан.

Системната терапия се използва за лечение на рак. Той включва употребата на такива лекарства като цисплатин, метотрексат и блеомицин. Лечението се извършва паралелно с радиотерапията. Широко използван и схема на комбинации от лекарства, включително Таксол и отдалечена гама-терапия. Това позволява да се подобри ефективността на лечението и дори води до пълно излекуване.

Ефективността на лечението зависи изцяло от стадия на заболяването. Ако ракът е диагностициран на ранен етап и е започнало ефективно лечение, вероятността за положителен резултат е голяма. Химиотерапията за рак на белите дробове дава на човека шанс за пълно възстановяване.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Химиотерапия за белодробен аденокарцином

Химиотерапията за белодробна аденокарцинома е доста често. Факт е, че аденокарциномът е най-честата форма на не-малък клетъчен карцином на бронхо-белодробната система. Често се развива от клетки на жлезистия епител. В началния етап болестта не се проявява по никакъв начин. Той се развива доста бавно, хематогенни метастази са характерни за него.

Най-често аденокарциномът се локализира в периферните бронхи, а при отсъствие на адекватно лечение - приблизително два пъти в рамките на 6 месеца. Тази форма на рак е характерна за жените, а не за мъжете. Сложността на тумора може да варира.

Премахнаха всичко с помощта на сериозни хирургически интервенции. Естествено, всички те са комбинирани с химиотерапия или лъчетерапия. Това значително намалява вероятността от рецидив в бъдеще.

Цялата терапия се извършва с помощта на иновативно оборудване, което свежда до минимум страничните ефекти от лечението. За лечение на аденокарцином се използват не само традиционните лекарства за химиотерапия, но и най-модерните имуномодулатори. Химиотерапията за рак на белите дробове позволява да се избегнат последици в бъдеще.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Схеми за химиотерапия за рак на белите дробове

Схемите на химиотерапията за рак на белия дроб са метод на лечение, които се избират индивидуално. Естествено избраната схема не гарантира пълното възстановяване на едно лице. Но все пак, тя ви позволява да се отървете от неприятни симптоми и значително забавя развитието на раковите клетки.

Химиотерапията може да се извършва както преди, така и след операцията. Ако пациентът страда от захарен диабет или други хронични заболявания, тогава схемата се избира с изключителна предпазливост. По време на този процес, анамнезата е напълно взета под внимание.

Ефективната схема на химиотерапия трябва да има определени свойства. Те включват нивото на страничните ефекти, в идеалния случай трябва да са минимални. Препаратите трябва да бъдат избрани с най-голямо внимание. Факт е, че няколко лекарства се използват едновременно по време на химиотерапия. Заедно те трябва да взаимодействат нормално и да не водят до сериозни странични ефекти.

Схемата, която предполага химиотерапия за рак на белите дробове, може да бъде представена като комбинация от лекарства. Общата ефективност е приблизително 30-65%. Лечението се извършва, може да бъде с едно лекарство, но в този случай, появата на положителен ефект е значително намалена.

trusted-source[31], [32]

Препарати за химиотерапия за рак на белите дробове

Препаратите за химиотерапия за рак на белите дробове са антитуморни средства, чието действие е насочено към унищожаването и пълното унищожаване на раковите клетки. При лечението на заболяването могат да се използват два вида химиотерапия. Първият вариант е премахването на рака с едно лекарство. Вторият вид лечение включва употребата на няколко лекарства.

Към днешна дата има много лекарства, които са насочени към премахване на рака и последиците от него. Има няколко основни типа, които са ефективни в определена фаза и имат индивидуален механизъм на действие.

Алкилиращи агенти. Това са лекарства, които действат върху раковите клетки на молекулярно ниво. Сред тях са нитрозоуреи, циклофосфан и евихин.

Антибиотици. Много лекарства от този клас имат антитуморна активност. Те са в състояние да унищожат раковите клетки на различни етапи от тяхното развитие.

Антиметаболити. Това са специални лекарства, които могат да блокират метаболитните процеси в раковите клетки. В резултат това води до пълното им унищожаване. Някои от най-ефективните в този род са: 5-флуороурацил, цитарабин и метотрексат.

Антрациклини. Съставът на всяко лекарство от тази група включва някои активни вещества, които засягат раковите клетки. Тези лекарства включват: Rubomycin и Adryblastin.

Vinkalkaloidy. Това са противоракови лекарства, които се основават на растения. Те са в състояние да унищожат разделянето на раковите клетки и да ги унищожат напълно. Тази група включва лекарства като виндезин, винбластин и винкристин.

Препарати от платина. Те съдържат токсични вещества. Чрез техния механизъм на действие те са подобни на алкилиращите агенти.

Епиподофилотоксини. Това са общи противотуморни лекарства, които са синтетичен аналог на активните вещества на екстракта от мандрак. Най-популярни са Tniposide и Etoposide.

Всички гореспоменати лекарства се приемат съгласно определена схема. Този проблем се решава единствено от лекуващия лекар в зависимост от състоянието на лицето. Всички лекарства причиняват нежелани реакции под формата на алергични реакции, гадене и повръщане. Химиотерапията за рак на белия дроб е сложен процес, който изисква спазване на определени правила.

Противопоказания за химиотерапия при рак на белите дробове

Противопоказанията за химиотерапия за рак на белите дробове, строго погледнато, като свидетелските показания, зависят от много фактори. Така се обръща внимание на стадия на заболяването, локализацията на тумора и индивидуалните характеристики на тялото на пациента.

Съществуват редица противопоказания, при които химиотерапията не може да бъде приложена във всеки случай. Така че, това е опиянение на тялото. С въвеждането на допълнително лекарство може да се получи силна реакция, която ще има изключително негативни последици за човека. Провеждането на химиотерапия не може да бъде метастазирано в черния дроб. Ако човек има високо ниво на билирубин, тогава тази процедура е забранена.

Химиотерапията не се извършва с метастази в мозъка и при наличие на кахексия. Само онколог може да определи възможността за такова лечение след провеждане на специални прегледи и изучаване на резултатите. В края на краищата, химиотерапията за рак на белите дробове може да причини сериозна вреда на тялото.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Странични ефекти на химиотерапията за рак на белите дробове

Страничните ефекти от химиотерапията за рак на белите дробове не са изключени. Още повече, те се намират в почти 99% от случаите. Може би това е основният и единствен недостатък на този вид лечение. Факт е, че страничните симптоми оказват неблагоприятно въздействие върху цялото тяло.

Предимно химиотерапията засяга клетките на хематопоетичната система и кръвта. Силно въздействие е върху стомашно-чревния тракт, носа, космите, придатъци, ноктите, кожата и лигавиците на устата. Но за разлика от раковите клетки, те лесно могат да бъдат възстановени. Следователно, отрицателните странични ефекти настъпват веднага след премахването на това или това лекарство.

Някои странични ефекти на химиотерапията са бързи, но други продължават няколко години или се проявяват след няколко години. Има няколко основни странични ефекти. Така че, основно започва да се проявява остеопороза. Настъпва на фона на лекарства като циклофосфамид, метотрексат и фторурацил.

Гаденето, повръщането и диарията са на второ място. Това е така, защото химиотерапията засяга всички клетки в тялото. Тези симптоми се появяват веднага след отмяната на тази процедура.

Загубата на коса е често срещана. След курс на химиотерапия линията на косата може да бъде загубена частично или напълно. Растежът на косата се възстановява веднага след спиране на лечението.

Страничните ефекти върху кожата и ноктите се срещат доста често. Ноктите стават чупливи, кожата показва постоянна чувствителност към температурните промени.

Умората и анемията са чести нежелани реакции. Това се дължи на спад на червените кръвни клетки. Не са изключени инфекциозни усложнения. Факт е, че химиотерапията засяга негативно организма като цяло и потиска работата на имунната система.

Нарушаването на кръвосъсирването се дължи на химиотерапевтично лечение на рак на кръвта. Тя рядко се проявява като стоматит, промени в вкуса и мириса, сънливост, чести главоболия и други последици. Всички тези отрицателни действия могат да причинят химиотерапия за рак на белия дроб.

Последици от химиотерапията за рак на белите дробове

Последиците от химиотерапията за рак на белите дробове не се изключват. На първо място, човешката имунна система страда. Тя се нуждае от много време, за да завърши възстановяването. Въпреки че е в уязвимо състояние, различни вируси и инфекции могат да влязат в човешкото тяло.

Хемопрепаратите разрушават раковите клетки или забавят процеса на тяхното възпроизводство. Но въпреки тази положителна страна на този въпрос, има и негативни последици. Така че основно всичко се проявява под формата на негативни явления. Това може да е гадене, повръщане, чревно безпокойство и тежка загуба на коса. По-скоро той се отнася до страничните ефекти, но това може да бъде сигурно свързано с последствията.

С течение на времето може да се развият признаци на потискане на хематопоети. Тя се проявява под формата на намаляване на броя на левкоцитите и хемоглобина. Не се изключва появата на невропатия и прикачването на вторична инфекция. Ето защо периодът след химиотерапията е един от най-трудните. Човек трябва да възстанови собствения си организъм и в същото време да не позволи развитието на сериозни последици. След като химиотерапията за рак на белия дроб приключи, пациентът ще започне да се чувства по-добре.

trusted-source[38], [39], [40]

Усложнения при химиотерапия при рак на белите дробове

Усложненията на химиотерапията за рак на белите дробове се появяват почти винаги. В крайна сметка, тази опция за лечение значително отслабва тялото и го прави уязвим за външни инфекции.

Много лекарства, използвани в химиотерапията, ефективно се борят с раковите клетки и впоследствие забавят процеса на тяхното развитие. След това идва пълно унищожение. Но въпреки такава положителна динамика е почти невъзможно да се отървем от усложнения. По-точно, за да се избегне появата им.

Първото нещо, което човек започва да усеща, е слабост. След това се появяват главоболие, гадене, повръщане и разстроен стомах. Косата може да започне да пада, човек чувства постоянна умора, има язви в устата.

С течение на времето започват да се развиват признаци на потискане на хематопоети. Наскоро такива усложнения причиниха депресия на човек. Всичко това значително влоши ефективността на лечението. Досега ефективно започнаха да използват анти-еметични лекарства, да охлаждат косата, така че да не падат и т.н. Ето защо, страхът от последствията, които химиотерапията може да даде при рак на белите дробове, не си струва.

trusted-source[41], [42], [43]

Хранене за химиотерапия за рак на белите дробове

Храненето за химиотерапия за рак на белите дробове няма особени особености. Естествено, всеки лекар е свободен да прави собствени корекции, в зависимост от състоянието на пациента и взетите лекарства.

Така че храненето с рак на белия дроб трябва да бъде балансирано. Не се препоръчва да ядете мазни и остри храни, както и подправки, лук и чесън. Необходимо е да се работи за подобряване на функциите на червата. За да направите това, ежедневието трябва да бъде допълнено с плодове, зеленчуци и прясно изцедени сокове. Те могат да бъдат използвани в абсолютно всякаква форма. За да може организмът да се възстанови по-бързо, се препоръчва да се ядат извара и други млечни продукти, пиле, риба, яйца, месо, боб и ядки. Ако месото причини неприятен метален вкус в устата, струва си да го готвите със специални сосове.

За да се попълни тялото с въглехидрати, по-добре е да се даде предимство на зърнени храни, картофи, ориз и тестени изделия. Препоръчва се да се ядат различни сирена, млечни десерти и сладък крем. Важно е да се консумира много висококачествена течност. Това ще премахне токсичните вещества от тялото.

Храненето при пациенти с рак трябва да е специфично. В края на краищата това е важна част от целия медицински процес. Разбира се, диетата трябва да се състои от лекари и специалисти по хранене. Химиотерапията при рак на белите дробове изисква спазване на определени правила за употребата на определена храна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.