^

Здраве

Farmazolin

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Farmazolin насърчава вазоконстрикция в носа - намалява набъбване на носната лигавица и параназалните синуси, подобрявайки по този начин дишане през носа, когато претоварването.

Показания Farmazolin

Farmazolin използва като лекарство за симптоматично лечение на пациенти, страдащи от алергичен ринит произход в остра форма, ларингит, сенна хрема и синузит, придружени от проблеми с дишането през носа. Лекарството се използва също и в случай на оток назофарингеален лигавица, възпаление на средното ухо, и в допълнение, като предпазващо средство срещу оток по време на хирургични или диагностични процедури в носната кухина. LS се използва за елиминиране на остри прояви на подуване или хиперемия на назофарингеалната лигавица и носа с различен произход.

trusted-source[1]

Формуляр за освобождаване

Произвежда се под формата на капки за нос. В опаковката - бутилка от полиетилен (може да бъде с контрол при отпечатване) с обем от 10 ml.

Фармакодинамика

Фармазолинът е неселективен алфа-адреномиметик, който стимулира локалното стесняване на съдовете, намиращи се в лигавицата, и също така намалява интензивността на възпалителните процеси. Приложение на препарата на лигавицата има антидерматоидна ефект и намалява избор и промивната течност, като по този начин намаляване на притока на кръв в венозни синуси и носа дишане е улеснено.

Фармакокинетика

Лекарството основно има локален ефект, абсорбира се през лигавиците. Ефектът на активните вещества започва след 5-10 минути. По принцип продължителността на действието на Pharmazoline е около 5-6 часа.

Дозиране и администриране

Деца над 12-годишна възраст, както и възрастни, имат доза 1-3 капки. Разтвор от 0.05% или 0.1% в двете ноздри 1-3 r / ден. Деца на възраст 6-12 години: 2-3 капки, деца 6 месеца / 5 години: 1-2 капки. Лекарства 0,05% 1-3 тр. / ден. Терапевтичният курс на лекарствата и при двете концентрации (0,05% или 0,1%) продължава 3-5 дни. Деца до 6 месеца могат да капнат 1 капка. Разтвор 0.05% в двете ноздри на интервали от 6-8 часа, но само под постоянен надзор на лекар.

trusted-source[4], [5]

Употреба Farmazolin по време на бременност

Тъй като лекарството има вазоконстрикторни свойства, то не трябва да се използва в процеса на носене на дете.

Противопоказания

Сред противопоказания за прием: глаукома тип затваряне, повишено кръвно налягане, атрофичен ринит форма, тиреотоксикоза, сърцебиене, свръхчувствителност към съставки PM изразена атеросклероза.

Странични ефекти Farmazolin

Може да има нежелани реакции: сухота, парене, изтръпване и в носната кухина. Продължителен или честа употреба Farmazolina в напомпана концентрация може да доведе до оток на носната лигавица (дължи главно на продължителна употреба) и появата резорбция реакции (повръщане, поява на главоболие, рязко покачване на кръвното налягане, разстроен нормалния ритъм на сърцето, замаяност, загуба на сън, преходни зрителни нарушения) , Много дълъг прием на лекарства с висока доза може да стане причина за депресия.

trusted-source[2], [3]

Свръх доза

Честото използване на медикаменти ненужно прекомерна концентрация може да доведе до появата на симптоми на предозиране - като сухота в носа, често главоболие, чувство на депресия, както и гадене, рязко повишаване на кръвното налягане, преходни зрителни нарушения.

В този случай трябва да отмените лечението и да използвате антагонистични лекарства: алфа-блокери (като трофафен или феноламин) и симпатиколитични лекарства, както и да приложите симптоматично лечение.

В случай на случайно поглъщане на лекарството вътре, в допълнение към горните мерки, е необходимо да се извърши процедурата на стомашна промивка, както и да се използват ентеросорбенти и лаксативи.

Взаимодействия с други лекарства

Фармазолинът може да взаимодейства с други лекарства само в присъствието на резорбционни свойства. Медикаментите - адреномиметиците от други групи повишават ефикасността на Pharmazoline, а симпатиколитичните средства с адренолитици, както и калциевите антагонисти, напротив, намаляват. Лекарството също така повишава хипертензивния ефект на трициклични и моноаминооксидазни инхибитори върху сърдечно-съдовата система.

trusted-source[6], [7], [8]

Условия за съхранение

Съхранявайте лекарството на място, което е затворено от слънцето и достъп до деца. Температурните условия трябва да се поддържат в рамките на ± 8-15 на S.

trusted-source[9]

Срок на годност

Фармазолинът в конвенционална бутилка от полиетилен може да се съхранява в продължение на 3 години. Във флакон с контрол на печат може да се съхранява за 1 година. Отпечатаната бутилка може да се използва в продължение на 28 дни.

trusted-source[10]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Farmazolin" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.